söndag 10 januari 2010

Sylt av jordgubbar, hallon, hjortron eller björnbär

Idag är det sista dagen på jullovet. Få se hur det går att få upp barnen imorgonbitti - och mig själv. Vi har verkligen vänt på dygnet hela familjen. Men om en och en halv månad är det lov igen. Då är det sportlov och vi ska till Jämtland för att tömma stugan och åka slalom.

Det är bra att frosta av frysboxen ibland så man hittar allt som är gömt längst ner t.ex. hjortron, så ikväll kokar jag hjortronsylt.

Sylt av jordgubbar, hallon, hjortron eller björnbär
1 kg rensade bär
5 hg socker

Dela större bär något och ta bort skadade bär.
Varva bär med socker i en gryta. Låt stå 1-2 timmar eller svalt över en natt så att bären saftar sig.
Hetta upp långsamt på svag värme under lock, skaka lite på grytan då och då.
Koka sakta under lock ca 10 min.
Tag grytan från värmen. Låt stå en stund och tag bort ev skum.

Det blir en lös sylt med fyllig bärsmak, den kan kokas av färska eller frysta bär. Jag brukar byta ut ca 1 dl socker mot syltsocker för att få en lite fastare konsistens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar