söndag 27 december 2020

Gravlaxpasta med grönkål

 Hur går det med julmaten? Vi använde upp det sista till dagens middag, en krämig pasta med gravad lax och grönkål. Känns skönt att vi nu har använt upp all julmat och inte behövde slänga nånting. Nu ser vi fram mot nya middagar utan jul-touch.

Gravlaxpasta med grönkål

500 g tagliatelle
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
några stjälkar grönkål
1 dl vatten
200 g gravad lax
2 dl crème fraiche
citron
salt och peppar 

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Finhacka löken. Stek den mjuk i lite olja.
Pressa ner vitlöken och låt den steka med ett tag.
Ta upp och lägg på en tallrik.
Skölj grönkålen noga och låt den rinna av.
Fräs grönkålen i lite olja 3–5 minuter under omrörning.
Tillsätt vatten och låt nästan all vätska koka in.
Skär laxen i strimlor.
Blanda ner lökfräs, lax och crème fraiche.
Smaka av med pressad citronsaft, salt och peppar.
Blanda ner tagliatelle och rör om ordentligt, smaka av.
Servera genast.

*********************

Nu är min julsemester över och imorgon är det dags för jobb igen. Det jobbigaste lär bli att orka stiga upp i tid för jag har som vanligt lyckats vrida dygnet lite. Inte så mycket, men tillräckligt för att det ska kännas jobbigt att stiga upp vid 6-tiden. Tack o lov är det ju hemma-jobb som gäller fortfarande så jag kan ju faktiskt ta lite sovmorgon och ändå stämpla in tidigt.

Jag ska bara jobba i två dagar och sedan är jag nyårs- och trettondagsledig i åtta dagar. Känns riktigt skönt faktiskt att ha kvar lite semester för jag är inte riktigt redo för att köra igång ett nytt arbetsår.

Dessa två jobb-dagar ska jag försöka planera och strukturera upp några av alla måsten som kommer ta mycket tid från mig i januari och februari. Planering är ett måste för mig för att inte bli stressad.

lördag 26 december 2020

Hjortronglass

 Har ni bestämt efterrätt till nyårsafton än? Det har inte vi. Men jag kan tipsa om den här goda och enkla glassen som vi åt på julaftonskvällen. Bästa sättet att göra glass är den här varianten med kondenserad mjölk, grädde och önskad smaksättning. Ingen glassmaskin behövs och den är helt äggfri.

Hjortronglass

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
250 g hjortron

Vispa grädden.
Rör ner kondenserad mjölk och hjortron.
Häll smeten i en eller flera formar.
Frys in under natten.

Det finns några andra varianter på den favorit-varanten på glass på bloggen. Dessa har jag tidigare gjort. Har ni inte provat än så måste ni göra det nu.
Saffransglass
Hallonglass
Cookies and Cream – Oreoglass Den godaste av dem alla!
After Eight-glass

fredag 25 december 2020

Julafton 2020

 Julen 2020 kommer väl ingen att glömma. Den blev lite annorlunda så klart pga Corona-viruset. Men jag vet inte om den blev så mycket sämre. Vi hade en mysig julafton med familjen och firade även lite med min mamma och då var vi utomhus så klart. Vi börjar bli rätt bra på att ordna festligheter ute. Lite eld, fika och filtar – så mycket mer behövs inte.

Skönt att det var nollgradigt så det var riktigt behagligt ute och det lätta snöfallet gjorde att vi fick lite julkänsla, så mycket bättre än spöregnet dagen innan.

Vi hann med att äta både lite sött o salt och ha julklappsutdelning ute innan vi fem i familjen gick in och såg Kalle och sedan fortsatte julafton med julbord, Karl Bertil Jonsson och julklappsutdelning.

Utemys

Glögg, russin o mandel
Gravlaxröra med äpple
Nubbesallad med matjessill, ägg och potatis
Knäckebröd
Tunnbröd
Finn Crisp
Glögglimpa
Cheddar

Fika

Kaffe o te
Saffrans- och vaniljkaka
Pepparkakor
Kanelkakor
Bondkakor
Rocky Road
Wienernougat

Julbord

Inlagd sill och Lime- o ingefärasill
Gravad lax
Skagenröra
Gravlaxröra med äpple i glas
Nubbesallad i glas
Löjromskräm
Skagencheesecake
Ägghalvor

Potatis
Janssons frestelse
Julskinka
Rökt älghjärta

Köttbullar
Prinskorv o grillkorv

Sallad, gurka o tomat
Grönkålschips
Granatäppelkärnor
Brunsås
Lingonsylt
Rödbetssallad
Äppelmos
Fikonmarmelad
Cheddarostar

KnäckebrödTunnbröd
Finn Crisp, Smörgåsrån
Glögglimpa
Julmust-grytbröd
Fillimpa med frukt
Hembakad Polarkaka

Efterrätt

Hjortronglass
Kanelglass
Julgodis

Som vanligt på juldagen så är det lugn o ro och en massa mat-, fika- och godisrester som gäller idag. Det är nog årets slöaste dag, vi har inte ens städat bort papperspåsarna med alla kartonger, allt presentpapper och all plast från julklappsutdelningen. På tal om rester så är det nog snart dags att plocka fram lite middag.

Vet ni vad jag fick i julklapp? En massagekudde med värme. Så underbar och så perfekt nu när jag inte vill eller bör vara bland människor jag inte känner, så att boka massage är helt uteslutet innan smittan minskar drastiskt. Men nu kan jag få massage hela dagarna om jag vill.

Uppesittarkväll

 Hoppas ni har haft en bra jul, so far, för än är den ju inte över. Vi har haft det lugnt, fint och annorlunda. Jag tycker att uppesittarkvällen är en av julens bästa kvällar. Inga förväntningar och inga måsten utan bara mys och lite Bingolotto som tidsfördriv. I år var hela familjen samlad framför tv:n samtidigt som vi åt lite gott i väntan på julafton.

Uppesittarkväll

Skagencheesecake
Julskinka
Rökt älghjärta
Julmust-grytbröd
Fröknäcke, Finn Crisp, Knäckebröd o Smörgåsrån
Ädelost, Brieost o Cheddar
Fikonmarmelad, Äppelmos o Senap
Mini-tomater o gurkstavar

Julgodis
Skumtomtar
Pepparkakor

onsdag 23 december 2020

I'm dreaming of a white Christmas

 Hallå vädret – det är julafton imorgon. Vi vill inte ha regn vi vill ha snö. Jag bor ju ändå i Luleå och här brukar vi ha snö på julafton. Men inte i år verkar det som. Så himla grått o tråkigt.

Kommer vi inte ens få en vit jul, detta konstiga och tråkiga år. Fast än finns det lite hopp. Om regnet övergår till snö så får vi kanske vakna upp till en vit jul.

På min instastory (@matro_sara) kan ni se vårt tråkiga väder. Men kom ihåg att storyn ligger bara kvar ett dygn.

I övrigt pysslar jag på i köket och försöker skapa julstämning inomhus i alla fall. Passar på att använda min julklapp till mig själv, som jag är så nöjd med.

Idag ska jag baka julmustbröd (står på jäsning just nu, snart ska det bakas ut) och en ny omgång saffransbullar till uppesittarkvällen. I övrigt blir det lite andra förberedelser för ikväll och imorgon, skära lax, fixa skagencheesecaken, göra efterrätt och en massa annat så klart.

Men jag känner mig hyfsat i fas och kommer nog hinna det jag vill utan allt för mycket stress. Fast så säger jag ofta och så står man där i slutet och är sjukt stressad ändå.

tisdag 22 december 2020

Saffranskokosbollar med choklad


I dag har jag semester och tänker pyssla i köket mest hela dagen. Just nu väntar jag på att 2 satser av mitt favorit-fröknäcke ska torka i ugnen. Medan jag väntar på det och innan jag börjar baka fjolårets favoriter – kanelkakor, tänkte jag ge er receptet på de goda saffranskokosbollarna som Olivia bjöd på för några veckor sedan.

De var supergoda och eftersom hon vet att jag inte är så förtjust i vit choklad gjorde hon en omgång med mjölkchoklad också. Det är kärlek det! Jag hann dock inte smaka så många för de blev Idas favoriter och hon åt upp de flesta.

Saffranskokosbollar med choklad

0,5 dl vispgrädde 
150 g choklad, vit eller mjölkchoklad 
0,5 paket saffran à 50 g
30 g smör
0,5 dl kokos 

Hacka chokladen.
Värm grädden i en kastrull, tillsätt saffran och chokladen.
Ta av från värmen och låt chokladen smälta. 
Rör om till en slät smet, tillsätt smör, låt det smälta och tillsätt till sist kokos. 

Låt svalna, ställ sedan in i kylen och låt stelna. 
Rulla till bollar, förvara i kylen till servering

lördag 19 december 2020

Fräsch nötfri Rocky Road


Rocky Road är mitt favoritgodis, jag älskar kombinationen av sött, salt och choklad. Finns inget bättre! Jag gör den alltid nötfri och saknar inte alls de salta jordnötterna, för det finns så många bra alternativ för att få med det salta.

Här hittar ni mitt favorit-alternativ med salta frön. I år har jag testat en ny variant med salta tacochips och de goda tranbärs-dumle som finns i år. Jag tycker att min vanliga variant med frön är godare men många tycker bättre om den här varianten. Smaksak alltså! Tranbärssmaken på dumlen gör att det känns lite fräschare.

Fräsch nötfri Rocky Road

300 g mörk god choklad
20 st dumlekola med Tranbärssmak
2 dl mini-marshmallows
2 dl krossade tacochips 

Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Klipp dumlekolorna på mitten.
Häll ner de krossade tacochipsen i chokladen, rör runt.
Avvakta ett lite tag så att chokladen svalnar lite rör sedan ner dumle och marshmallows.
Fyll smeten i en avlång bakpappersklädd form (ca 1,5 liter). 
Låt stelna i kylskåp.
När kakan har stelnat, skär upp den i bitar.

Den här tranbärs- och tacochips-varianten är slut sedan länge (jag sa ju att jag älskar Rocky Road) så idag tänkte jag göra vanliga Rocky Road. Men gissa om jag blev besviken när jag öppnade påsen med salta och rostade solroskärnor och det stank härsket. Så besviken!

Men vilken tur att jag kände stanken på en gång och inte insåg hur dåliga de var först efter att jag hade blandat ihop allt. Nu har jag inte förstört de andra ingredienserna utan behöver bara köpa nya solroskärnor och kan göra goda Rocky Road. Bara lite synd att jag inte får mumsa på dem som lördagsgodis.