lördag 11 januari 2020

Stark fläskfilégratäng med mango chutney

Nu ska ni få recept på en riktig smarrig gratäng som jag blev så himla nostalgisk av när jag åt. Tyvärr blev inte bilderna så bra, men en bild fick hyfsat godkänt i alla fall. Fast den tog jag innan gratineringen i ugnen.

En gryta med liknande ingredienser fast med kyckling åt jag och Leif hur ofta som helt våra första år tillsammans. Så himla god men det var en av maträtterna som vi inte gjorde lika ofta när vi sedan fick mjölkallergiska barn och sedan har den blivit lite bortglömd. Men nu blev vi påminda om den.

Leif kände också igen smaken och nu lär den dyka upp lite nu och då i vårt kök, både med fläskfilé och kyckling.

Den goda gratängen innan ugnen.

Stark fläskfilégratäng med mango chutney

1 fläskfilé ca 700 g
0,5 purjolök
1-2 paprikor
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 tsk sambal oelek
2 msk chilisås
1 msk soja
1 msk mango chutney
salt o peppar
ev. 2 dl stark riven ost

Skär fläskfilén i skivor och stek i lite smör med salt och peppar. Lägg i en form.
Strimla purjolök och paprika och lägg i formen.
Vispa ihop grädde, creme fraiche, sambal oelek, chilisås, soja och mango chutney. Salta och peppra. Strö ev. över riven ost.
Gratinera mitten av ugnen på 200 grader i 20-25 minuter tills det fått färg.


Jag använde riven ost men det kändes lite onödigt så nästa gång struntar jag nog i osten. Undra om det är för att jag är van att äta den som gryta som jag tycker att ost är onödigt.

torsdag 9 januari 2020

Parmesankräm

Är det fler än jag som älskar kalla såser som man lätt blandar ihop lite snabbt. Idag åt vi Rhode Island-sås till kycklingsalladen och i lördags åt vi Fetaostkräm till den grekiska pytt i pannan. Men det var inte de två såserna jag tänkte tipsa om, utan i dag tänkte jag dela med mig av den här supergoda såsen med bara två ingredienser - parmesanost och crème fraîche.

Jag älskar parmesanost och den här såsen var en riktig höjdare. Nu börjar jag ju längta till sommarens alla grillfester för då passar den här såsen perfekt. Men den funkar även till ugnsrostade rotsaker och kyckling till exempel, i brist på grillväder.


Parmesankräm

2 dl crème fraîche
1 dl parmesanost
salt o peppar

Rör ihop crème fraiche och parmesan.
Smaka av med nymald svartpeppar.


**************

Det har faktisk gått riktigt bra att jobba den här veckan, över förväntan. Har sovit hyfsat bra, så jag har känt mig ovanligt pigg dessutom. Men det blev som jag trodde - många timmar på jobbet men det har varit fullt upp så jag har knappt märkt av det. Dessutom har jag varit tidigt på jobbet alla da'r så jag har trots övertid kommit hem till midda'n som enligt mig är det viktigaste. Imorgon däremot hoppas jag att det bara blir åtta timmars jobb. Se'n hem o njuta av helgen.

Ida tog sig också upp i morse, efter viss möda. Inte lätt att stiga upp vid 7-8-tiden när man är van att sova till lunch. Inte helt oväntat var det en trött tjej nu i kväll eftersom hon dessutom har hunnit med en timmes basketträning, så hon somnade redan vid 21-tiden. Perfekt, så nu hoppas jag att det är lättare för henne att stiga upp i morgon.

Imorgon är det fredag 💃💃

onsdag 8 januari 2020

Kanelkakor

Det här är min nya favoritkaka, så spröd och så god. Jag älskar kanel i kakor och många av mina favoritkakor innehåller just kanel (eller choklad så klart). Att de var så superenkla att baka var ännu en fördel med dem, jag slängde ihop degen och bakade ut dem efter midda'n en kväll. Degen höll ihop bra, inga smulor eller spruckna skivor så långt ögat nådde.


Kanelkakor

200 g smör, rumsvarmt 
1 tsk vaniljsocker 
1 dl florsocker 
4,5 dl vetemjöl 

Garnering 
2 msk strösocker 
0,5 msk mald kanel 

Blanda alla ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg. 
Lägg degen i en plastpåse i kylen i ca 30 min. 
Dela degen i två bitar. 
Rulla ut dem till längder, ca 3 cm i diameter, och forma dem fyrkantiga. 
Skär längderna i skivor, ½–1 cm tjocka, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 
Strö över en blandning av strö­socker och kanel och tryck till lite på ytan. 
Grädda kakorna mitt i ugnen i 180 grader 10–12 min. Låt dem svalna på plåten.

Is o halka

Idag lär det inte bli någon tidig morgonpromenad till jobbet. Det regnar och är värsta blankisen. Borde kanske ta en skridskotur på vägarna 😂 Jag som så gärna ville promenera, nu blir det bilåkning i regnet istället. Men alltså jag måste säga det igen - Vad är det här för januariväder?

Den här bilden som jag tog för nån dag sedan och visade er igår men sa att det inte var så halkigt. NU är det halkigare, värsta blankisen med ett lager vatten på. Jag vill ha snö ❄️


Ha en bra tisdag höll jag på att säga, men det är ju redan onsdag 🙌 Så då får jag önska er en bra onsdag istället tills vi hörs igen. Ikväll tänkte jag ge er ett recept på nå smarrigt 💖 Vill ni ha recept på kakor eller mat?

tisdag 7 januari 2020

Nu kör vi!

Nu startar vi igång 2020 på allvar och jag är så redo!

I dag är första "riktiga" arbetsdagen detta nya år och det var länge sedan jag såg fram emot ett jobbår så mycket som i år. Det kommer bli flera förändringar på jobbet i år, vissa bra, vissa dåliga, men jag tror att det blir bra i det stora hela efter fjolårets skitår. Jag tycker om förändringar så bara att det händer något ser jag som positivt. Få se om jag är lika nöjd i slutet av året 😂

Jag hoppas även vi kommer vara friskare under 2020, vi fick mer än ett års dos av sjukdomar och olyckor under 2019 (och 2018). Usch jag orkar inte ens tänka tillbaka på allt elände vi har varit med om de två senaste åren. Nu ser vi framåt....


Eftersom barnen fortfarande har jullov kunde jag gå i väg tidigt till jobbet i morse, precis som jag älskar att göra. Så det blev en riktigt bra start på arbetsåret. På torsdag börjar skolorna och då vill jag vara hemma så att jag ser att åtminstone Ida tar sig upp och i väg. Det lär bli två jobbiga dagar innan det är helg och ledigt igen, Ida har lyckats vända dygnet och vaknar sällan före lunch. Men det är väl det som är det bästa med lov, jag älskar också att vara vaken länge och sova länge när jag är ledig så jag förstår henne.

Bilden här nedanför tog jag för nån dag sedan. Det var inte riktigt så halt idag, tack vare att det kom lite snö igår. Men ser ni hur lite snö vi har? Jag bor ju faktiskt i Luleå och vi brukar ha betydligt mer snö i januari. För 5 år sedan såg det ut så här i slutet av januari. Hur kommer det se ut i slutet av januari i år? Vi brukar ha rejält med snö varje år så det är väl bara att ställa in sig på att det kommer vräka ner i flera veckor framöver.

måndag 6 januari 2020

Hjortronkaka gluten- och sockerfri

God morgon, även idag har jag tvingat upp mig själv klockan 8 för att försöka vända tillbaka dygnet. Det är alldeles för mysigt med seriemaraton på kvällarna, så jag tar mig inte i säng vettig tid. Just nu ser vi den spanska serien Inlåst på Netflix. Har ni sett den? Efter första avsnittet var jag skeptisk till att fortsätta se den, men nu är jag fast och jag älskar att lyssna på spanskan och försöka känna igen ord.

Imorgon är det jobb igen och jag måste stiga upp ytterligare två timmar tidigare. Just i dag förstår jag inte hur det ska gå till, men så brukar det ju alltid kännas efter en längre ledighet och sedan går det ändå alltid bra.

Januari brukar betyda att man vill äta lite nyttigare och röra sig lite mer. Så då passar det väl att ge er receptet på den här smarriga hjortronkakan utan vanligt socker och mjöl. Så himla god med en klick grädde.

Hjortronkaka innan gräddning

Hjortronkaka gluten- och sockerfri

4 ägg
1 dl Icas sötströ
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
3 dl hjortron

Vispa ägg och sötströ luftigt och vitt.
Vispa ner det smälta smöret och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt.
Häll upp i en smord form.
Klicka över hjortron.
Grädda nederst i ugnen i 200 grader ca 35 minuter. 
Servera med grädde.


Igår försvann alla tomtar och julgranen, i dag ska vi fortsätta städningen med att tömma Idas gamla rum på allt "skrot" och alla möbler för nu ska det renoveras. Sedan ska det göras om till ett kläd-, stryk- och gästrum. Mycket som ska rymmas på liten yta 😁

Men först börjar jag med en lång lugn frukost med flera koppar te. Gäller att njuta lite extra idag för redan imorgon blir det tidig morgon med en kopp te i farten innan jobbet.

söndag 5 januari 2020

Gratinerad hummer

Vi var nog inte ensamma om att äta hummer på nyår. Det måste väl vara vanligaste förrätten, eller hur? Hur tycker ni att hummern bli godast? Den här enkla och goda gratinerade hummer är en av mina favoriter där man inte har för mycket smaker som konkurrerar med hummersmaken.


Gratinerad hummer

2 kokta humrar
1 burk crème fraiche
0,5 dl dill
1 krm salt
peppar
1 dl riven ost
1 äggula
1 pressad vitlöksklyfta

Dela humrarna, ta ut köttet och rengör skalen. 
Dela köttet i mindre bitar.
Blanda samman alla ingredienser, fyll i de rengjorda skalen.
Gratinera i 225 grader i 10 min.
Servera med vitlöksbröd och grönsaker.


Vi äter inte hummer så jätteofta och glömmer mellan gångerna hur man delar hummer bäst. Den här gången hittade vi en bra film på ica.se som visade hur man delar en hummer och får med sig allt kött på bästa sätt. Lätt att följa och det blev jättebra.

Tomma skal redo att fyllas
Fyllda och gratinerade
Servera med vitlöksbröd och grönsaker

Vilka sovmorgnar vi har, så himla underbart och dessutom har jag nu sovit flera hela nätter på raken. När hände det senast? Men snart är det jobb och tidig uppgång som gäller igen så i dag tvingade jag upp mig själv klockan 8 för att försöka komma i säng före midnatt ikväll. Få se om jag lyckas. Även Ida var förutseende och hade satt larm på 10 för att komma upp före lunch 😀

Funderar på att städa bort julen idag, i alla fall granen och alla tomtar. Stjärnor och ljusstakar får nog stå kvar och lysa upp mörkret ett tag till. Jag har så mycket julgrejer så det blir perfekt att ta bort det i omgångar 😍 Dumt att anstränga sig för mycket så här på slutet av ledigheten.