måndag 28 oktober 2019

Fläskytterfilégryta med lingon och kantareller

Då var höstlovsveckan igång och som vanligt när barnen är lediga stämplar jag in tidigt på jobbet. Så strax efter sex satte jag igång jobbet idag. Dessutom jobbar jag nu heltid för första gången sedan före sommarsemestern, men eftersom jag började så tidigt fick jag gå hem ungefär samma tid som jag är van vid. Så skönt!

Igår gjorde jag en höstgryta med bland annat fläskytterfilé, lingon och kantareller. Tack vare kryddningen och tillbehör så smakade det inte så mycket fläsk om grytan. Roligt hur man kan "luras" med kryddning.


Fläskytterfilégryta med lingon och kantareller

700 g fläskytterfilé
2,5 dl grädde
0,5-1 msk soja
1 msk kalvfond
2 msk lingonsylt
salt o peppar
Garnering
persilja
färska lingon
kantareller

Dela svampen i lagom bitar. Stek så att vätskan försvinner, salta o peppra. Lägg åt sidan.
Skär köttet i bitar, salta o peppra och stek.
Tillsätt grädde, soja och fond. Koka några minuter.
Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar.
Koka ihop ca 10 minuter.
Dekorera med de stekta kantarellerna, lite färska lingon och persilja.

Bra layout, eller?

Visst spelar layouten på en hemsida roll? 
Nog är det roligare att vara på en sida med snygg layout och där man hittar det man ska. Risken är väl dock att man kanske handlar lite för mycket bara för att det är så smidigt och man hittar så mycket som man egentligen inte tänkt.


Men låt dig inte luras av en snygg hemsida. 
Innehållet är ju så mycket viktigare än utsidan. Som t.ex. om man ska låna pengar vill man ju hellre ha ett seriöst företag med bra villkor än ett företag med snygg och lätthittad hemsida. Eller vad skulle du välja? Det bästa är ju så klart om båda sakerna passar in. Men är man in på en hemsida ofta så lär man sig ju att hitta det man ska också. Så välj definitivt det seriösa företaget om du måste välja.


En bra chatt-funktion är något jag älskar. 
Funderar jag på något vill jag ha svar nu på en gång och helst vill jag slippa ringa (Det är ju faktiskt 2019 och då ringer man inte, man skriver). Halebop är nog min favorit när det gäller snabbhet, kompetens och service. Jag älskar deras chatt och har använt den många gånger och aldrig blivit missnöjd. Se o lär fler företag!

söndag 27 oktober 2019

5 godaste Småkakor

Visst har ni kommit ihåg att ställa om klockan? Är det inte underbart att vi får en timme extra. Det är dock inte lika kul på våren men det behöver vi inte tänka på idag.

Det blir inte mycket bakat för mig numera eftersom jag försöker undvika socker och vetemjöl. Men det hindrar mig inte från att tipsa er om goda kakor. Jag blir både sugen att baka och fika när jag ser dessa bilder. Men jag får vänta till jul, för då blir det en massa julgott.

5 godaste Småkakor


Snurrkakor

Vackra goda småkakor. Här har jag färgat ena degen med orange färg, men om man vill kan man använda kakao för att få annan färg men även annan smak. Enklare att göra än man kan tro.

Semmelsnittar

Dessa är så himla goda och var våra storfavoriter i våras. Enklare att göra än semlor, så klart, men nästan lika goda.


Kaknystan

Porösa och goda kakor som man gör på ett roligt och annorlunda sätt. Man trycker degen genom en potatispress innan man formar till högar och gräddar.


Chokladkolasnittar

En blandning av chokladsnitt och kolasnitt. Kan det blir bättre?


Havrekakor

Jag älskar havre i kakor, tror inte jag har smakat en enda dålig havrekaka. Den här havrekakan utan krusiduller är en favorit. Har ni provat?

lördag 26 oktober 2019

En bättre lördag

Vilken underbar dag jag har haft! 
Inget jobb, inga måsten och inga tider att passa.
💖💖💖💖
Ida och Leif har åkt till Jämtland på höstlovet så jag är nästan ensam hemma, Isak är hemma men han ser man inte till så mycket. Så i dag tog jag en dag för mig, där jag inte skulle göra mycket mer än att ta det lugnt. 

Jag började i morse med att tvinga mig själva att ta sovmorgon. Att sova är inte min starka sida, men både i natt och i morse lyckades jag somna om med lite tvång. Det behövde jag! Få se om jag är lika duktig i natt och i morgon.

Under dagen har jag jobbat undan några samarbetsinlägg som jag har skickat i väg för godkännande innan publicering. Så skönt att äntligen ligga i fas. Efter bloggjobb och en massa koppar te var det dags för middag och då gjorde jag det enkelt och gott för mig. Blev en riktig favorittallrik. Blir ju nästan hungrig nu när jag ser alla godsaker igen.


Favorittallrik

Bresaola
Ruccolasallad med tomat och mozzarella toppad med balsamicokräm


Resten av kvällen ska jag tillbringa i soffan. Först ska jag se klart hockeymatchen mellan Luleå och Malmö, där Luleå verkar vinna eftersom de leder med 3-0 en bit in i tredje perioden. Sedan ska jag slå över till 4:an och se Så mycket bättre, höstens bästa feel-good-program som jag älskar att se på lördagar.

En bättre lördag helt enkelt 💖

Koka rödbetor att använda till mycket gott

Tycker ni om kokta rödbetor? Jag älskar det!
Nykokta med en klick smör är nästan det godaste. Men att äta det till snittar istället för bröd eller med fetaost eller i en sallad är också supergott. En godsak passar till det mesta.

(Klicka på rubrikerna så kommer du till recepten⬇️)

Västerbottensskagen på rödbetsskivor


Rödbetor och fetaost på salladsbädd


Rödbetor och fetaost till fördrinken



Det jobbiga med rödbetor är ju den röda färgen som färgar ner det mesta. Plasthandskar är ett bra tips när man jobbar med rödbetor. På Facebook såg jag ett tips om att koka rödbetorna i min Crock Pot och det var jag ju tvungen att testa. Det var supersmidigt!

Koka rödbetor i Crock Pot 

Tvätta bort eventuell jord från rödbetorna.
Ta bort den gröna blasten, men skär inte i själva rödbetorna, för då blöder de när du lagar till dem.
Lägg rödbetorna i CrockPot-grytan.
Tillsätt 5 dl vatten och en halv tesked salt. 
Lägg på locket och koka på låg i 8 timmar eller hög i 4 timmar.
Gnid bort skalet när de fortfarande är varma (använd plasthandskar).
Servera varma eller kalla. 
De som blir över kan du förvara färdigskalade i kylen så är det enkelt att ta fram nästa gång då de redan är både kokade och skalade.

fredag 25 oktober 2019

Färgglatt eller grått

Usch så mörkt o regnigt det är i dag. 
Men inte kan lite mörker och gråväder förstöra glädjen över att det är f-r-e-d-a-g, eller hur?
💜❤️🧡💛💚💙


Den här arbetsveckan avslutar jag med en after work med kollegerna då vi ska fira en nybliven 60-åring. Jag hoppas det blir lite bubbel, bästa fredagsdrycken 😇 Men först ska vi igenom arbetsdagen också, men den lär gå fort så mycket som jag måste hinna med i dag.

Njut av fredagen och acceptera vädret 😍

onsdag 23 oktober 2019

Vakuumförpackat

Äntligen får vi fint vakuumpackat kött efter älgjakten. Vilken skillnad!

Tidigare har vi använt vanliga plastpåsar, trots att de är av bra kvalitet så blir det en massa luft i påsarna som gör att köttet inte håller sig bra och fint lika länge. Dessutom ser det så slarvigt ut.

Nu har vi fina paket i frysen, tack vare vakuumförpackaren FoodSaver. Är så nöjd 💖 Först trodde jag att den var krånglig att använda men det var ju inga problem. Ida skötte maskinen medan Leif skar kött och jag packade, vägde och skrev på påsarna.


Ytterligare ett tips!
Se till att frysa in så platta paket som möjligt av t.ex. färs och grytbitar. Stekar och stora bitar är ju lite svårare att få till platta paket. Vet du varför paketen ska vara platta? Jo för då tinar de så mycket fortare. Perfekt när man inte har hunnit planera middagen i tid.