söndag 15 mars 2015

Sol, snö o sjuk

Solen skiner ute från en klarblå himmel och jag är ledig.
Så underbart….om det inte hade varit för att Ida är sjuk och vi måste hålla oss inne. Astman har slagit till igen och vi har haft en vaken-natt, Ida o jag. Så istället för att njuta av grillade varma mackor ute på isen blir det en dag inne.

Kommer ni ihåg när snön vräkte ner över Luleå och vi nästan blev insnöade? Här kan ni se de bilderna. Vi har fortfarande stora snöhögar kvar på gården, men de har sjunkit undan rätt bra. Fast det lär dröja innan vår altan har tinat fram och ännu längre tills vi har gröna gräsmattor. Asfalten har dock kommit fram på gatan som ni ser på den nedre bilden.


När planerna nu ändrades och det blir en inne-dag tror jag att jag ska passa på att baka ett bananbröd, för vi har återigen bruna bananer i fruktskålen. Så i dag kan ni se fram emot nytt recept lite senare…om jag lyckas med bakningen.

lördag 14 mars 2015

Mellomeny

Och vinnaren blev….

...Måns Zelmerlöv med Heroes.
Vad tyckte ni om den? Det var min favorit medan Ida höll på Isa, vars dans hon redan har lärt sig. Samir och Victor var också en favorit hos Ida och den låten lär ju bli en sommarplåga, som alla nynnar med i. Magnus Carlsson har sedan Barbados-tiden varit en liten småfavorit så självklart höll jag lite på honom med, men förstod att han inte skulle räcka till. 


Jag började TV-kvällen med att se Luleå hockey vinna andra kvartsfinalen mot Frölunda i en bråkig match, så ett tag var jag osäker på om den skulle hinna sluta i tid. Men det hann den och jag hann även se några intervjuer innan det var dags att byta kanal.

Melodifestival-final innebär fest med glitter och glamour och kan inte gå obemärkt förbi. I år dukade jag upp lite smått och gott som vi avnjöt med ett glas cava (spanskt mousserande vin).

Mellomeny
Serranoskinka
Salami Milano
rökt skinka
vitlöksbröd
krämig pestopasta
Tuc-minikex
melon, gurka, päron, passionsfrukt
sallad med babyspenat, körsbärstomater och mini-mozzarella.


Stackars Ida som är förkyld och somnade i soffan och missade vem som vann. Vilken tur att SVT-play finns. Vi vill inte vara sjuka nu så jag hoppas att en hel natt med mycket sömn gör henne frisk. Och eftersom det är astman som är det största problemet hoppas jag extra mycket på en hel natts sömn. Det brukar ju vara lite si o så med det för Ida och mig när astman spökar.

fredag 13 mars 2015

18 år sedan

18 år sedan, ja tänk att det är 18 år sedan jag och Leif träffades. 
Då som nu var det hockeyslutspel, då som nu möttes Lule och Frölunda i kvartsfinalen, då som nu gick Lule vidare till semifinal…


Planen för dagen/kvällen var att vi skulle gå på restaurang på tu man hand. Men det satte en hemsk huvudvärk stopp för. Jag vaknade redan strax efter fyra i morse med en huvudvärk som gjorde det omöjligt att somna om. (Gissa om jag är trött nu) Efter några tabletter blev det något bättre men inte helt bra och hela dagen har jag känt av spänningshuvudvärken som blev värre framåt kvällen igen. Så jag var inte upplagd för att tillbringa kvällen på stan.


Istället åkte vi till vår lokala slaktare och köpte varsin skiva fin hängmörad entrecôte som vi tillagade hemma och åt med goda tillbehör - på tu man hand. Så mysigt och så gott. Och nu har vi ju dessutom kvar ett restaurangbesök….

Mysig middag på tu man hand, hemma i köket.
Titta vilka fina köttbitar. Inte undra på att det blir gott.
Lite vin blev det till maten trots huvudvärken

torsdag 12 mars 2015

Hallonmousse

Torsdagkväll - då börjar det bli dags att planera helgens godsaker. Det blir en riktig festhelg för mig! Imorgon ska jag och Leif gå ut o äta och dricka på tu man hand (det händer inte ofta, typ aldrig) och på lördag blir det glitter o glamour hemma i tv-soffan när det är melodifestival-finalen. Den tänker ni väl inte missa?! 

Kommer ni ihåg på alla hjärtans dag då jag gjorde smarriga chokladmuffins med hallonmousse-fyllning? Om inte, så hittar ni det kanon-receptet här. Av all hallonmousse som blev kvar gjorde jag en jättegod efterrätt som jag garnerade med små hjärtan som blev över när jag stansade ut hjärtan från muffinsarna (eller vad muffins nu heter i bestämd form plural) 


Hallonmousse
200 gram hallon
0,5 dl gelésocker
50 g cream cheese
2 dl vispgrädde

Koka upp hallonen och mosa dem med en ballongvisp. 
Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut). 
Låt svalna.
Rör ner cream cheesen i hallonblandningen.
Vispa grädden och rör ned hallonblandningen i grädden. 
Låt stå i kylen ett tag innan användning.

Det här är min favoritmousse just nu, så fräsch och god. Dessutom tycker jag mycket bättre om att använda gelésocker istället för gelatin. Choklad och hallon är en perfekt smak-kombo, så även om man inte har bakat chokladmuffins tycker jag man ska garnera med nån sorts choklad. Men det räcker att sticka ner en chokladbit.

tisdag 10 mars 2015

Ida och jag

I dag var jag och världens bästa Ida på restaurang, bara hon och jag. Efter att ha jobbat alltför mycket och haft alltför lite tid för familjen har jag nu bestämt att gå ut och äta med dem en och en. De får välja vilken restaurang de vill för vår middagsdejt, först ut var Ida som valde kinarestaurangen Waldorf.

Så härligt att sitta ner och prata bara vi två. Den senaste tiden har det mest bara handlat om tråkiga akut-grejer som måste fixas. Vem hämtar, vem fixar mat, vem handlar, var är gympapåsen, är läxan gjord osv. Jag saknar att ha tid till att prata och lyssna på "riktigt". Det ska det bli ändring på nu.

Mitt trevliga sällskap för kvällen. 
Vi började med deras goda vitlöksbröd med aioli.
Så gott….och varmt.
Ida valde favoriten friterad kyckling, pommes och sötsur sås.
Jag valde kyckling med ananas och ris.

Den här gången slapp jag, tack o lov, få ett helt vattenglas utspillt längs ryggen. Det iskalla restauragbesöket kan ni läsa om här

Nu får vi se vem jag går med nästa gång och vilken restaurang som väljs då. Olivia lär välja Pastabacken och deras Carbonara, Isak är jag mer osäker på vad han väljer. Men han har lite tid på sig att fundera för nästa gång lär bli nästa vecka.

Alla kort togs med min mobilkamera, så de blev lite gryniga men ändå hyfsat bra :)

måndag 9 mars 2015

Den som spar han har….

Yes, där satt den!
Luleå hockey vann mot Djurgården med 2-0 i matcher i play in, så nu är Lule klara för kvartsfinal och slutspelet kan börja på allvar. Yes, yes, yes!


Dagens middag var köttfärsbiffar kryddad med dill och basilika som jag stekte en stor sats av för några veckor sedan och sen frös jag ner resterna. Köttfärsrätter (och även andra maträtter) är enkelt att göra stor sats av och sen frysa ner för att ta upp någon annan gång då tiden är knapp. Som i dag! Här hittar du receptet på dessa köttfärsbiffar med annorlunda men god smak.

söndag 8 mars 2015

Ost- och tomatkycklinggryta

Tjejerna säger att de har längtat efter min mat när de har varit borta. Så för att göra dem riktigt nöjda gjorde jag en kycklinggryta för det brukar alltid fungera här hemma. Dagens variant blev en mild krämig gryta med krossade tomater, philadelphiaost och grädde.


Ost- och tomatkycklinggryta
1 kg kycklingfiléer
salt och peppar
500 g krossade tomater
1,5 dl vatten
1.5 tsk torkad oregano och basilika 
(jag tog 1 tsk basilika och 0,5 tsk oregano)
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk kycklingfond
1,5 dl grädde
100 g philadelphiaost

Skär kycklingen i mindre bitar och bryn den. Salta och peppra. Lägg i en gryta.
Häll på tomater, vatten, kryddor, vitlök och fond.
Koka några minuter. 
Tillsätt grädde och philadelphiaost.
Koka ihop.
Servera med ris och en sallad.

God och enkel kycklinggryta som jag serverade till ris idag men det passar nog lika bra med pasta. Men vi har planerat pasta till middag i morgon så då fick det bli ris idag. Philadelphiaost hjälper till att göra såsen krämigare, så det blir en krämig och god sås även om man använder ett lättare grädd-alternativ.

Nu ska jag krypa ner i Idas säng och mysa ett tag med henne innan det är dags att sova. Jag har ju en hel veckas mys att ta igen. I morgon sätter vardagen igång igen men jag hoppas verkligen att det nu lugnar ner sig på jobbet nu. Jag behöver mer tid på hemmaplan och jag har faktiskt flaggat för att jag kommer ta en dag föräldraledigt per vecka. Livet är inte bara jobb, jobb o jobb.