torsdag 21 juli 2011

Kalas-smörgåstårta

Vaknade för ett tag sedan och har precis suttit på altan och ätit lyx-frukost, jag tog en bit från smörgåstårtan som blev kvar från min födelsedag. Jag och Ida är de enda som är hemma och vakna, Olivia sover, Isak har sovit med min kusin i deras stuga och Leif var tvungen att jobba idag. Funderar på att göra en till omgång rabarbersaft av all vår rabarber. Jag har ett nytt recept på saft som ligger och väntar men jag tror jag använder det gamla vanliga som är så enkelt och blir så god saft av.

På måndag börjar jag jobba medan Leif och barnen åker till Jämtland så jag måste hinna tvätta lite kläder också som de kan ha med sig. Jag ska bara jobba en vecka sen har jag semester i två veckor till, så nästa fredag efter jobbet flyger jag till Jämtland och är där några dagar innan vi bilar hem tillsammans.
Kalas-smörgåstårta
Dagen före servering:

Kantskär
36 skivor Rasker rostbröd, både vanlig och fiber använde jag

Blanda ihop allt till lager 1:
4 kokta ägg
150 g philadelphiaost
lite grädde för att göra det smidigare
salt och peppar

Blanda ihop allt till lager 2:
ca 15 (ganska små) skivor skinka, klippt i små bitar
2 små burkar krossad ananas, avrunnen
1 burk crème fraiche
1 msk majonäs
salt o peppar

Blanda ihop allt till lager 3:
ca 100 g bredbar leverpastej
ca 100 g gurksallad
lite grädde för att göra det smidigare

Vispa ihop allt till täcklagret:
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonäs

Samma dag som servering
Garnering:
krossade ostbågar runt om
3 kokta ägg
0,5-1 kg oskalade räkor som skalas
citronskivor i kvartar
några skivor skinka, klippt i småbitar
vindruvor
körbärstomater
konserverade mandarinklyftor
salta pinnar

Dagen före smörgåstårtan ska ätas:
Lägg 9 skivor på ett fat. Ev. behöver några skivor delas för att passa på fatet.
Bred på äggblandningen.
Lägg på 9 skivor till.
Bred på skinkblandningen.
Lägg på ytterligare 9 skivor.
Bred på leverpastejblandningen.
Lägg på de sista 9 skivorna.
Bred på täcklagret. Ev. kan man vänta med det tills dagen efter och garneringen.
Plasta in och låt stå kallt i ca 1 dygn.
Garnera strax innan servering.
Den här smörgåstårtan blev god tycker jag, förra gången jag gjorde en smörgåstårta tog leverpastejsmaken över för mycket så den här gången hade jag mindre leverpastej. Dessutom var jag lite slö och köpte färdig gurksallad som jag blandade leverpastejen med. Jag tycker om att ha mycket frukt och grönsaker på tårtan för att den inte ska bli så mastig. Nästa gång struntar jag i att ha skinka uppepå, den var onödig tycker jag.

onsdag 20 juli 2011

Kladdkaka med dajm

I morse blev vi väckta strax efter halv nio av att det både knackade på dörren (en kompis till Leif) och att telefon ringde (min kusin Susanne) nästan exakt samtidigt. Helt otroligt att t.o.m. Ida sov den tiden, det märks att vi har haft semester länge. Olivia sov hos Susanne i natt och de hade vaknat redan vid åtta. Eftersom det var så fint väder ringde de i tid så vi kunde planera för en dag i mina kusiners stuga. Vi tog det lugnt på morgon (förmiddan), åt lunch hemma och for sen till stugan där vi fikade rester från igår och till middag åt vi grillad fläskfilé. Barnen busade stor del av tiden med Bris, deras tremännings gulliga hundvalp. Isak hann även med både att bada och fiska. När vi sedan for hem stannade Isak kvar och kommer hem imorgon någongång.
Kladdkaka med dajm
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dubbeldaim

Smält smöret. Vispa ägg och socker. Tillsätt smöret.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker, blanda ner i smeten.
Hacka dajmen och blanda ner den.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 20 min. Låt svalna. Sikta ev kakao över den färdiga kakan.

Kladdkaka är den stora favoriten för mig och det är svårt att misslyckas. Leif är inte lika förtjust i kladdkakor men den här berömde han, men då är ju dajm en av hans favoriter.

tisdag 19 juli 2011

Födelsedag

Då är ännu en underbar födelsedag slut. Jag vaknade av sång och paket från familjen, otroligt att de fick upp Olivia ur sängen innan jag ens hade vaknat. På förmiddan var det regnigt och jag förberedde mig för ett inomhuskalas för ovanlighetens skull. Sara-dagen brukar oftast vara solig och varm och tänka sig vid tvåtiden sprack det upp och blev riktigt soligt och varmt även det här året. Sen kunde vi sitta ute resten av dan för att fika, äta och dricka i flera omgångar.
Ser ni tårtfatet med kupa? Det är en av årets
födelsedagspresenter. Fint va?

På eftermiddan fikade vi smörgåstårta, bulla, chokladbollar, syltkakor, bondkakor med lakrits, hallonkaka, fryst polkapaj med chokladsås, kladdkaka med dajm, umekaka med äpplen och det viktigaste av allt jordgubbstårta.

Efter fikat fortsatte vi att sitta ute o mysa i det fina vädret, Ida o Lukas badade och hade vattenkrig medan vi vuxna drack vin. Till middag se'n grillade vi lax med färska örter och citron som vi åt med kokt potatis, nektarinsallad, hollandaisesås, limeaioli, fisksås med cream cheese och gräslök, bröd och smör. Till efterrätt dukades alla tårtor fram igen.

Men det absolut bästa med dagen var att f.d. äggallergikern Ida åt två bitar jordgubbstårta utan att få någon reaktion så nu kan vi nog anse henne fri från den allergin, så skönt! Nu gör vi allt för att även nötallergin ska försvinna. Isak har också ätit nå'n tugga sockerkaka och det har gått bra, men han har inte vågat sig på att äta så mycket ägg. Det känns nog lite nervöst för honom.

måndag 18 juli 2011

Ost- och kantarellomelett - LCHF

Idag har vi städat huset, handlat, bakat lite till och förberett tårtor så nu är jag redo för kalas i morgon. Hoppas vädret är med mig så att vi kan sitta ute, sommarkalas är så mycket mysigare om de firas i trädgården. Barnen är roliga, vid 22-tiden började de storstäda och röja i Isaks rum. Men man får väl vara nöjd att de alls vill städa och otroligt att Olivia vill hjälpa lillebror. Hon är inne i en städperiod, förra veckan röjde hon och gjorde jättefint i sitt rum och nu styr hon upp Isaks rum.

Som jag redan har skrivit ligger jag efter med recept. Den här kantarell-och ostomeletten gjorde jag till mina föräldrars guldbröllopsdag den 23 juni, nästan en månad sedan. Omelett är ett bra alternativ till paj för de som vill undvika kolhydrater.
Ost- och kantarellomelett - LCHF
5 ägg
3 dl grädde
2-3 dl kantareller
3 dl Västerbottensost
salt och peppar

Fräs svampen i smör. Krydda med salt och peppar.
Häll svampen i en smord ugnsform.
Strö över osten.
Vispa ihop ägg och grädde. Smaka av med lite salt och peppar. Tänk på att osten är salt.
Häll äggstanningen över svampen och osten.
Grädda i ca 200 grader i ca 20 min, till omeletten har stelnat och blivit gyllenbrun.

Kantareller och Västerbottensost passar så bra ihop och denna omelett var inget undantag. Recepten på kantarellpaj och varm kantarellsallad innehåller också kantareller och Västerbottensost. Har ni inte provat så gör det!

Nektarinpaj med mandelmassa

Igår var Ida på 4-årskalas för förskolekompisen Emmy, kalaset var på Leos lekland så jag satt där inne i två timmar trots det fina vädret och allt jag hade att göra hemma. Isak och en kompis följde också med så att de fick springa av sig lite. Innan jag for till Leos gjorde jag i ordning två småkaksdegar som fick ligga i kylskåpet och stelna några timmar. När jag kom hem skar jag dem i skivor och gräddade.

Jag ligger efter med att uppdatera med nya recept jag har provat. Förra veckan gjorde jag en nektarinpaj som jag har glömt att ge er.
Nektarinpaj med mandelmassa
Pajdeg:
4 ½ dl vetemjöl (270 g)
175 g smör
1 citron, rivet skal
5 msk vatten
Fyllning:
ca 8 nektariner
150 g mandelmassa
1 tsk hel kardemumma
2-3 msk strösocker

Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa, gärna i matberedare.
Tillsätt citronskal och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Platta till degen och låt vila i kylen cirka 30 minuter.
Dela och kärna ur nektarinerna. Grovriv mandelmassan.
Kavla ut degen till en rund botten, den ska vara cirka 10 cm större i diameter än formen. Lägg den i en pajform med låga kanter. Degen ska hänga cirka 5 cm över kanterna.
Fördela mandelmassan över pajens botten.
Stöt kardemumman i mortel och strö den över.
Lägg på nektarinhalvorna med den kupiga sidan uppåt. Strö över sockret. Vik pajkanterna över frukten.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 225 grader cirka 40 minuter.
Garnera eventuellt med lite mer strösocker inför serveringen.

För mig som älskar mandelmassa och kardemumma var det här en perfekt paj dessutom tycker jag att det är kul att göra andra pajer än smulpajer som jag vanligvis gör. Nektarinantalet kan variera beroende på hur stor pajform man använder, jag tror att jag bara fick plats med sex stycken. Pajdegen var väldigt smidig och lätt att kavla ut, det är ju inte speciellt kul när halva pajdegen fastnar på kaveln eller på bakbordet, men det hände inte nu.

söndag 17 juli 2011

Tävlingstiden förlängs

Oj vad tiden går fort. Redan midnatt och jag har inte hunnit med allt jag ville i dag, men nu är jag så trött så jag ska sova. Det har inte blivit några recept på ett tag nu, men snart kommer det en massa bakrecept för jag bakar hela dagarna (kanske en liten överdrift men några kakor har jag bakat).

Ni har väl inte missat tävlingen där jag vill att ni tipsar om hur man kan minska matsvinnet. Klicka här så kommer ni till tävlingen. Idag har jag minskat vårt matsvinn genom att baka en kaka av Kesella där bäst-före-datumet hade passerat och till middag gjorde jag en potatissallad av kokt potatis som hade legat ett tag i kylskåpet.

Tiden går så fort så jag räknade fel när jag skrev hur länge tävlingen pågår dessutom är det så kul med alla förslag jag får så jag förlänger tävlingen till söndag 24 juli och de tre vinnarna presenteras den 25 juli.

God natt nu ska jag gå och sova så jag orkar baka lite mer imorgon för snart har vi en födelsedag till här i familjen.

fredag 15 juli 2011

Havrekakor med rabarber

I dag återvände värmen efter några dagars frånvaro, men det blev inget badande för vi har haft fullt upp. Dagen gick väldigt fort. Leif har lagt klart golvet i klädkammaren och vi har köpt en hylla dit, men det saknas fötter till den innan vi kan börja använda den. Dessutom har vi lyckats sälja både marksten och fönster på Blocket i dag, skönt att bli av med grejerna som har varit i vägen och dessutom få lite pengar. Till middag grillade vi hel kyckling på ölburk och åt den tillsammans med ugnspotatis, tzatziki och Jack Daniel's glaze som jag kokade en ny omgång av i dag.

Till Idas födelsdagskalas bakade jag havrekakor med rabarber. Vi har hur mycket rabarber som helst så jag försöker komma på alla möjliga användningsområden till dem.
Havrekakor med rabarber
1 rabarber
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl

Skär rabarbern i 1–2 cm tjocka bitar.
Rör samman smör och socker i en bunke.
Tillsätt havregryn och mjöl och rör ihop till en deg
Forma degen till kulor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Tryck ner en bit rabarber i varje kula.
Grädda i mitten av ugnen i 200° ca 10 min.
Havrekakor är en favorit både hos mig och Isak, det här var en rolig variant med en syrlig rabarberbit i varje kaka. Lägg kakorna ganska glest på plåten för de flyter ut något under gräddning.