onsdag 13 augusti 2008

Focaccia

Focaccia är den här sommarens nya favorit. Jag har ätit det en hel del. Jag tycker om när de är lite plattare och sega, istället för "fluffiga". Tillbehören på varierar jag efter vad jag har hemma. Den här gången blev det soltorkade tomater, fetaost, färsk rosmarin och både svarta och gröna oliver.

Focaccia
12,5 g (1/4 pkt) jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 msk honung
drygt 0,5 tsk salt
1 msk olivolja
6 dl vetemjöl
0,5-1 dl hackade färska örter (timjan, mejram, basilika, oregano, persilja)

Garnering:
olivolja
flingsalt
oliver, soltorkade tomater, rosmarinkvistar, fetaost eller ngt annat gott.

Smula ner jästen i en bunke och slå på ljummet vatten. Lägg i honung och salt. Rör om. Häll i olivolja och vetemjöl. Blanda sist i hackade färska örter.
Arbeta ihop allt till en rätt lös deg. Låt den jäsa övertäckt i sin bunke 45-60 minuter.
Tippa sedan ut degen på välmjölat bakbord, tillsätt ev. 0,5-1 dl extra vetemjöl. Knåda. Kavla ut en stor fyrkant som i princip kommer att täcka en plåt. Lägg över på plåten.
Jäs det utbakade brödet i 15-25 minuter.
Tryck ner tillbehören. Pensla generöst med olivolja. Strö över flingsalt.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter i 200-225 grader. Låt svalna under handduk.

Om ni vill ha ett tjockare bröd tar ni dubbel sats till en långpanna.

Hälla-ut-bröd

Det här är mitt favoritrecept på bröd till mat. Det blir ett segt och gott bröd som är hur enkelt som helst att göra. Det tar lite tid så det gäller att komma igång i tid med det. Jag tror att alla jag känner har blivit bjudna på det här brödet när de har ätit middag hos oss. Nästan lika enkelt som att värma förgräddade baguetter, men så mycket godare.

Hälla-ut-bröd
0,5 pkt jäst
2 tsk salt
4 dl fingervarmt vatten
8-9 dl vetemjöl special

Ø Smula ner jästen i en degbunke. Lägg i salt, slå på litet av vattnet, rör ut jästen och häll i resten av vattnet.
Ø Häll i allt vetemjöl och rör ihop degen med en trägaffel. Degen blir ganska lös.
Ø Jäs degen under bakduk i ca 1-1,5 timme.
Ø Häll försiktigt upp degen i en liten långpanna med bakpapper.
Ø Låt den jäsa i 15 minuter och sätt under tiden ugnen på 250˚.
Ø Grädda i 15 minuter, sänk sedan värmen till 125˚ och fortsätt grädda i ca 40 minuter.
Ø Låt brödet svalna på ett galler.

Jag tycker det blir lika bra med vanligt vetemjöl och jag gräddar det längst ner i ugnen.

Blomkål i ugn

Det här blev ett riktigt gott och enkelt tillbehör.

Jag sprider ut blomkålsbuketter i en gratängform, ringlar över generöst med olivolja, kryddar med flingsalt och nymalen svartpeppar. Sedan sätter jag in formen i ugnen 200 grader tills blomkålen fått fin färg, ca 20-25 minuter.

Jag satte in den här formen samtidigt som den balsambakade kycklingen i 225 grader i ca 20 minuter. Så kycklingen och blomkålen blev klar samtidigt.

Texmex-paj

Det här receptet har jag använt ofta. En god paj som de flesta tycker om. Jag brukar göra 1,5 sats (500 g köttfärs) och använda en liten långpanna/ugnsform. Men den här gången följde jag receptet och gjorde den i en vanlig pajform.

Vi fryser alltid ner köttfärsen i 500-g-paket, så de övriga 200 g stekte jag med tacokrydda. Isak älskar Tacos, så han åt taco-köttfärsen med tillbehör istället för pajen (som han är allergisk mot).

Texmexpajer

Pajdeg
3dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
100 g smör eller margarin
2-3 msk vatten

Fyllning
2 vitlöksklyftor
1 grön chili t ex jalapeno
1 msk olja
300 g köttfärs
1 påse (40 g) tacokrydda
1 dl vatten
1 dl lättcrème fraiche
3 tomater
1/2 burk (à 300 g) majs
3 msk hackad koriander
3 dl riven cheddarost

Hacka samman mjöl, paprikapulver och matfettet skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i 16 små aluminiumfolieformar ställda på en plåt.
Skala och finhacka vitlöken. Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Fräs vitlök och chili i oljan i en stekpanna.
Tillsätt färsen och låt fräsa med några min. Blanda i tacokryddan och tillsätt vatten och lätt crème fraiche. Låt puttra några min utan lock.
Skölj och småtärna tomaterna. Låt majsen rinna av. Blanda ner tomater, majs och koriander i pannan.
Fördela röran i pajformarna och strö över osten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 20 min.. Låt pajerna svalna. Servera pajerna ljumma med grönsallat till.

Tips! Pajerna går bra att laga i förväg och sedan värma mitt 150°C, ca 10 min.

Jag gjorde en stor paj istället för flera små och jag använde inte Koriander.

Balsambakad kycklingfilé med persikor

Det var första gången jag använde det här receptet och jag blev nöjd, så det här kommer jag att göra fler gånger. Bland det värsta jag vet med matlagning är att steka, så det här var perfekt - Bara att slänga in i ugnen med goda kryddor och tillbehör, dessutom är jag väldigt förtjust i balsamvinäger.

Balsambakad kycklingfilé med persikor
500 g kycklingfilé
2 st persikor eller nektariner
4 st färska lökar
2 st kvistar rosmarin
3 msk olivolja
3 msk lagrad balsamvinäger eller crema di balsamico
flingsalt
nymald peppar

Dela kycklingfiléerna i grova bitar.
Skär varje persika eller nektarin i 6 klyftor.
Ansa löken och dela de som är större mitt itu.
Lägg kyckling, persikor och lök i en smord ugnsfast form. Repa över bladen från rosmarinkvistarna. Ringla över olja och balsamvinäger och krydda med salt och peppar.
Baka i mitten av ugnen cirka 25 minuter i 225 grader, kycklingsaften ska vara ofärgad när kycklingen är genomstekt. Ös kycklingen någon gång under stektiden

tisdag 12 augusti 2008

Sensommarbuffé med tjejkompisar

Idag skulle mina kompisar Anna och Maria komma hit på middag. Dessutom skulle mina och Annas barn också äta, så det var många olika smaker, och Isaks allergi, att ta hänsyn till. Efter en del funderande kom jag fram till att jag gör buffé med flera olika maträtter. Då borde ju alla kunna tycka om något i alla fall. Dessutom är det ett bra sätt att prova en ny maträtt. Jag älskar både att laga och äta smårätter.

Dagens sensommarbuffé bestod av Balsambakad kycklingfilé med persikor, Lök- och Brieostpaj, Texmex-paj, Taco-köttfärs, Bulgur blandad med röd pesto, Risoni, Blomkål i ugn, Sallad, Tomat- och Mozarellasallad, Majs, Gurk- & morotsstavar, Vinägrett, Yogurt&sweet chili-dressing, Salsa, Focaccia, Hälla-ut-bröd, Taco-chips.

Till efterrätt var det Banankaka med mörk choklad, Blåbärspaj med mörk choklad (Ja, jag tycker om mörk choklad!), glass, vaniljsås och Te förstås.

måndag 11 augusti 2008

Banankaka med mörk choklad

Idag bakade jag en av mina favoritkakor - Banankaka med bitar av mörk choklad. Jag hade tänkt bjuda på den imorgon när vi ska ha gäster, men jag måste nog ta en provbit redan idag. Olivia har också sagt att hon kan provsmaka den. Så att vi inte bjuder på någon misslyckad kaka :)

Banankaka
75 g smör
2 1/2 dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g mörk choklad
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Smält fettet i en kastrull. Låt svalna.
Blanda det med socker, mjölk, salt, vaniljsocker.
Dela äggen och blanda i gulorna.
Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten.
Hacka blockchokladen.
Blanda ihop mjöl, blockchoklad och bikarbonat och vänd ner i smeten.
Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem.
Häll blandningen i väl smord, bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Grädda i 30-40 minuter, 175°C.
Den ska vara knappt klar i mitten för att bli extra saftig. Servera kakan helt kall med en klick grädde eller en kula pecannötsglass.