fredag 22 november 2013

Lingonmousse

Godmorgon tidiga fredagmorgon! Den i vanliga fall så morgontrötta Ida är redan vaken och har även hunnit med att äta frukost. Vad hände?! Hon får mysa i sängen med iPaden ett tag till innan vi ska ge oss iväg mot skola och jobb. Fredag innebär kort dag för oss både. Att jag bestämde mig för att ha korta jobb-fredagar är det bästa jag gjort, för helgen blir så mycket längre. Jag älskar det!

Förra helgen kom mamma över med en god efterrätt och nu har jag lyckats få tag i receptet. Tack!


Lingonmousse
2 dl lingon
0,5 dl strösocker
150 g vit choklad
0,75 dl vit glögg
2 dl vispgrädde
1 dl smetana
Till garnering
pepparkakor , mini eller i bitar
lingon

Koka lingon och socker i en kastrull 2–3 min tills sockret smält. 
Mixa nästan släta. 
Hacka chokladen, lägg i kastrullen och rör tills den smält. 
Tillsätt glögg. Vispa grädde och smetana luftigt. 
Rör försiktigt ner det i lingonblandningen. 
Fördela i 8 små glas. 
Låt stelna i kyl minst 5 tim. 
Stick ner en bit pepparkaka i varje glas. Garnera med lingon.

Istället för smetana användes crème fraiche, som kan vara något lättare att få tag i. Riktigt god efterrätt som passar perfekt nu i advents- och jultider. Tyvärr har vi inte hunnit baka egna pepparkakor än så jag hade inga små söta pepparkakor att garnera med, utan fick använda en köpesvariant.

Pepparkaka och lingon är en perfekt kombination som blir så gott ihop. Ni har väl inte missat lingonkrämen till pepparkakor som har blivit en favorit på våra glöggbord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.