lördag 27 september 2008

Blåbärspaj med mandeltäcke

Idag blev jag pajsugen. Först bakade jag äppelpajen som jag gjorde på Olivias födelsedag. Den har jag varit sugen på sedan den tog slut. När den var i ugnen kom jag på att jag hade sett ett recept på blåbärspaj som såg gott ut. Så då gjorde jag även den. Nu luktar det gott i köket och jag ska sätta på te. Sedan ska jag njuta av mina pajer och ett gott te.

Blåbärspaj
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g smör
1 msk vatten

1/2 dl flagad mandel

Fyllning:
1/2 liter färska eller frysta blåbär
1/2 dl strösocker
1/2 - 1 msk potatismjöl

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare.
Ta undan 1/4, ca 1 1/2 dl, och spar det till topping.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel.
Låt den stå i kylen ca 30 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min i 225°.
Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl. Obs den större mängden potatismjöl till frysta bär.
Lägg dem i pajskalet och strö över smuldegen blandad med mandel.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min (även nu i 225°). Låt den svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.