söndag 18 oktober 2020

Matsedel v.43 oktober 2020

Här har vi vaknat upp till en snövit värld, då det har vräkt ner snö under natten. Lite mysigt ändå. Kanske läge att vara inne och förbereda en massa mat inför kommande vecka. Igår hade vi fullt upp att förbereda inför snön med trädgårdsfix och däckbyte så jag hann inte vara inne o mysa i köket speciellt mycket. Kanske tar igen det i dag.

För er andra som också vill planera och förbereda kommer här en veckomatsedel för att hjälpa er med lite inspiration. Hoppas ni hittar nå gott. Berätta gärna i så fall.

Matsedel v.43 oktober 2020


Vegetarisk måndag
Vi börjar även kommande vecka med en vegetarisk rätt, Krispig nudelsallad, där man rostar nudlarna i ugnen, dvs man kokar dem inte. Annorlunda men gott. 


Fisk-tisdag
Västerbottensostgratinerad rödig eller lax är en smakrik och god fiskrätt som alltid blir uppskattad. För vem gillar inte Västerbottensost?


Onsdag
Fylld frukostkorv är en gammal klassiker som vi inte gör så mycket numera. Annat var det för drygt 20 år sedan då det var ett stående inslag hemma hos oss


Torsdag
En gratäng som klarar sig själv i ugnen är perfekt mat mitt i veckan. Den här fläskfilé- och paprikagratängen är en supergod gratäng som jag verkligen tycker ni ska testa.


Mysfredag
Tacopaj med krämig topp passar perfekt som fredagsmat och som variation på fredagstacon. Eller varför inte göra både "vanlig" taco och denna paj, så blir alla nöjda och glada.


Veckans godsak
Chokladlakritssnittar är ett av alla goda enkla recept på kaksnittar där man använder vanlig kolasnittsdeg och sedan varierar smaken med choklad med smak, den här gången mjölkchoklad med saltlaktrits.

lördag 17 oktober 2020

Lördagslängtan

Jag har längtat så länge efter lördag och en ledig morgon utan alarm så jag vaknade extra tidigt för att hinna njuta extra länge. Eller? Varför är de så ofta att man vaknar extra tidigt när man väl får sova? Så i dag blev det frukost samma tid som på vardagar. Fast i dag behövde jag inte skynda mig och jag behövde inte cykla iväg. Nej, i dag kan jag sitta länge med min tekopp och dator.

I övrigt tror jag inte det blir så ledigt och lugnt idag, det är mycket som står på dagens agenda. De varnar för snö i morgon så nu måste vi fixa det sista i trädgården och kan inte skjuta upp det nå längre, dessutom måste vi byta till vinterdäck på bilarna. Sedan är det som vanligt på helgerna - plocka o städa och tvätta som gäller.

Nu är det inte lika fint nå mer, så tyvärr slängs de idag.

Jag sitter precis nu och klurar på nån supergod lättlagad middag, men kommer inte på vad jag är sugen på. Igår var det så mycket att göra efter jobbet med Isaks flytt så det blev inte middag förrän 20.30 och då blev det fryspizza till middag för mig o Leif. Så jag hoppas på lite roligare och godare, men framför allt en hemlagad middag idag.

Jag ska gå o inventera frysen lite och hoppas på inspiration, för mat det vet jag att vi har. Vi har alldeles för mycket i våra frysar just nu så det är svårt att få nån överblick eller hitta det man vet finns där nånstans.

Hoppas ni har en fin lördag att njuta av!

onsdag 14 oktober 2020

Bygga om

Nu är nästa barn på väg att flytta hemifrån😔 I morgon får Isak nycklarna till sin lägenhet och på fredag går flyttlasset. Så kul för honom, men så konstigt för mig. Tur att vi har en sladdis som kommer bo hemma mååånga år till 💕

Vi tre som bor kvar har börjat planera hur vi ska flytta runt och möblera om, för nu får vi många lediga rum. Vi har dock lite olika planer. Det som är säkert är att jag och Leif flyttar tillbaka vårt sovrum ner till källaren och då blir vårt nuvarande rum innanför köket ledigt.


Jag drömmer om att förlänga köket in dit, som skafferi, kylrum eller för alla köksmaskiner. Andra kvinnor drömmer om Walk in Closet medan jag drömmer om walk in kylrum 😂 Vilken dröm det skulle vara att bygga kylrum i halva rummet och ha alla köksmaskiner i andra halvan på en bänk redo att användas.

Övriga familjen är inte lika entusiastiska som jag är över att utöka köksytan. Ida tycker att hon ska få ett till rum istället. Men jag tycker att det räcker med de två hon redan har😀

tisdag 13 oktober 2020

Fillimpa med frukt

Jag har ju glömt ge er receptet på det andra brödet som jag bjöd på när mitt gäng fixade jobbets fredagsfika. Det här blev väldigt populärt och jag måste nog se till att baka en ny omgång nästa gång vi fixar fikat, i början på december.

Det är ett sånt här superenkelt recept med fil, sirap och bikarbonat som det finns en uppsjö av olika varianter på. I den här limpan har jag tillsatt lite nyttigheter som t.ex. rågkross och grahamsmjöl och lite sött som aprikoser och russin.


Fillimpa med frukt

Torrvaror
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1,5 dl rågsikt
1,25 dl rågkross
0,5 dl vetegroddar
0,75 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 msk brödkryddor
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
Degvätska
5 dl filmjölk
0,25 dl brödsirap

Blanda ihop alla torra ingredienser och torkade frukten i en stor bunke.
Tillsätt filmjölken och sirapen.
Häll smeten i en 1.5 liters avlång brödform, med bakplåtspapper eller smord o bröad.
Grädda i 175 grader i ca 1 timme och 40 minuter.
Efter ungefär en timme kan du behöva lägga över ett bakplåtspapper så att inte ytan bränns vid.

söndag 11 oktober 2020

Matsedel v.42 oktober 2020

Den som väntar på nå gott.... så kommer här veckans matsedel lite senare än vanligt. Jag hade inte hunnit förbereda nån veckomatsedel och i morse var jag lite seg efter gårdagens 50årskalas och för få timmars sömn i natt.

Men nu har jag piggnat till och har knåpat ihop en matsedel som jag ska publicera åt er och sedan ska jag gå o börja med dagens söndagsmiddag - pesto- och mozzarellabiffar med ugnsrostade rotsaker. Hoppas ni också har en bra söndag.

Matsedel v.42 oktober 2020


Köttfri måndag
Som vanligt försöker jag börja veckan med en vegetarisk middag - Tortillapizza med kantareller och zucchini är en supergod och superenkel pizza gjord på mjuka tortillas som bara behöver några få minuter i ugnen. 


Tisdag
Oftast blir det lax hos oss när vi äter fisk, men ibland köper jag hem torskblock och då blir det oftast nån gratäng, som den här Citron- och dilltorsken i ugn


Onsdag
Grönpepparkyckling är ännu en maträtt som klarar sig själv i ugnen och man får tid över till annat. Den här kycklingen är extra enkel eftersom man använder sig av grillad kyckling och slipper stek-momentet.


Tordag
Ost- och paprikafylld köttfärslimpa är en saftig och supergod köttfärslimpa - som också klarar sig själv i ugnen. Blev många enkla ugnsrätter den här veckan. Men det är ju så himla smidigt så det får man aldrig för många av.


Mysfredag
Varma fyllda baguetter är en typisk mysfredagsmiddag för mig som passar att äta framför tv:n. Roligare och godare med baguetter än att göra vanliga varma mackor.


Veckans godsak
Kaka med chokladhavreströssel är en gammal favoritkaka som jag nästan alltid bakade förut eftersom den är äggfri och om jag byter ut vissa ingredienser så blir den även mjölkfri. En kanonkaka helt enkelt som de flesta älskar.

torsdag 8 oktober 2020

Kanelbullekaka i långpanna

Har precis satt mig i soffan för att se kvällens hockeymatch. Är lite sötsugen och det skulle ha varit gott med nån kaka till teet. Tyvärr, eller kanske tur, så har jag inget hembakat i frysen. Förra veckan bakade jag till jobbets fredagsfika, men allt tog slut så det blev ingen bit till frysen.

Det var den här saftiga kakan med god kanelsmak som jag bakade, en av mina favoritkakor. Tyckte att den passade inför kanelbullens dag som var i söndags.


Kanelbullekaka i långpanna

350 g smör
5 dl strösocker
4 ägg
6 dl gräddfil
9 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
2 msk bakpulver
2 krm salt
Fyllning
2 dl strösocker
6 msk kanel
4 msk smör

Blanda samman socker och kanel till fyllningen.
Rör smör och socker mjukt och luftigt.
Blanda ner äggen ett och ett, och därefter gräddfilen.
Rör samman de torra ingredienserna i en separat skål. Blanda sedan med resten av smeten.
Häll i hälften av smeten i en långpanna.
Strö sedan över hälften av kanelsockret.
Fyll på med resten av smeten och strö över resterande kanelsocker.
Dutta till sist över 4 msk smör.
Grädda kakan i 175 grader i ca 40 min.


Om du halverar receptet passar det perfekt i t.ex. en rund sockerkaksform. Då behöver du kanske ha den inne i ugnen något längre också, men känn med provsticka.


I dag har jag jobbat hemma och fått så himla mycket gjort. Jag har haft så mycket små-grejer som hängt över mig och i dag fixade jag det mesta. Skönt när det flyter på och man får mycket gjort. När jag hade jobbat klart cyklade jag in till stan för en timmes helkroppsmassage. Vilken lyx, va? Och jag gick till en ny massör och hon var helt otroligt duktig så henne ska jag gå till fler gånger.

Igår hos frissan, idag massage och imorgon börjar helgen. Vilka kanondagar!

Hoppas ni också har en bra torsdag och får en fin helg!

onsdag 7 oktober 2020

Grillad ciabatta med pesto, avokado och mozzarella

Förra helgen fick Ida en ny favoriträtt när jag bjöd henne på denna smarriga grillade ciabattan. Det var tänkt som fredagsmys-middag efter Idas träning, men pga ändrade planer blev det vår sena lördagslunch istället.

Många godsaker samlade i en o samma macka så den blev lite småtjock och svår att få in i smörgåsgrillen, så det gäller att trycka till den ordentligt och ha koll på att inte så mycket av fyllningen åker ut.


Grillad ciabatta med pesto, avokado och mozzarella

2 ciabatta
färskost typ Philadelphiaost
röd nötfri pesto
färsk spenat
1 avokado
1 tomat
1 mozzarella
ev. lite örtsalt

Dela ciabattan bred på färskost och pesto på båda halvorna.
Skiva avokado, tomat och mozzarella.
Lägg fyllningen på ena halvan, spenat, avokado, tomat och mozzarella.
Krydda ev. med lite örtsalt som jag tycker är gott både till mozzarella och avokado.
Lägg på "locket" och tryck till.
Grilla i ett mackjärn/smörgåsgrill, servera varm tillsammans med sallad.