tisdag 19 maj 2020

Favoritmat

Jag blir lika glad varje gång jag får beröm för maten jag serverar och idag lyckades jag igen. Det är alltid ett vinnande koncept att servera maten i skålar och var o en får plocka ihop sin egna favorit-tallrik, som vid tacos.

Men i dag var det inte tacos jag serverade utan poké bowl med kyckling, sushiris, sojabönor, picklad rödlök och olika grönsaker. Var lite osäker på hur det skulle mottas, men jag hade inte behövt oroa mig för det gjorde succé. Så det var definitivt inte sista gången det serverades hemma hos oss.

Många skålar med olika godsaker
Min poké bowl

Åh vad jag längtar till sommaren då kommer vi äta en massa av sån här mat - poké bowl, sallad eller vad man vill kalla det. Gott o fräscht och kan varieras hur mycket som helst.

I natt låg jag vaken några timmar utan anledning, så nu börjar jag känna mig lite seg här i soffan. Lär bli en tidig kväll i kväll. Men först ska jag se Robinson och Hela kändis-Sverige bakar och dricka några koppar te.

Helt otroligt att det bara är en halv arbetsdag kvar och sedan har jag en lång och ledig helg framför mig. Lovely! Som vanligt nu för tiden har vi inga speciella planer, börjar faktiskt bli lite sugen på att ha gäster och fest men nu är det väl extra viktigt att hålla ut och fortsätta vara lika duktiga som vi varit. Men nån festmiddag för familjen kommer jag försöka få till i alla fall.

måndag 18 maj 2020

Chilikryddad grönsaksgryta

Nu ska ni få receptet på den goda grönsaksgrytan jag gjorde förra veckan och åt först tillsammans med lax, sedan med grillad kyckling och idag till lunch blev det utan tillbehör. Lika god varje gång! Perfekt att göra en stor laddning och ha i kylen eller frysen.

Men såna här maträtter är de svåraste att få ner ett recept på för jag tar lite vad jag känner för, kryddar lite mer då o då, fyller på med något jag tycker saknas osv. Men den här gången gjorde jag så här (tror jag).


Chilikryddad grönsaksgryta

1 lök
1 bit vitkål
3-4 morötter
1 zucchini
200 g broccoli
200 g blomkål
1-2 tsk chilipeppar
1 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
500 g krossade tomater

Finhacka, hacka, skiva och/eller riv de olika grönsakerna.
Hetta upp olja i en stor stekpanna eller gryta och fräs löken tills den är genomskinlig.
Tillsätt grönsakerna i omgångar och stek dem en stund.
Krydda med chilipeppar, paprika, salt och svartpeppar
Tillsätt tomaterna.
Låt grytan puttra tills grönsakerna är mjuka, det behövs ofta inte så lång tid.
Smaka av med mer salt eller andra kryddor om det behövs.


Vill man ha mycket tomater kan man nog behöva mer tomater. Så det är extra viktigt att du anpassar receptet efter din smak. Samma med hur chilistark du vill ha den - smaka av och anpassa!


Ida står i köket och gräddar våfflor med kompisar i detta nu och Isak o Leif jobbar så jag lär nog bli utan middagssällskap i dag. Undra vad jag då ska hitta på att äta, när köket blir ledigt. Ida och hennes kompisar är så duktiga i dessa Corona-tider för de håller sig ute så mycket som möjligt. Igår var de ute hela da'n och idag var de bara inne för att fixa våfflorna och sedan går de ut o äter trots att det inte är någon speciell värme.

Känner jag mig själv rätt lär jag inte fixa mig nå speciellt till middag, lär bli en äggmacka, filtallrik eller liknande. Ganska skönt faktiskt att inte behöva fixa middag varje dag, utan att istället ta nå snabbt i farten eller i tv-soffan.

söndag 17 maj 2020

Matsedel v.21 maj 2020

Nu kommer veckans matsedel lite senare än vanligt. Men den som väntar på nå gott.... Hoppas att ni inte har hunnit planera alla kommande dagar, utan att ni hittar något gott här hos mig. Jag ser fram emot kommande vecka som består av 2,5 dag jobb och sedan 4,5 dag ledig, så nu hoppas vi bara på lite sol och värme för maximal njutning.

Nu ska jag planera tillbehören till dagens middag, som blir grillad lax. Men vad ska vi äta till?


Matsedel v.21 maj 2020

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

Veckans bästa

Oj vad slutet av veckan har gått fort, ser att jag inte har bloggat sedan i onsdags. Det är inte likt mig och jag vet faktiskt inte vad det beror på. Jag har inte haft speciellt mycket att göra och jag har lagat mat så jag har recept att dela med mig av. Jag har bara gjort annat. 

Ni som följer mig på Instagram såg igår att jag skurade altanen och sen hade vi en mysig eftermiddag i vårt soliga varma altan-hörn. Som jag njuter av de få solstunder vi får och jag drömmer mig bort till sommaren.

Vi har ätit en del riktiga goda saker den här veckan, men det absolut godaste åt jag i början av veckan. Jag kokade ihop en stor laddning av en god chilikryddad grönsaksgryta som jag åt tillsammans med ugnsstekt lax. Låter kanske inte så speciellt och ser inte så speciellt ut heller, men det var såå gott och precis det jag var sugen på där och då. 

Igår åt jag grönsaksgrytan till grillad kyckling. Även det var supergott, så vilket kanontillbehör jag har i kylen just nu. God som ensamrätt och supergod som tillbehör. Recept kommer....


Jag har inga speciella planer för dagen. Solen skiner just nu så jag är lite sugen på att gå ut och fortsätta göra fint på altanen och gården. Gäller att passa på de få stunder solen är framme känns det som och prognosen säger att det ska börja regna på eftermiddan.

Eller ska jag kanske dra igång lite brödbak? Har ett paket jäst i kylskåpet som jag borde använda snart. Fast det gör jag nog senare när det har börjat regna, om det börjar regna. Känns lite onödigt att vara inne när solen skiner.

Jag ska även göra en veckomatsedel till er. Tyvärr hade jag ingen förberedd så därför blev det ingen inspirationsmatsedel nu på söndagmorgon, men det kommer......

Ha en bra söndag 💖

onsdag 13 maj 2020

Studentfest eller inte

Nu börjar det klarna lite lite kring Isaks student, vi vet i alla fall vilken dag det blir. Vi vet också att det inte kommer bli en vanlig student men jag hoppas att det ändå blir en tid att minnas och glädjas över. Själva utspringet blir på torsdagen, dvs dagen före riktiga studentdagen och tyvärr får bara två anhöriga per student medverka. Inte lätt för en kille med två föräldrar, två systrar och en flickvän, förutom alla andra nära o kära som nog hade stått på skolgården om allt hade varit som vanligt. 

De två personer som Isak anmäler till skolan som anhöriga prickas av inför utspringet och hänvisas till en ruta på skolgården. Sedan blir det inte till att åka några flak eftersom det är förbjudet i år, men jag tipsade Isak om hur det var på min tid då vi inte heller åkte flak. Istället gick vi genom sta'n och "sjöng" o skrek ut vår glädje.


I vanliga fall brukar studentveckan innebära en massa fester, mösspåtagning, bal och annat kul. I år är det mesta inställt eller omgjort till mindre fester med färre deltagare. Arrangörerna till balen höll ut i det längsta och trodde att den skulle gå att genomföra för de hade nog helt missat att man inte får samlas fler än 50 personer. Men när smittskyddsläkaren hotade med att stänga ner balen kom det ett mejl från arrangören att balen var inställd och att alla får tillbaka sina pengar.

Jag som brukar älska att planera och fixa fester känner ingen inspiration alls just nu. Det är för många frågetecken kring studentfesten som jag trots allt vill göra så bra som möjligt för Isak. 
Hur många kan man bjuda i år? Vill någon komma? 
Kan man vara ute så kan man ju bjuda de närmaste åtminstone, men måste vi vara inne vill man ju inte vara speciellt många. Ska han i väg på någon fest på kvällen eller är alla inställda. Ska vi ha festen på torsdag eller fredag? Mycket som är oklart och många frågor.

tisdag 12 maj 2020

Tomat- o löksallad med persilja o balsamvinäger

I dag har det nog varit alla väder - sol, regn och snö i en salig blandning. Nu är jag less det här kalla o tråkiga vädret, men tyvärr verkar det inte vara nån värme på gång. Ja, ja det kommer väl så småningom, ingen idé att sura för det lär inte bli bättre väder för det. Den som väntar på nå gott....

Trots vädret har vi satt igång grillsäsongen och det godaste till grillat kött är goda sallader. En av de enklaste och godaste salladerna är den här med tomater och lök. En riktig sommarsallad för mig, då den passar perfekt till grillat.


Tomat- o löksallad med persilja o balsamvinäger

3 stora tomater
1 rödlök
1-1,5 msk balsamvinäger
ev. 1 msk olivolja
2-3 msk persilja
salt o peppar

Skär tomaterna och finhacka löken. 
Blanda ihop tillsammans med balsamvinäger.
Krydda med färsk (fryst) persilja, salt o peppar.


Jag älskar balsamvinäger, så jag använder bara det i "dressingen". Men vill man ha en lite mildare smak blandar man vinägern med lika mycket olivolja innan man häller det över tomaterna och löken.

måndag 11 maj 2020

Havreformar med chokladkolakräm

Ska vi avsluta den här måndagen med något riktigt gott? Just måndagar behöver man ofta muntras upp lite, eller hur? Fast det har faktiskt varit en riktigt bra måndag för mig. Så skönt, för måndagar brukar inte vara min favoritdag. Men nu har det kanske ändrats.

Men jag skulle inte tacka nej till en sån här godbit som jag bakade i lördags. Men de ligger i säkert förvar i frysen för att kunna tas upp när vi är riktigt fikasugna. För så mycket gäster har man ju inte nu för tiden.


Havreformar med chokladkolakräm

15-20 st

Havreformar

160 g smör
1,5 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 ägg
1 dl socker

Chokladkolakräm

75 g smör
1 dl florsocker
0,5 msk mjöl
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2,5 msk grädde

Havreformar
Smält smöret. 
Knäck ett ägg i ett glas och blanda ihop med en gaffel.
Häll ungefär halva ägget i en skål, blanda ner sockret och vispa ihop.
Häll i det avsvalnade smöret. 
Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner till en klumpfri smet. 
Fyll aluminiumformar till knappt hälften. 
Grädda i 175 grader ca 12-15 min.
Gör chokladkrämen under tiden.

Chokladkolakräm
Blanda alla ingredienser till chokladkolakrämen i en kastrull.
Koka upp och låt den koka så att den tjocknar. 

Gör hål i havreformarna och fyll varje hål med ca 1 msk chokladkolakräm medan de är varma.
Låt kallna.


Nästa gång gör jag hålet lite större så det blir lättare att fylla med chokladkolakrämen. Då blir de nog även lite vackrare om krämen håller sig i hålet. Men det är ju viktigare att det är gott än vackert och de var otroligt goda. Jag älskar ju både havrekakor och choklad så den här kombon var perfekt.

Havresmet
Fyll formarna till ca hälften.
Nygräddade och varma
Gör hål i formarna på en gång.
Fyll sedan formarna med god chokladkolakräm.
Låt svalna innan du provsmakar

Med tanke på hur tidigt jag vaknade i morse borde jag vara trött, men det är jag inte. Men det börjar nog ändå bli dags att gå o lägga sig men jag fastnade framför Diggiloo på tv och det var så många bra låtar efter varandra just nu så jag tar mig inte här ifrån. Längtar efter sommar och längtar efter konserter.

Ha en bra fortsättning på måndagen och veckan!