lördag 31 december 2011

Årets sista dag

Nu har vi vaknat och ätit frukost på årets sista dag. Tänk att i morgon är det 2012! Matförberedelserna går enligt planerna, jag gjorde lite i går och gör lite nu. Det vi ligger efter med, som vanligt, det är städningen. Varför är det så svårt att komma igång att städa? Man vet ju hur mysigt det är när det väl är klart. För nog är ju ett städat hus mysigare än ett hus med grejer överallt.

Här får ni tjuvkika lite på kvällens meny. Kan ni gissa vad det är?

Detta är en del av varmrätten. Men vad gömmer sig under baconet?

Ser nästan ut som köttfärs? Men det här är botten till efterrätten.
Vad består botten av och vad ska jag fylla den med?

fredag 30 december 2011

Blivande hockeyspelare

Medan jag satt vid datorn och letade inspiration inför nyårsmiddagen så var Ida väldigt tyst, jag trodde hon satt och såg tv. Men efter tag kom hon och ville ha hjälp att knyta skridskorna. Hon tycker det är så kul att åka skridskor så hon har tagit på sig allt själv och är redo att ge sig ut. Tyvärr finns det ingen ledig is-tid idag och några ute-isar finns inte än den här vintern som knappt har haft minusgrader.


Nu har jag tagit upp en älg-rostbiff från frysen så den ska vi tillaga till morgondagens varmrätt. Förmodligen blir det nån sorts potatiskaka till den. Efterrätt har jag inte bestämt än men det brukar vara det lättaste och i år är jag sugen på choklad.

Undra hur mycket folk det är på mataffärerna idag? Men med självscanning borde man slippa de värsta köerna i alla fall.

Hörs senare när jag har hela menyn klar!

torsdag 29 december 2011

Nyårsplanering

Har ni svalt sista tuggan julmat än? För nu är det dags att planera nyårsmiddagen. Jag har börjat fundera lite men inget är bestämt än.

Ifjol åt vi gratinerad hummer med vitlöksbröd till förrätt.

Till varmrätt blev det helstekt älgentrecote med potatisstubbar, balsamicosås, gratinerade tomater.


Matkvällen avslutades med fryst pepparkakscheesecake.

Skaldjur till förrätt och kött till varmrätt är väl en klassiker på nyår, eller vad säger ni? Men i år är jag lite inne på att göra en kycklinggryta istället. Jag ska inventera frysarna och se om jag hittar nå roligt, vi har ingen älgfilé i år men en entrecôte vet jag gömmer sig nånstans. Dessutom har vi kvar fläskfilén från grisen vi köpte av en lokal bonde, jag räknar med att den fläskfilén är godare än de man köper på affären.

På tolvslaget är det alltid ett stort fyrverkeri i Norra hamn och jättemycket folk som är ute för att titta på det. Eftersom det knappt har varit minusgrader den här vintern så håller inte isen för att ha fyrverkerier där de brukar så i år ska de vara uppe på vägen istället. Vi brukar ha jättenära att gå och titta i vanliga fall men i år bli det ännu närmare.

Örtsill

I natt har det snöat ganska mycket (så dags nu!) så gatorna är fulla av snö men jag ska ändå försöka ta mig ut på en promenad för att få lite frisk luft, lite ljus och lite motion. Leif och barnen ska åka till ishallen igen för nu är det hårdträning för att Ida ska lära sig åka skridskor. Till middag ska vi äta hos mina föräldrar (igen), det bjuds på lutfisk. Äter ni lutfisk? Jag och min familj tycker inte om det så hon skulle bjuda på lax också, tack o lov.

En god silltallrik ska bestå av flera olika sorters sill, potatis, kokt ägg och en hårdbrödmacka med ost, helst cheddar. Årets sillar på julbordet var Annas inlagda, citron- och örtsill.
Örtsill
2 dl plockade, blandade örter (t ex persilja, dill, dragon och basilika)
1,5 dl crème fraiche
0,5 krm svartpeppar
1 förpackning 5-minuters inläggningssill (à 420 g)

Finhacka örterna. Blanda med crème fraiche och peppar.
Skär sillen i sneda bitar (om de inte redan är skurna) och blanda i. Lägg i en burk med lock.
Låt stå i kylskåpet 1 dygn före servering.

Jag använde lika delar persilja, basilika och dill, eftersom jag inte hade några färska örter hemma så använde jag frysta. Jag tycker ju bättre om sillar i klar inläggning men den här var inte så tokig den heller så den lär nog dyka upp igen till påsk, midsommar eller jul.

onsdag 28 december 2011

Hel kyckling i Crock-pot

En av de sakerna jag önskade mig inför jul var lite sovmorgon och det har jag verkligen fått. Ida sover till halv nio varje morgon och det är så skönt att slippa stiga upp vid sju-tiden när man är ledig. Idag ska vi på jullunch hos mina föräldrar i övrigt har vi inget planerat för dagen. Jag skulle behöva baka lite matbröd men vet knappt hur det ska rymmas i nån av våra tre proppfulla frysar.

När jag tidigare har helstekt kyckling i ugn har jag alltid använt det här receptet. Men igår tillagade jag två hela kycklingar i min Crock-pot, det blev trångt och jag var lite orolig hur det skulle gå men det blev jättebra.
Hel kyckling i Crock-pot
1 hel kyckling
2 morötter
2 gula lökar
salt
svartpeppar
kebabkrydda eller annan kryddblandning med lite goda kryddor gärna röd så blir kycklingen fin.
1 dl vin, vatten eller buljong

Skär morötterna och lökarna i skivor och lägg i grytan.
Skölj och krydda kycklingen och lägg den hel på grönsakerna.
Häll på vätskan.
Sätt på locket och koka på låg temperatur i 8-10 timmar (eller hög i 4-5 timmar med 2 dl vätska).
Ta ut kycklingen och grönsakerna, sila buljongen och gör sås av den.

Jag använde två kycklingar och det blev lite trångt men satte man dem på sidan så rymdes det. Eftersom jag kom igång lite sent med maten och kycklingarna inte var helt tinade så satte jag först på låg temp i 2 timmar, sen höjde jag till hög temp i 3 timmar och sen satte jag på låg temp i ytterligare 2 timmar. När den var klar så var den väldigt blek och tråkig men efter en stund i ugnen hade kycklingen en fin färg och skinnet var knaprigt.
Färdigkokt men med tråkig färg.
Efter några minuter i ugnen var den perfekt.

Jag stekte rotsaker i ugn och när det återstod ungefär 15 minuter så satte jag in kycklingen delad i stora bitar. Barnen älskar heltstekt kyckling och igår var det inget undantag, Isak tyckte att jag och crock-poten hade överträffat oss själva.

tisdag 27 december 2011

Snöbollar

Nu börjar jag bli lite less julmat och rester så jag har precis satt igång min crock-pot med hel kyckling som jag hoppas blir färdig lagom till middagen. Till lunch blir det dock julmatsrester, sill till de vuxna och köttbullar till barnen. Efter lunch ska jag äntligen gå ut på en promenad det var ett tag sedan sist och nu verkar det nästan ha slutat blåsa också.

I år provade vi en ny sorts julgodis, nämligen snöbollar som många pratar om.
De vita godisarna är snöbollar och de mörka är bountybollar.
Snöbollar
200 g vit choklad
2 dl kokos
1 msk citron
kokos till garnering

Smält chokladen på låg värme i en kastrull.
Tillsätt kokosflingor och citronsaft.
Ställ kastrullen åt sidan tills smeten är ljummen.
Forma små kulor av smeten, rulla i kokos och lägg på ett fat. Ställ in i kylen till bollarna har stelnat.

Det här gick inget bra för oss. Smeten gick inte att rulla för det kändes som det var mest kokos så jag tillsatte mycket mer vit choklad för att kunna rulla till bollar.

Whisky- och rosépeppargravad lax

Oj vad det har blåst i natt jag låg och var rädd att pulkor, spadar mm skulle blåsa iväg från gården, men allt verkar vara kvar. Utegranen däremot står på trekvart, vi måste försöka fixa till den idag. Nu är Isak iväg på hockeymatch och Ida som tyckte det var så kul att åka skridskor igår är lite sur att inte hon fick följa och åka, men hon får vänta några timmar. På eftermidda'n är det allmänhetens åkning och då ska hon få åka lite skridskor.

Eftersom jag är gift med en whiskysamlare är det konstigt att jag inte har provat grava lax i whisky tidigare, men bättre sent än aldrig. För några år sedan gjorde jag en sillinläggning med whisky, men i år var det alltså laxens tur.
Eftersom jag inte har nån bild på laxen får ni se vår fina tomte istället.
Ida tyckte det var likt Isak, men han var ju på affären.
Whisky- och rosépeppargravad lax
1,2 kg lax av mittbiten
3 msk rosépeppar+ 1 msk till garnering
1 tsk vitpeppar
0,5 dl salt
0,5 dl socker
0,5 dl whisky

Blanda kryddorna, rosépepparn ska krossas.
Klappa in kryddorna i fisken. Lägg fiskbitarna med köttsidan mot varandra, tunn sida mot tjock sida.
Häll whiskyn i en tät påse.
Lägg fisken i påsen med whiskyn i kylen i två dygn, vänd morgon och kväll.

Vi använde en ganska rökig whisky och för mig, som inte är förtjust i rökt mat, blev det då för mycket röksmak. Laxen var väldigt vacker av alla röda prickar av rosépeppar, men det blev ingen storfavorit hos oss. Är man jätteförtjust i whisky och gravad lax så tycker jag absolut att man ska prova att whiskygrava laxen.