torsdag 22 april 2021

Blåbärscheesecake

När jag kollar igenom alla bilder i kameran så inser jag att det har blivit en del godsaker på sista tiden. Så nu har ni många söta recept att se fram emot och vi börjar med den här bakade cheesecaken. Cheesecake finns ju i flera varianter, vissa fryser man, andra står till sig i kylen och se’n den här varianten som man bakar i ugnen.

Blåbärscheesecake

Botten
200 g digestive
75 g smör 
Fyllning 
600 g Philadelphiaost
2 dl strösocker
2 msk maizena majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
0,5 dl vispgrädde
4 ägg
200 g färska blåbär 

Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa kexen till smulor i en matberedare.
Smält smöret och blanda med kexsmulorna.
Tryck ut massan i en springform, ca 24 cm i diameter. 
Vispa philadelphia, socker, majsstärkelse och vaniljsocker till en slät smet.
Vispa ner grädden.
Rör ner äggen, ett i taget.
Häll fyllningen i formen och strö på blåbären.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 35 min.
Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 min.
Ta ut cheesecaken ur ugnen och låt den sedan svalna helt i rumstemperatur. Ställ den sedan i kylen över natten så att den sätter sig helt.


Den blev riktigt krämig och god och jag älskar blåbär, både smaken och färgen. Jag har en massa idéer på cheesecake som jag vill prova nu. Men vilken ska jag börja med? Kola, choklad, bär – ja vi får se vad det blir.

Två andra varianter på cheesecake är denna frysta favorit som är perfekt på sommarkalas. Även den här äggfria varianten som bara ska stå till sig i kylen är en favorit.

onsdag 21 april 2021

Skink- och pastagratäng med broccoli

Så här mitt i veckan tänkte jag att det passar med en riktig vardagsrätt, en pastagratäng som jag och Ida åt förra veckan. Så gott i sin enkelhet och där originalsmakerna kommer fram eftersom man inte kryddar med mer än lite salt o peppar. Självklart kan man krydda mer, t.ex. med curry, pesto eller chili, om man vill. Men nu var vi sugen på en vanlig enkel gratäng för ovanlighetens skull.

Skink- och pastagratäng med broccoli

4 port tagliatelle eller annan pasta
150 g skinka
250 g broccoli
riven ost
Ostsås
2,5 msk mjöl
5 dl mjölk
1-2 msk margarin
2 dl riven ost
salt, peppar

Ostsås
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull.
Häll i resten av mjölken.
Lägg i fettet och koka upp under omrörning.
Koka på svag värme 3-5 min.
Krydda.
Rör ner osten och låt såsen sen inte koka mer.
Gratäng
Koka pastan.
Koka broccolin och skär i mindre bitar.
Strimla skinkan.
Varva i en smord ugnsform tillsammans med ostsåsen.
Strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 15 min.



fredag 9 april 2021

Favoritsnittar x4

Just nu snöar det alldeles för mycket ute och hela världen är vit. Vilken tur att vi njöt för fullt igår då vi hade sommarvärme i vårt underbara altanhörn och satt ute i flera timmar. Vi firade att mamma nu, äntligen, har fått två vaccindoser. Längtar tills vi alla är vaccinerad och livet kan återgå till lite mer normalt. Fast vad är normalt?

Vi började igår med kaffe/te och sötfika, bl.a. en Almondy-tårta som jag fick från Ica i somras när jag fyllde år. Började bli dags att äta upp den, så där 9 månader senare. Jag har kvar ytterligare en tårta som jag också fick, så nu måste jag hitta något mer tillfälle att fika köpes-tårta. Oftast tycker jag ju om att baka själv när vi väl har gäster. Men igår satsade jag på snittarna och skippade bakandet.

Efter söt-fikat dukade jag upp det riktigt goda – bubbel och snittar. Bubbel ute i solen är oslagbart när det gäller att få semester-känsla. Jag gjorde några gamla klassiska favoritsnittar.

Pestosnittar med serranoskinka

färsk smördeg på rulle
nötfri pesto
riven smakrik ost
lufttorkad skinka t.ex. serrano

Rulla ut smördegen.
Bred på ett lager pesto och strö över riven ost.
Rulla ihop till en rulle igen.
Beroende på hur stora och många du vill ha väljer du om du rullar ihop från lång- eller kortsidan. 
Skär rullen i cm-breda skivor och sätt dem på en plåt med snittytan uppåt (som när man gör vanliga kanelbullar).
Grädda i 220 grader i ca 10 min.
Lägg på halva skivor av serranoskinka.
Servera genast

Crostini med kryddad färskostkräm och räkor

crostini
500 g räkor med skal
små mangoldblad eller babyspenat

Kryddad färskostkräm
100 g färskost
3 msk fint hackad basilika
3 msk fint hackad persilja
0,5 lime/citron, saften

Skala räkorna.
Blanda ihop färskosten med persilja, basilika och lime- eller citronsaft.
Lägg mangold- eller spenatblad på crostini, klicka ut färskostkräm och lägg på räkor.

Kryddade brödpinnar

kanter från rostbröd
olja
flingsalt
torkad timjan
torkad rosmarin

Lägg brödkanterna på en plåt.
Ringla över oljan.
Krydda med salt, timjan och rosmarin.
Rosta i ugnen på 225 grader ca 8 minuter.
Beror lite på hur tjocka brödkanter du har, så håll koll.

Ost, kex och fikonmarmelad

salta kex
god brieost
fikonmarmelad

Skär en bit ost och lägg på kexet.
Klicka ut fikonmarmelad på osten.

På bilden här nedanför ser ni hur vår sköna hörna ser ut idag. Vilken skillnad, va? Och än har det inte snöat klart för dagen så det lär bli vitare och tråkigare. Som jag hoppas att det här är sista bakslaget i år, för nu längtar jag enormt mycket efter våren och sommaren och ännu fler firanden på vår älskade altan.

Men det lär bli en konstig sommar i år då jag fick en värdelös semester och jobbar på allt för många av våra älskade sommarkalas. Många gillar att resa på sin semester, men jag gillar att fira och firas.

onsdag 7 april 2021

Älska – hata

 Jag brukar älska att sova och tycka att det är det bästa som finns. Men nu är jag så less att sova och vill inget annat än att vara vaken. Jag trodde faktiskt inte att jag skulle lessna på sova. Men efter att i flera månader ha sovit flera gånger per dag och totalt ungefär 12 timmar per dygn är det kanske inte så konstigt att även jag till slut har lessnat på att sova.

Nu känner jag mig lite piggare och sover faktiskt inte riktigt lika mycket nå mer, men det är fortfarande flera gånger per dag. Men jag hoppas att jag snart slipper det också.


Det här påsklovet kom så himla perfekt för mig för nu ska jag försöka att ta det lugnt på dagarna. Allt för att slippa sova 🙂

De här lediga dagarna kommer jag röja några förråd (i lugnt tempo). Älskar känslan av att få göra mig av med saker och organisera o göra fint i förråden. Synd att det inte finns några loppis att sälja saker på nu i pandemi-tider.

Jag ska även baka lite, bakning är avkoppling och rent nöje för mig. För att inte tala om att sedan få äta nybakat 🙂 Måste hitta några roliga goda recept att testa.


tisdag 23 mars 2021

Kantarellrisotto

När jag och Leif firade vår årsdag med lite godare middag gjorde jag en sån god Kantarellrisotto till förrätt. Det kommer jag göra fler gånger. Receptet här nedan är för ca 4 portioner till huvudrätt. Är ni inte så många och ska äta risotto till förrätt bör du halvera receptet.

Det här är så krämigt o gott och det bästa o mest överraskande var att Ida också älskade denna risotto trots att hon säger att hon inte tycker om ris.

Kantarellrisotto

4 dl risottoris (t ex arborio)
2 schalottenlökar
0,5 dl rapsolja
2 dl vitt vin
ca 1 l kycklingbuljong (2 tärningar och 1 liter vatten)
150 g färska kantareller
20 g smör
50 g riven parmesanost
salt

Skölj riset väl.
Skala och finhacka löken.
Fräs lök och ris i olja ca 3 minuter i en kastrull.
Tillsätt vinet och låt småkoka tills nästan all vätska har kokat in. 
Koka upp buljongen i en kastrull och låt det stå på lite värme.
Häll 3 dl av buljongen i riset.
När det kokat in så tillsätt ca 1 dl i taget, under omrörning, tills riset är nästan färdigkokt.
Ansa och stek kantarellerna gyllene och rör ner dem i risotton.
Tillsätt ev mer vätska och koka tills riset är genomkokt.
Avsluta med att röra ner smör och ost.
Smaka av med salt.





Efter att ha jobbat lite för mycket igår tog jag lite sovmorgon idag. Jag är dålig på att ta sovmorgon på arbetsdagar, då jag gärna vill sätta igång så fort som möjligt. Men nu försökte jag njuta av en lugn start på dagen med frukost och Nyhetsmorgon. Bra träning för mig. Sovmorgonen innebar alltså att jag stämplade in kvart över åtta 🙂

Det är lustigt det där med att jag på vardagar är snabb på morgonen och vill sätta igång dagen så fort som möjligt. Men på helgerna är det raka motsatsen. Då tar jag det sååå lugnt och är sällan klar att sätta igång dagen förrän vid lunch. Efter att ha hunnit med minst en omgång frukost, en massa koppar te och kanske lite lunch också.

Nu längtar jag ju till helg, när jag skriver om mina härliga helg-morgnar. Men än är det bara tisdag, en skjutsa-Ida-till-och-från-träningar-tisdag. Idag har hon nämligen dubbla träningar, både dans och basket, så det brukar vara en trött tjej som kommer hem strax före nio.

söndag 21 mars 2021

Sesammarinerad lövbiff med bulgursallad

Arbetsveckan är igång, en riktigt kort arbetsvecka dessutom eftersom jag bara ska jobba tre dagar. Ledigheter är alltid välkomna men jag tror faktiskt att det här påsklovet är extra välkommet. Men först ska jag försöka hinna jobba undan en del måsten så att jag verkligen kan njuta av ledigheten.


Det sämsta med att jobba hemma är ju att jobb-datorn är hemma även på ledigheter. Så kommer jag på något jag bör göra eller kolla så är det alldeles för enkelt att smita ner på kontoret en sväng. Måste bli bättre på att släppa jobbet när jag är ledig.

I fredags fick Leif ett enormt påskägg proppfullt med godis från jobbet och efter att ha smakat lite för många bitar var jag sugen på en lite fräschare och nyttigare middag i lördags. Så det fick bli en bulgursallad med marinerad lövbiff. Gott och fräscht!

Sesammarinerad lövbiff med bulgursallad

Sesammarinad

4 msk japansk soja
1 tsk tabasco
2 msk risvinäger
2 msk sesamolja

1 kg lövbiff

Strimla biffen och stek i lite olivolja­ så att köttet får färg.
Låt pannan svalna något och rör i soja, tabasco, risvinäger och sesamolja.
Häll över i en skål och låt gärna stå över natten i kylskåp.

Bulgursallad

4 dl bulgur (okokt)
2 paprikor i olika färger
4 tomater
1 påse spenat
1 rödlök
2 morötter
1 fetaost

Dressing

3 tsk av marinaden
3 msk olivolja
3 msk färskpressad citronsaft

Koka bulgur enligt anvisningarna­ på förpackningen.
Tärna paprika, tomater, rödlök och fetaost. Skiva morötter tunt.
Rör ihop dressingen.
Blanda dressigen med bulgur, grönsaker, spenat, lök och ost.
Lägg upp på ett fat och toppa med sesammarinerade lövbiffen.


fredag 19 mars 2021

Bloggen har flyttat

Idag är jag så stolt och glad att hälsa er välkomna till min nya blogg matro.blog 💖

Från o med 1 december lämnar jag blogspot och börjar blogga på en egen domän, så kom ihåg att ändra eventuella bokmärken och genvägar som ni har. Nu är det matro.blog som gäller.



Jag jobbar fortfarande med layouten, det är svårt att få den exakt som jag vill. Men nu är jag tillräckligt nöjd för att kunna köra igång.

Jag har lyckats få över alla tusentals gamla inlägg så ni borde hitta alla era gamla favoritrecept. Sök-funktionen på nya bloggen verkar mycket bättre, har testat den och jag är riktigt nöjd.

Jag har även bytt ut en massa länkar så att de pekar rätt mot matro.blog men självklart har jag inte hittat och bytt ut alla. Så om ni klickar på nån länk som inte stämmer får ni gärna meddela mig via pm, dm, mejl eller kommentarer så att jag kan fixa till även den länken. Alla gamla inlägg har inte fått rätt kategori än, men det kommer.....

Jag är rätt säker på att det nu kommer bli lättare att kommentera för er så nu ser jag fram emot en massa kommentarer och att få höra vad ni tycker om mina inlägg och recept. 

Nu hoppas jag att ni hänger med och sprider matro.blog till alla ni känner (och inte känner)

Varmt välkomna 💖