lördag 11 februari 2017

Ingen dag i soffan

Efter gårdagens schlagerfest hade det varit skönt att ligga i soffan hela da'n i dag 😀 

Men istället för en dag i soffan så blev det en dag på vift. Jag och Ida började med en mamma-dotter-dag på stan med shopping och fika, men det blev ingen semla som jag hade sett fram emot. När vi var nöjda med stan så åkte vi vidare till Ica Maxi för mer shopping, lite smått o gott men framför allt mat att fylla kyl, frys och skafferi med.


Lyxade till det med en tvårättersmiddag för att fira helgen och som oftast när vi har förrätt så är det räkor som gäller. I dag åt vi dem med två olika krämer. Riktigt gott och en perfekt kombination.

Varmrätten blev kycklingfajitas med tillbehör, bl.a. en småstark och god tomatsalsa. Kycklingfajitas är en barnfavorit och ett bra sätt att variera tacos med.


Nu är det Melodifestivalen och QX-galan som gäller resten av kvällen och jag får äntligen sjunka ner i soffan och bara ta det lugnt tills det är dags att flytta till sängen. Perfekt avslut på en bra dag!

Glittrig schlagerfest

Jag är en schlagernörd av stora mått och har julafton mest varje dag nu i mellotider. Årets stora höjdpunkt var nog i går då jag var på fest med schlagertema. Kan det bli bättre! Jag dansade hela kvällen till schlagerlåtar och hade "the time of my life". Det var många år sedan jag dansade och sjöng så mycket, om det ens har hänt. Värsta gym-passet i flera timmar då jag dansade o sjöng med i alla låtar.

Den här kvällen med bubbel, glitter, paljetter och schlagermusik lever jag länge på. Och nu blir jag ju sååå sugen på att ordna ett schlagerparty även i år, som jag gjorde i fjol. Här kan ni läsa mer om fjolårets schlagerparty med Prosecco-tema.

Det glittrade om både kläder, smycken och väska.

Vi var indelade i olika lag/grupper och jag hade tur som hamnade i "glittergruppen" Afro Dite så jag kunde gå all-in med glitter och paljetter. Det hade inte varit lika kul att vara Lordi, Di Leva eller Magnus Uggla.

Visst kommer ni ihåg Afro Dite? Med silver, glitter och "fransar" på kjolen.

I väntan på kvällens melodifestival-deltävling ska jag och Ida ha en myslördag på stan för att fira att hon i morse tog sista penicillin-tabletten. Vi ska shoppa och fika semlor. Lovely! Så skönt att hon nu är klar med Kåvepenin-kuren och vi kan se fram emot en frisk vår. I hope!

torsdag 9 februari 2017

Hjärtats tekakor

Snart är det Alla hjärtans dag och jag är bara in en snabb sväng för jag vill hinna tipsa er om dessa goda tekakor i hjärtform. Man kan inte få en bättre frukost på Alla hjärtans dag. Här hittar ni receptet.


Nu ska jag skynda mig i säng så jag hinner få många timmars sömn så jag är riktigt pigg i morgonkväll då det nalkas schlagerparty. En temafest helt i min smak. Bling-bling, glitter och paljetter gäller i morgon och jag älskar det.

onsdag 8 februari 2017

Pestopasta à la Lchf

Krämig pestopasta är en storfavorit här hemma och nu när vi undviker pasta testade jag att använda vitkålspasta istället för vanlig pasta och det blev faktiskt riktigt gott och ett bra tillbehör till våra goda mozzarellafyllda köttfärsbiffar. 



Pestopasta à la Lchf

vitkål
pesto
crème fraiche
salt o svartpeppar

Strimla vitkålen
Koka upp vatten. Salta.
Lägg i vitkålsstrimlorna och låt koka tills vitkålen har mjuknat något men fortfarande har lite tuggmotstånd, ca 3 minuter.
Häll bort vattnet.
Lägg tillbaka vitkålspastan i kastrullen, blanda med pesto och crème fraiche.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Vitkålspasta kräver ganska mycket salt för att bli god annars är den rätt smaklös och det gäller även om du blandar med pesto. Resterna använde jag till en omelett och det passade perfekt även till det.



Klockan är snart 21 och jag har äntligen sjunkit ner i soffan för lite middag samtidigt som jag ser Sveriges mästerkock där de lagar köttbullar och det ser så otroligt gott ut, måste nog laga köttbullar i helgen. Fick lite tips från Leif Mannerström. Har ni några favoritköttbullar? Hur kryddar ni? Vilka övriga ingredienser tillsätter ni? Steker ni i ugn eller i stekpanna? Det finns verkligen många varianter...

tisdag 7 februari 2017

Kladdkaka med chokladbollstopping

Vi fortsätter med fler godsaker från min bakdag. Den här kakan där man blandar två chokladgodsaker till en o samma kaka hittade jag hos Sabinas Sweet and Simple, men jag ändrade proportionerna litegrann, men inspirationen kommer helt klart från henne. Jag hade nog aldrig kommit på denna roliga och goda kombination själv.


Kladdkaka med chokladbollstopping

Kladdkaka

300 g smör
6 ägg
6 dl socker
4,5 dl mjöl
1,8 dl kakao
2 msk vaniljsocker
2 msk bakpulver

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ihop ägg och socker.
Blanda i en annan skål mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
Rör ner mjölblandningen och det smälta smöret i äggsmeten.
Bred ut allt på en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 20-25 minuter.
Känn med en sticka, kakan ska vara kladdig.
Ställ in i kyl eller frys för att kyla ner den inför toppingen.

Chokladbollstopping

250 g smör
2,5 dl socker
2,5 msk vaniljsocker
8 msk kakao
8 dl havregryn
6 msk starkt kaffe
pärlsocker

Vispa ihop alla ingredienser utom pärlsocker med elvisp.
Bred ut chokladbollssmeten på den kalla kladdkakan.
Strö pärlsocker över.
Ställ kallt att stelna.

Alltså choklad är ju aldrig fel och självklart var ju det här hur gott som helst också. Kladdkaka och chokladbollar är ju alltid gott så det går ju inte att misslyckas.


Idag blev vi bjudna på köttsoppa med klimp hos mina föräldrar. Vardagslyx! Köttsoppa är så himla gott och klimp är ett måste i köttsoppa så självklart "fuskade" jag lite och åt klimp trots att det i stort sett bara är mjöl.

Efter att vi kom hem har jag haft en röjarrusch o plockat bort här hemma. Helt otroligt hur många grejer som kan ligga på fel plats. Men nu är nog det mesta på sin rätta plats. "Var sak på sin plats" är ett favorituttryck som tyvärr de övriga i familjen inte har förstått.

måndag 6 februari 2017

Silviakaka i långpanna

I lördags hade jag en riktig bakdag och det var kaos i köket med ingredienser och skålar överallt. Jag höll på med flera saker samtidigt och är glad att jag blandade rätt varje gång, så att jag inte blandade Silviakakans topping i kladdkakesmeten eller nå liknande.

Ida har önskat Silvikaka så självklart var det en av kakorna vi bakade. Denna lite småtråkiga kaka som blir helt underbar med den saftiga goda glasyren.


Silviakaka i långpanna

Kaka
4 hela ägg
2 äggvitor
5 dl socker
5 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
2 dl vatten
Glasyr
2 äggulor
200 g smör
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
3 dl kokos

Kaka
Vispa de hela äggen, äggvitan och strösockret pösigt med elvisp.
Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i äggsmeten. Rör i vattnet.
Häll i långpanna med bakplåtspapper
Grädda 175 grader i 20-25 min i mitten av ugnen.
Låt kallna
Glasyr
Smält smöret, tillsätt socker och vaniljsocker. Rör tills sockret löst sig och smeten har svalnat något.
Rör sedan ner äggulan när smeten har svalnat något.
Bred glasyren på den kalla kakan, strö över kokos.

I många Silviakakerecept så använder man bara hela ägg i kakan och se'n har man äggula i glasyren och det innebär att man får över äggvitor. Äggvitor som kanske blir liggande i kylskåpet om man inte kommer sig för att göra t.ex. maränger.

Men det här receptet  är mycket fiffigare och mer genomtänkt för man byter man ut 1 ägg mot 2 äggvitor i kakan och eftersom man använder 2 äggulor i glasyren blir det inga rester i kylskåpet. Sånt gillar jag!

Den här kakan ser inte mycket ut för världen, men den är så himla god.

söndag 5 februari 2017

Go'middag

Vilken god middag vi åt i går. Trots att jag precis ätit frukost och känner mig mätt längtar jag tillbaka till gårdagen. Perfekt ugnsstekt renytterlår, vitlöksostsås, sallad och ugnsrostad kålrot, morot och sötpotatis gjorde det till en kanonmiddag.

Det var jättelänge sedan vi åt ugnsrostade grönsaker så det var så otroligt gott och nånting jag verkligen har saknat märkte jag nu när jag åt det igen. Måste kolla en kolhydratstabell hur mycket kolhydrater det är i olika rotsaker. Vilken är bäst? Vilken är sämst?


Som vanligt ugnsstekte vi köttet på låg temperatur till ca 60 grader och som alltid blir det perfekt. Rosa utan att vara blodigt, mört o inte det minsta torrt och alldeles underbart.

Mums!
Kolla så perfekt!

Vad har ni för planer i dag?
Jag ska på styrelsemöte med Astma- och Allergiföreningen för ovanlighetens skull. Jag har haft alldeles för mycket att göra och alldeles för lite tid så jag har varit tvungen att prioritera mina åtaganden. Men i dag hade jag lite tid över och kan prioritera mötet.

Men innan mötet börjar ska jag en snabb vända på stan också för att göra en del ärenden som jag "glömde bort" under mina vab-dagar.