tisdag 12 juli 2016

Båtkväll efter jobbdag

I dag verkar det bli en härlig sommardag med strålande sol och högsommarvärme. Äntligen! Jag planerar för lunch ute i norra hamn, några meter från jobbet alldeles vid vattnet. Älskar allt vatten runt Luleå och i gårkväll fick jag en stor portion hav då vi fick följa med våra kompisar ut med båten för grillmiddag ute på en ö.

Vi fick en härlig kväll med två ö-stopp, god middag, trevligt sällskap och barnen hann leka en massa.


Så'n lyx att efter en arbetsdag bli serverad allt. Jag gjorde i.n.g.e.n.t.i.n.g! Jag hade tänkt bidra med lite genom att betala barnens glass, men jag misslyckades även med det :) Jag har en ny mobil och har glömt fixa mobilt bank-id och swish på den och kontanter har jag aldrig på mig. Så klantigt!

måndag 11 juli 2016

Gravad lax

Till midsommar gjorde jag en omgång gravad lax. Det är ju såå gott och så himla enkelt. Har ni provat grava själv? Det är så mycket godare än att köpa färdiggravad och det är inte speciellt svårt heller. Så ni som inte har provat grava - Ni måste göra det snarast. Ni lär inte vilja köpa gravlax nå mer! Fast ibland är det bråttom och man blir så illa tvungen, men jag ångrar mig varje gång jag smakar köpt gravlax.


Gravad lax

1 kg färsk lax av mittbiten med skinn och ben
0,5 dl salt
1 dl strösocker
1 msk grovkrossad vitpeppar
0,5 dl grovhackad dill

Filéa laxen och putsa bort alla ben, men låt skinnet vara kvar.
Blanda salt, socker och vitpeppar. 
Gnid in blandningen i laxens köttsidor.
Skär dill grovt och strö den över laxen. 
Lägg ihop laxfiléerna med köttsidorna mot varandra och tjock del mot tunn del.
Lägg i en plastpåse, knyt ihop och lägg laxen på ett fat i kylen. 
Låt ligga 2 dygn och vänd på påsen 4-5 gånger under den tiden.
Skrapa bort dill och kryddor från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor.

Jag älskar verkligen gravad lax och bäst är den på en hårdbrödmacka. Fast det är gott till lunch med ett kokt ägg också, eller i pastasåsen, eller som förrättssnurra med god fyllning.

Till jul gravar jag alltid lax och gör då flera olika varianter, jag gör en sån här "vanlig" och sen gör jag en smaksatt t.ex. grönpeppargravad och citrusgravad.

Morgonpigg

Efter en kalashelg är det åter dags för en jobbvecka, känns lite segt måste jag erkänna. Men det brukar bli bättre när man väl är på plats vid jobb-skrivbordet. Men det är det där att ta sig dit o inte fastna i snoozandet, i duschen eller vid frukostbordet.
I går hade vi en sån trevlig dag i solen med dubbla kalas för Ida. Kompisarna kom över på korvlunch, glass och lek (mer bilder kommer). Efter två intensiva timmar när kalaset var klart röjde vi snabbt undan för att duka fram för nästa kalas. För då dök mormor, morfar och kusinerna upp och vi bjöd på grillade hamburgare med tillbehör och rabarberpaj. Är så glad att vi äntligen fick sol så vi kunde njuta på altanen hela dagen, så mycket enklare att rymmas en massa folk där än i köket.

lördag 9 juli 2016

Sommar?

Äntligen har jag fått sova ordentligt! Är fortfarande lite chockad för klockan var strax efter 10 när jag vaknade. När hände det senast?! Men så otroligt skönt och välbehövligt det var. Nu borde jag orka göra det sista inför morgondagens kalas - röja undan lite, fixa godis, förbereda lekarna. Har ni nå roliga lekar/samarbetsövningar för 9-åringar som ni kan tipsa om?

Det lär inte bli någon vila i solstolen i dag för solen har inte hittat hit än. Men det ryktas om att den är på väg. Hoppas! Trots att jag jobbar till veckan så vill jag ha sol, sommar och värme för det är faktiskt roligare o lättare att jobba då. Fast lite längtar man kanske hem till altanen när man sitter vid jobb-skrivbordet och solen skiner :)

Älskar detta Facebook-konto!

fredag 8 juli 2016

Ida 9 år

På gårdagens kalas började vi med lite fika och det bjöds på lite smått o gott, men ovanligt lite sötsaker eftersom jag inte vill baka så mycket gott nu när jag försöker undvika sötsaker. Framåt middagstid plockade jag fram lite sallad och salladstillbehör till de gäster som var kvar. Det blev en godare och mer uppskattad middag än vad jag hade vågat hoppats på.

Ida 9 år

Fikat

kaffekakor
drömmar
rån fyllda med choklad- eller smultronkräm
fotbollskaka aka mockarutor
rabarberpaj
köpt jordgubbstårta

jordgubbar
hjortron
vaniljsås
grädde


Maten
Pasta- och köttbullssallad

köttbullar
pasta
isbergssallad
gurka
tomat
paprika
majs

Gör-din-egna-sallad

Blandat på ett fat

isbergssallad
babyspenat
gurka
tomat
paprika
purjolök

Småskålar "plocka-vad-du-vill"

räkor
ägg
citron
thaichilistekt kyckling
bacon
fetaost

Rhode Island-dressing
Brieost
Pyramid-knäcke

Åh så gott det här var och alla gäster var nöjda med att få plocka ihop sin egna sallad, och alla blev riktigt mätta. Det här kommer jag göra om fler gånger när vi har gäster!

Ugnsomelett

Jag hade tänkt visa er bilder från gårdagens 9-års-kalas, både vad vi fikade och vad vi åt. Men vi återhämtar oss fortfarande från gårdagen och planerar o förbereder inför söndagens nya kalas så därför får ni istället ett recept på ugnsomelett. Ett tillbehör som vi ofta gör numera. Medan ni läser receptet och funderar på när ni ska äta det, så forsätter jag redigera bilder från i går.

Ugnsomelett

5 ägg
2,5 dl grädde
salt, peppar

Vispa ihop ägg och grädde.
Krydda.
Smörj en ugnsform.
Tillaga i 225 grader i ca 20 minuter tills omeletten stannat.

Ugnsomelett är ett perfekt tillbehör till det mesta. Det är ett självklart tillbehör på julbordet och nu när jag undviker kolhydrater är det ett välkommet tillbehör till mycket.

Ugnsomelett passar perfekt till bl.a. köttfärssås så man behöver inte sakna spagettin. Garnera med lite sallad och (lufttorkad) skinka så har du en god lunch att bjuda på.

torsdag 7 juli 2016

Kalas på gång

Vi kalasar hela da'n!

Födelsedagstjejen Ida
Högst på önskelistan stod en mobil....och det fick hon!
Fotbollskaka aka mockarutor
Perfekt väder för vimplar, de blåser som bara den :)