söndag 19 juni 2016

Aioli

Efter gårdagens inlägg om ostbröden och räkmackorna har jag fått frågor om aioli. Och ni som undrar - det är jätteenkelt att göra och det är jättegott. Så det är helt klart värt att göra egen.

Varje gång jag gör aioli så blir jag överraskad att det är så enkelt och blir så gott. Undra när jag ska lära mig att det är sååå enkelt :) Har ni provat göra egen? Om inte, så måste ni prova!


Aioli

2 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
en gnutta salt
1-2 vitlöksklyftor
2 dl rapsolja

Blanda äggula, vinäger, senap, salt och pressad vitlök i en bunke.
Vispa med elvisp och tillsätt oljan. Börja droppvis och häll sedan i en fin stråle.
Vispa tills all olja är i och det har blivit en tjock majonnäs.
Låt aiolin stå och dra i kylen en stund.
Vill ni ha en lite lösare aioli kan man vispa i lite vatten (ca 1 msk).

Jag vill ha en ganska fast aioli så jag tillsätter inte vatten på slutet. Vill ni inte ha aioli utan bara majonnäs så struntar ni i vitlöken men använder receptet i övrigt.

Aioli är inte bara gott till räkor, utan det är supergott att doppa nygräddade vitlöksbröd i också. Mmmm så gott det är.

Kul med regn

Regn, regn och åter regn!

Nu är jag less detta regnande och vill ha strålande sol. Men enligt prognosen lär jag få vänta. Men man får väl försöka göra det bästa av situationen, som Ida gjorde i går. I värsta spöregnet tog hon på sig bikinibyxor och t-shirt och gick ut o hoppade på studsmattan. Hon hade hur kul som helst och var ute jättelänge. Det var länge se'n jag hörde henne skratta så mycket och ha så kul. Men se'n satt det bra med en varm dusch och lite varm o'boy.

Kul med volter i regnet
En blöt studsmatta ger bättre studs
Andra som vågade sig ut hade inte lika kul som Ida

lördag 18 juni 2016

Ostbröd

Förra fredagen åt vi kanongoda räkmackor à la lchf. Lycka! Det var så himla gott så jag var alldeles lyrisk. Som bröd använde vi Olivias ostbröd, mycket godare och med mer smak än "vanliga" tekakor som man brukar använda till räkmackor. Dessutom hade jag gjort egen aioli. Kan knappt bli bättre.

Ostbröden kan man använda som tekakor och äta med vanlig pålägg, men tack vare den starka ostsmaken passade de perfekt till räkor.


Ostbröd

4 dl riven stark ost
3 ägg
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver

Vispa ihop allt.
Klicka ut till sex runda ostbröd.
Grädda 8-10 minuter i 200 grader.
Låt svalna.

Få ingredienser och kanonlätta att göra. Olivia har redan hunnit baka två omgångar åt oss och jag funderar vad de mer kan fungera till. Fast jag har svårt att tro att det kan bli godare än som räkmacka.

Garnera ostbrödet med en massa gott t.ex. skagenröra eller aioli, avokado, gurka, tomat, paprika, äggskivor och handskalade räkor, så har du en god och mättande räkmacka att njuta av.

fredag 17 juni 2016

Skolavslutning 2016

Nu har alla våra barn sommarlov och trots dagens ihållande spöregn så blev det en bra skolavslutningsdag med fina barn, två kyrkbesök, sommarpresenter och god fredagsmiddag.

Fina och glada barn

Efter dagens tidiga EM-fotbollsmatch mellan Sverige och Italien som tyvärr slutade med 1-0-förlust fixade jag lite snabbt ihop en god middag. Italiensk lchf-paj, lufttorkad skinka, melon, jordgubbar, pepparsalami, oliver och sallad. Svårare än så behöver det inte vara för att få en kanonmiddag.

Till efterrätt åt vi jordgubbar och grädde - en riktig sommarefterrätt som vi lär äta även nästa helg då det är midsommar. Eller vad tror ni?

Lufttorkad skinka, jordgubbar och melon
Italiensk lchf-paj
Förutom skolavslutningar, fotboll och god middag hann jag faktiskt med att jobba lite också. Men inte blev det många timmar. Fast jag var effektiv och hann med riktigt mycket trots allt, så det känns skönt. 

De kommande två åren lär jag ha semester på skolavslutningsdagen för nästa år går Isak ut nian och det måste firas ordentligt, liksom året där på när Olivia tar studenten. Längtar redan tills de två festerna ska fixas :) 

torsdag 16 juni 2016

Att sova eller inte

I morgon är det dags även för våra barn att få sommarlov. I alla fall de två yngsta för Olivia har fått sommarlov redan i dag. Men eftersom hon går ut första året på gymnasiet så var det inte så mycket till skolavslutning. De fick inte ens något betygspapper, utan betygen finns på nätet :)

Isak som går ut åttan har varnat att de inte kommer ha något speciellt på sin avslutning, så jag hade tänkt strunta i den. Men när jag nu i kväll har sett honom prova kläderna så inser jag att jag nog måste till kyrkan på deras avslutning. Isak ska ha vit skjorta, svarta byxor och fluga. Man vet aldrig när man får se honom så tjusig igen :)

Det lär blir en stressig men rolig dag i morgon. Två skolavslutningar, deadline-dag på jobbet och EM-fotboll redan klockan tre. Vet inte riktigt hur jag ska få allt att gå ihop tidsmässigt - men det löser sig!

Det var en lite busig tjej som la sig för att sova i dag. Hon låtsades sova (morfars specialitet) men kunde inte hålla sig så hon började gapskratta.

Romblåbär

Solen skiner och det är riktig sommarkänsla ute. Perfekt för drinktorsdag! Jag ska njuta för fullt av solen i dag för sämre väder är på ingång enligt prognosen, tyvärr, för vi har skolavslutning i morgon. Det är ingen riktig skolavslutning om det inte är sol, eller hur? Och det brukar alltid vara sol, kommer knappt ihåg en skolavslutning med regn.

Drinktorsdag på bloggen fortsätter men i dag är det inget tävlingsbidrag utan istället en drink här hemifrån. En superenkel drink att blanda ihop hemma. Inte alls lika avancerad och vacker som de drinkarna jag har presenterat de senaste veckorna. Fast då kanske det är fler som vågar sig på att prova den här.


Romblåbär

3 cl rom
3 cl lime
2 cl koncentrerad blåbärdryck
Russian

Blanda rom, pressad lime och blåbärsdryck.
Fyll upp med Russian.
Dekorera med några frysta blåbär.

Den här drinken provade jag inför min drinkkväll. Fast jag bjöd aldrig på den utan istället bjöd jag på den fräscha Matros Pink Heaven. Den här var god men är nog mer en höst- och vinterdrink än en vår- och sommardrink.

onsdag 15 juni 2016

Grekisk kyckling i ugn

Det blir mycket grillat nu och lär så bli i några månader till. Men ibland blir jag så less det och då är det gott att göra en gryta, gratäng eller liknande. Den här kycklingen som man inte behöver steka innan man tillagar den i ugnen kommer nog bli en återkommande vardagsrätt hos oss. Älskar när jag slipper stek-oset och älskar kyckling.


Grekisk kyckling i ugn

1 kg kycklingfilé
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk kycklingfond
2 msk tomatpuré
0,5 pkt fetaost
oliver
soltorkade tomater

Skär kycklingen i bitar och lägg i en ugnssäker form.
Lägg oliver och bitar av soltorkade tomater på kycklingen.
Vispa ihop grädde och creme fraiche. Tillsätt sen fond och tomatpuré. 
Smula ner fetaosten. 
Häll såsen över kycklingen.
Tillaga i 225 grader ca 20 minuter, lite beroende på hur stora kycklingbitar du har.
Det kan vara bra att röra om i kycklingen efter halva tiden. 

Det här var en god vardagsrätt som klarar sig själv i ugnen - sån't gillar jag. En annan sak jag gillar det är att man slipper steka kycklingen först.

Jag åt bara sallad till kycklingen och såsen, men den passar nog till de flesta tillbehör - ugnsstekt potatis, pasta, ris. Vad tror du är godast till?

Kyckling, soltorkade tomater och oliver i en ugnsform.
Häll på såsen.
Efter ca 20 minuter har du en god middag!