söndag 20 juni 2010

Ägg- och mjölkfria kladdkakemuffins

Såg ni kronprinsessans bröllop i går? Själv såg jag nästan allt men man kan ju inte sitta klistrad i soffan en hel dag. När vi ändå var inne hela dagen passade jag på att städa och byta vardagsrumsgardiner medans jag hade TV:n påslagen så att jag inte skulle missa något. Bröllopsgästerna blev bjudna på Kalixlöjrom och det åt även jag till middag tillsammans med en god räk- och laxtårta.

När jag bakade mini-kladdkakemuffins tyckte Isak det såg så gott ut. Men de innehåller för mycket ägg för honom så jag provade att göra muffins av mitt suveräna recept på mjölk- och äggfri kladdkaka och de blev jättebra.
Ägg- och mjölkfria kladdkakemuffins
200 g mjölkfritt margarin
3 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 msk vaniljsocker
2 msk kaffe, (kan uteslutas)
3 dl vetemjöl
2 dl soja- eller havremjölk

Smält margarinet. Vispa ner socker och kakao.
Tillsätt vaniljsocker, kaffe och vetemjöl och rör till en jämn smet.
Rör ner soja- eller havremjölk.
Häll smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i 225° ca 10 min.

De här muffisarna blev jättebra. De var goda och enkla att göra med lite disk eftersom allt rörs ner i kastrullen. Jag använde mazarinformar för att de är lite stabilare men jag tror det går bra med vanliga bullformar för den här smeten rinner inte ut lika mycket som vanlig muffinssmet.

fredag 18 juni 2010

Jordgubbstårta ägg- och mjölkfri

Nu är barnens första sommarlovsvecka slut och så även fotbollsskolan och Dance Camp. Olivia hade dansuppvisning i Stadsparken idag där vi fick se henne dansa modernt, balett, jazz och street. De var så duktiga, otroligt vad mycket de har lärt sig på fyra dagar. Efter uppvisning åt vi lunch på restaurang (Olivers), gott och mysigt. Isaks skolavslutning förra torsdagen firade vi med ägg- och mjölkfri jordgubbstårta med chokladbottnar. Det är inga problem att göra den som vanligt, dvs med mjölk och ägg. Då gör du vanlig rulltårtebotten och använder riktig grädde som fyllning.
Jordgubbstårta ägg- och mjölkfri
Äggfri rulltårta
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
2 msk kakao
50 g (mjölkfritt)margarin
2 dl mjölk eller solhavre
Fyllning och garnering
1 pkt visp (mjölkfri vispbar havrebaserad  grädde)
1 liter jordgubbar

Blanda samman alla torra ingredienserna.
Smält margarinet och häll i mjölken, låt det bli varmt.
Häll den varma blandingen över de torra ingredienserna. Rör om tills det blir en slät smet.
Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 250 grader, ca 5 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper.
Låt kakan kallna.
Tårtan
Skölj jordgubbarna och dela dem i lite mindre bitar.
Vispa "grädden".
Tillsätt ungefär hälften av jordgubbarna i "grädden". Smaka av, ev. behövs det lite socker också.
Dela kakan på mitten. Bred hälften av jordgubbsgrädden på ena kakbotten. Lägg på den andra och bred på resten av jordgubbsgrädden.
Dekorera med resten av jordgubbarna. Jag dekorerade även med maränger som är äggfria men inte mjölkfria.

Smakar ovanligt bra för att vara mjölk- och äggfritt, men självklart är det ju inte lika gott som en vanlig tårta. I alla fall inte för oss som är vana med "vanlig" grädde.

Tillägg 2011-06-20
I kommentarerna till äggfri rulltårta skriver Evelin att hon har gjort en äggfri tårta och blev så nöjd. Läs gärna och bli inspirerad.

tisdag 15 juni 2010

Pasta- och kycklinggratäng

Nu händer det saker på tomten. Idag har en grävare varit här och grävt där vi ska gjuta platta till utbyggnaden. Dessutom var vi tvugna att flytta en buske och ett träd och det gick väldigt smidigt med grävarens hjälp.

Pasta- och kycklinggratäng
1 pkt bandspagetti (500 gr)
1 grillad kyckling
2 paprikor (röd och grön)
2 dl riven ost
Sås:
3 msk smör
1 tsk curry
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl mjölk
3,5 dl vatten
1 buljongtärning
1 tsk paprikapulver
salt
peppar

Koka pastan och lägg den i en smord ugnsform.
Skär kycklingen och paprikan i små bitar. Blanda med pastan.
Smält smöret och låt curryn brynas en stund.
Tillsätt de övriga ingredienserna till såsen och låt sjuda i 5 min.
Häll såsen över pastan, kycklingen och paprikan och strö över osten.
Gratinera i 200° i 20-25 min.

Den här gratängen gör vi ofta när vi har mycket pasta över. I dag använde jag 2 stora kycklingfiléer som jag stekte i småbitar innan jag blandade den med pasta, paprika och sås. Mina barn tycker om curry och en av deras älsklingsrätter är Djungelkyckling så de åt mycket av gratängen.

måndag 14 juni 2010

Örtyoghurtsås

Den här första veckan på sommarlovet går Isak fotbollsskola och Olivia Dance Camp. De tycker det är jättekul och jag tycker det är bra att de aktiverar sig annars är det risk att de sitter mycket vid TV:n och datorn när de är ensamma hemma. Det är lite pusslande att få alla tider att gå ihop men det är skönt nu när de är så stora så de kan cykla ensamma till de flesta aktiviteterna.

Till de marinerade kycklingfiléerna vi åt på skolavslutningen var det gott med den här örtsåsen. På lördag grillade vi fläskytterfilé och även till det var det gott.

Örtyoghurtsås
0,5 dl hårt packad basilikablad
0,5 dl hårt packad blad av bladpersilja
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
1,5 krm salt
1 krm mellanmalen peppar
2 dl matyoghurt

Lägg basilika, persilja och skalad vitlöksklyfta i en matberedare. Tillsätt olja, salt och peppar. Mixa till en grön sås.
Blanda det mesta av örtoljan med yoghurt. Lägg upp i en skål och ringla resten över.

söndag 13 juni 2010

Kycklingfilé i marinad

Även i dag har vi fått njuta av solen och vi har ätit både lunch och middag på altanen. Hela familjen älskar att äta ute så vi njuter i fulla drag sådana här dagar.

Kycklingfilé i marinad
2 msk smör eller margarin
2 tsk salt
2 krm mellanmalen svartpeppar
8 kycklingfiléer
Marinad
1 dl olivolja
1 dl balsamvinäger
4 msk flytande honung
1 tsk gourmetsalt
1 krm mellanmalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor pressade
1 kruka färska örtkryddor timjan eller oregano

Stek kycklingfiléerna i matfettet i omgångar ca 8-10 min på varje sida tills de är genomstekta. Eller bryn dem i stekpanna och stek dem färdiga i ugn 175 grader ca 15 min. Krydda med salt och peppar.
Blanda alla ingredienserna till marinaden.
Lägg de nystekta kycklingfiléerna i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden och låt de marinera någon timme eller över natten. Vänd plastpåsen några gånger så att marinaden fördelas jämt över kycklingfiléerna. Lägg dem i kylskåp när de svalnat.
Skär upp i tunna skivor och lägg upp på ett serveringsfat. Skeda marinaden över köttet.
Servera tillsammans med örtyoghurtsås och basilikapotatis.

Till buffé passar det så bra med kallt kött som man har förberett. Tidigare har jag ätit bl.a. honungsmarinerad och dubbelmarinerad fläskfilé, rostbiff och tjälknul men det här var nog första gången jag åt marinerad kyckling och det var jättegott även det. Det som blev över använde vi till hemmagrillade pizzor.

Färskostbollar med gräslök

Ett av mina favoritbröd till bufféer är Hälla-ut-brödet som jag gör ganska ofta. Istället för att servera smör till brödet kan man göra dessa goda färskostbollar. Den här årstiden passar det att rulla bollarna i hackad gräslök, men det blir lika gott att använda finhackade soltorkade tomater eller oliver.
Färskostbollar med gräslök
1 paket färskost av philadelphiatyp
örtsalt
1 knippe gräslök

Klipp eller hacka gröslöken i småbitar.
Blanda örtsalt och ost.
Rulla lagom stora bollar av osten och rulla sedan i gräslöken.

Smakrik och god ost till bröd. Jag gjorde sex bollar av ett paket på 200 g.

lördag 12 juni 2010

Basilikapotatis

Idag var vi en sväng till Arcus camping där barnen lekte i deras roliga lekpark. Vi hade dessutom med oss fika som vi åt av i strålande solsken. På vägen hem började det spöregna och sen har det regnat till och från hela kvällen.

Potatisen var grönare på riktigt än vad bilden visar
Basilikapotatis
1 kg färskpotatis
35 g basilikablad
1-2 vitlöksklyftor
0,5 dl vit balsamvinäger
1-1,5 dl olivolja
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Mixa vitlök, basilikablad, balsamvinäger och olivolja till en grön vacker sås. Smaka av med rikligt av flingsalt och nymalen svartpeppar.
Häll såsen över den varma potatisen och garnera med några basilikablad.

En god potatis som jag förmodligen kommer göra fler gånger i sommar. Basilika är en av mina favoritkryddor så det är kanske inte så konstigt att jag tyckte om den här potatisen. Det blev rätt mycket basilikaolja så nästa gång ökar jag på mängden potatis eller minskar på bailikaoljan.