Det här är Olivias favoritsås. Vi använder den till det mesta, t.ex. kyckling, grönsaksdipp, fisk. Den blir lika god med turkisk yogurt.
Creme fraiche och thaichilisås
creme fraiche
thai-chili-sås
Häll över creme fraiche i en skål.
Häll thai-chili-såsen över, så att det täcker allt det vita. Rör inte om.
onsdag 5 november 2008
tisdag 4 november 2008
Canapé med hamburgerkött
Till mingel-förrätten hade jag även canapé med hamburgerköttröra. Man kan använda rökt ren- eller älgkött istället för hambugerkött. Brödet skär du i fyrkanter, cirklar, trekanter eller någon annan form, det viktiga är att det inte blir för stora bitar.
Canapé med hamburgerkött
100 g hamburgerkött
1 dl creme fraiche
1 tsk pepparrot
liten bit purjolök
mörkt bröd, t.ex. kavring
Blanda ihop hamburgerkött, creme fraiche, pepparrot och purjolök.
Lägg det på små bitar av bröd.
Canapé med hamburgerkött
100 g hamburgerkött
1 dl creme fraiche
1 tsk pepparrot
liten bit purjolök
mörkt bröd, t.ex. kavring
Blanda ihop hamburgerkött, creme fraiche, pepparrot och purjolök.
Lägg det på små bitar av bröd.
Skagenröra
Jag gjorde en egen skagenröra med kräftor, som jag sedan fyllde i crustader. Vill man förenkla ännu mer kan man köpa färdiggjord skagenröra. Röran räckte till 1 förpackning små crustader.
Skagenröra med kräftor
Låt en burk kräftstjärtar rinna av ordentligt i sil.
Klipp dem sedan i småbitar och blanda i ganska rejält med dill och ca 1/2 finfinfinhackad schalottenlök.
Dutta i småklickar av creme fraiche och majonäs (ska vara 50/50) och blanda under tiden tills du får en tät och fin röra som precis håller ihop.
Smaka av med salt, vitpeppar och lite citron och låt stå och mogna i minst en halvtimme.
Fyll crustaderna med röran och toppa med löjrom, citronbit och lite dill.
Oftast gör jag skagenröra med både kräftstjärtar och räkor. Jag använder mer creme fraiche än majonäs, kanske 60/40, dessutom använder jag cayennepeppar istället för vitpeppar.
Skagenröra med kräftor
Låt en burk kräftstjärtar rinna av ordentligt i sil.
Klipp dem sedan i småbitar och blanda i ganska rejält med dill och ca 1/2 finfinfinhackad schalottenlök.
Dutta i småklickar av creme fraiche och majonäs (ska vara 50/50) och blanda under tiden tills du får en tät och fin röra som precis håller ihop.
Smaka av med salt, vitpeppar och lite citron och låt stå och mogna i minst en halvtimme.
Fyll crustaderna med röran och toppa med löjrom, citronbit och lite dill.
Oftast gör jag skagenröra med både kräftstjärtar och räkor. Jag använder mer creme fraiche än majonäs, kanske 60/40, dessutom använder jag cayennepeppar istället för vitpeppar.
Grekisk sallad på pinne
För en grekisk-sallad-tok som mig var det här en suveränt god förrätt.
Grekisk sallad på pinne
körsbärstomater
gurka
fetaost
svarta oliver
Halvera tomaterna. Skär gurkskivor i kvartar. Tärna fetaosten.
Varva alla ingredienser på en pinne eller tandpetare.
Grekisk sallad på pinne
körsbärstomater
gurka
fetaost
svarta oliver
Halvera tomaterna. Skär gurkskivor i kvartar. Tärna fetaosten.
Varva alla ingredienser på en pinne eller tandpetare.
måndag 3 november 2008
Bröllopsmiddag
I fredags bjöd vi våra föräldrar och syskon med familjer på försenad bröllopmiddag.
Bröllopsmiddag 081031
Förrätt
Snittar:
- grekisk sallad på pinne
- skagenröra i crustader, toppad med löjrom
- canapé med hamb.kött
- leverpastejsnurror av mjukt tunnbröd
Gurk- & morotsstavar
Nachips
Salsa
Crème fraiche + thai chili
Mousserande rosévin, alkoholfritt rosévin
Huvudrätt
Röding i ugn, garnera med citronskivor och broccoli
Pressad potatis
Löjromsås
Förrätt
Snittar:
- grekisk sallad på pinne
- skagenröra i crustader, toppad med löjrom
- canapé med hamb.kött
- leverpastejsnurror av mjukt tunnbröd
Gurk- & morotsstavar
Nachips
Salsa
Crème fraiche + thai chili
Mousserande rosévin, alkoholfritt rosévin
Huvudrätt
Röding i ugn, garnera med citronskivor och broccoli
Pressad potatis
Löjromsås
Pepparrotsås
Crème fraiche + pesto
Crème fraiche + thai chili
Tunnbröd, smör
Tomat- och mozarellasallad
Crème fraiche + pesto
Crème fraiche + thai chili
Tunnbröd, smör
Tomat- och mozarellasallad
(tomat, mozarella, färks basilika, olivolja, flingsalt)
Bönsallad
(blandade bönor, svarta oliver, majs, balsamvinäger, salt, peppar)
Sallad
(isbergs, ruccola, gurka, tomat, majs)
Vitt vin, öl, saft, vatten
Efterrätt
Mjölk- och äggfri kladdkaka
Bröllopstårta
Äppelpaj
Hallon
Grädde
Mjölkfri vaniljsås
Kaffe, te, saft
Bönsallad
(blandade bönor, svarta oliver, majs, balsamvinäger, salt, peppar)
Sallad
(isbergs, ruccola, gurka, tomat, majs)
Vitt vin, öl, saft, vatten
Efterrätt
Mjölk- och äggfri kladdkaka
Bröllopstårta
Äppelpaj
Hallon
Grädde
Mjölkfri vaniljsås
Kaffe, te, saft
torsdag 30 oktober 2008
Bananpaj
Nu har jag fullt upp med förberedelserna inför vår s.k. bröllopsmiddag. Vi har fyra gäster i huset som jag de senaste två dagarna har bjudit på pasta med medelhavsinspirerad kyckling och persisk köttgryta med ris. Idag till efterrätt gjorde jag en bananpaj som smakade lite som friterade bananer som man kan äta på kinarestauranger.
Bananpaj
100 g smör
1.5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
3 msk sirap
2-3 bananer
Blanda smör, socker och mjöl. Blanda sedan i sirapen.
Lägg skivade bananer i en form och "smeten" ovanpå.
Ställ in i ugnen, 200° i 15 minuter. Tills det ser knäckigt och gott ut.
Servera till glass.
Bananpaj
100 g smör
1.5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
3 msk sirap
2-3 bananer
Blanda smör, socker och mjöl. Blanda sedan i sirapen.
Lägg skivade bananer i en form och "smeten" ovanpå.
Ställ in i ugnen, 200° i 15 minuter. Tills det ser knäckigt och gott ut.
Servera till glass.
måndag 27 oktober 2008
Kotlettrulle
Igår gjorde vi en maträtt som hela familjen uppskattade. Vi fyllde en bit fläskytterfilé med lite olika saker, rullade ihop den och stekte klart den i ugnen. Till det åt vi kokt potatis, basilikasås och sallad.
Kottlettrulle (ursprungsrecept)
1 kg utskuren kotlettrad, fläskytterfilé
100 g inlagd paprika
0,5 dl färsk basilika
150 g fårost
2 msk mjölk
50 g parmaskinka
1 msk smör
salt och peppar
Skär kotletten i ett cirkelformat snitt, till en platt bit som kan rullas som en rulltårta.
Hacka paprikan, plocka bladen från basilikan. Mosa osten, blanda med mjölken.
Bred ut osten på köttet lägg på skinka, paprika och basilika.
Rulla ihop köttet. Bind ihop med bomullssnöre.
Bryn köttet runtom till vacker färg. Salta och peppra.
Lägg köttet i en ugnsform. Stek ca 20 min till 70 grader innertemperatur.
Låt köttet vila ca 10 min, ta av steksnöret, skär upp köttet i skivor.
Jag modifierade receptet en del: Jag använde färsk paprika och fetaost av komjölk. Dessutom använde jag lite röd pesto också. Nästa gång tänker jag ta mer pesto, vitlöksost och soltorkade tomater. Rätten går att variera i det oändliga, fyll med det du tycker är gott.
Isaks mjölkfria rulle fyllde jag med tomatpuré, rökt skinka, basilika och paprika.
Även andra gången vi åt det här (090215) åt hela familjen jättemycket. Det händer inte ofta att alla fem tycker om samma mat. Den här gången fyllde jag med röd pesto, babyspenat, paprika, mozarella och soltorkade tomater och vi åt ugnsrostade potatisar och morötter till.
Kottlettrulle (ursprungsrecept)
1 kg utskuren kotlettrad, fläskytterfilé
100 g inlagd paprika
0,5 dl färsk basilika
150 g fårost
2 msk mjölk
50 g parmaskinka
1 msk smör
salt och peppar
Skär kotletten i ett cirkelformat snitt, till en platt bit som kan rullas som en rulltårta.
Hacka paprikan, plocka bladen från basilikan. Mosa osten, blanda med mjölken.
Bred ut osten på köttet lägg på skinka, paprika och basilika.
Rulla ihop köttet. Bind ihop med bomullssnöre.
Bryn köttet runtom till vacker färg. Salta och peppra.
Lägg köttet i en ugnsform. Stek ca 20 min till 70 grader innertemperatur.
Låt köttet vila ca 10 min, ta av steksnöret, skär upp köttet i skivor.
Jag modifierade receptet en del: Jag använde färsk paprika och fetaost av komjölk. Dessutom använde jag lite röd pesto också. Nästa gång tänker jag ta mer pesto, vitlöksost och soltorkade tomater. Rätten går att variera i det oändliga, fyll med det du tycker är gott.
Isaks mjölkfria rulle fyllde jag med tomatpuré, rökt skinka, basilika och paprika.
Även andra gången vi åt det här (090215) åt hela familjen jättemycket. Det händer inte ofta att alla fem tycker om samma mat. Den här gången fyllde jag med röd pesto, babyspenat, paprika, mozarella och soltorkade tomater och vi åt ugnsrostade potatisar och morötter till.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)