måndag 5 december 2022

Saffransbullar med vitchoklad- och philadelphiaostkräm

Lördagens plan höll, så jag bakade årets första saffransbullar. Som jag har längtat. Jag satte igång direkt efter frukost, så det inte skulle hinna hända något annat. Jag provade en ny variant i år – igen. Bulldegen var samma som ofta tidigare men jag gjorde en ny sorts fyllning med vit choklad och philadelphiaost. 

Jag tycker att det är supergott med mandelmassa i fyllningen men det uppskattas inte av alla här hemma. Eftersom att jag tycker att saffranssmaken kommer fram bättre med lite sött, blir det så bra med mandelmassa. Men vit choklad är riktigt sött också, så det borde också funka tänkte jag. Och som det gjorde. Det blev kanongott och då tycker jag egentligen inte om vit choklad, just för att det är så sött. Men här var det perfekt!

Saffransbullar med vitchoklad- och philadelphiaostkräm

Saffransdeg
125 g smör
5 dl mjölk

1 g saffran (dvs 2 påsar)
50 g jäst 
1,5 dl socker
2 krm salt
ca 14 dl vetemjöl

Smält smöret, tillsätt mjölk och saffran.
Värm till 37 grader. 
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. 
Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt vetemjöl. 
Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin
Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Vitchoklad- och philadelphiaostkräm
150 g philadelphiaost
75 g smör
150 g vit choklad
0,5 dl strösocker

Smält den vita chokladen över ett vattenbad. Var försiktig för vit choklad är inte lika lätt-hanterlig som vanlig choklad.
Vispa rumsvarmt smör mjukt.
Vispa ner philadelphiaost och socker till en len kräm. 
Tillsätt den smälta chokladen under vispning.

Pensling
ägg
pärlsocker

Dela degen i två delar. 
Kavla varje del till en rektangel och bred på fyllningen.
Vik i hop degen på mitten och kavla lite så den blir jämn.
Skär i ca 2-3 cm breda remsor. 
Tvinna remsorna och rulla sedan ihop till en bulle.
Fäst änden under bullen så den inte lossnar. 
Låt bullarna jäsa under bakduk 30-40 minuter
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna 8-10 min i 225 grader tills de fått fin färg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar