onsdag 21 december 2016

Bassallad med extra godsaker

Har ni några fräscha sallader på julbordet? Det har vi! 
Sallad och grönsaker är det jag saknar mest när jag äter julbord på restaurang för det glöms ofta bort. Och till det mastiga julbordet behövs det fräscha sallader, tycker jag.

Ni vet ju att jag älskar att förbereda saker och saker som dessutom blir godare när de får stå till sig någon dag är ju nästan för perfekt för att vara sant. Den här bas-salladen gör man dagen innan man ska äta så får den gotta till sig i kylskåpet och sen tillsätter man lite extra godsaker innan servering.


Bassallad med extra godsaker

Bas-sallad

1 vitkålsbit
2 morötter

Dressing

1 dl olja
2 msk vitvinsvinäger
salt
peppar
torkad basilika

Tillsätt t.ex.

salladsblad
gurka
tomat
paprika
purjolök
äpple

Strimla vitkålen.
Skala och skiva morötterna tunt.
Lägg vitkålen och morötterna i en påse.
Blanda ihop dressingen och häll i påsen.
Blanda runt ordentligt och låt ligga i kylen till nästa dag.
Lägg salladsblad på ett fat.
Häll över vitkål, morötter och dressingen.
Tillsätt övriga grönsaker efter dina önskemål.
Blanda runt ordentligt och smaka av med mer kryddor.

Det här blir så himla gott. Vitkålen hinner mjukna lite i dressingen under natten och blir då perfekt i en sallad. På ett enkelt sätt har man då en smakrik sallad som man har kunnat förbereda och bara behöver tillsätta lite grönsaker och salladsblad innan servering.

Till julsallader passar det med röda fina granatäppelkärnor eller fräscha goda apelsiner. Så en julsallad behöver inte vara krångligare än att man gör en "vanlig" sallad och garnerar med granatäppelkärnor eller tillsätter apelsinbitar i salladen.


Vilken trött familj vi är, men efter i dag är det bara en dag till som vi måste stiga upp tidigt. Se'n har vi Jullov! Så efterlängtat! Men vi börjar fira redan i kväll då hela familjen ska på restaurang. Sen fortsätter festligheterna och godsakerna för i morgon ska jag tillsammans med två kompisar äta ute, fredag är det uppesittarkväll med provsmakning av lax och skinka och sen är det JULAFTON. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar