måndag 25 maj 2020

Krämig pasta till grillad lax

Kanonvädret fortsätter och jag njuter!

Jag tog långlunch och dessutom flexade jag ut extra tidigt för att kunna maxa att vara ute i solen. Gäller att passa på att ta lite kortare dagar när det är lugnt på jobbet OCH bra väder.

Den här goda krämiga pastan åt vi förra helgen till grillad lax och den blev hur god som helst. Lycka! Oftast äter vi kokt potatis och nån kall sås till lax. Men det är ju så otroligt gott med pasta till fisk så jag ska bli bättre på att variera lax-recepten framöver.


Krämig pasta

1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche
1 dl mjölk
pastavatten
0,5 tsk citronpeppar
nymald svartpeppar

småtomater
spagetti

Finhacka löken, stek den mjuk på låg värme. 
Pressa ner vitlöksklyftan på slutet och låt den steka med nån minut.
Tillsätt crème fraiche, mjölk och lite av pastavattnet. Koka ihop några minuter.
Krydda med citronpeppar o svartpeppar.
Koka spagettin enligt anvisningarna. 
Häll bort vattnet men spara lite om du ev. behöver använda för att få en krämigare pasta.
Tillsätt spagettin i "såsen", rör om ordentligt.
Tillsätt småtomater.
Smaka av med svartpeppar.


Grillad lax

färsk laxfilé
citronpeppar
salt

Krydda laxen med citronpeppar och salt.
Grilla eller ugnsstek laxen i 175-200 grader i ca 15-20 minuter.
Servera laxen till den krämiga pastan.


Den här gången blev laxen ordentligt krispig i grillen, men det är en smaksak hur man vill ha den. Ibland vill jag ha krispig och ibland inte. De som inte är jätteförtjusta i lax brukar tycka bättre om när man grillar o steker den ordentligt så den får en ordentlig krisp-yta.

söndag 24 maj 2020

Wow vilken dag

Vilken underbar dag som fick avsluta den här långledigheten☀️

Det är nog varmaste dagen i år, so far, och det blev alldeles för varmt i vårt hörn på altanen där vi alltid sitter i början på säsongen. Men nu verkar det som att vi måste flytta ut lounge-möbeln från vårt varma hörn. Det är lika underbart varje år då jag inser att det är så varmt så jag måste flytta ut från lä-hörnet. Sommarvärme på riktigt!

Förutom att njuta av solen o värmen hann vi med att göra en hel del nytta också. Förutom lite vanliga söndagssysslor så skrubbade vi grillen riktig ordentligt - så välbehövligt och vi satte även upp tak o väggar i vår paviljong. Dit vi alldeles strax flyttar lounge-möbeln om värmen fortsätter.


Det blev även första middagen ute på altanen och vilken middag! Vi grillade en bit färsk lax och den blev så perfekt, saftig och helt underbar. Till den åt vi ugnsstekt blomkål, sallad och fetaostkräm (och potatis till de som ville). Supergod middag och jag längtar redan tills vi ska äta det igen. Vilken tur att det är bland de enklaste middagsrätterna att göra.

I dag var det den sån där kväll som man aldrig vill ska ta slut, man vill sitta ute länge länge o njuta. Men nu är det snart Robinson-final och den vill vi inte missa så vi har flyttat in till soffan och avslutar kvällen där.

Bra avslut på en bra dag och långhelg ❤️

Matsedel v.22 maj 2020

Nu är snart denna långhelg slut och vi återgår till vardagen igen. Men barnen är lediga igen redan på fredag, själv har jag två hela arbetsveckor framför mig innan det är dags för en ny kortvecka då vi ska fira Isaks student.

Söndag innebär att jag försöker göra matsedlar för veckans vardagar, en matsedel till er och en till oss själva. Det är inte alltid vi följer den, men det är så skönt att ha en plan i alla fall.


Matsedel v.22 maj 2020

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

fredag 22 maj 2020

Dubbelkalas med trippel-rätter

Igår hade vi kalas hemma hos oss, så kul att få ordna lite fest. Vi var bara närmaste familjen och vi firade våra två "nya" vårbarn som fyllt år under april och maj. Kul att få något att fira på våren också annars har vi mycket kalas på andra halvan av året.

Vi började med förrätten ute på min älskade altan, allt blir så mycket godare och så mycket mysigare där. Men än är det bara solen som värmer så när klockan närmade sig 19 flyttade vi in och åt varm- och efterrätten i köket (som jag också älskar) och fortsatte kalaset där .


Dubbelkalas med trippel-rätter

Förrätt ute i solen

marinerade räkor
finn crisp snacks
morötter
dipp


Varmrätt

älgfilé
ugnsstekt potatis o morötter
vinsås
sallad


Efterrätt

fruktsallad med apelsin, satsumas, banan, 2 sorters äpplen och hallon
glass - krossad choklad och vanilj
mjölkchoklad med Daim eller Oreo

onsdag 20 maj 2020

Redan helg

H-E-L-G💕


Så underbart att jag har en massa lediga dagar framför mig och vädret verkar bli hyfsat dessutom. Sol, men ingen kanonvärme. Men jag är glad för det lilla. Här ska njutas! Jag ska försöka maxa tiden i vårt soliga lä-hörn där det blir tokvarmt även om det inte är speciellt varmt i luften.


Alldeles strax ska jag hämta veckans beställda mat från Ica. För vi fortsätter beställa mat för att slippa trängas med folk. Och långhelger som dessa lär det vara extra mycket folk på mataffärerna. En Ica-handlare här i Luleå har t.o.m bett att det bara kommer en från varje familj när det är dags för handling, just för att minimera trängseln under helgen.

Jag tänker fortsätta beställa mat ett tag till för det är verkligen skönt och praktiskt, men jag längtar faktiskt en hel del till att gå i en mataffär och inspireras. Men jag håller i och håller ut, för det gäller att inte ge upp och tro att faran är över än.

Nu ska jag vila lite innan det är dags att hämta maten.
Hoppas ni har en bra onsdag och att ni också får lite extra ledigt.

tisdag 19 maj 2020

Favoritmat

Jag blir lika glad varje gång jag får beröm för maten jag serverar och idag lyckades jag igen. Det är alltid ett vinnande koncept att servera maten i skålar och var o en får plocka ihop sin egna favorit-tallrik, som vid tacos.

Men i dag var det inte tacos jag serverade utan poké bowl med kyckling, sushiris, sojabönor, picklad rödlök och olika grönsaker. Var lite osäker på hur det skulle mottas, men jag hade inte behövt oroa mig för det gjorde succé. Så det var definitivt inte sista gången det serverades hemma hos oss.

Många skålar med olika godsaker
Min poké bowl

Åh vad jag längtar till sommaren då kommer vi äta en massa av sån här mat - poké bowl, sallad eller vad man vill kalla det. Gott o fräscht och kan varieras hur mycket som helst.

I natt låg jag vaken några timmar utan anledning, så nu börjar jag känna mig lite seg här i soffan. Lär bli en tidig kväll i kväll. Men först ska jag se Robinson och Hela kändis-Sverige bakar och dricka några koppar te.

Helt otroligt att det bara är en halv arbetsdag kvar och sedan har jag en lång och ledig helg framför mig. Lovely! Som vanligt nu för tiden har vi inga speciella planer, börjar faktiskt bli lite sugen på att ha gäster och fest men nu är det väl extra viktigt att hålla ut och fortsätta vara lika duktiga som vi varit. Men nån festmiddag för familjen kommer jag försöka få till i alla fall.

måndag 18 maj 2020

Chilikryddad grönsaksgryta

Nu ska ni få receptet på den goda grönsaksgrytan jag gjorde förra veckan och åt först tillsammans med lax, sedan med grillad kyckling och idag till lunch blev det utan tillbehör. Lika god varje gång! Perfekt att göra en stor laddning och ha i kylen eller frysen.

Men såna här maträtter är de svåraste att få ner ett recept på för jag tar lite vad jag känner för, kryddar lite mer då o då, fyller på med något jag tycker saknas osv. Men den här gången gjorde jag så här (tror jag).


Chilikryddad grönsaksgryta

1 lök
1 bit vitkål
3-4 morötter
1 zucchini
200 g broccoli
200 g blomkål
1-2 tsk chilipeppar
1 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
500 g krossade tomater

Finhacka, hacka, skiva och/eller riv de olika grönsakerna.
Hetta upp olja i en stor stekpanna eller gryta och fräs löken tills den är genomskinlig.
Tillsätt grönsakerna i omgångar och stek dem en stund.
Krydda med chilipeppar, paprika, salt och svartpeppar
Tillsätt tomaterna.
Låt grytan puttra tills grönsakerna är mjuka, det behövs ofta inte så lång tid.
Smaka av med mer salt eller andra kryddor om det behövs.


Vill man ha mycket tomater kan man nog behöva mer tomater. Så det är extra viktigt att du anpassar receptet efter din smak. Samma med hur chilistark du vill ha den - smaka av och anpassa!


Ida står i köket och gräddar våfflor med kompisar i detta nu och Isak o Leif jobbar så jag lär nog bli utan middagssällskap i dag. Undra vad jag då ska hitta på att äta, när köket blir ledigt. Ida och hennes kompisar är så duktiga i dessa Corona-tider för de håller sig ute så mycket som möjligt. Igår var de ute hela da'n och idag var de bara inne för att fixa våfflorna och sedan går de ut o äter trots att det inte är någon speciell värme.

Känner jag mig själv rätt lär jag inte fixa mig nå speciellt till middag, lär bli en äggmacka, filtallrik eller liknande. Ganska skönt faktiskt att inte behöva fixa middag varje dag, utan att istället ta nå snabbt i farten eller i tv-soffan.