torsdag 23 juli 2009

Lchf-chokladkaka

Eftersom jag även hade lchf-gäster på mitt kalas provade jag att göra en chokladkaka till dem också. Receptet hittade jag på en blogg. Lchf betyder Low Carb High Fat, dvs de ska äta lite kolhydrater och mycket fett.


Lchf-chokladkaka
4 ägg
200gr Philadelphia Orginal
ev 1msk vaniljsocker
100 brynt smör
100gr mörk choklad (72%)
Flagad mandel eller valfria nötter


Bryn smöret gyllenbrunt. Smörj en springform med lite av smöret.
Låt smöret sen svalna en aning och tillsätt chokladen bruten i rutor/bitar.
Vispa äggen och vaniljsockret fluffigt, minst fem minuter.
Tillsätt osten, lite i omgångar och fortsätt vispningen.
Rör försiktigt ned chokladsmöret med en slickepott och blanda väl.
Häll smeten i springformen och strö över nötterna.
Grädda på mittersta falsen i 200 grader i 15-20 minuter (den kortare tiden för mer kladdig kaka).
Servera gärna ljummen med iskall vispad grädde och ev något bär.


Den här kommer jag inte att göra om. Den var inte speciellt god. Mycket bättre att bara ta en chokladbit om man blir sötsugen. T.o.m. den 85%-iga chokladen känns sötare och är mycket godare än den här kakan.

onsdag 22 juli 2009

Lax- och räktårta

Idag har vi varit på 7-årskalas i Norrfjärden. Sanna, min systerdotter, fyller år på lördag men hade kalas idag. Vi blev bjudna på grillad entrecote och oxfilé med potatisgratäng och sallad. Till efterrätt var det pavlova, chokladmoussetårta och smulpaj.

Lax- och räktårta
Botten
ca 200 g kavring
75 g smält smör
Fyllning
500 g räkor med skal
4 gelatinblad
100 g gravad lax
1 dl majonnäs
2,5 dl creme fraiche
0,5 dl finhackad dill
0,5 dl finklippt gräslök
Garnering
gravad lax
löjrom
dillvippor
lime- eller citronklyftor eller skivor

Riv eller smula kavringen. Blanda med smöret.
Tryck ut blandningen i en bakpapperskläddkakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen en stund.
Skala räkorna och dela dem i mindre bitar.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
Finhacka laxen.
Blanda lax, räkor, majonnäs, creme fraiche, dill och gräslök.
Ta upp gelatinbladen och krama ur vätskan. Smält på svag värme och rör ner i fyllningen.
Bred ut fyllningen över botten och låt tårtan vila kallt minst 3 timmar. Eller frys in.

Den här tårtan blev väldigt uppskattad på min födelsedag. Den var så god så den återkommer nog nästa år. I originalreceptet var det rökt lax men eftersom jag inte är så förtjust i det använde jag gravad lax istället. Jag har sett varianter på den här tårtan så det går att variera den en hel del. Byt ut majonnäs mot gräddfil, använd bara räkor eller kanske räkor och kräftstjärtar.

Gul gazpacho

En kall gazpacho kan vara gott att svalka sig med i sommarvärmen.

Gul gazpacho
2-3 gula tomater (ca 250 g)
0,5 färsk knipplök (ca 25 g)
0,25 gurka (ca 75 g)
1 gul paprika (ca 150 g)
0,25 rödchilifrukt
1 vitlöksklyfta
0,2 skiva torrt vitt bröd
0,5 dl rapsolja
0,25 dl färskpressad citronjuice
0,5 tsk salt
0,5-1 krm peppar
10 citronmelissblad

Skär tomater och lök i bitar. Skala och skär gurkan i bitar. Dela, kärna ur och skär paprika och chili i bitar. Skala och finhacka vitlöken. Skär brödet i tärningar.
Lägg alla grönsaker, bröd och rapsolja i en bunke. Mixa till en slät soppa.
Krydda med citronjuice, salt och peppar.
Ställ kallt fram till servering. Garnera med citronmelissblad och ringla över lite rapsolja precis innan servering.

Jag tyckte soppan blev lite för sur så nästa gång tar jag mindre citron för i övrigt var den god. Det var lite annorlunda med en gul tomatsoppa.

tisdag 21 juli 2009

Knäckig rabarberpaj

Idag var Helen och Magnus här och åt lite rester från mitt kalas. Stackarna får komma hit och äta rester! Men de verkade rätt nöjda i alla fall. Först fick de smaka Gazpacho och sen åt vi Tomat-, spenat- och mozzarellapajen. Efter det fikade vi te med banankaka, bullar och knäckig rabarberpaj.
Knäckig rabarberpaj
500 g rabarber
1-2 msk strösocker (till rabarberna)
150 g margarin
1/2 dl sirap
1 dl vispgrädde
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 dl havregryn
2 dl strösocker

Skär rabarberna i 2 cm stora bitar. Lägg dem i botten på en pajform & strö på lite socker.
Smält margarin, sirap & vispgrädde i en kastrull. Vispa ihop det och ta sedan bort kastrullen från plattan.
Blanda ner mjöl, havregryn, bakpulver & socker i den varma smeten i kastrullen.
Bred röran över rabarberna & grädda i ca 25-30 minuter i 175°, eller tills ytan fått fin färg & känns lite knäckig.
Njut den ljummen tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.

I höstas gjorde jag en liknande paj men med äpplen. Jag tycker att det var godare med rabarber. Eftersom smeten är väldigt söt blev det bra med den sura rabarbern. Jag använde ca 1 msk socker på rabarberbitarna, men jag tror faktiskt att man kan utesluta det sockret helt och hållet. Jag använde havregrädde istället för vispgrädde så att den blev mjölkfri.

Parmesan- och basilikapotatis

Idag öser regnet ner så det gör absolut ingenting att jag måste jobba idag. Annars hade jag väl bara varit inne och städat ändå.

Parmesan- och basilikapotatis
1 kg små färskpotatis
1 dl olivolja
50 g färsk basilika
0,5 dl parmesan
1 tsk pressad citron
salt o peppar

Koka potatisen.
Mixa olivolja, basilika och parmesan med t.ex en handmixer.
Smaka av med pressad citron, salt och peppar.
Blanda den varma potatisen med parmesan- och basilikaoljan.
Servera till kött eller kyckling.

Det här var en jättegod och smakrik potatis som jag kommer göra fler gånger. Tyvärr kan varken Ida eller Isak äta den för parmesanost innehåller ofta ägg. Visst är det konstigt?! Men det är något konserveringsmedel i framför allt parmesanostar som innehåller ägg.

måndag 20 juli 2009

Citronfraiche

Till den honungsmarinerade fläskfilén åt vi parmesan- och basilikapotatis och citronfraiche.

Citronfraiche
Blanda
2 dl lätt crème fraiche
1 st citron, rivet skal av 1/2 citron + 1 msk pressad saft
Smaka av så att du får rätt syrlighet.

En syrlig och god dressing om man tycker om citron. Den var jättegod till det kalla köttet.

Honungsmarinerad fläskfilé med rosmarin

Ny arbetsvecka för mig medans övriga familjemedlemmar är hemma och lediga. Till middag idag behövde vi inte laga någon mat för vi hade kvar rester från igår. Skönt!

Honungsmarinerad fläskfilé
1 st fläskfilé, (ca 500 g)
2 krm svartpeppar
1 msk olja + smör
1 msk rosmarin, gärna hackad färsk
Marinad
0,5 st citron, rivet skal av 1/2 citron + 2 msk pressad saft
1 st vitlöksklyftor, pressade
1 msk honung
2 tsk salt

Peppra och bryn fläskfiléerna runt om i panna på spisen.
Lägg dem i ugnssäker form, klappa in rosmarin och ugnstek i 125° i 30-35 min till innertemp 67°.
Blanda marinaden i en plastpåse. Lägg det varma köttet i påsen.
Marinera i 1-2 dygn i kylen.
Skiva köttet och servera det kallt tillsammans med citronfraiche och potatis.

Det här köttet blev jättegott. Att servera kallt kött som man kan förbereda i förväg är bra när man ska servera buffé eller om man har ont om tid inför middagen.