måndag 10 januari 2022

Kladdkaka på oreobotten med daimtopp

När man vill baka en kladdkaka och har både oreokakor och daim hemma som behöver användas upp så gör man en kladdkaka extra allt. Det blev inte så mycket smak av oreo-kakorna, mest bara sött och sedan krispigt förstås. Älskar lite crunch.

Men det kanske hade varit bättre med två kladdkakor, en med oreotopping och en med daimtopping. Då hade de ju räckt längre också, med 2 istället för 1 kaka 😀


Kladdkaka på oreobotten med daimtopp

Botten
1 paket Oreo-kakor av valfri smak
50 g smör

Grovkrossa oreo-kakorna, t.ex. genom att lägga dem i en fryspåse och krossa dem med hjälp av t.ex en kavel.
Smält 50 g smör och häll i de krossade Oreo-kakorna och blanda väl.
Smöra och mjöla en rund form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Häll i Oreo kakorna och platta till dem på botten.

Kladdkaka
100 g smör
100 g mörk choklad

2 ägg
1,5 dl strösocker
0,5 dl kakao

1 msk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

Smält resten av smöret (100 g).
Bryt ner mörka chokladen i smöret och rör om tills chokladen smält ner.
Vispa för hand ägg och socker.
Vispa ner smör- och chokladblandningen, tillsammans med kakao, vaniljsocker och mjöl.
Häll smeten på Oreo-kakorna i formen.
Grädda i 175 grader, lite under mitten, i ca 20 min.

Topping
100 g mjölkchoklad
100 g daim

Hacka mjölkchoklad och Daim grovt under tiden.
Ta ut kakan och toppa med choklad och Daim.
Ställ tillbaka kakan i ugnen igen tills chokladen smält.

Ta ut och låt svalna.
Servera med lite glass eller lättvispad grädde.

Det blev en god kladdkaka (kan en kladdkaka inte bli god?) men den blev väldigt söt. Så en klick grädde eller glass behövs för att lindra det söta lite. Receptet hittade jag på Facebook där det var en som tipsade om denna med både Oreo-kakor och Daim.



Har jobb, skola och vardagen dragit igång för er? Vi är nästan igång fullt ut. Ida har fortfarande jullov för skolan drar inte igång förrän på onsdag. Så man slipper ju den stressen på morgonen – att få upp en morgontrött Ida

Lär bli lite mer stressigt (och tjatigt) på onsdagsmorgon. Fast hon är faktiskt riktigt duktig att ta sig upp. Det är nog jag som tjatar i onödan när jag tycker att hon ligger o drar sig liiite för länge. Men hon har nog bättre koll än vad jag har på hur lång tid hon behöver på att bli färdig.

Nu när vardagen är tillbaka hade jag ju tänkt börja om med mina välbehövliga lunchpromenader som jag slarvat med under julledigheten. Men eftersom det fortfarande är riktigt kallt ute stannade jag inne även idag. Jag är så himla frusen av mig, så att gå ut när det är kring minus 25 känns inte speciellt lockande. Jag går hellre in i en kokhet dusch

Men nu när det ska bli varmare igen, blir det nog läge för lunchpromenader för att få motion, frisk luft och kanske det viktigaste – dagsljus.

Nu tror jag det är dags för den där varma duschen

tisdag 28 december 2021

Löjrom med citron-crème-fraiche på chips

Har ni börjat fundera på nyårsmenyn? Eller är ni kanske bortbjudna och kommer till dukat bord? Det lutar åt att vi firar här hemma så jag sitter och klurar på en 3-rättersmeny.

Det skulle inte förvåna mig om vi äter räkor och/eller löjrom till förrätt, oxfilé till varmrätt och choklad till efterrätt. Inte så originellt 😀 och jag förmodar att ni är fler där ute som har liknande meny på gång.

Vill ni ha ett gott drinktilltugg till välkomstdrinken/bubblet så kan jag tipsa om detta. Att riva ner lite citronskal i crème fraichen blev verkligen supergott och fräscht. Och löjrom tackar väl ingen nej till?

Löjrom med citron-crème-fraiche på chips

1 dl crème fraîche
0,5 citron, skal
100 g löjrom
rödlök

lantchips

Finriv citronskal och rör ner i crème fraiche.
Klicka krämen på chips och toppa med löjrom och rödlök.

Jag tycker lantchips passar perfekt till detta eftersom de är lite ”tjockare” och behåller krispet längre.




Nu har jag verkligen kommit in i semester-mood, så himla skönt med hyfsat sena kvällar och sovmorgnar. Jag älskar känslan att inte behöva gå o lägga sig för att orka upp och vara pigg dagen efter. Jag är ju aldrig nån nattsuddare så trots att jag är uppe längre på kvällarna har jag kommit i säng före midnatt varje kväll 😀 Få se hur det blir på nyårsafton.

I dag är planen att ligga i soffan nu några timmar och se Vinterstudion och nån serie. Lagom till middag kliver jag nog upp och fixar go’middag för jag och Leif har date night ikväll och ska laga nå gott att äta på tu man hand innan hockeyn sätter igång.

fredag 17 december 2021

Asiatiska sesamräkor

Fredag igen och inte vilken fredag som helst. Utan det är min sista arbetsdag detta år. Nästa gång jag slår igång jobbdatorn är det 2022. Men nu ska vi först ta oss igenom den här dagen och tyvärr måste jag arbeta till klockan 17. Men så mycket som jag har att göra så kommer det gå fort och sen har jag flera dagar, ja t.o.m veckor på mig att baka, fixa, planera och mysa.

Fredag, sista jobbdagen 2021 och allmänt en bra dag – Känns som att det är värt att fira lite extra.

Om det är fler som vill äta lite extra gott idag och kanske börja med en förrätt så kan jag tipsa om dessa goda sesamräkor. De är så goda så jag har hunnit äta dem två gånger senaste månaden. Så fräscht och gott!


Asiatiska sesamräkor

5 hg räkor med skal
1 msk sesamolja
0,75 msk rapsolja
lite flingsalt

sesamfrön, gärna rostade
parmesan, finriven
salladsblad

Skala räkorna, lägg dem i en skål med sesamolja och rapsolja.
Låt dra en stund, smaka av med lite salt

Fördela räkorna på salladsblad, strö över sesamfrön och parmesanost.
Servera.





Nu ska jag hitta nån lunch att äta idag innan jag fortsätter beta av min to-do-lista på jobbet. En av de bästa sakerna med att jobba hemma är att man kan äta god lunch även om det inte blir kvar rester till matlåda. Det går ju så snabbt och enkelt att fixa i ordning en omelett t.ex.

Det sämsta är att man jag ofta tar lunchen och även tekoppen framför datorn istället för att sitta vid köksbordet och ta en riktig paus. Fast jag får min paus de dagar jag tar en promenad vid lunchtid, så skönt med frisk luft, motion och LJUS. Tyvärr är jag inte så duktig varje dag.

Ha en underbar fredag och helg!

måndag 13 december 2021

Köttfärs- och potatisgratäng

 Dags för en ny arbetsvecka och nya vardagsmiddagar. För mig är det sista arbetsveckan innan julledigheten. Lovely!

Gratänger som tillagas i ugnen är en life-saver på vardagar. Medan maten står i ugnen hinner jag fixa med annat, t.ex. göra sallad och duka. Den här gratängen tar dock lite tid att förbereda innan den står i ugnen eftersom köttfärsen ska stekas och potatisen ska skalas och skivas. Men det finns ju enklare gratänger.

Något annat som underlättar vardagsmiddagarna är att ha en stor skål råkostsallad stående i kylskåpet. Enkelt att bara ösa upp i en mindre skål och ställa på bordet till middagen. Dessutom är den ju så himla god, både jag och Ida älskar den så en stor sats räcker inte många dagar i det här huset.

Köttfärs- och potatisgratäng

1 gul lök
500 g köttfärs
0,5 dl tomatpuré
1 msk torkad oregano
100 g färskost naturell
salt och svartpeppar
800 g potatis
150 g riven ost
2 dl grädde

Skala och hacka lök, fräs i smör i en stekpanna.
Tillsätt färs, tomatpuré och oregano.
Stek under omrörning så färsen smular sig.
Rör ner färskost och smaka av med salt och peppar.
Skala potatis och skiva tunt med kniv eller på mandolin.
Varva potatis, ost och färs i en smord ugnssäker form.
Häll över grädde och avsluta med lite mer ost.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 50 min.
Servera med en sallad.

Jag och Ida tyckte att gratängen var jättegod medan Leif verkade tycka att den var lite för torr. Vill man ha den krämigare och ”såsigare” så får man tillsätta mer grädde och man kan även tillsätta grädde, mjölk eller krossade tomater till köttfärsröran. Men som sagt, helt onödigt enligt mig och Ida 🙂

onsdag 8 december 2021

Adventssallad – Saffransbulgur med kyckling

Nu har jag jobbat klar för den här veckan. Så himla skönt att ha en massa ledighet att ta ut och få flera kortveckor efter varann. Den som spar den har… Så nu tar jag ut all ledighet som jag inte kunde/fick ta ut under påsk- och sommarlovet.

Eftersom jag byter jobb i månadsskiftet januari/februari är det fullt upp på jobbet nu. Många pärmar, mappar och dokument att gå igenom och fundera på om det ska sparas eller slängas. Dessutom måste jag skriva och uppdatera många instruktioner samt ha små utbildningar i de arbetsuppgifter som jag varit själv på.

När en kompis var här och firade mitt nya jobb med bubbel och mat så bjöd jag på denna goda och vackra sallad. Så vackert med alla härliga färger.

Adventssallad – Saffransbulgur med kyckling

2 dl bulgur
0,5 pkt saffran
4 dl hönsbuljong

500 g kycklinglårfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

grönsallad
avokado
små tomater
rödlök
fetaost
granatäppelkärnor

Fräs bulgur och saffran i smör i en kastrull.
Häll på buljong och koka under lock enligt förpackningen.
Skär kycklingen i bitar. Stek den i smör i en stekpanna ca 7 min.
Salta och peppra.
Dela, kärna ur och skala avokadorna. Skär dem i bitar.
Halvera tomaterna, skär rödlök (och ev. fetaost) i bitar.
Lägg salladen på ett fat och varva bulgur, kyckling, avokado, lök, tomat, granatäpple och ost.

måndag 6 december 2021

Champinjonsoppa

Nu är jag tillbaka! Efter några dagar i sjuksängen och några dagar semester då jag fortsatte vila är jag nu tillbaka. Både på jobbet och på bloggen. Verkar vara riktigt många som är förkylda nu och jag hoppas att alla åker o Corona-testar sig. Även om man redan haft Covid eller om man är vaccinerad. För det känns inte särskilt bra att smittan ökar nu igen och nya restriktioner är kanske på gång.

Ida älskar soppa så när det bara är hon och jag hemma brukar vi passa på att äta goda soppor. Den senaste vi åt var champinjonsoppa. Så himla gott! Och varför har jag aldrig gjort det tidigare? Jag och Ida var eniga om att den var godare än kantarellsoppa och det säger inte lite.

Champinjonsoppa

500 g champinjoner, skivade
1 gul lök, finhackad
smör

9 dl grönsaksbuljong
1 tsk torkad timjan
1-2 dl grädde
salt och peppar

hackad persilja till garnering

Stek löken mjuk i smör, lägg över i en kastrull.
Stek svampen i smör i några minuter, salta och peppra.

Lägg över i kastrullen, men spara några skivor till garnering.
Tillsätt buljong och timjan.
Koka i ca 10 minuter.
Mixa soppan slät.
Tillsätt grädden och koka nån minut, smaka av med salt och peppar.
Garnera soppan med champinjonskivor och persilja.

söndag 7 november 2021

Kladdkaka med daimganache

Ni har väl inte missat att det är kladdkakans dag idag. Det hade jag koll på i fredags när jag bestämde efterrätt när vi skulle ha middagsgäster. Så det svåra var att bestämma vilken typ av kladdkaka jag skulle göra. Visst har ni sett att jag har en hel kategori med kladdkakor. Där finns många recept.

Jag valde en blandning av flera av mina gamla kladdkakerecept och det blev en riktig goding. En enkel kladdkaka med god ganache toppad med daim. Kladdig, seg och krispig!

Kladdkaka med daimganache

Kladdkaka

180 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,9 dl kakao
2,5 tsk vaniljsocker

Smält smöret och låt det svalna.
Vipsa ägg och socker.
Sikta ner mjöl, kakao och vaniljsocker. Blanda till slät smet.

Rör ner smöret.
Häll i smord och bröad springform.
Grädda i 160 grader ca 35 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.
Låt kallna.

Daimganache

185-200 g choklad, jag använde Marabous mörka
1,5 dl vispgrädde
daimbitar

Värm upp grädden till kokpunkten. Ta bort kastrullen från värmen.
Hacka chokladen i mindre bitar, rör ner i den varma grädden.
Rör tills chokladen smält.
Låt svalna helt.
När ganachen stelnat något brer du ut den på den kalla kladdkakan.
Strö daimbitar över hela kakan.





Även i dag skiner solen och jag ska alldeles strax ta mig ut på en solig promenad. Men jag tänkte vänta ett litet tag till och hoppas att solen värmer så pass så att den lilla ishinnan som är på vägarna tinar upp. Det är lite risky just nu då det är förrädiska isfläckar på vissa ställen.

På tal om solen så såg jag igår hur fläckiga mina fönster var. Så idag innan solen började skina på dem såg jag till att tvätta dem ordentligt, i alla fall insidan. Utsidan får vänta till våren och värmen.

Nån kladdkaka ska jag inte baka i dag eftersom vi åt det i fredags (och rester igår) men jag tror jag ska baka nå matbröd för det börjar ta slut i frysen. Men som vanligt när det är dags att baka tar det sån tid för mig att bestämma VAD jag ska baka.

Hoppas ni har en solig och fin söndag!