Till middag åt vi den lättgjorda och goda pizzalådan, en perfekt lchf-rätt som ni ska få receptet på i morgon (hoppas jag).
måndag 16 januari 2017
Harmonisk kväll
Det märktes i dag att vår slöarhelg var välbehövlig. Vi har haft en otroligt lugn och harmonisk kväll med läxläsning utan tjat o gnäll, trevlig middag med bra samtal, sängläggning utan tjafs och det har inte varit ett enda bråk eller nån höjd röst från nån av oss. En härlig kväll som jag nu avslutar med idrottsgalan.
Till middag åt vi den lättgjorda och goda pizzalådan, en perfekt lchf-rätt som ni ska få receptet på i morgon (hoppas jag).
Till middag åt vi den lättgjorda och goda pizzalådan, en perfekt lchf-rätt som ni ska få receptet på i morgon (hoppas jag).
Halinas gryta
Jag hade ingen inspiration och kom inte på en enda god maträtt som jag ville bjuda på i fredags. Men sen rätt som det var så hittade jag denna gamla goding som vi åt jätteofta tidigare och jag kände på en gång "Den vill jag äta!". Och den var lika god som jag kom ihåg den.
Det blir riktigt god smak på den här grytan som tillagas i ugnen. Jag serverade den till broccoli, pasta och sallad men tidigare åt vi ofta klyftpotatis till den och det är också supergott.
Perfekt rätt att bjuda gäster på för man kan förbereda allt dagen innan och sen bara tillaga i ugnen strax innan man ska äta. Kan inte bli mer perfekt för stressade dagar, eller när man har middagsgäster strax efter man kommer hem från jobbet.
Halinas gryta
1 kg skinkstek, fläskytterfilé eller liknande
1 purjolök
1 stor röd paprika
300 g Philadelphiaost
5 dl grädde
1,5 buljongtärning eller 2 msk fond
1 dl crème fraiche
2 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
lite curry
Strimla och bryn purjolöken, lägg i en ugnsform.
Skiva och stek köttet, salta och peppra. Lägg på purjolöken i ugnsformen.
Hacka paprikan och strö över.
Värm grädden och låt osten smälta med.
Tillsätt buljongtärning, crème fraiche och kryddor.
Koka upp.
Slå såsen över köttet.
Sätt in i ugnen 175° ca 25 min.
Det blir riktigt god smak på den här grytan som tillagas i ugnen. Jag serverade den till broccoli, pasta och sallad men tidigare åt vi ofta klyftpotatis till den och det är också supergott.
Perfekt rätt att bjuda gäster på för man kan förbereda allt dagen innan och sen bara tillaga i ugnen strax innan man ska äta. Kan inte bli mer perfekt för stressade dagar, eller när man har middagsgäster strax efter man kommer hem från jobbet.
![]() |
Stekta fläskytterfiléskivor och paprika på en purjolöksbädd. |
![]() |
Och lite sås över |
![]() |
Efter ca 25 minuter i ugnen har man en god gryta att bjuda på |
![]() |
Grytan passar jättebra till broccoli, |
Tog en vilodag även igår, därför var det lite bloggtystnad. Så skönt med en riktig vilohelg då jag gick i pyjamas mest hela da'n och låg i soffan och såg Vinterstudion och hade lite Skam-maraton. En välbehövlig energipåfyllnadshelg, så nu är jag såå redo för denna arbetsvecka med en massa aktiviteter på kvällarna som jag måste skjutsa till o från eftersom Leif jobbar på annan ort.
För att vara extra redo och minimera stressen när man kommer hem hungrig från jobbet så har jag planerat veckans middagar. Få se om planeringen håller eller om vi, som vi oftast gör, planerar om längs vägen. Men det är ändå skönt att ha en plan att utgå från. Idag blir det pizzalåda till middag - om vi inte ändrar oss.
För att vara extra redo och minimera stressen när man kommer hem hungrig från jobbet så har jag planerat veckans middagar. Få se om planeringen håller eller om vi, som vi oftast gör, planerar om längs vägen. Men det är ändå skönt att ha en plan att utgå från. Idag blir det pizzalåda till middag - om vi inte ändrar oss.
lördag 14 januari 2017
Myskväll och chilldag
Vi hade en urmysig kväll igår då vi åt och surrade i flera timmar, fast det kändes som bara en. Gu' vad fort tiden gick. Jag frågade Ida i morse om hon hade haft kul igår, hennes gulliga svar var "Ja, jättekul! Enda tråkiga var när Susanne gick hem".
Efter mycket velande och googlande hittade jag till slut ett recept som jag ville testa. Och jag hittade det på bästa matbloggen 😀 Matro så klart. "Varför gå över ån efter vatten". Haha efter flera dagars letande och funderade så fanns kanonreceptet närmare än jag kunde ana.
Jag och Ida har en riktig chill-dag i dag då vi ligger i soffan i pyjamas och kollar YouTube-klipp. Såna dagar behöver man också! Och jag ska bli bättre på det och försöka skippa lite måsten. Efter flera dagars snöande har det nu äntligen slutat. Jag är så nöjd att snön har vräkt ner dessa da'r då Leif har varit hemma, vet inte hur jag hade klarat mig om jag varit själv. Jag hade i alla fall inte kommit i tid till jobbet och jag hade nog haft ryggskott av allt skottande. Men det behöver jag ju inte bekymra mig över nu eftersom det inte blev så.
Efter mycket velande och googlande hittade jag till slut ett recept som jag ville testa. Och jag hittade det på bästa matbloggen 😀 Matro så klart. "Varför gå över ån efter vatten". Haha efter flera dagars letande och funderade så fanns kanonreceptet närmare än jag kunde ana.
![]() |
En god fläskytterfilégryta |
![]() |
med lchf-vänliga tillbehör |
![]() |
och favoritefterrätten chokladmousse |
Jag och Ida har en riktig chill-dag i dag då vi ligger i soffan i pyjamas och kollar YouTube-klipp. Såna dagar behöver man också! Och jag ska bli bättre på det och försöka skippa lite måsten. Efter flera dagars snöande har det nu äntligen slutat. Jag är så nöjd att snön har vräkt ner dessa da'r då Leif har varit hemma, vet inte hur jag hade klarat mig om jag varit själv. Jag hade i alla fall inte kommit i tid till jobbet och jag hade nog haft ryggskott av allt skottande. Men det behöver jag ju inte bekymra mig över nu eftersom det inte blev så.
Vinkokta päron med ostkräm
- Jag har glömt ge er detta recept från glöggminglet jag hade i december. Tack för påminnelsen! Jag har gjort vissa förändringar från ursprungsreceptet signerat Per Morberg och hittat hos Vin&Matguiden.
Vinkokta päron med ostkräm
Vinkokta päron
6-8 hårda päron
3 cm färsk ingefära
0,5 citron
0,5 apelsin
2-3 tsk chili flakes
1 kanelstång
2 lagerblad
2 msk olivolja
- 3 msk strösocker
5 dl rödvin
2 msk pressad citron
Skala, kärna ur och dela päronen i 4-6 klyftor.
Skala och skiva ingefäran.
Skiva den halva citronen och apelsinen.
Pressa saften ur den andra citronhalvan och sätt åt sidan.
Hetta upp ingefäran och kryddorna i olivoljan i en kastrull.
Tillsätt sockret, päronklyftorna och apelsin- och citronskivorna.
Häll på rödvin så att det täcker och tillsätt citronsaften.
Koka upp och låt sjuda på svag värme under lock i ca 15 min tills päronen fått en fin röd färg och är mjuka.
Låt päronen kallna i lagen.
Ta sedan upp de och låt ligga i kylskåp till det är dags för servering.
Ostkräm
1 dl riven parmensanost
50 g färskost typ philadelphia
1 dl vispgrädde
nymald svartpeppar
1 msk olivolja
Blanda parmesan, philadelphia och grädde i en kastrull och värm på svag värme.
Rör om tills all ost smält.
Krydda med svartpeppar och vispa i olivoljan.
Häll upp i en skål och låt stelna till en kräm i kylen, ca 4 tim.
Servera päron och ostkräm tillsammans.
Dra några varv med pepparkvarnen över ostkrämen.
torsdag 12 januari 2017
Fullmåne
Har ni sovit bra i natt? Inte jag! Och när jag kollade månkalendern förstod jag varför jag hade så svårt att somna om efter att jag vaknat klockan tre i natt. Det är ju dags för fullmåne i dag!
Vissa påverkas av månen varje månad, vissa ibland och vissa tror att det bara är svammel. Jag är stensäker på att månen påverkar oss och vår sömn.
Trots få timmars sömn och snöstorm ute är det bara att bita ihop, dricka många koppar te och åka till jobbet. Men det blir nog till att flexa ut lite tidigare i dag för att lägga sig på soffan o slumra lite innan middag. Men eftersom jag flexar in en timme tidigare kan jag åka hem redan tre och ändå ha gjort full dag. Perfekt en sån här dag!
Vissa påverkas av månen varje månad, vissa ibland och vissa tror att det bara är svammel. Jag är stensäker på att månen påverkar oss och vår sömn.
Trots få timmars sömn och snöstorm ute är det bara att bita ihop, dricka många koppar te och åka till jobbet. Men det blir nog till att flexa ut lite tidigare i dag för att lägga sig på soffan o slumra lite innan middag. Men eftersom jag flexar in en timme tidigare kan jag åka hem redan tre och ändå ha gjort full dag. Perfekt en sån här dag!
onsdag 11 januari 2017
En lång kväll
Herre gu' vad det blåser ute. Jag är så himla nöjd med att vara hemma och inomhus. Slutade lite tidigare i dag och vi åt därmed även lite tidigare än vanligt och därför känns kvällen extra lång. Perfekt! Och dessutom har jag inga måsten utan jag kan slöa i soffan hela kvällen, så jag lär se säsongsstarten av Sveriges Mästerkock på Tv4.
Dagens middag blev ostfylld skinkschnitzel med sallad och chili-bea. Snabbt, enkelt och gott! Jag sitter och småsurfar efter lite middagstips, dels nå snabblagat till i morgon efter jobbet och före hockeyn och dels något gott till fredag för att fira in helgen. Har ni några tips att bjuda mig på?
Dagens middag blev ostfylld skinkschnitzel med sallad och chili-bea. Snabbt, enkelt och gott! Jag sitter och småsurfar efter lite middagstips, dels nå snabblagat till i morgon efter jobbet och före hockeyn och dels något gott till fredag för att fira in helgen. Har ni några tips att bjuda mig på?
Halvvägs
Vilken tur att jag tog två kanonhärliga promenader i går, en vid lunch och en på kvällen. Det var nästan vindstilla och nollgradigt, kändes som vår i luften. Det var hur härligt som helst. Men det var i går det. I dag är det halv storm ute och jag är glad att jag håller mig inomhus.
Tänk att vi redan är halvvägs genom veckan, nu är det nedförsbacke kvar till helgen. Det är en hel del jag måste hinna innan det är helg, men jag ligger bra till enligt planen så det kommer nog gå bra.
Dessutom ser det ut att bli en bra helg med en efterlängtad middagsgäst på fredag och fika med kompisar på lördag. En helg helt i min smak alltså - äta o fika gott med trevlig sällskap.
Tänk att vi redan är halvvägs genom veckan, nu är det nedförsbacke kvar till helgen. Det är en hel del jag måste hinna innan det är helg, men jag ligger bra till enligt planen så det kommer nog gå bra.
Dessutom ser det ut att bli en bra helg med en efterlängtad middagsgäst på fredag och fika med kompisar på lördag. En helg helt i min smak alltså - äta o fika gott med trevlig sällskap.
Men nu kör vi några få arbetsdagar först innan det är helg.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)