fredag 14 januari 2022

Slut för den här gången

14 januari i dag och nu ska julen vara slut för den här gången. Som vanligt plockade vi bort alla julsaker under Trettonhelgen och väntade inte till i går. Skönare och mindre stressigt att göra det en ledig dag. Det enda som är kvar är en otroligt vacker amaryllis. Älskar dessa blommor med knallröda vackra och mäktiga klockor.



Julen är slut men helgen är här. Årets första riktiga fredag. Lovely. Efter 5 hela arbetsdagar är det dags för fredag och helg – igen. Den här veckan har gått i ett rasande tempo och jag har inte ens hunnit längta efter helg. Men så härligt ändå att den är här nu.

Äta gott, slöa framför Vinterstudion, gå på nån promenad och bara ha det bra är mina planer för helgen. På grund av de nya restriktionerna håller vi oss hemma med familjen och struntar i shopping och middagar med vänner ett tag framöver.

Som jag sagt tidigare – Den som spar hen har. Så från nästa vecka tar jag ut semester en dag i veckan av de semesterdagar som jag inte kunde ta ut under 2021. Det innebär att jag nu kommer ha tre 4-dagars-veckor på raken. Känns inte helt fel och förmodligen något man skulle kunna vänja sig vid 🙂

Kolla bilden här nedanför. Det var inte bara amaryllisen som var kvar från jul, jag hade sån tur så jag hittade en kvarglömd saffransbulle i frysen.

Ha nu en bra fredag och helg!

fredag 19 mars 2021

Bloggen har flyttat

Idag är jag så stolt och glad att hälsa er välkomna till min nya blogg matro.blog 💖

Från o med 1 december lämnar jag blogspot och börjar blogga på en egen domän, så kom ihåg att ändra eventuella bokmärken och genvägar som ni har. Nu är det matro.blog som gäller.



Jag jobbar fortfarande med layouten, det är svårt att få den exakt som jag vill. Men nu är jag tillräckligt nöjd för att kunna köra igång.

Jag har lyckats få över alla tusentals gamla inlägg så ni borde hitta alla era gamla favoritrecept. Sök-funktionen på nya bloggen verkar mycket bättre, har testat den och jag är riktigt nöjd.

Jag har även bytt ut en massa länkar så att de pekar rätt mot matro.blog men självklart har jag inte hittat och bytt ut alla. Så om ni klickar på nån länk som inte stämmer får ni gärna meddela mig via pm, dm, mejl eller kommentarer så att jag kan fixa till även den länken. Alla gamla inlägg har inte fått rätt kategori än, men det kommer.....

Jag är rätt säker på att det nu kommer bli lättare att kommentera för er så nu ser jag fram emot en massa kommentarer och att få höra vad ni tycker om mina inlägg och recept. 

Nu hoppas jag att ni hänger med och sprider matro.blog till alla ni känner (och inte känner)

Varmt välkomna 💖

måndag 8 mars 2021

Familjemiddag

 I lördags fick jag äntligen ha hela familjen samlad igen på familjemiddag. Lovely! Så nu längtar jag så otroligt mycket till sommaren då det blir ännu lättare att umgås med alla man tycker om.

Ja idag längtar jag extra mycket efter sol, sommar och semester. Kanske beror det på väderbakslaget i helgen och att det nu ska blir kallare igen efter veckor med plusgrader och drömmar av vår o värme. Eller kanske beror det på att jag älskar sol, sommar och semester 🙂

I lördags sken solen ett tag, men det var också värsta ovädret. Från ingenstans drog helt plötsligt värsta snö- och hagelstormen. Men lika fort som det drog in drog det vidare och solen kom fram igen och jag passade på att ta lite kort på min citronmarinerade broccoli för att få med lite fina solstrålar.

Man kan nästan tro att kortet är taget en fin sommardag.

Åter till familjemiddagen. Vi gjorde det enkelt för oss eftersom det var mycket sport på tv hela dagen som vi inte ville missa för mycket av. När vi gör det enkelt för oss så blir det ofta att vi kör rostbiff på låg temperatur i ugnen i flera timmar. Det blir så otroligt gott och det är så otroligt enkelt.

Till det serverade vi goda såser och sallader och enklaste goda potatis-tillbehöret. Ingen tid behöver läggas på att skala potatisen och inte speciellt mycket tid på att skära den heller. Sånt gillar jag!

Familjemiddag

rostbiff, tillagad på låg temperatur
potatishalvor
citronmarinerad broccoli
sallad med bl.a sparris, morötter, fetaost och granatäppelkärnor
vitlök- och dragonsås
balsamicosås
kantarellsås
pepparsås

hjortronglass
fryst cheesecake

söndag 7 mars 2021

Matsedel v.10 mars 2021

 Vilken tv-söndag det kommer bli. Passar perfekt med en lugn o skön innedag när det vekar vara blåsigt, grått och tråkigt ute. Innan middan kommer vi hinna se Vasaloppet, VM-femmilen, två skidskytte-jaktstarter och en hockeymatch. Har jag missat nå?

Om ni också kommer sitta i tv-soffan stora delar av dagen kan ni samtidigt spana in min matsedel och se om något kan falla er i smaken. Kanske provar ni någon av dessa maträtter redan i veckan, eller?

Matsedel v.10 mars 2021

Köttfri måndag
Kantarellpaj med Västerbottensost

Tisdag
Italiensk lax med fetaostkräm

Onsdag
Ajvar-gryta

Torsdag
Indisk kycklinggryta

Mysfredag
Köttfärs- och grönsaksfylld varm smörgåstårta – stor varm macka

Veckans godsak
Cookies&Cream – Oreoglass

lördag 6 mars 2021

Fläsk- och grönsakswok

 Lördag, härliga lördag. Jag vaknade med huvudvärk men den försvann riktigt snabbt tack o lov. Jag sov kanske bara på något konstigt sätt. Den här lördagen blir det kökstjänst och Vinterstudion mest hela dagen. En dag i min smak, helt enkelt. Först ska köket storstädas och sedan ska det stökas ner 🙂

Men innan jag sätter igång med dagens sysslor ska jag ger er receptet från gårdagens goda wok-middag. När jag gör wok blir det alltid olika från gång till gång. Jag använder de grönsaker jag har hemma och kryddar med lite olika saker varje gång. Dessutom varvar jag mellan kyckling eller fläskkött och ibland äter vi nudlar och ibland ris till.

Oavsett hur jag gör så blir det alltid himla gott i alla fall och är Idas favoritmat. En av dem i alla fall, för hon har ganska många favoriter.

Fläsk- och grönsakswok

ca 7 hg skinkstek eller liknande
en bit vitkål
3 morötter
1 rödlök

1 röd paprika
1 broccoli
salt o peppar
150-200 g nudlar

2 msk tomatpuré
2 msk ketjap manis
2 msk soja
1 msk kycklingfond
sriracha
2 dl vatten

Strimla skinksteken och vitkålen.
Skala morötter och rödlök och dela i mindre bitar.
Dela paprika och broccoli i mindre bitar.
Stek allt i omgångar i stek- eller wokpanna eller i ugnen.

Salta o peppra
När allt är färdigstekt blandas allt ihop i en stor panna.
Rör ner tomatpuré, ketjap manis, soja, fond, lite Sriracha och vatten.
Koka ihop några minuter.
Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar.
Häll bort vattnet och häll ner nudlarna i woken.
Rör om, smaka av med salt o peppar.

För att förenkla och snabba på matlagningen stekte jag broccoli och morötter i ugnen först, i 225 grader ca 15 minuter, innan jag blandade ner det med allt det andra.

fredag 5 mars 2021

Skratta o sova

 Som vanligt är det alltid lika härligt med fredagkväll och en hel helg framför sig. Jag är nog inte ensam om att älska fredagkvällar, eller hur? Alltså känslan på fredagkvällar är magisk och för Ida känns det nog extra bra idag för nu har hon ett långt sportlov framför sig.

Själv tar jag inget sportlov i år, utan jag satsar på påsklovet. Men det sket sig redan lite då jag i dag insåg att jag måste jobba tisdagen efter påsk. Men jag tror och hoppas att jag kan vara ledig några dagar i alla fall.

Det var en annorlunda arbetsdag idag med både skratt o gråt tillsammans med nya fina kolleger på plats på jobbet. Riktigt kul att vara där för ovanlighetens skull och så skönt att få skratta på arbetstid igen. Det behövde jag!

Efter att ha slutat rätt tidigt hann jag vila ett tag innan det var dags att sätta igång med middagen. Alltså det är så himla skönt att hinna vila ett tag efter jobbet. Speciellt på fredagar då jag ofta är lite extra trött. Det är ofta den kvällen vi går o lägger oss tidigast på hela vecka, bara för att vi är så sjukt trötta. Är det nån som känner igen sig?

Dagens middag blev en av Idas favoriträtter, så vi hade en väldigt nöjd tjej till middagen. Glada barn är det bästa jag vet 🙂 Vad tror ni det var för go’middag hos oss?

Det var wok – med skinkstek, vitkål, morötter, broccoli, rödlök, paprika och nudlar. Kryddad med tomatpuré ketjap manis, soja, fond och Sriracha. Recept kommer….

onsdag 3 mars 2021

Fröfrallor

 Hembakat bröd är bland det godaste jag vet, nästan oavsett sort och ingredienser. Dessa fröfrallor blev sjukt goda och känns lite nyttigare också tack vare alla frön och grahamsmjöl.

Det ska vara en ganska kletig deg som får stå och jäsa och då sväller mjölet lite också och blir inte lika kladdiga att baka ut sedan. Tar man för mycket mjöl, framför allt i bröd med grahamsmjöl, så är det risk för ganska torrt och tråkigt bröd.

Fröfrallor

50 gram jäst
5 dl vatten, fingervarmt
3,5 dl havregryn
0,5 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön, skalade
0,5 dl solrosfrön
2 tsk salt
2,5 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl

Blanda jästen i vatten i en stor bunke.
Häll i havregryn, linfrön, sesamfrön och solrosfrön och rör om.
Låt stå under bakduk i 10 minuter.
Rör ner salt, grahamsmjöl och vetemjöl (lite i taget).
Blanda ordentligt, degen ska vara ganska lös, men lossna från händer och skålkanter.
Jäs i 20 minuter under bakduk.
Ta upp på mjölat bakbord och forma ca 20 bullar.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 12 minuter

Frön och havregryn får stå o svälla o jäsa ett tag.
Sedan tillsätter man mjöl till en ganska kletig smet, som blir perfekta saftiga fröfrallor sedan.
Sedan är det bara att njuta av nybakade goda fröfrallor.

Snart är det dags för oss att bänka oss i tv-soffan och se Luleå hockeys damer spela sin andra kvartsfinal och vi hoppas att de blir klara för semi redan ikväll. Det vore ett perfekt avslut på denna onsdag. Redan onsdagkväll innebär att det snart är helg igen. Jippie!

Har ni några planer för helgen? Det verkar bli kanonväder även under helgen så vi kanske passar på att fixa ännu en grill-lunch ute i solen nån av dagarna, eller kanske båda.

Nej, nu måste jag sluta skriva för nu har hockeyn hunnit börja.