måndag 13 april 2020

Bakslag

Efter lördagens kanonväder var det väldigt deppigt att vakna igår till all den vita snön som kommit under natten. Det var ju vår vi ville ha och inte vinter igen. Inte blev det bättre när vi vaknade i morse och såg att det hade snöat ännu mer. Bakslag deluxe.

Ja ja ingen idé att deppa ihop en ledig dag. Istället stannade vi inne och hade det riktigt mysigt medan det blåste och snöade utomhus. Jag lyssnade klart på ljudboken och började på en ny, jag såg en film och jag bakade både morotslimpor och frallor. Det urusla vädret gjorde att det ändå blev en kanondag.

Frallor som vi snart ska provsmaka
Morotslimpor som vi redan har provsmakat. Supergoda!
Inte det vi vill se nu
Så här med strålande sol som i lördags vill vi ju ha vår altan

Nu ska jag ta en kopp te och provsmaka frallorna sen börjar det bli dags att gå o lägga sig för det är ju jobb imorgon och eftersom barnen har lov ska jag försöka vara tidigt på jobbet. Eftersom jag ändå ofta vaknar tidigt och jag inte behöver se till att något barn tar sig upp så är det så skönt att åka iväg tidigt och sedan kunna sluta tidigt också.

Hoppas ni är friska och har haft en bra dag!

Västerbottensostgratinerad röding

Nu ska ni få ett supergott fiskrecept, perfekt att avsluta påskhelgen med!
Tyvärr var det så gott så jag fick knappt nån matlåda till lunch dagen efter, så jag tror jag måste göra det snart igen. Jag använde röding, men jag är helt övertygad om att det blir gott även med lax som kanske är lite enklare att få tag i.


Västerbottensostgratinerad röding

ca 5 hg rödingfilé
citronpeppar
100 g färskost med smak av gräslök
1 dl finriven Västerbottensost

Lägg fiskfiléerna i en lätt smord ugnsform. 
Krydda med citronpeppar.
Rör samman färskost och riven ost. 
Fördela ostkrämen över filéerna.
Tillaga fisken mitt i ugnen i 200°C ca 20 minuter, tills den är genomstekt.
Servera med potatis(mos) eller broccolimos.

Färgglatt o gott!

Så skönt med ytterligare en extradag ledigt. Tog lite sovmorgon men se'n smög jag upp för en lugn start på dagen. En kopp te och lyssna klart på ljudboken gäller nu på morgonen. Resten av dagen har jag inga planer för, precis som jag vill ha lediga dagar.

Kanske bakar jag lite, kanske ser jag nån film, kanske städar jag, kanske förbereder jag veckans middagar, kanske ligger jag i soffan hela dan. Vi får se vad jag känner för, det är det bästa med lediga dagar utan planer.

En sak jag måste göra idag är att leta efter en ny ljudbok. Jag kommer lyssna klart på Bara du av Ninni Schulman idag och har ingen ny på gång. Så nu är det ut på nätet o leta som gäller, eller har ni nå bra tips? Det är så många saker som blir så mycket roligare med en ljudbok i öronen - promenera, tvätta och framför allt städa är saker som blir riktigt roliga att göra om man samtidigt lyssnar på en bra bok.

söndag 12 april 2020

Skavgryta av älg

Vilken seg påskdag vi har, man kan nästan tro att det är långfredag för den ska väl vara lång o tråkig. Att vi är sega idag beror förmodligen på det tråkiga vädret och att Leif ska till Kiruna redan idag, så vi kommer knappt igång med något utan vi går mest bara o väntar. Jag har inte ens bestämt eller förberett nån middag.

För några veckor sedan åt vi skavgryta och jag trodde att jag glömde ta kort på det. Men igår när jag rensade kameran så hittade jag kort från den middagen. Vilken tur! Det här är en av Idas favoriträtter och det är ju så himla enkelt att tillaga så egentligen borde vi äta det oftare än vi gör.


Skavgryta av älg

8 hg älgskav
kantareller
0,5 lök, finhackad
5 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk soja
1 msk fond
salt, peppar

Stek kött (krydda med salt o peppar), kantareller och lök var för sig.
Blanda sedan i hop allt i stekpannan.
Tillsätt grädde, mjölk, soja och fond. Koka ihop några minuter för krämighet. 
Smaka av med salt o peppar.
Servera med potatis(mos) och/eller stekt vitkål.

Självklart behöver man inte använda just älgskav till denna skavgryta, men nu är det älg som vår frys är full av.

Jag tillagar allt i stekpanna och eftersom jag absolut inte vill ställa fram en stekpanna på bordet så häller jag över maten i en fin form innan servering.

Matsedel v.16 april 2020

Lite svårt att hålla koll på dagarna nu när man har varit ledig lite extra. Men idag är det söndag har jag koll på och det innebär att jag ska ge er en ny matsedel för att inspirera er inför veckans middagar. Hoppas ni hittar något gott som ni vill testa. Som vanligt hittar jag en massa som jag blir sugen på😀


Matsedel v.16 april 2020

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 11 april 2020

En dag i solen

Nu har jag precis landat i soffan efter ännu en helt underbar dag💕 
Jag har varit ute i flera timmar o njutit av solen i vårt mysiga lä-hörn på altanen. Som de flesta år körde vi grillpremiär under påsken, så idag blev det grillad karré och champinjoner (dock inte ost-fyllda som tanken var från början) till middag.


Men innan middagen njöt vi av dagens sista solstrålar med en ostbricka och ett glas vin. Så många goda italienska ostar på en o samma gång. Jag fick en ny favorit - Capretta. Gjord av getmjölk som jag i vanliga fall inte brukar tycka om, men den här osten var riktigt riktigt god.

Kul att det går att få tag i så goda ostar i Luleå och kul att få stödja lokala företagare. Just nu behöver de vår hjälp mer än nånsin. Dessa ostar köpte jag på Emporio Barattini, som har en massa italienska delikatesser. Men oftast är det just ostarna jag frestas att köpa.


En god middag blir inte fullständig om man inte har efterrätt😀 Vilken tur då att vi hade kvar rester från gårdagens hallontårta med mandelmassabotten.


Nu blir det soffhäng och tv-tittande resten av kvällen. Efter att ha sett danska serien DNA på två dagar är det nu dags att börja med senaste säsongen av La Casa de Papel. Jag älskar lediga dagar och att sträck-se serier.

Har ni inte sett DNA så måste ni se den, den finns på SVT Play och tillgänglig för alla. La Casa de Papel var lite seg från början, men se'n blev den riktigt bra. Kul att det nu har kommit en fjärde säsong och så himla kul att se en spansk serie. Den finns dock på Netflix så det är ju inte alla som kan se den.

Påskmiddag 2020

Vi hade inga större planer för påsk men lite ägg, sill och gravad lax måste man ju ändå äta. Plockade ihop lite fler grejer och helt plötsligt hade vi en påskmiddag som vi blev mätta av. Dessutom passade jag på att använda upp mandelmassan som blev kvar från semmelsäsongen och gjorde en av de godaste tårtorna som finns.

Jag hade sån tur att det blev över en hel del av godsakerna så snart ska jag duka upp en god påsklunch med rester från igår. Sen ska jag ta med min plocktallrik och gå ut o sätta mig i solen.


Påskmiddag

ägghalvor
löjromskräm
skagenröra
gravad lax
3 sorters sill
potatis
köttbullar
grillkorv med bröd
marinerad kall kyckling
knäckebröd, finn crisp, kex, grissini
cheddarost, port salut, brieost

Mandelmassatårta med grädde o hallon


Idag skiner solen och prognosen säger att den ska gör så hela da'n, så det blir nog att inviga grillsäsongen på riktigt. Vi har ju grillat korv, hamburgare och mackor tidigare, men det räknas mer som vinter- och snabbgrillning. Idag blir det marinerade karré-skivor och ostfyllda champinjoner som vi lägger på grillen och drömmer om sommaren då vi grillar mest varje dag.

En påskafton i lugnets tecken med familjen väntar och det känns så bra!

torsdag 9 april 2020

Nattjästa källarfranskor

Vill ni ha en god lyxfrukost tycker jag att ni ska nattjäsa en deg för att grädda på morgonen. För finns det något lyxigare och godare än nygräddat bröd?! Förra helgen (eller var det kanske 2 veckor sedan?) gjorde jag exakt det så vi fick nygräddade källarfranskor till frukost.

Om ni som jag är ledig några extra dagar nu under påsk tycker jag att ni också ska passa på att få nygräddat bröd till frukost.


Nattjästa källarfranskor 12 st

0,25 pkt jäst
5 dl kallt vatten
1-2 tsk salt
2 dl havregryn
6 dl vetemjöl

Kvällen dag 1
Smula jästen i en bunke. Rör ut den i hälften av vattnet. 
Häll sedan i resten av vattnet, salt, havregryn och mjöl.
Rör till en mycket lös deg.
Plasta in bunken och ställ den i kylskåp över natten. 
Nästa morgon har degen jäst ungefär till det dubbla.
Morgonen dag 2
Klicka ut degen i en smord muffinsplåt.
Grädda i 225 grader ca 20 minuter tills frallorna börjar få färg.


Jag blir så sugen att baka nu när det är så mycket snack om jäst som är slut överallt. Jag har dock hittat jäst nästan varje gång jag har varit på affären, så jag vet inte hur mycket jästbrist det är egentligen.

Tror faktiskt att jag ska nattjäsa ett grytbröd med linfrön i natt för att kunna njuta av nygräddat bröd och påskledigheten i morgon. Här hittar ni det receptet: https://mat-ro.blogspot.com/2017/12/nattjast-grytbrod-med-linfron.html

Nu ska vi se något avsnitt av nån serie sen lär det nog bli en tidig kväll. Har varit så trött den här veckan, men jag hoppas det fixar till sig nu när jag har en lång ledig helg framför mig. Undra om det är fullmånen som har spökat för mig igen?

Hoppas ni har en bra och frisk skärtorsdag!