torsdag 23 januari 2020

Krämig kycklingpasta

Mitt bästa knep för att få vardagen att fungera med god mat trots stressiga dagar är att redan på söndag steka t.ex. kyckling för då går det riktigt fort att få mat på bordet. Oftast är det ju att skära och steka kycklingen som tar tid.

Den här krämiga pastan med kyckling åt vi i måndags och det tog inte många minuter att fixa ihop den, tack vare den färdigstekta kycklingen. Jag hade gärna blandat i lite färsk spenat både för smak och färg, men jag lät bli för familjens skull 😀


Krämig kycklingpasta

1 pkt pasta (500g)
1 kg kycklingfilé
100 g färskost med god smak, jag valde en paprikaost
1-2 dl grädde
pastavatten

Stek kycklingen i mindre bitar, salta o peppra.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Spara lite av pastavattnet.
Blanda ner färskost och grädde i stekpannan med kycklingen, koka upp.
Tillsätt pastan, rör runt.
Se till att allt blir krämigt och gott, tillsätt mer grädde eller pastavatten om det behövs.
Smaka av med salt o peppar.

Bästa medicinen

Nio timmars sömn hann jag med i natt och jag tror knappt jag vakande en endaste gång under hela natten💖 När hände det senast?! Borde kanske känna mig riktigt pigg, men nja så perfekt är det inte. Men jag känner mig frisk åtminstone, lite huvudvärk har jag kvar men feberkänslan och det halsonda är borta. Sömn ÄR bästa medicinen, som jag ofta tjatar om, men ganska ofta glömmer bort också, framför allt när jag sitter upp sent och ser nån serie eller bloggar.


Nu kör vi torsdag och börjar ladda för morgondagens fredagskänsla och en härlig helg💕 Min plan igår när jag kände mig hängig var ju att försöka sluta tidigt både torsdag o fredag och den planen tänker jag verkligen försöka hålla. Så skönt att passa på när det är lite lugnare på jobbet🙏 Annars är det risk att man blir en liten hamster som bara vill hamstra tid, men mina 30 plus-timmar på flexen ska användas. Jag har ju ett liv utanför jobbet också 😀

Jag har laddat upp för en bak-helg, men har inte riktigt bestämt vad jag ska baka. Har både några gamla och nya favoriter jag är sugen på. Det får jag fundera vidare på ikväll för nu är det dags att ge sig i väg till jobbet och ytterligare en jobbdag, en lite kortare jobbdag.

onsdag 22 januari 2020

Förkyld eller bara trött?

Håller ni er friska? 

Det är många sjuka, både de med förkylningar och magsjukor, runt oss just nu. I dag känns det som även jag har en förkylning på gång och jag skulle inte bli förvånad om det är så, för två på jobbet är förkylda o hemma och jag brukar vara som en svamp när jag är kring förkylda. Alla förkylning drar jag på mig.

Men jag hoppas att min trötthet och konstiga känsla i kroppen endast beror på att jag är trött av alla timmars jobb de senaste veckorna. Men nu lyssnar jag på min kropp och tänker försöka sluta tidigt både torsdag och fredag. Jag tror och hoppas att det blir två lugna dagar på jobbet, så då passar jag på. Skönt att jag har så pass flexibelt jobb och kan bestämma ganska mycket över mina egna arbetstider.


I dag har jag storhandlat inför helgen och jag köpte hem en massa färsk ingefära och citron, så nu ska jag göra en sats ingefärashot och även riva ner ingefära i maten. Det kan aldrig bli för mycket ingefära. Jag käkar en massa goda apelsiner och clementiner just nu och hoppas att jag får i mig extra c-vitamin.

Nu ska jag sluta gnälla och gå o ta en varm dusch och en stor kopp te (dock inte samtidigt), se'n blir det en tidig kväll så jag hinner med många timmars sömn.

tisdag 21 januari 2020

Philadelphiabullar i långpanna

Kommer ni ihåg att jag under jullovet bakade till en basketcup? Bland annat bakade jag supersmarriga marshmallowbrownies, som är bland det godaste jag bakat. Men jag bakade också favoritbullar i långpanna. Dessa philadelphiabullar bakade jag ofta en mjölkfri variant på när de stora barnen var små så Isak kände igen smaken och blev nostalgisk.

Jag hade nästan glömt bort hur goda de är, men nu när jag är påmind lär jag baka dem snart igen. När semmelsäsongen är över, för nu är jag bara sugen på semlor. Förut när jag bakade dem så gjorde jag oftast diken istället för hål till fyllningen, allt för att vinna tid med två små barn. Tips!


Philadelphiabullar i långpanna

Bulldeg
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma, mald
0,5 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl

Philadelphiafyllning
150 g smör, rumsvarmt
2 msk vaniljsocker
2 dl florsocker
100 g färskost, t ex Philadelphia

Pensling o garnering
1 ägg
pärlsocker

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm. 
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med degvätskan.
Tillsätt socker, kardemumma och salt. 
Häll i mjölet, lite i taget, och arbeta in det i degen som ska vara ganska lös.
Strö lite vetemjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk i 40 min.
Platta ut degen med mjölade händer i en smord långpanna, ca 30 x 40 cm. 
Låt den jäsa under bakduk i ca 20 min. 
Blanda ingredienserna till fyllningen.
Gör gropar i degen och fördela fyllningen i dem. 
Låt den jäsa i ytterligare ca 15 min.
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen i 220 grader 15–20 min.
Låt svalna innan du skär dem i bitar.

måndag 20 januari 2020

Stressig vecka, lugn helg

Är ni redo för en ny arbetsvecka?

Jag är hyfsat redo men hade gärna varit ledig ytterligare nån dag. Tänk så underbart det hade varit att jobba 4 dagar och sen hade helgen varit 3 dagar. Det tycker jag att vi ska införa 😍

Det bästa med helgerna är det lugna tempot vi ofta försöker ha. Nu i helgen var jag knappt utanför dörren, utan myste på hemma. Kanske i lugnaste laget, men det var precis vad jag behövde och jag satt ju inte i soffan hela tiden. Jag har ju hunnit tvätta, städa, baka och laga mat, men utan stress och i väldigt lugnt tempo 😀 Lovely!

Jag har jobbat 9 dagar efter nyår och har 9 plustimmar på flexen, dvs jag har jobbat över en timme per dag. Så vill jag inte ha det och tyvärr kommer den här veckan bli likadan. Men snart kommer det lugna ner sig och jag kan återgå till 8-timmardagar förmodar jag.

Vi har även ätit gott i helgen ❤️ Flankstek som vi steker i hel bit och sedan skär i ganska tunna skivor är en storfavorit. På sommaren grillar vi och på vintern steker vi och det blir så himla gott. I fredags åt vi just det tillsammans med potatisgratäng, ugnsstekt broccoli och sallad. Har ni provat Flankstek? Om inte, gör det!


I dag tog jag liiite sovmorgon, dvs jag låg kvar i sängen ett tag. Det brukar jag aldrig göra, jag blir bara stressad av att ligga kvar när jag ändå är vaken. Men idag klarade jag att ligga kvar och vila lite extra. Det börjar kanske ordna sig med mina sömnproblem. Skönt i så fall ❤️ men vågar inte ta ut något än.

Om det nu börjar ordna sig med sömnen, peppar, peppar, så får det kanske bli ett eget inlägg vad jag har gjort för att kunna sova. Jag har förstått att det är ganska många som har sömnproblem så ni kanske vill veta vad som funkade för mig.

söndag 19 januari 2020

Bananlimpa med havremjöl

Har ni också ofta bruna bananer hemma? Då kan jag rekommendera den här bananlimpan med mixade havregryn istället för vetemjöl. En saftig limpa med god banansmak. Ett annat tips är att baka min godaste banankaka, som är en storfavorit för mig och många andra.

Brukar ni äta bananbröd/bananlimpa? Det känns som att väldigt många äter det just nu och det finns en massa olika recept att välja på.


Bananlimpa med havremjöl

7 dl havregryn (som mixas till 6 dl havremjöl)
1 tsk salt
1,5 tsk bikarbonat
3 dl filmjölk (naturell yoghurt eller kvarg funkar också)
2 bruna bananer

Garnering
solroskärnor
1 banan

Mixa havregrynen till havremjöl.
Tillsätt salt, bikarbonat och filmjölk. 
Rör om ordentligt.
Mosa bananerna med en gaffel på en tallrik. Rör ner i degen. Blanda ordentligt.
Smörj en avlång limpform och ströa med solroskärnor
Lägg smeten/degen i formen. 
Dela bananen till dekoreringen längs med, i två delar. Lägg dem ovanpå degen och tryck till lite.
Grädda längst ner i ugnen i 200 grader ca 50 min.
Lyft upp limpan ur formen och låt den svalna på ett galler.


Perfekt att söta brödet med banan istället för sirap som det annars ofta är i bikarbonatbröd. Dessutom känns det bra att använda havregryn och på så sätt äta mindre vetemjöl. Använder du glutenfria havregryn så blir det den en glutenfri limpa, perfekt om man inte vill köpa hem en massa glutenfri mixer. Om du inte vill mixa havregryn kan du använda färdigt havremjöl och använd då 6 dl.

Nästa gång strör jag nog lite solrosfrön uppepå också eller kanske blandar jag i lite i smeten för det är ganska gott att få lite crunch i den annars mjuka o saftiga limpan.

Mixa havregryn till mjöl
Lite torr och tråkig deg innan bananerna tillsätts
Nu med mosade bananer ser degen/smeten bättre ut
Smörj och bröa formen med solroskärnor
Dela bananen på längden
Lägg smeten i formen och lägg bananerna ovanpå.
Gräddad o klar
Låt svalna på galler och skär sedan upp och njut av en söt o god limpa.

Nu ska jag gå ut på en promenad och fånga ljuset innan det försvinner för dagen. Det blir nog bara en kort sväng, men bättre det än inget alls. Sedan ska jag hem och fortsätta i köket och förbereda lite inför kommande vecka. Allt för att få vardagen att flyta på så bra som möjligt med jobb, träningar och andra aktiviteter.

Njut av söndagen så hörs vi senare!

lördag 18 januari 2020

Kanel-pannkakor

Som jag älskar lördagar som denna💕

Jag har hunnit göra en massa "måste"-saker men jag har även hunnit vila och ta det lugnt framför tv:n. 3 tvättmaskiner och 1 diskmaskin har jag lastat in och ut, 2 middagar är förberedda och 1 är slutförd. Jag hann även med att städa lite och skura golv på förmiddan innan jag fixade lite lunch till Ida.

Vi hade några pannkakor i kylen som hade blivit lite torra o tråkiga så jag fixade till dem lite och serverade sedan supergoda pannkakor till Ida som blev imponerad.


Kanel-pannkakor

färdigstekta pannkakor
smör
kanel
socker

Dela pannkakorna i mindre bitar.
Stek i smör.
Krydda med kanel och socker. Rör om.
Servera genast medan de är varma.


Ida åt pannkakorna som de var, tack vare socker är de söta o goda. Lite hallonsylt kan också passa bra till, men då skulle jag dra ner lite på sockret. Hur fixar ni till gamla, kalla och tråkiga pannkakor? Har ni nå supertips?


Jag har även hunnit baka bananbröd/bananlimpa utan vetemjöl. Var ju tvungen att prova för "alla" äter ju det. Receptet kommer om nån dag för det blev sött o gott och ett perfekt sätt att använda upp bruna bananer.

Hoppas ni också är nöjd med er lördag och har en underbar lördagkväll💖