torsdag 6 juni 2019

Första dagen

Nu njuter vi av lugnet, värmen, maten och drycken i Spanien ☀️

Eftersom vi har hyrt ett hus och har tillgång till kök så lagar vi en hel del mat själv hemma i huset. Så underbart både för att vi gillar att laga mat och med tanke på våra allergier så känns det så himla tryggt att ha koll på ingredienser och hur maten hanteras.


Till lunch gjorde jag en salladsbuffé med en massa godsaker där var o en fick plocka ihop sin egna salladstallrik. Är man i Spanien och är på semester då blir det Cava till lunch. Det är se'n gammalt😁

Jag hittade en färdig salladsdressing på affären som var riktigt god och dessutom blandade jag ihop en vinägrett med olivolja och balsamvinäger. Salladsdressingen - Heinz Salad Cream - har blivit Olivias nya favorit. Vet nån om den finns i Sverige?


Vi har redan kommit in i spanjorernas tider, nästan i alla fall. För med våra mått mätt så blev det en sen middag vid poolen. Medan vi satt kvar länge o åt o pratade hoppade Ida i poolen när hon hade ätit färdigt. Perfekt för alla!

Stekt lövbiff, vitlöksrostad kulpotatis, ugnsstekt broccoli, ostsås och sallad blev den enkla men supergoda middagen.


I dag är det ju Sveriges nationaldag och jag hade velat göra en jordgubbstårta eller åtminstone lite jordgubbar och grädde. Men det verkar inte vara det enklaste att få tag i god grädde. Den enda variant jag hittade var spraygrädde och då är jag hellre utan. Får se om vi gör ett nytt försök i dag på någon annan affär med större kyldisk eller om vi helt enkelt bara äter jordgubbar. Inte helt fel det heller!

Solstolen kallar!
☀️ Ha en bra nationaldag ☀️

tisdag 4 juni 2019

Chokladpannacotta lchf

Till vår senaste grillmiddag med gäster bjöd jag på en lågkolhydrat-efterrätt i form av en chokladpannacotta. För att hålla nere kolhydraterna extra mycket använde jag kakao istället för choklad, eftersom även mörk choklad innehåller socker. I och för sig hade jag kunnat använda nån sockerfri variant, men det kändes skönt att slippa åka på affären och istället använda saker jag ändå hade hemma. Sånt gillar jag!


Chokladpannacotta lchf


5 dl vispgrädde
0,5 dl kakao
2 msk Ica sötströ
3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, i minst 5 minuter. 
Häll grädde, kakao och sötströ i en kastrull och blanda ordentligt. 
Låt grädden koka upp och koka ett par minuter. Rör om under tiden. Dra av från plattan. 
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i ett av bladen i gräddblandningen. 
Vispa för hand, snabbt så att det inte blir några klumpar. 
Fortsätt på samma sätt med de andra gelatinbladen. 
Häll upp i portionsskålar och ställ i kylskåp under minst ett par timmar innan servering.


Jag serverade pannacottan med vispad grädde och osötade hallon, så fick var o en garnera med de den ville och hur mycket eller lite som helst 😀

Jag tyckte att det blev en liten bismak som jag förmodar var av sötningen. Jag har dock aldrig känt av det förut när jag bakat med Icas sötströ. Isak verkar däremot inte ha känt av nån bismak för han åt många, riktigt många 😀

måndag 3 juni 2019

En kvar

Fler som var trötta i morse när klockan ringde? 

Det blir ju lätt så efter långledigheter då man gärna är uppe lite längre på kvällarna. Men vetskapen att vi snart åker på semester gjorde att det ändå var ganska lätt att ta sig upp. I morgon måste vi stiga upp ännu tidigare, men sen är det sena kvällar och sovmorgon som gäller igen 💕


Nu ska jag väcka Ida och göra mig klar för denna arbetsdag. 
Ha en underbara måndag!

söndag 2 juni 2019

Matsedel v.23 juni 2019

Redan juni! 
Helt otroligt att vi redan har juni. Snart är det både skolavslutning och midsommar, men till dess hoppas vi på lite mer sol o värme för då ska det ju vara sommar på riktigt. I dag är det sista dagen på min långa sköna ledighet. Jag har varit ledig 5 dagar men det känns som fler, det är ett bra betyg på ledigheten.

Som oftast på söndagar jag börjar jag med att dela med mig av en veckomatsedel. Sedan ska jag nog gå ut o sätta mig i solen med en kopp te och fundera på vad jag ska roa mig med resten av dagen.


Matsedel v.23 juni 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 1 juni 2019

Sommarens snyggaste

Man håller ju knappt koll på dagarna och när man gjorde och åt vad. Men sån välbehövlig och härlig ledighet. Jag har hunnit göra undan en massa måsten och ändå har jag hunnit vila och slöa också. Härligt❤️

För nån dag sedan drack vi sangria, i väntan på grillmidda'n, och drömde oss bort till Spanien. Tänk om några dagar är vi där med temperaturer uppemot 30 grader. Det mesta inför packningen är framtaget och jag har koll på läget. Jag hatar verkligen att packa så det känns så himla skönt att det mesta är gjort.


Don Simon Premium Sangria är en nyhet i en elegant och somrig flaska från Spaniens största vinhus. Premiumsangrian är fräsch, god och och håller hög kvalitet. Den har en omsorgsfull blandning av kryddor, frukt och socker, och den har även en lätt kolsyra. Den har en välbalanserad doft med mörka bär, körsbär, citron, kanel, kryddpeppar, vanilj och frukt. Smaken har en trevlig sötma som piggas upp av en lätt kolsyra. I den fruktiga eftersmaken finare man inslag av mörka bär, pomerans kryddor och frukt.

Det kan nog vara sommarens snyggaste flaska.

Den här Sangrian var faktiskt riktigt bra. Lite apelsin, nektarin, melon och is i glaset och sedan fyllde jag upp med sangrian. Så himla smidigt och gott i sommarvärmen i väntan på maten (satt man i lä så var det faktiskt riktigt varmt).

Nått glas Sangria lär jag nog dricka i Spanien men jag tror det kommer bli desto fler glas torr Cava 😍 Kanske hittar jag nån ny favorit.

fredag 31 maj 2019

Kanelbullar i långpanna med marsánkrämsfyllning

Det var nån vecka sedan jag bakade dessa bullar men jag har väntat på att jag ska fika nån dag och ta ett bättre kort. Men jag försöker ju undvika att fika så det har inte blivit något nytt kort och eftersom jag vill dela med mig av detta goda recept nu så får ni hålla tillgodo med dessa kort. Bullarna blir så mycket godare än vad bilden visar. Tro mig!


Kanelbullar i långpanna med marsánkrämsfyllning

Bulldeg

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
1-2 tsk nymalen kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

Bullfyllning

125 g rumsvarmt smör
4 tsk malen kanel
1 dl strösocker
marsankräm (2 dl mjölk + marsanpulver)

Topping

uppvispat ägg
pärlsocker

Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken. Värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Häll smör-mjölken och rör tills jästen löser sig.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet och kör i maskin eller för hand tills du har en smidig deg.
Den ska vara mjuk och smidig och du ska kunna ta i den utan att det kletar.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 min till dubbel storlek.

Rör ihop smör, kanel och socker till fyllningen.
Rör ihop marsankrämen.

Kavla ut hela degen på ett bakbord, bred på kanelfyllningen över hela degen.
Bred ut marsankrämen på en tredjedel av degen i mitten. 
Vik sedan ihop degen i tre lager, lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper. 
Platta ut degen så den nästan fyller upp en vanlig stor ugnsplåt. 
Klipp massor med jack i degen.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 200 grader ca 20 minuter.


Kanelbullar med lite vaniljsmak blir ju aldrig fel, men det smakade inte så mycket marsankräm som jag hade hoppats så nästa gång prova jag nog ta lite mer. Min deg blev för lång för plåten men det fixade jag enkelt. Se sista bilden här nedanför.

Kanelfyllning över hela degen och sedan marsankräm över mitten
Vik först ena tredjedelen...
...och sedan den andra.
Lägg i ugnsplåt och klipp jack.

onsdag 29 maj 2019

Köttfärsgratäng med osttäcke Lchf

Även fast vi har en långhelg framför oss så kan det vara skönt med lättlagad vardagsmat. Köttfärsrätter som tillagas i ugnen är ju bland det enklaste som finns. Den här gratängen är en köttfärssås som jag har täckt med den det goda osttäcket som man brukar ha på tacopajer där man blandar crème fraîche och riven ost.


Köttfärsgratäng med osttäcke Lchf

800 g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 msk fond
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
salt, peppar
Osttäcke
2 dl creme fraiche
2 dl riven ost
0,5 kruka färsk oregano, bladen
tomater

Finhacka lök o vitlök och stek tillsammans med nötfärsen. 
Rör ner krossade tomater, tomatpuré, fond och kryddor. 
Låt puttra några minuter. 
Sleva upp köttfärsröran i en ugnsform. 
Osttäcke
Rör ihop creme fraiche, ost och grovhackad oregano, salta lite och fördela över köttfärsröran. 
Lägg över tomatskivorna. 
Tillaga i 200 grader i ca 25 minuter tills gratängen har fin färg.


Gott att bara servera sallad och ev. gurka till gratängen. Jag gjorde en stor sats köttfärssås, ena halvan använde jag till gratängen och den andra serverade jag som köttfärssås till spagetti för de som hellre ville äta det.