fredag 26 april 2019

Förbereder mig

Här pågår det festplanering för fullt - jag fryser in is, pressar lime, skär apelsiner och provsmakar drinkar inför morgondagens middag då jag även har lovat att ha några drinkar redo. Dessutom rostar jag majs, kokar hallon, hackar choklad och kollar att jag har handlat allt inför middagen också.

Jag hoppas att vädret fortsätter leverera så att vi kan ta välkomstdrinken ute på altanen där drinkarna smakar som godast. Jag ska bjuda på min sommarfavorit. Kan ni gissa vilken drink det är?

Det var bara jag och Leif hemma till dagens middag så vi gjorde det lätt för oss. Han åt några grillade starka korvar och jag åt en god sallad med grillad halloumi. Snabbt och enkelt och mer tid för annat.


Nu ska jag sätta mig i soffan o vila fötterna ett tag innan jag fortsätter med festfixet. Fast jag tror faktiskt att det mesta som går att förbereda redan är gjort, bara en del smågrejer kvar att göra ikväll. Blev inte så sent trots att jag var lite trögstartad. Skönt!

Ha en ljuvlig fredagkväll!

onsdag 24 april 2019

Marängtårta med hallonpaj

Fler helger är på ingång. Lovely! Vill ni ha recept på en supergod och enkel tårta att göra, kanske redan till Valborg, så fortsätt att läsa. Jag hittade receptet på Matplatsen och det var så knäppt 😀 så jag var tvungen att testa och jag blev definitivt inte besviken. Men hur knäppt är det inte att först baka en paj som man se'n sätter i en tårta 😂

Tårtan kan man beskriva som söt, syrlig, knaprig, len och väldigt god. Det bästa med köpta marängbottnar, förutom att de är enkla att använda är att de är helt äggfria så Isak tål dem. De är lite väl söta men med osockrade bär blir det bra.


Marängtårta med hallonpaj

1 förp färdiga marängbottnar
0,5 form hallonpaj (se recept längre ner eller använd överbliven)
ca 3 dl marsankräm
5 dl vispad grädde
2-3 dl hallon

Lägg en marängbotten på ett fat.
Bred på marsankrämen och klicka sedan ut rikligt med kall hallonpaj på denna. 
Toppa med lite vispad grädde och lägg på den andra marängbotten. 
Klä tårtan i vispad grädde och strö lite hallon ovanpå. 
Låt stå i kylen ca 1 timme innan servering.

Hallonpaj

150 gram smör
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 500 g frysta hallon

Smält smöret och blanda med de övriga ingredienserna. 
Lägg de tinade hallonen i en pajform och fördela smeten någorlunda jämt över. 
Grädda i ugnen 200 grader i ca. 20-30 minuter.
Låt pajen bli riktigt kall, gärna över natten. 
Ungefär halva pajen går åt till tårtan så resten kan man äta som den är.


Om man bara ska använda pajen till tårtan kan man nöja sig med 1 dl socker. Men man vill kanske äta upp den andra halvan som den är och då kanske det blir för lite med 1 dl. Ni får avgöra själv hur sött ni vill ha det. Men värt att tänka på eftersom köpta marängbottnar är så söta.

En marängbotten och ett lager marsankräm....
...och sedan ett lager hallonpaj....
...sedan ett lager vispad grädde och ytterligare en marängbotten innan den täcks med grädde och bär.
Blir extra god om den avnjuts ute i solen.
Så gott med alla spännande och goda lager.
Mums!

tisdag 23 april 2019

Kämpig vecka

Då var denna underbara påsk över och det är dags för jobb och vardag igen. Det kommer nog bli en kämpig jobbvecka då jag mest kommer längta hem till altanen för det sägs att det kommer bli kanonväder hela veckan. Efter en lång vinter vill man inte sitta instängd på jobbet när solen och värmen är tillbaka.

Det är inte bara jobbet och tidiga morgnar som kommer vara kämpigt den här veckan. Sockersuget lär vara enormt efter denna påsk då vi ätit en massa sött och gott. Men nu är det sockerfritt som gäller, hur kämpigt det än kommer bli. Av erfarenhet så vet jag att det bara är några få dagar som är extra kämpiga, då det gäller att härda ut, innan man är på banan igen.


Skönt med ännu en kortvecka, så det kommer nog gå bra ändå med jobb, sockersug o vardag. Till helgen ska vi ha middagsbjudning och det mesta är färdigplanerat men jag har några drinkar och lite annat småfix kvar att planera. Kul och skönt att vara back on track igen som festfixare 😍 Nu måste jag bara tagga till inför vanliga jobbet och vardagen också.

söndag 21 april 2019

Matsedel v.17 april 2019

Inte lätt att hålla koll vilken dag det är när man har så många lediga dagar, men i dag är det söndag och det är dags för en ny veckomatsedel.

Pizzalådan är perfekt att göra om ni har kvar skinka från påsk och självklart tipsar jag även om några grillrätter för fortsätter finvädret vill man ju grilla, eller hur?


Matsedel v.17 april 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 20 april 2019

Romsås till lax

Alltså vilken påskledighet vi har 🌞 Vi njuter av lugna lediga dagar i solen och äter en massa gott. Kanske lite väl mycket, men det får vi ändra på när vardagen är här igen. Men vädret alltså, jag kan inte sluta prata om det. Strålande sol från klarblå himmel och vi har sååå varmt på vår altan. Sommarkänsla, trots att hela gräsmattan är full med snö.

Till middag invigde Leif ny-grillen med att grilla färsk lax - så himla gott och fräscht. Sån enkel festmiddag, till laxen serverade vi kokt potatis, sallad, smör o bröd och en kall romsås.


Romsås till lax

3 dl crème fraiche
0,5 burk finkornig rom (à 80 g)
dill
citronpeppar
salt

Rör ihop crème fraiche, rom och rejält med dill.
Smaka av med citronpeppar och salt.


Nu har vi hamnat i tv-soffan och ser Stjärnornas stjärna, där kvällens tema är disco och visa. Så det kan nog bli en hel del gamla favoriter. Jag har hört att Mariette ska sjunga Josefin Nilssons Älska mig för den jag är och att det ska vara magiskt. Risken är nog stor att det kommer nån tår, nu när man vet mer om Josefins tragiska historia.

Trots att vi tar det väldigt lugnt, eller kanske just därför, så är vi en extremt trött familj och det lär bli en tidig kväll i kväll (också). Sena kvällar är inte riktigt min grej 😂 Men den här ledigheten handlar om vila, så tidiga kvällar och sovmorgon är det som gäller.

Äggcocotte med spenat

Den lugna påsklunken fortsätter och vi njuter här hemma, utan stress och tider att passa. Nu har vi suttit i flera timmar vid frukostbordet men snart ska vi ta tag i dagen och göra några ärenden.

Men först ska jag tipsa er om denna goda äggrätt som vi hade på påskbuffén. Den måste ni prova!


Äggcocotte med spenat

4 ägg
0,5 rödlök
100 g färsk spenat
1 dl + 4 tsk grädde
0,5 tsk salt 
1 krm svartpeppar

Skala o finhacka löken, fräs den mjuk i lite smör.
Tillsätt spenaten och fräs i 2-3 minuter.
Häll över 1 dl grädde och låt den koka in i spenaten.
Krydda med salt o peppar.
Fördela spenatröran i små smorda ugnssäkra formar (som rymmer ca 1,5 dl).
Ställ formarna på en plåt.
Knäck ett ägg i varje form.
Häll 1 tsk grädde över varje ägg.
Tillaga mitt i ugnen ca 12 minuter tills äggvitan precis har stelnat.
Garnera ev. med rom och ärtskott.


Så himla gott det här var och perfekt när man äter lågkolhydratkost. Det här kommer jag definitivt göra fler gånger - älskar spenat, grädde och ägg. Spenatröran kan man förbereda tidigare och sen bara tillaga äggcocotterna i ugnen strax innan det är dags att äta.

Jag garnerade inte mina cocotter eftersom de stod på ett buffébord så fick man ta de tillbehör man ville till sin äggcocotte

Supergod spenatröra i botten på formarna
Ett knäckt ägg i varje form.

fredag 19 april 2019

Solig och god skärtorsdag

Vilken mysig skärtorsdag vi hade i går. Vi körde som en klassisk kalasdag då vi börjar med fika på eftermidda'n och se'n lite bubbel i väntan på middagen. Solen sken och i vårt underbara altanhörn var det så varmt o skönt, man kunde nästan tro att det var sommar.

Gårdagens fika var en riktigt god marängtårta med en massa mumsigt i. Som oftast använder jag köpt marängbotten eftersom den är äggfri och då tål även Isak den.


När tårtan hade sjunkit undan var det dags att öppna bubblet och som vanligt när solen skiner blir jag sugen på rosévin så då föll valet på rosébubbel förstås. Jag dukade även fram lantchips och den goda romdippen. Grönkålschipsen som jag hade gjort tidigare på da'n glömde jag dock att ta fram och vi fick äta dem till midda'n istället.

Fördelen med att vi har kvar en massa snö är att vi har nära till vinkylen👇


Det var svårt att slita sig från den soliga altanen, men till slut var vi tvungna att gå in och börja med middagen. Det mesta hade jag förberett tidigare på dan, men det tar ändå lite tid att plocka fram allt och några smågrejer behövde även tillagas.


Skärtorsdagsmiddag 2019

löksill
sill med ramslök och citron
gravad lax
skagenröra

ägghalvor med o utan skagen
pestoost-omelett
äggcocotte med spenat

tryffelsalami, lodo o helgskinka
köttbullar
kycklinglår

potatis
sallad med bl.a. grönkål, spenat, tomat och kronärtskockor

cheddarost, ädelost
olivost, pestoost
finn crisp, hård bröd o smörgåsrån
hälla-ut-bröd


I dag när vi vaknade upp till en mulen dag känns det extra bra att vi passade på att vara ute nästan hela da'n igår. Det positiva med att det inte är fin-väder idag är att vi då kan få nånting gjort inomhus. För nu är det dags att ta bort alla vinterkläder o skor och få mer plats i hallen. Härlig vårsyssla.

Glad påsk på er, nu ska jag fortsätta njuta av ledigheten!