tisdag 23 oktober 2018

Vardagsgryta med bacon

Här kommer ett riktigt vardagsrecept. Vi testade det här tack vare Icas matkasse men som vanligt ändrade jag receptet lite för att passa oss bättre.


Vardagsgryta med bacon

1 rödlök
2-3 förp (kalkon)bacon (à 100 g)
1 dl ajvar relish (stark eller mild)
2-3 dl grädde
salt, peppar

Skala och hacka löken. Skär/klipp baconet i bitar.
Stek lök och bacon i en stor stekpanna.
Rör ner ajvar och grädde i stekpannan med baconet. 
Låt koka några minuter och smaka av med salt och peppar.


Vi använde kalkonbacon men alla var eniga om att det skulle funka lika bra med vanligt bacon. Jag åt grytan tillsammans med vitkålspasta medan övriga i familjen åt vanlig pasta. Jag tycker att Ajvar är jättegott men barnen är inte lika förtjusta i det. Har ni provat?

måndag 22 oktober 2018

Godaste lchf-kladdkakan

Måndagar efter stressiga helger är inte roliga, men det har faktiskt gått riktigt bra i dag. Med mitt stressiga tempo just nu är det tur att jag tycker om mitt jobb. Annars hade det varit väldigt jobbigt. Nu är inte det jobbiga att jobba, utan det jobbiga är att jag är ledig för lite. Det är faktiskt en stor skillnad på det. Men jag längtar redan till nästa helg då jag kommer vara jätteledig.

I dag när jag kom hem vid sju från jobbet blev det inte mycket till middag, utan en kopp te och en äggmacka. Hade jag haft nå godsaker hemma så hade jag nog tagit det också, men nu fick jag endast drömma mig tillbaka till den här goda lchf-kladdkakan. Den blev så perfekt!


Godaste lchf-kladdkakan

150 g smör
150 g sockerfri eller mörk choklad 85%
1,5 dl vispgrädde
3 ägg
1,5 tsk kakao

Smält smöret i en kastrull tillsammans med chokladen, bruten i bitar.
Rör tills allt har smält.
Vispa ägg och grädde till skum.
Rör ned kakao och vänd ihop chokladsmöret med ägg-grädden.
Smörj en form ca 20 cm i diameter.
Grädda i 200 grader i ca 10 minuter. Kakan får gärna vara kladdig i mitten.
Låt svalna och servera med grädde och bär.


Jag har några olika recept på kladdkakor utan mjöl och socker, men det här är min favorit. Alltså den blev så god med en perfekt konsistens. Tillsammans med en klick grädde och hallon blir det bara såå gott.


Tyvärr blev det ingen veckomatsedel den här veckan. Jag varken orkade eller hann fixa det i går, så jag hoppas ni kan vänta nästan en vecka med en ny matsedel. Annars finns det en massa veckomatsedlar här som ni kan inspireras av.

lördag 20 oktober 2018

Äppelpaj med mördeg

Vad är bättre än att vakna upp en lördag och planera för nå go'fika? Om det är precis det ni gör så tycker jag att ni ska planera att göra den här äppelpajen som jag bakade till Isaks födelsedag.

Jag fick så mycket beröm för den, så god i sin enkelhet men den har ändå något speciellt. Jag hittade receptet hos Fredriks fika och tänkte "mördeg, är det inte bara vanlig smuldeg". Gissa så glad jag blev när en av gästerna sa "Så god paj, det är som en mördeg". Vilken fullträff!


Äppelpaj med mördeg

Äppelfyllning

5 äpplen
1 msk strösocker
1 tsk kanel

Mördeg

100 g rumsvarmt smör
100 g strösocker
100 g vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver

Kärna ur, skala och skiva äpplena tunt. 
Blanda äpplen med strösocker och kanel och lägg i en pajform på cirka 22 cm i diameter.
Blanda alla ingredienser till degen och arbeta ihop till en deg.
Smula degen över fyllningen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 40 minuter.
Serveras ljummen med vaniljsås, grädde eller glass.


Äppelpaj gjord på svenska äpplen en solig höstdag är nog bland det bästa och godaste som finns. Passa på nu när affären svämmar över av goda svenska äpplen. Ta gärna en syrlig sort som jag tycker är det godaste att baka med, annars är det risk att det blir för sött.

Äpplen, kanel o socker
Smulad mördeg överst.
Perfekt kalasfika, speciellt till en äggallergiker som inte kan äta tårta.
Ihopknådad mördeg som sedan smulas på äpplena för att bli en supergod paj.

fredag 19 oktober 2018

Slutspurt

Nu är det sista chansen!

I dag, 19 oktober, är det sista da'n att ge mig och Matro din röst i Matbloggspriset Folkets val 2018. Röstningen pågår fram till midnatt. Men skynda dig nu - in och rösta om du inte redan har gjort det. Just nu är vi tre stycken på samma antal röster.


💕💕💕

Så här gör du om du vill hjälpa mig att nå topp 5!
1. Klicka på länken här.
2. Gilla Facebook-bilden som ni kommer till, funkar bäst vid en dator. Om du använder mobil eller läsplatta, dvs Facebook-appen så kan du behöva leta dig fram till Matro-bilden först.
3. Tipsa sedan alla ni känner om att de också ska rösta 😀


Har ni läst den fina intervjun med mig som har den fyndiga titeln "En tolerant matblogg för de intoleranta". Om inte så klicka er in och läs den (och se'n ger ni mig en röst😀)

💕💕💕💕💕💕💕

Imorgon är det slut på det här Matbloggspris-tjatet. Det är nästan så att jag också blir less på hur jag håller på. Men det här är riktigt stort och roligt för mig och jag är så himla stolt och nöjd att ha kommit så här långt, men mycket vill ha mer....

Men nu ska jag glömma matbloggspriset och sätta mig i soffan o mysa framför Idol med Ida och Isak för det är bara vi hemma i helgen. En liten mini-familj, tyvärr blir inte helgen lugnare bara därför. Det är fullt upp med basketcup både lördag och söndag, dessutom har jag lämnat grejer till en loppisförsäljning i morgon och jag måste hinna hämta det jag inte säljer och pengarna jag ev. har tjänat före kl.16. Får inte glömma, måste hinna, får inte glömma, måste hinna....

Nu börjar fredagsmyset!

tisdag 16 oktober 2018

Stark srirachagryta med fläskfilé

Här kommer receptet på en supergod gryta med styrka. Brukar ni använda srirachasås? Det är Isaks favorit, han använder den på spagetti o köttfärssås, varma mackor och till lite allt möjligt.


Stark srirachagryta med fläskfilé

1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
salt o peppar
1 stor burk hela champinjoner
1 dl syltlök
2 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
1 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
1-2 msk srirachasås

Putsa fläskfilén och skär i skivor, bryn dem, salta o peppra. Lägg på ett fat.
Jag klippte sen filéskivorna till grova strimlor innan jag la dem i en ugnsform. Men det är en smaksak.
Lägg champinjoner och syltlök på köttet.
Koka ihop övriga ingredienser i en kastrull. 
Häll såsen över allt i formen.
Tillaga i 200 grader, tills allt är varmt, ca 20 minuter


Jag åt stekt vitkål till grytan med den supergoda såsen medan övriga familjen åt potatisgratäng. Jag använde 1 msk srirachasås och det blev lite småstarkt, lagom enligt mig. Vill man ha stark mat måste man öka på av just srirachasåsen som ger ordentlig styrka i små mängder.


***********

När jag har alldeles för mycket att tänka på eller fixa så går hjärnan på högvarv och jag sover superdåligt. Jag kan inte slappna av utan tankarna tar över. I natt var det en sån natt och jag fick alldeles för få timmars sömn så jag trodde det skulle bli en jobbig dag. Men det har gått så bra, jag har inte ens känt mig speciellt trött.

Många av gårdagens problem är på väg att bli lösta så nu både tror och hoppas jag på en hel natts sömn om ett tag. Dessutom har jag lite sovmorgon i morgon. Perfekt!

måndag 15 oktober 2018

Havrekakor

En lång måndag börjar lida mot sitt slut och jag har nu en lugn hemmakväll framför mig. Precis vad jag behöver i dag.

Så nu tänkte jag ge er receptet på dessa goda kakor som jag bakade till Isak i lördags. När han var liten älskade han havrekakor och de verkade gå ner nu också 😀


Havrekakor

200 gr smör
2 dl socker
3 dl mjöl
3 dl havregryn
1 tsk bikarbonat

Smält smöret och blanda i de övriga ingredienserna till en kakdeg.
Forma runda bollar och tryck till dem med en gaffel.
Lägg på en plåt och grädda i ca 8-10 min i 175°


Superenkla att göra så jag slängde ihop dem snabbt efter frukost trots att jag egentligen inte hade tid till att stöka ner i köket eftersom gästerna skulle komma på ett par timmar.

Det blir så himla god smak med havre i kakor, så det här är en favorit för mig också och trots att jag undviker att äta kolhydrater var jag tvungen att ta en liten liten tugga.

söndag 14 oktober 2018

Matsedel v.42 oktober 2018

Nu är det redan mitten av oktober, snart får man börja julbaka 😀 Men först är det halloween och ni har redan börjat efterfråga roliga/läskiga halloween-recept. Så till veckan tänkte jag börja tipsa om mina favorit-halloween-recept, men nu först blir det en veckomatsedel.


Matsedel v.42 oktober 2018

Köttfri måndag
Det finns så mycket god mat utan kött, eller hur? Omelett är en storfavorit hos mig och här tillsammans med färsk nyttig spenat. Perfekt kombo!

Tisdag
Dill är ofta en lite bortglömd krydda för mig men jag tycker alltid att det är så himla gott när jag väl använder den.

Onsdag
En gammal vardagsfavorit som jag gjorde jätteofta tidigare. Mina barn tycker inte om korv-i-ugn när man tillagar en hel falukorv. Men tack vare att man delar korven i småbitar så blir den mer stekt än kokt i den här maträtten och barnen gillar den.

Torsdag
En snabblagad gryta med favoritingredienserna kyckling och röd pesto. Se'n kan man variera den i det oändliga genom att tillsätta andra ingredienser t.ex. zucchini, svamp, paprika, ruccola, oliver och/eller andra godsaker.

Mysfredag
Vem tackar nej till smörgåstårta? Inte jag, och det är inte speciellt svårt att göra en egen som är så mycket godare än de köpta.

Veckans godsak
Choklad i mängder är det bästa jag vet och det här är nog favoritefterrätte
Chokladpavlova

*****************

Kom ihåg att rösta på mig i Matbloggspriset Folkets val!

Jag blir jätteglad om ni vill rösta på mig och så här gör ni:
1. Klicka på länken här.
2. Gilla Facebook-bilden som ni kommer till, funkar om ni sitter vid en dator.
Via en mobil verkar det som att ni måste leta fram matro-bilden.



Tack på förhand🙏