torsdag 1 mars 2018

Provokation

Äntligen är det gjort!
Isak har haft hasselnötsprovokation i dag och jag har varit så nervös inför den.

Han har alltså varit på sjukhuset och ätit hasselnötter under kontrollerande former. Alla allergitester som har gjorts på honom under alla år visar på kraftig hasselnötsallergi som dessutom är äkta och ingen korsreaktion pga hans pollenallergi. Värdena är så höga så de analyserar dem inte ens helt exakt.

Enda anledning att han har fått genomföra en provokation är att han säger att han har ätit choklad med hasselnötter och fick ingen reaktion. Men jag har varit så nervös och sovit dåligt i flera nätter pga denna provokation och hans provsvar. Tänk om han skulle få en kraftig anafylaktisk reaktion som sätter sig på andning.

Men vet ni vad? Det gick så himla bra! Han kände inte minsta lilla kli i munnen på hela da'n och då har han ändå ätit nästan 7 nötter totalt sett.

Handen redo för att snabbt kunna ge medicin om det behövs.
Burkar med hasselnötter och alla medicin redo.
Burk 2 och 3 innehåller inte så mycket hasselnötter
Burk 5 innehåller 5 g hasselnötter som är nästan 6 hela nötter (Isak hade redan ätit 2 när jag tog kortet)

Vet ni hur en provokation går till? Det börjar med att man ska äta en minismula, se'n väntar man 30 minuter på eventuell reaktion, om den uteblir så fortsätter man med en lite större smula, väntar 30 min, tar ca en halv nöt, väntar 30 min, en hel nöt, väntar 30 min och till sist nästan 6 nötter och därefter vänta 2 timmar för att vara säker på det inte kommer nån reaktion. Om det uppstår nån reaktion så avslutar man provokationen, men det behövde vi alltså inte göra. Jippie!

Så det har varit en lång och tråkig dag, i och med all väntan, men med lyckligt slut. Tanken var att även Ida skulle ha provocerats idag men pga hennes förkylning ville man inte utsätta hennes kropp och immunförsvar för mer saker. Så hon får vänta en månad på ett nytt försök och vi hoppas att det går lika bra för henne. Hennes provsvar visar inte på speciellt höga värden, men som det är nu så tror jag inte alltför mycket på dessa prover.

onsdag 28 februari 2018

Sesamfrallor med Västerbottensost

Igår bakade jag Sesamfrallor med mycket Västerbottensostsmak. Så himla gott! Gillar ni Västerbottensost måste ni baka dessa frallor som är gluten- och sockerfria, perfekt lchf-bröd alltså. Ibland blir jag så himla sugen på mackor och då är det tur att det finns några goda varianter att baka för oss som vill minska på kolhydraterna. Här hittar du fler recept på lchf-bröd.


Sesamfrallor med Västerbottensost

3 ägg
2 dl skalade sesamfrö
1 dl solroskärnor
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2,5 dl riven Västerbottensost
1 dl turkisk yoghurt
+ sesamfrö till topping

Mixa sesamfrön och solroskärnor till mjöl. Blanda med fiberhusk och bakpulver.
Vispa äggen pösigt.
Vispa ner mjölblandningen i äggsmeten, rör ner osten och yoghurten.
Låt smeten stå i 10 min för att svälla något.
Klicka sedan ut 8 frallor på bakplåtspapper. Strö sesamfrön över.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter i 200 grader.

Bli inte orolig att frallorna får mycket färg, de ska ha det och de smaker inte minsta bränt. Riktigt mättande frallor, det är sån skillnad mot för frallor bakade på "vanligt" mjöl även om man använder en lite grövre mjölsort.

Som vanligt hittar jag kolhydratlåg receptinspiration hos Åse på 56kilo.se.

Sesamfrön och solroskärnor mixade till mjöl
Härlig smet som var enkel att klicka ut till frallor.
Kolla så fina de är invändigt.
Blir så sugen på en macka när jag ser dessa bilder 😀

Ventilation - vad bör jag veta?

Hur duktiga är ni på ventilation? 
Jag kan ingenting och ändå vet jag hur viktigt det är. Framför allt vi med både astma och allergier i familjen behöver bra luft. Ett företag (kommer inte ihåg namnet) ringde och erbjöd sig att kolla vår ventilation i framför allt badrum och kök. Är det bra? Vad borde det kosta? Vad får man reda på? Jag kan så lite så jag kan inte ens säga om jag vill ha hit dem eller inte. Jag har börjat googla för att lära mig mer.

Dessutom är jag lite sugen på att bygga ett Attefallshus på tomten och där behöver vi också bra ventilation och då får jag ju vara med från början och då är det alltid lättare att sätta sig in i saker. I ett litet hus som ett Attefallshus känns det viktigt att få bort all fukt från duschen och all matos från matlagning annars är det risk för att man får väldigt dålig inomhusmiljö.


Hos Soliduct som denna test är skriven med hittade jag lite bra tips för att kolla ventilationen och vi verkar ha bra ventilation för imman försvinner snabbt från badrumsspegel när vi har duschat och mat-os känner vi mest bara av i köket. Dessutom verkar vi ha bra isolerat för vi har inte fukt på insidan av fönstret i sovrummet på morgonen och inga istappar från taket. Skönt!


Värmeåtervinning en annan sak jag läste om och som låter himla bra. Har ni koll på det? Den uppvärmda inomhusluften som ska ut ur huset återanvänds till att värma upp den kalla inkommande luften. Är det lika bra som det låter är det kanske något att tänka mer på till kommande projekt....

tisdag 27 februari 2018

Restgratäng med pasta, kyckling och mozzarella

Tisdag och veckan är i gång så då passar det att tipsa om en lättfixad pastagratäng som går fort att göra när man kommer hem hungrig och trött efter jobbet. Perfekt vardagsmat! Vi kokar nästan alltid för mycket pasta så vi har ofta pastarester i kylskåpet och då är gratänger perfekt för att använda upp dessa rester.


Restgratäng med pasta, kyckling och mozzarella

färdigkokt pasta
stekt kyckling
riven mozzarella
grädde
salt, peppar

Varva pasta, kycklingbitar och mozzarella i en smord ugnsform, salta o peppra lite mellan lagren.
Häll grädde över och toppa med mer riven ost.
Gratinera i 225 grader ca 20 minuter.
Servera med en sallad.

Den här gången hade vi rester av stekt kyckling också som jag använde. Har man andra rester t.ex. bacon, skinka, korv eller svamp så går det lika bra att använda i gratängen. Gratänger är ett perfekt sätt att använda upp rester. För slänga mat vill man ju inte!

måndag 26 februari 2018

Lax på grönsaksbädd med currysmak

I går åt vi sån himla god laxrätt, lite annorlunda att krydda lax med curry men det blev verkligen supergott. Ni måste testa!


Lax på grönsaksbädd med currysmak

5-7 hg lax i bitar
3 msk citronsaft
1 tsk citronpeppar
0,5-1 purjolök
2-4 morötter
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
1 fiskbuljongtärning
1 tsk curry
1 tsk salt

Dränk laxbitarna i citronsaft och strö över citronpeppar.
Skölj och skär purjolöken i tunna skivor.
Skala morötterna och fortsätt att använda skalkniven för att göra strimlor tills morötterna tagit slut.
Blanda morötterna och purjolöken i en ugnsfast form.
Rör ihop grädde, crème fraiche, smulad buljongtärning och curry.
Häll gräddblandningen över grönsakerna i formen, rör om.
Ställ in formen i ugnen i ca 20 min i 200 grader.
Salta laxfiléerna och lägg dem på de varma grönsakerna.
Ställ formen med lax, grönsaker och sås i ugnen i ytterligare ca 20 min.

Övriga familjen åt potatis till den goda såsen, grönsakerna och laxen, medan jag nöjde mig med sallad och broccoli. Olivia satt o drömde om kyckling istället för lax till currygrönsakerna, men jag tror faktiskt inte det skulle ha blivit lika gott. För det här var verkligen kanongott, både nygjord i går och uppvärmd till lunch i dag.

Morotsstrimlor
Morotsstrimlor blandat med strimlor av purjolök
Grönsaker och curryblandning efter 20 minuter i ugnen
Efter ytterligare 20 minuter i ugn tillsammans med laxen är maten färdig.
Jag åt broccoli och sallad till laxrätten.

Vår vecka började med en massa hostande från Idas sida, tycker så synd om henne för det låter som att det gör riktigt ont och river i halsen. Men hon håller sig, tack o lov, feberfri än så länge och vi hoppas att det fortsätter så. Trots att hon är feberfri så stannar hon o jag hemma i morgon för att hon ska krya på sig ordentligt för det tar på krafterna att hosta och på torsdag måste hon vara frisk. Det är en kamp mot klockan som jag är rädd att vi förlorar.

Nu har jag lovat att spela lite kort med henne innan hon ska gå och lägga sig extra tidigt. Sömn är bästa medicinen, eller hur?

Hoppas er vecka har startat på bästa sätt!

söndag 25 februari 2018

Matsedel v.9 feb/mars 2018

Vi har vaknat till ännu en solig men kall dag! Det är så otroligt vackert ute så jag måste försöka ta mig ut en sväng i dag innan jag ska i väg på ett möte. Men nu ska jag först ge er en veckomatsedel för inspiration inför kommande vecka. Hoppas ni hittar nå ni vill prova!


Matsedel v.9 feb/mars 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak


************************

Förmodar att några av er har sportlov till veckan. Vi får vänta ytterligare en vecka innan det är dags för vårt sportlov. Fast det blir inte mycket till sportlov för oss, Ida ska vara på fritids och jag o Leif kommer jobba hela veckan. På påsklovet däremot åker vi till Åre för lite slalom, ledighet och mys.

Njut söndagen!

lördag 24 februari 2018

Ingefära- och chilikryddade kycklingben

I veckan fick vår Crock pot Slow cooker laga mat en av dagarna och som vanligt blev det saftigt och gott med minimal ansträngning från vår sida. Vi hade fyndat kycklingben som vi kryddade och la ner i crock pot-grytan och 4-5 timmar senare var den superbilliga och superenkla middagen färdig.


Ingefära- och chilikryddade kycklingben

1 kg kycklingben
1 msk torkad ingefära
0,5 msk paprikapulver
0,5 msk kycklingfond
1 msk soja
2 msk sweet chili
1 tsk sambal oelek
0,75 dl vatten
salt

Blanda ingefära, paprikapulver, kycklingfond, soja, sweet chili, sambal och vatten i en liten skål.
Pensla blandningen på kycklingbenen och lägg sedan ner dem i grytan till en slow cooker (Crock pot).
Ev. överbliven kryddblandning häller du över kycklingbenen i grytan.
Salta lite.
Tillaga på låg temperatur i 4-5 tim.

God smak på dessa kycklingben, kanske inte så konstigt eftersom jag älskar både ingefära och thai chilisås. Som vanligt när det gäller kyckling så måste man krydda ordentligt för att det ska bli smak. Trots att det var chili i detta så var det inte speciellt starkt, så vill du ha chilistarka kycklingben måste du öka på chilin ordentligt. 

Om man vill så kan man sila av skyn och göra sås av den, men det gjorde inte vi.


Solen skiner och snön gnistrar - det ser helt underbart ut ute, MEN det är minus 20. För kallt för att vara ute nån längre stund, i alla fall för mig som alltid fryser. Dessutom har jag en förkylning i kroppen som aldrig verkar vilja bryta ut ordentligt eller försvinna, så jag håller mig inne i värmen.

Vad gör ni denna sista lördag i februari?
Jag brukar tycka att februari är såå lång och kall men i år har den gått riktigt fort, men kall. Tänk att det snart är mars och snart börjar solen värma och man kan sitta ute och lyssna på takdroppet. Vårvintern är ju så underbar.