fredag 11 augusti 2017

Sötpotatissallad

Vi äter rätt ofta sötpotatis, för det mesta ugnssteker vi den men nu har jag även provat att göra en fräsch sötpotatissallad. Så himla gott det var och med ingredienser jag nog inte skulle ha kommit på själv att blanda.


Sötpotatissallad

3-4 sötpotatisar
1 liten påse babyspenat
1-2 krukor bladpersilja
4 msk solrosfrön
1 granatäpple (eller några matskedar frysta tinade)
salt
svartpeppar
olivolja
2 tsk pressad citron

Skär sötpotatisarna i avlånga stavar.
Ugnsstek dem tillsammans med olja o salt, i 225 grader ca 20 minuter, beroende på stavarnas tjocklek.
Blanda ihop spenat, bladpersilja, solrosfrön och granatäppelkärnor.
Blanda försiktigt ner sötpotatisen.
Ringla över lite olivolja o pressad citron och salta o peppra.

Så gott med mycket persilja, ofta använder jag bara lite som krydda mer än som sallad. Men nu blir det ändring på det. Jag orkade inte börja kärna ur ett granatäpple så jag använde de frysta som finns och det fungerade jättebra i den här salladen och så himla mycket tid jag sparade. Så smidigt!

Jag fick tipset på denna sallad av en bekant. Tack Ann! Jag älskar att få tips på godsaker och blir så himla glad när någon tar sig tid att tipsa mig. Jag har ändrat lite från originalreceptet som jag fick tips om, men det hör ofta till. Sällan jag följer ett recept till punkt o pricka.


Fredag, och vi kör en sjuk-fredag! Men den här helgen ska vi bli friska har jag bestämt 😀 för nu är jag less det här. På torsdag åker vi till Stockholm för en mini-semester och då vill jag att alla är pigga och friska så vi orkar med allt vi vill. Vi har ju så många semesterplaner...

Missa inte tävlingen jag precis har lagt ut på Instagram! Om du letar upp mig @matro_sara så hittar du tävlingen och kan ta chansen att bli en vinnare 😀

Happy Friday!

torsdag 10 augusti 2017

Campari o juice

Tycker ni om den gamla klassikern Campari o juice eller Campari orange som den också kallas? Den lite bittersöta drinken är en av mina favoriter som jag gärna dricker på sommaren. För mig är det en sommardrink, vet faktiskt inte varför det har blivit så. Den borde ju funka året om.


Campari o juice

1 del campari
2 delar apelsinjuice (gärna med fruktkött)

Häll campari i ett glas med isbitar.
Fyll på med apelsinjuice.
Garnera ev. med en apelsinskiva (jag hade ingen apelsin hemma)


Första arbetsveckan efter semestern blev inte riktigt som jag tänkt mig. Istället för heldagsarbete har jag jobbat på förmiddagarna när Ida sover och sen varit hemma och vabbat. Hur stor o duktig man än är så behöver man lite extra kärlek och ompyssling när man är sjuk. 

onsdag 9 augusti 2017

Ändrat födelsedagsfirande

Det blev lite ändrat födelsedagsfirande för min mamma igår. Planen var att vi skulle bjuda henne på middag hemma hos oss, men eftersom vi har sjukstuga hemma ville vi inte bjuda hem någon. Både Isak o Ida var så pass dåliga så vi åkte till hälsocentralen med båda två och det visade sig att båda hade halsfluss och fick varsin penicillinkur på 10 dagar. Suck! Men nu kan det bara bli bättre, eller? Känns som det har varit alldeles för mycket sjukdomar hemma hos oss den här sommaren. Jag skyller på det dåliga vädret.

Tillbaka till gårdagens födelsedagsfirande: Jag och Olivia som kände oss friska cyklade ner till mamma/mormor för att fira henne till eftermiddagsfikat. Därefter åkte jag till Kvantum och handlade lite smått o gott till middag, vi hade ju trots allt lovat henne en middag. Från ingenting till en festmiddag på några minuter.

Bartendern Olivia blandade varsin Aperol Spritz till oss vuxna som vi avnjöt tillsammans med varma ostfyllda krustader, rågkrustader med ostkräm o isade rädisor och lite tacochips o dip.


När den vackra drinken var uppdrucken och tilltugget uppätet satte vi oss till bords där vi fortsatte äta och dricka bubbel. Nu dukade vi fram en ugnsomelett med mozzarella, räkor, lufttorkad skinka, skagenröra, baguetter och grönsaker.


Trots sjukstuga och ändrade planer blev det en bra dag och jag tror att mamma blev riktigt nöjd ändå. Jag och Olivia var då nöjda när vi cyklade hem och pratade om hur mysig kväll vi haft. Och "Den som spar han har..." så nu har vi ju kvar vår festmåltid som vi ska bjuda på hemma hos oss. Men det väntar vi med tills alla känner sig friska och pigga.

söndag 6 augusti 2017

Enkel halloumisallad

I går ville jag äta något gott och fräscht och till slut föll valet på grillad lax med en enkel med ack så god halloumisallad. Det blev precis så gott och fräscht som jag önskade. Lycka!


Enkel halloumisallad

sallad, jag använde isbergssallad
romanticatomater
rödlök
gul paprika
nektariner
halloumi

Skölj och dela sallad och grönsaker.
Lägg upp på ett fint fat.
Skiva och grilla halloumin.
Lägg överst.
Servera.

Det här kommer jag definitivt att äta fler gånger. Så gott att göra en god sallad och sen toppa med nygrillad halloumi. Man kan toppa med lite olivolja, salt o peppar, men det var så gott utan så jag saknade faktiskt ingenting. 

Salladen serverade jag till grillad lax och en fräsch o god kall sås med dill och citron. Trots lite energi och noll inspiration lyckades jag få till en riktig kanonmiddag - det är lycka för mig och gav mig mer energi och inspiration. Tänk så lite som behövs.


Känns som att det kommer bli en lugn hemmadag i dag. Snart är semestern slut och jag har en del som behöver fixas innan jag är redo för jobb igen. Leif börjar jobba i morgon medan jag har semester två dagar extra och börjar jobba på onsdag istället. Känns skönt att börja med en kort-vecka.

Vad har ni för söndagsplaner?

lördag 5 augusti 2017

Färska grillade majskolvar

Vi grillar ofta majskolvar som tillbehör nu på sommaren. Oftast använder vi de vakuumförpackade förkokta majskolvarna, men nu när det finns färska majskolvar grillar vi även det ibland. Inte lika enkelt som den förkokta varianten, men inte långt därifrån.


Färska grillade majskolvar

Klipp av toppen.
Lägg majsen i kallt vatten så att de täcks.
Låt ligga ca 30 minuter.
Vik upp bladen bakåt och tryck ihop blasten. Knyt runt om med två flikar av blasten.
Pensla magsen med olja och lägg den på grillen.
Grilla runt om ca 10 min.
Servera, pensla gärna med något kryddsmör när du äter.

Grillad majs är så himla gott tillbehör till grillat. Äter ni det ofta? Har ni provat grilla färska majskolvar? Det blir så effektfullt och snyggt med blasten.

Knyt blasten innan grillning.
Grillade och goda!

Vilken natt! 
Både Ida och Isak vaknade i natt med hög feber och mådde därefter, stackarna. Isak fick alvedon och somnade om men Ida hade svårare och komma till ro och ville så klart inte vara vaken ensam. När vi väl slumrade till i soffan så gick grannens billarm. Oddsen på det?! Jag var inte speciellt glad just då.

Men efter en lugn dag med mycket vila känns det nu bättre men det lär bli en hyfsad tidig kväll, hoppas jag.

Nu ska vi snart börja med dagens middag och eftersom jag är sugen på nå fräscht o gott blir det grillad lax, trots att solen precis försvann.

Hoppas ni har en bra lördagkväll!

fredag 4 augusti 2017

Tjejgrill

Ännu en kväll med god mat o dryck i trevligt sällskap. Det har blivit otroligt många sådana den här sommaren. Åh som jag älskar det. 

I dag blev det grillmiddag med två barndomsvänner och Facebook påminde mig om att vi hade exakt detsamma för 7 år sedan. Varje sommar träffas vi för en grillmiddag och det var ju lite roligt att vi i år prickade exakt samma datum som 2010.


Vi började med ett gott alkoholfritt rosébubbel och lite tilltugg. Rosébubblet var faktiskt riktigt gott så det ska jag köpa hem och jag blir även sugen att prova det vita alkoholfria bubblet av samma märke.



Maria hade grillat så mycket gott, japp kvinnor kan grilla! Vi bjöds på flankstek (sommarens nya favorit), majskolvar och ostfyllda champinjoner från grillen. Till det åt vi sötpotatis-pommes (supergod köpesvariant), tzatziki, sallad och Jack Daniel's Glaze. Yummie vilken god middag!



Och som vanligt när vi träffas så avslutas middag med chai-te och choklad. Maria ville inte vara sämre än mig så hon hade också gjort två olika varianter 😀 dels hennes supergoda lchf-kladdkaka och dels en chokladrulltårta med björnbärsfyllning. Till det åt vi glass och varma björnbär.


Nu ska jag skynda mig i säng för i morgon ringer klockan 06.15. Japp ni läste rätt, 06.15 en semesterdag. Isak har fotbollscup och match redan klockan 08.00 och då ska de hinna värma upp och ha genomgång innan matchstart också. Känns en aning kämpigt! Men bara man tar sig upp så blir det kul med lite fotbollsmatcher igen. 

torsdag 3 augusti 2017

60-årsfirande dagen lång

I går var vi på 60-årsfest nästan hela da'n när min kusin fyllde år och firade. Det var så himla trevligt så vi tog oss nästan aldrig hem, jag och Ida älskar fest o kalas 😀

Vi började med bubbel, Mat-Tinas Spumante som jag aldrig smakat tidigare men det var riktigt gott och lättdrucket. Perfekt en sommardag.

Lånade Idas armband för att märka mitt glas så jag hade koll på det under hela kvällen.

Efter bubbel och paketöppning blev det fika och jag hade tur då det bjöds på min favorittårta - pinocchiotårta, full med jordgubbar. Mums! Dessutom fanns det gott te, det är man inte alltid bortskämd med som te-drickare.

Ser ni att det står 60 med de tända ljusen? Häftigt!
Jubilaren blåser ut ljusen med hjälp av två av sina underbart gulliga barnbarn.

Vid middagstid fortsatte vi ätandet då det dukades upp en pajbuffé med mycket gott bl.a. olika pajer, skagencheesecake, lufttorkad skinka och olika sallader, grönsaker o såser. En buffé helt i min smak!


Efter middagen dukades tårtan fram igen som efterrrätt innan vi fortsatte med en musik-quiz med två låtar vardera från 1957, 1967, 1977, 1987, 1997, 2007 och 2017, där vi skulle gissa på titel, artist och ytterligare en följdfråga till varje låt. Jag älskar musik-tävlingar och den här var på rätt nivå och tog lagom lång tid. Fast de första åren var jag inte så duktig på 😀

Orkade tyvärr inte ta med min riktigt kamera så ni få hålla till godo med suddiga mobilbilder. Men ni kan nog ändå föreställa er hur gott det var och hur trevlig vi hade.