söndag 31 juli 2016

Sommarlunch med vänner

Vilken härlig lunchdejt jag hade i går! God mat, sol, värme och fina kompisar - så mycket mer behövs inte för en kanonlunch. Jag var lite orolig att det skulle vara mulet o blåsigt men det var kanonväder så vi satt ute o njöt i solen i några timmar och åt o pratade om livet, både "ups and downs".

Jag bjöd på italiensk lchf-paj garnerad med en massa godsaker - svarta oliver, lufttorkad skinka, salami, små mozzarellabollar och småtomater. Till det serverade jag en sommarsallad med bl.a. ruccola, nektariner och gräslök.

Till efterrätt bjöd jag på den goda chokladmoussen med bl.a. yoghurt och 85-procentig choklad.

Under allt detta goda gömmer sig en lchf-paj med pesto, ruccola och purjolök.
Sommarsallad på mitt nya salladsfat som jag fick när jag fyllde år.
Chokladmousse med grädde, yoghurt och mörk choklad.
Soligt och varmt då behövs det mycket vatten. Med lite citron och lime blir det lite festligare och godare.

lördag 30 juli 2016

Blåbärsmuffins

Solen skiner och det är ett härligt väder! Perfekt för jag ska alldeles strax bjuda två tjejkompisar på lunch och det är så mycket mysigare att få sitta ute på altanen än inne i köket på somrarna. Jag var lite orolig att det skulle vara molnigt och blåsigt, men vädret verkar vara på min sida, peppar, peppar... Nu ska det ätas, fikas och surras i några timmar :)

Inför Idas kalas bakade jag muffins men jag planerade om och använde dem på mitt kalas istället. Så kan det gå.


Blåbärsmuffins

100 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 g frysta blåbär

Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. 
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. 
Blanda vetemjöl och bakpulver i en liten skål och rör ner i smeten.
Häll smeten i muffinsformar, fyll dem till 2/3. 
Strö blåbär överst, tryck ner dem lite i smeten.
Grädda stora muffins i 200 grader cirka 20 minuter och små muffins i 225 grader i 12-15 minuter.

Blåbär i alla former är ju såå gott och i denna muffins med lite lätt citronsmak dessutom blir det riktigt gott. Jag hade tänkt garnera dessa med en vit frosting och blått strössel, men jag struntade i det och serverade grädde och bär på sidan om istället. På så sätt får man själv välja om man vill ha garnering eller inte. Och jag sparade lite tid eftersom jag var i tidsbrist.

fredag 29 juli 2016

Middag i solen

Nu har vi precis kommit in efter en underbar middag ute i solen. Vi började med ett glas bubbel i loungemöbeln - bästa sättet att börja en middag. Jag älskar att sitta i solen o prata, sippandes på ett glas bubbel och vänta in maten.

Leif hade fixat i ordning en god köttfärssås som han fyllde paprikor med och sedan grillade. Paprikorna blev helt perfekta, de var mjuka men med tuggmotstånd kvar. Precis som jag vill ha dem. Det enda jag behövde göra till middagen var en sallad, ingen sås och inget annat tillbehör behövdes. Det är inte alltid det är så smidigt med grillmiddagar.


Se'n avslutade vi middagen där vi började den - i loungemöbeln, men nu med chai-te i glaset och med grädde och hallon i en skål bredvid. Perfekt avslutning på en perfekt middag.

Men nu gick solen ner bakom taket på grannens hus och det blev lite kyligt så då flyttade vi in i värmen. Jag ska dock ta på mig lite mer kläder och ta en promenad till Idas kompis för att se hur det går med deras tjejkväll som de skulle ha. Jag tycker det börjar bli dags för henne att komma hem men jag tror inte att hon håller med mig.

Middag med kompisar från förr

Jag är fortfarande helt lyrisk över kladdkakan jag bjöds på igår. Ni som följer mig på Instagram (matro_sara) har redan sett den och läst om min hyllning. Kladdkakan var i en klass för sig men hela middagen var gudomlig, som vanligt när Maria har varit i farten.

Vi började med en räk- och avokadosalsa och till det bjöds vi på mangomos med mousserande (alkoholfritt) vin. Bra kombination! För ni vet väl hur gott det är med mango och räkor.


Se'n blev bordet fullt med grillade godsaker - alla mina favoriter såsom kyckling, sparris, zucchini, sparris, svamp, majs och halloumi. Till det bjöds vi på en vitlöksstark och god tzatziki och en sallad. Så himla gott! Det var otroligt svårt att sluta äta men till slut sa magen stopp och det var väl tur att jag slutade hyfsat i tid eftersom det väntade efterrätt.


Och det var inte vilken efterrätt som helst som väntade! Utan en lchf-kladdkaka! Så himla omtänksamt av Maria att göra en kladdkaka utan socker och mjöl för min skull. Och trots att hon själv inte tycker om grädde utan vill ha glass till kladdkaka så hade hon vispgrädde till mig. Så gissa om jag åt! Undra om jag kan hålla mig från att baka en egen kladdkaka i helgen? Tror inte det :)

torsdag 28 juli 2016

Solgul apelsindrink

Jag har storstädat klädkammaren hela da'n - dammsugit, skurat, vädrat, slängt, vikt och burit. Framför allt har jag burit, klädkammaren är i källaren och mycket av kläder, filtar och annat vi har där vill jag ta ut o vädra. Så det blev många varv upp o ner för trappen. Det blåser ordentligt i dag så det har varit en perfekt vädringsdag, jag hoppas att riktigt mycket damm flög bort i blåsten.

Jag har städat så mycket så jag höll på att glömma att det är drinktorsdag igen. I fredags när jag gick på semester firade jag det med en somrig drink som var riktigt läskande och god.


Solgul apelsindrink

4 cl vodka
4 cl apelsinjuice
Schweppes Russian

Blanda vodka och apelsinjuice i ett glas fullt med is.
Fyll upp med Russian.

Fräsch, somrig och riktigt god var denna drink, som var enkel att blanda ihop med ingredienser man ofta har hemma. Strunta i vodkan så har du en lika god men alkoholfri drink istället som mina barn älskar.

Blir det sol och värme i helgen måste jag kanske göra en till, blir ju riktigt sugen nu när jag ser bilderna på den.

onsdag 27 juli 2016

Nötfri choklad från Malmö Chokladfabrik

Visst såg ni tävlingen om en välfylld Smakbox i går? Om inte så hittar ni tävlingen här! En av produkterna i förra Smakboxen var mörk choklad från Malmö Chokladfabrik och gissa om jag blev glad när jag hittade den i min box. Inte bara för att jag älskar choklad utan för att jag såg att den tillverkas i en nötfri fabrik. Åh vad jag älskar sån't. Chokladen då, var den god? Den var otroligt god och en ny favorit hemma hos oss. Och här äts det mycket choklad av mig.

Nötfri - mitt favoritord!
Fin choklad i fin förpackning
Tänk att bo där kakao växer som ogräs 
Fairtrade!

Pestofyllda kycklingfiléer med mozzarella och salami

I går gjorde jag i ordning några kycklingfiléer som jag fyllde med pesto, mozzarella och salami, se'n var det tänkt att Leif skulle grilla dem när han kom hem från jobbet. Men han var tvungen att jobba över och vi som skulle i väg på kvällen var tvungen att äta i hyfsad tid, så istället för grillen blev det stekpanna och ugn som gällde. Men det fick ändå godkänt betyg :)


Pestofyllda kycklingfiléer med mozzarella och salami

4 kycklingfiléer (1 kg)
röd pesto
4 salamiskivor
1 mozarellaboll, i skivor
salt
peppar

Ta bort den innerfilén (den lilla flärpen).
Skär en skåra, så att det blir en ficka, i varje kycklingfilé.
Smörj filéen invändigt med pesto. Lägg sedan dit mozzarella och salami.
Stäng igen filéen. Salta o peppra.
Stek filéerna på båda sidorna på ganska hög värme för att få lite färg.
Lägg dem sedan i en ugnsform.
Stek även innerfiléerna och lägg i formen.
Stek klart i ugnen i 225 grader i ca 20 min.
Kontrollskär kycklingen för att kolla att den är färdig.

Det här tyckte alla om och åt med god aptit. Alltid lika kul! Ida som inte ville ha fylld kyckling åt innerfiléerna som jag bara hade saltat och pepprat. Perfekt att det fanns något till alla i samma form :)

Kycklingen släppte lite vätska i ugnen så den såg kanske inte så rolig ut i formen. Hade vi kört den på grillen hade den blivit torrare och med fina grillränder, men det får vi prova nästa gång.

Smarrig smält mozzarella tillsammans med andra godsaker i kycklingen
Till kycklingen passar det med bara en sallad, fast jag kokade även lite risoni till barnen.