lördag 21 februari 2015

Nystart

Det har väl inte undgått någon att jag nu jobbar alldeles för mycket och därmed jämt är trött på kvällarna. Så det var ett välkommet paket som damp ner i brevlådan förra veckan. Full med vitaminer och nystartprodukter. Känns som att de försöker säga mig något :) Tack Loppi!


Ida la direkt beslag på Kids Zoo-mulitvitamin, goda gele-nallar fulla av vitaminer som det är svårt att bara ta en av.

Själv blev jag nog gladast över Floradix Blutsaft, som jag hoppas ska göra mig piggare. Jag tror det räcker med lite extra järn för att åstadkomma det. Under alla mina graviditeter har jag druckit Blutsaft istället för att äta järntabletter, så jag vet att min kropp kan tillgodogöra sig det på ett bra sätt.


Andra spännande produkter i paketet var bl.a detta:
Castus fruktstänger utan tillsatt socker har vi inte hunnit prova men de verkar spännande. Hoppas de är lika goda som de ser ut. 
Chiafrön som är väldigt inne just nu har jag inte provat men nu får jag chansen att prova det i riskakor. Får dock se till att skynda mig innan barnen har ätit upp alla.
Friggs Sockerbalans är något för mig för det ska minska sötsuget. Ska genast prova och hoppas det hjälper.

fredag 20 februari 2015

Vardagsköttfärssås

Det blev en ensam-middag i dag eftersom jag blev kvar på jobbet längre än planerat. Leif och Olivia mötte jag i dörren och Isak o Ida är på språng. Med mitt numera stressade liv är det faktiskt ganska skönt med en stund i ensamhet. Så jag njöt medan jag åt spagetti o köttfärssås framför tv:n och datorn - multitasking.

Undra hur många recept det finns av köttfärssås? Många i alla fall. Mina blir aldrig samma från den ena till den andra gången. Det här receptet hittade jag på Bong Touch of Tastes hemsida och blev lite sugen att prova. Ett enkelt vardagsrecept på en god köttfärssås.


Vardagsköttfärssås
400 g köttfärs
1 gul lök
1 morot
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
3 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 dl vatten
2 msk Kalvfond
2 tsk oregano, torkad
1 krm timjan, torkad
1 st lagerblad
Nymalen svartpeppar 

Finhacka lök och riv morot, fräs mjukt utan att det tar färg i olivoljan.
Riv ner vitlöksklyfta och tillsätt kryddorna. Låt fräsa med en minut.
Tillsätt köttfärs, lite i taget så att det bryns och inte kokar.
Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med .
Häll i kalvfond, vatten och krossad tomat.
Låt puttra under lock i minst 20 minuter till en simmig konsistens.
Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Många kanske tycker att spagetti och köttfärsås är snabbmat, men köttfärssås mår bra av att få koka länge. Jag försöker alltid koka den längre än de 20 minuter som stod i det här receptet. Oftast gör jag köttfärssåsen nån dag innan vi ska äta den för att sen bara värma på den vid matdags.

Snöras

Kommer ni ihåg när det såg ut så här (klicka för att se bilderna från förra veckan). Det har hängt så i ca en vecka, men nu har det varit plusgrader och i natt rasade det, så när vi vaknade såg det ut så här:


Jag misstänker att jag hörde smällen i sömnen för jag drömde i natt att ett våningshus jag skulle in i rasade ihop så man tog sig inte upp till andra våningen.

Dagen började med lite sovmorgon, så skönt trots att det bara handlar om lite drygt en halvtimme. Efter lite jobb och lite matshopping är den sen dags för veckans bästa timmar - fredagkväll! Det blir nog bara jag och Ida hemma för det är hockey på hemmaplan så då lär Leif och Olivia gå dit och Isak lär vara på fritidsgården som vanligt.

En lugn och skön hemmakväll i soffan låter som en perfekt plan för mig :)

torsdag 19 februari 2015

Potatishjärtan

Dessa smarriga potatistimbaler har jag gjort tidigare några gånger och visat på bloggen, t.ex. här. Men nu har jag förenklat dem och lägger därför upp det förenklade receptet.

På Alla-hjärtans-dag ska man frossa i hjärtan. Så självklart fick potatistimbalerna form av hjärtan.


Potatistimbaler
8 medelstora potatisar
gräslök, persilja och/eller basilika
salt
svartpeppar
1 msk rapsolja

Skala och koka potatisarna. Låt svalna.
Riv potatisen grovt på rivjärn.
Blanda potatisen med färska örter, salt, svartpeppar och olja.
Platta ut potatisen på en plåt.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
Använd pepparkaksformar för att ta ut fina figurer.
Lyft över till faten med en stekspade.

Det var jätteenkelt att ta ut formar från potatisplattan. Jag var lite rädd att de skulle falla sönder, men de höll ihop utan problem. När vi hade pepparkaksformar med potatisen i ugnen var det jättevarmt och ganska krångligt att få lös potatistimbalerna. Så i fortsättningen kommer jag använda mig av det här sättet. För jag kommer definitivt göra dessa igen för jag älskar smaken av örtkryddor och potatis.

Denna potatisrätt går att förbereda. Sånt gillar jag! Redan på förmidda'n kan man koka och riva potatisen och blanda ihop med kryddorna. Förvara sen detta i kylskåpet tills det närmar sig matdags. Tidigare har jag använt gräslök och persilja, men den här gången använde jag mig av favorit-kryddan Basilika och självklart blev det hur gott som helst även den här gången.

Enkla att lyfta över från plåten till tallriken.
Platta ut på plåt, värm i ugnen...
…ta ut fina figurer med pepparkaksformar.
Ni som följer mig på instagram (@matro_sara) såg tidigare i dag vilken fin energi-bricka vi hade på bordet i vårt konferensrum. En hel dag med möten då behövs det energi-påfyllning för att orka vara effektiv och kreativ även när klockan har passerat fyra. Undra vad vi ska hitta på för smarrigt och nyttigt till morgondagens möten?

Och ni har väl inte glömt att i morgon är det FREDAG!

Potatishjärtan är goda till en god köttbit och sås.

onsdag 18 februari 2015

Dubbelarbete

Så här ser det ofta ut hemma hos oss nu för tiden!
Jag som sitter vid köksbordet med både min (blogg)dator och min jobbdator framför mig. Men här ser man att Ida nog har lånat datorn några gånger, för det är inte jag som kladdar så hemskt på skärmen. Dessutom brukar skärmarna inte vara så svarta och blåa, utan det brukar vara mer jobbrelaterade grejer på dem :)


Då var rasten slut! 
Nu ska jag byta dator och läsa lite jobb-dokument innan jag ska stupa i säng.

tisdag 17 februari 2015

Fettisdag

Äntligen har jag landat hemma i soffan!
Efter att ha varit på språng i två dagar ska jag nu mysa och vila resten av kvällen och självklart mumsar jag på en semla också. Det blir faktiskt min andra köpessemla för dagen, för till nio-fikat på jobbet blev vi bjudna på en semla. Men när det är fettisdag då får man äta minst två semlor, eller hur? Men lite tråkigt att ingen av semlorna var en riktigt god hemgjord.


Nu ska jag vila ögonen i några minuter eftersom det ändå inte var något speciellt på tv (som vanligt). Sen ska jag börja planera lite mys med glitter o glamour, bubbel o snittar och schlager.

Ha en bra fortsättning på tisdagkvällen!

Helstekt fläskytterfilé på grönsaksbädd

Att helsteka kött i ugn är enkelt, smidigt och gott. Att sen servera köttet på en grönsaksbädd gör det ytterligare lite godare och mycket vackrare. Detta var vår sena alla-hjärtans-dag-middag, men den som väntar på nå gott väntar aldrig för länge.


Helstekt fläskytterfilé på grönsaksbädd
1 fläskytterfilé
1 zuchini
2 stora morötter

Bryn filén runt om i en stekpanna, salta och peppra.
Sätt den i en ugnsfast form med stektermometer.
Tillaga i 175 grader till en innertemperatur på 70 grader.
Strimla morötter och zuchini.
Stek i olivolja och krydda med örtsalt.
Lägg grönsakerna på ett uppläggningsfat.
Skiva köttet och lägg på grönsakerna.
Servera!


På alla hjärtans dag åt vi helstekt fläskytterfilé, grönsaker, potatishjärtan, ugnsbakad tomathalva och pepparsås. Mmmm vad gott det var och snabbfixat var det utan konstiga ingredienser. Jag hade ju inte planerat maten speciellt mycket förrän det var dags att börja tillaga den så dessa ingredienser hade jag hemma (och oftast har hemma dessutom).