måndag 30 september 2013

Experiment pågår

Måndagkväll och lugnet börjar lägga sig. 
Jag har precis tagit ut två kladdkakor ur ugnen så det luktar såå gott, men det är "Se men inte röra" som gäller. Jag hoppas jag lyckades bättre med dessa två än den jag bakade till Olivias födelsedag som inte var det minsta kladdig.


Isak blev också sugen på att göra nå gott när jag höll på i köket så han gjorde sin efterrätts-favorit - Pannacotta! Men han gjorde den på ett nytt sätt. Så nu måste vi vänta tills imorgon innan vi vet om han lyckades. Spännande!


Ni missar väl inte att säsong 3 av Homeland börjar ikväll? Jag har längtat hela dan och nu är det snart bara en timme kvar :) Men efter vårt Homeland-maraton i somras känns det konstigt att bara se ett avsnitt i veckan.

söndag 29 september 2013

Matsedel v.40 oktober 2013

Redan söndagkväll - det tänker jag varje vecka. 
Helgerna går alldeles för snabbt. Det här har varit en riktig jobbarhelg så jag skulle behöva några dagar ledigt nu med långa sovmorgnar, mycket soffhäng, härliga promenader, god mat och dryck och inga måsten. Trots att den här helgen inte innehöll så mycket av det, förutom god mat och dryck, så är jag så himla nöjd med att jag äntligen tog tag i ett av alla våra förråd (Hur många förråd kan man behöva?). Nu har vi så fint där med ordning och reda på sakerna. Love it!

Jag har försökt göra en matsedel för kommande vecka, som ni ser så är det mycket snabb-mat. Jag lär har fullt fokus på fredagens kalas då släkten ska komma hit på middag och fira både Olivias och Isaks födelsedag. Det ska städas, handlas, dukas, förberedas mat, fixas efterrätt osv för att allt ska vara i ordning för en After Work/School på fredag.


Matsedel v.40 oktober 2013
Må: Korv stroganoff och ris
Ti: Fiskpinnar och potatis
On: Soppa och bröd 
To: Grillad kyckling (lär ha mycket att göra inför morgondagens middagsbjudning)
Fr: Släktmiddag för Olivia och Isak (avslöjar inte än vad det blir för mat)
Lö: Kyckling
Sö: Röding i ugn och ris

Bull-njuter

En regngrå söndag, betyder perfekt bakdag och som jag sa igår var jag väldigt sugen på att baka kanelbullar inför kanelbullens dag på fredag. Så efter frukost satte jag och Ida igång med bullbaket så nu luktar det underbart i huset. Det finns inte mycket som luktar godare än nybakade bullar, eller hur?


Jag har knappt ätit nå sött på flera veckor men en nygräddad bulle kunde jag inte motstå....och vad jag njöt.

Nu ska vi sätta igång att röja och städa förrådet i källaren. Jag är på släng-humör så då gäller det att passa på annars är risken stor att man sparar alldeles för mycket för "det kan vara bra att ha". Nej nu ska det slängas!!


Hoppas ni har en bra söndag så hörs vi lite senare, förhoppningsvis med en matsedel för nästa vecka.

lördag 28 september 2013

Favoritlax i repris

Jag tänkte att Isak skulle tycka att jag är världens bästa mamma, så jag planerade in en fisk-middag när han är borta. Visst är jag snäll? Vi passade på att äta Olivias absoluta favorit-lax. Det här receptet finns sedan tidigare minst två gånger här på bloggen men för att vara säker på att ingen av er missar den här godingen publicerar jag det igen. Lova att prova det här snart!


Lax på spenatbädd med parmesan
4 st portionsbitar av lax
200 g fryst bladspenat
100 g parmesanost, riven
2-3 dl grädde
salt och peppar

Smörj en eldfast form och salta och peppra lite i botten på den.
Tina spenaten och lägg den i botten av formen, salta och peppra.
Salta och peppra laxen och placera ovanpå spenaten.
Slå grädden runtom och strö osten ovanpå laxen.
Ställ in formen i 200 grader varm ugn och baka laxen i 20 minuter.
Servera till bandspagetti. 
Mums!

Det här är verkligen en favoritlax! Så enkel men såå god. Passar perfekt både till vardag och fest.

Ni kommer väl ihåg att det är Kanelbullens dag på fredag, 4 oktober. Årets viktigaste dag efter julafton och min födelsedag. Kanske inte riktigt, men kanelbullar är bland det godaste som finns så absolut är den värd att firas. Det var länge sedan jag bakade bullar så jag är lite sugen på att göra det i morgon faktiskt. 

Laga klart

I dag är det en jobba-hemma-dag, som så ofta på helger. Disk- och tvättmaskiner sätts igång, räkningar betalas, skräp slängs på återvinningen osv, dvs sånt som vi inte hinner med under våra fullbokade veckor. Igår skickade vi iväg Isak på hockey-läger över helgen så nu är det ytterligare några dagar med en för liten familj.

Till middag igår tog vi en genväg för att få en god och smakrik sås med minimal arbets- och tankekraft. Vi har ju tidigare provat Keldas middagspannor och blivit glatt överraskad båda gångerna. Nu var det dags att prova Rydbergs Laga klart. Jag var skeptisk till att det skulle bli lika gott som med Kelda. Men det blev det....


Laga klart finns i fyra olika smaker och passar till fyra olika saker; Chili San Antonio till köttfärs, Dijon och franska örter till fläskfilé, Spansk Pimentón till falukorv och Tikka Masala till kyckling. Basen i såserna är crème fraiche eller grädde och har en fetthalt på 5,3–8,8 procent. En förpackning är beräknad till cirka fyra portioner. 


För tillagning av Laga klart följ de enkla stegen:
· Fräs kyckling, korv, köttfärs eller fläskfilé.
· Tillsätt gärna en eller två sorters strimlade grönsaker.
· Häll över matlagningssåsen och låt bli genomvarmt.
· Servera och njut.

fredag 27 september 2013

Salong Icon

Är det fler än jag som alltid väntar för länge på att boka tid för klippning?

Jag är hopplös, jag väntar alltid för länge så när jag väl går till en salong så är jag så less mitt hår som har hunnit bli alldeles för långt och ohanterligt. Även den här gången var det så, därför njöt jag i tisdags när det äntligen var dags för klippning och jag dessutom fick nya slingor.

Före-bilder på ett långt slitet hår med hemsk utväxt.

Jag provade en nyöppnad salong i Luleå, Salong Icon, som håller till i underbara lokaler högst upp i ett gammalt trähus. Så långt från de vanliga (fyrkantiga) lokalerna som frisersalonger ofta håller till i. Jag fick en mysig och lugn stund där - riktig mammalyx! Alla ljus de hade tänt förhöjde mysfaktorn under min ego-stund.

Ser ni hur mysigt och fint de har det?!

För mig är det viktigt att ha en frisyr som är lätt att fixa, för jag prioriterar inte hår-fix på morgonen när vi ska iväg. Catrin lyckades med det! Hon fick dessutom helt fria händer i färgvalet och valde fyra snygga naturliga färger till mina slingor.

Trots att jag är riktigt nöjd med klippningen och slingorna så är det inte det jag framför allt kommer ihåg, utan det är den mysiga och lugna atmosfären där jag verkligen kunde koppla av och njuta av min stund. Sånt är så mycket värt för mig.

Efter-bilder på ett kortare och fräschare hår med snygga slingor som inte riktigt kommer fram i ett blixt-kort.

Lokalproducerad tävling

Norrmejerier kör nu en stor kampanj norrlandsmustaschen.norrmejerier.se/?src=bl för att vi ska ta ställning för lokalproducerade mejeriervaror. Lokalproducerat är viktigt! Gå in där och tävla om fina ”I Norrländskt”-t-shirt från Norrmejerier...eller så stannar ni kvar här och tävlar om samma fina t-shirt.


Jag glad att jag har lyckats få tag i fem ”I Norrländskt”-t-shirts från Norrmejerier 
för att ge till mina läsare. 

För att vara med och tävla 
vill jag att ni ger mig era bästa
 argument för att alltid välja lokalproducerat.

Lämna en kommentar med ditt/dina argument här, eller på Facebook.
Tävlingen pågår till söndag 6 oktober. Vinnarna presenteras 7 oktober.
Lycka till!



Mjölk är väldigt i fokus i Luleå just nu eftersom Barn- och utbildningsnämnden har bestämt att de ska upphöra med mellanmjölk och införa lättmjölk istället i Luleås skolor. Mina barn tycker att det är ett bra byte eftersom de tycker bättre om lättmjölk "För den smakar inte lika mycket mjölk". De har ju varit mjölkallergiska så länge så de är inte vana vid mjölksmaken. Jag tycker det kvittar eftersom båda sorterna finns hos Norrmejerier. Vad som är värre är att de tänker sluta med närproducerade Norrgott och börja med Lätta.


Detta beslut är taget eftersom de ska dra ner på fett för skolbarnen. Detta går många föräldrar i taket för, eftersom de vill att barnen ska få i sig fett. Jag följer diskussion från håll och tycker att nån fettprocent hit eller dit inte är så farligt. Jag är glad om mina barn överlever skoldagen utan att ha fått i sig något de är allergiska för. Nej riktigt så illa är det väl inte för oss, men det kan vara bra att få lite perspektiv på saker.
I samarbete med Norrmejerier