tisdag 4 juni 2013

Lax kryddad med italiensk salladskrydda

Nu är det bara en arbetsdag kvar sen har jag semester i 1,5 vecka och då ska mycket roligt hända. Vi ska köpa kök, gå på skolavslutningar men framför allt ska vi till Turkiet. Vi åker tillbaka till Sunwing Side West Beach där vi var i fjol och var så nöjda. Hoppas det blir en lika lyckad semester i år med sol, bad, shopping, mat och mys med familjen. Ida längtar efter Lollo och Bernie, som hon snart ska få träffa igen. Trots att det bara är några dagar kvar så har vi inte börjat packa än - olikt mig. Men jag har i alla fall kollat att vi alla har giltiga pass.

Det är så enkelt att variera laxen med olika kryddningar....och det mesta blir gott. I dag provade jag italiensk salladskrydda.
Lax kryddad med italiensk salladskrydda
4 portionsbitar lax
salt
italiensk salladskrydda
100 g philadelphiaost
1-2 dl grädde

Smörj en ugnsform. Salta ena sidan på laxen och lägg den nedåt.
Salta översidan med italiensk salladskrydda.
Blanda ihop ost och grädde.
Krydda med italiensk salladskrydda och svartpeppar.
Häll/bred blandningen över laxen.
Tillaga i 200 grader i ca 15 minuter.
Servera till risoni.

Salladskrydde-kryddad lax

Lax är verkligen enkelt att tillaga. I dag blandade jag ihop skvättar av grädde och philadelphiaost, kryddade med italiensk salladskrydda, satte in i ugnen och sen hade jag en god middag att servera. Det hade fungerat lika bra med endast grädde, men "man tager vad man haver".

Rabarberkyckling

Vad förvånad jag blev i morse när inte solen sken. Vi har vaknat till strålande sol i minst tre veckors tid. Perfekt bakväder - vilken synd att jag sitter på kontoret hela dan. Och vad har man på sig för kläder när det bara är 10 grader och regnet hänger i luften?! Måste tänka bort shorts, sommarklänningar och sandaler för en dag. 

I söndags gjorde jag en gammal kycklingfavorit som passar perfekt på sommaren eftersom man använder rabarber.
Rabarberkyckling
500 g kycklingfiléer
1 tsk salt
smör
3 dl rabarber
2 dl vispgrädde
1–2 msk honung
2 msk konc kycklingfond
1/2-1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl hackad gräslök

Dela kycklingfiléerna och rabarbern i bitar.
Salta kycklingen och bryn den i smör i en stekpanna.
Lägg kyckling och rabarber i en ugnssäker form.
Vispa ihop övriga ingredienser (inte gräslök) och häll det i formen.
Tillaga i mitten av ugnen i 225° ca 15 min. Garnera med gräslök. Servera med färskpotatis eller ris.


En lite annorlunda maträtt med rabarber, men den är så god och vi kommer äta den fler gånger i sommar. En bra bjudrätt som man kan förbereda och den blir så vacker med den klippta gräslöken på toppen.

Det går bra för Isak i fotbollen just nu - i söndagens match fick han beröm av tränaren som sa att han var bäst på plan och i gårdagens match gjorde han mål. Så kul! På torsdag är det dags för match igen men då är jag och Leif på Ikea för att köpa kök. Igår satt vi och ritade o planerade köket hela kvällen därav blogg-tystnaden. Ikea släppte ju sin nya kökslösning igår - som vi har väntat! Men nu har vi nog tagit de flesta besluten och vet hur vi vill ha det.

söndag 2 juni 2013

Film- och fikamys

Det är bara jag och Ida hemma så nu har vi dukat upp med moccarutor, popcorn, te och festis och ska lägga oss i soffan och se på film. Ida har valt en gammal julkalender - Ronny och Julia. Kommer ni ihåg den?


Olivia har film-maraton hos en kompis och Leif o Isak har åkt på fotbollsmatch - 15 mil enkel resa. Lär bli en tung hemresa om det blir förlust.


Nej, nu ska jag koncentrera mig på filmen annars tycker Ida att jag är jättetråkig.

Molnmorgon

God morgon! Klockan är halv tio men det är bara jag och Ida vakna, vi har smugit upp och äter frukost framför tv:n - helgmys. Efter flera veckor med klarblå himmel och sol så vaknade vi idag upp till en molnvit himmel utan sol. Känns konstigt, men det var ju det här jag önskade eftersom jag har en del bakjobb som måste göras. Så nu ska jag bara dricka upp teet och sen sätta igång med bakandet.

Gårdagens goda grillmiddag med en ännu godare sallad

Nu när inte solen är framme ska vi nog passa på att äta nå annat än grillat till middag. Är lite sugen på förra sommarens favorit - rabarberkyckling, måste börja använda vår rabarber som håller på att ta över hela trädgårdslandet.

Vad har ni för planer idag?

lördag 1 juni 2013

Jubileumstårta

Under 2013 kommer vi bli 75 000 invånare i Luleå och det ska firas hela året. I dag var det dags för tårta i Stadsparken som Luleå kommun bjöd på. 75 meter tårta serverades och vi i Astma- och Allergiföreningen serverade 5 meter av den tårtan. 2 m hade vi bakat själv och den var utan mjölk, ägg och nötter, dessutom serverade vi 3 m bageribakad Budapestrulle som var utan laktos, nötter och gluten.


Det var väldigt uppskattat att det även fanns allergivänlig tårta, en kvinna kom fram efter tårtkalaset och frågade var vi hade köpt tårtan för den var såå god. Då var det kul att säga att vi hade bakat den själv.


Bagaren den här gången var Carina som hade bakat bottnarna, som hon sen fyllde med hallon och mjölkfri vispad grädde. Sen hjälptes vi åt att bre grädden runt hela tårtan, kavla ut och klä tårtan med hemmagjord sockerpasta, fästa oblaten och spritsa grädden.


Även i dag sken solen från en klarblå himmel och det blev en härlig folkfest med många glada lulebor som åt tårta och såg på alla uppträdanden.

fredag 31 maj 2013

Pastasallad med dressing i solen

Ja, här fortsätter rekordvärmen. Hoppas ni alla har möjlighet att njuta av solen lika mycket som vi i norra Sverige. Här uppe pratas det inte mycket annat än väder just nu. Ida tog sitt premiärdopp i älven igårkväll och det verkade inte speciellt kallt för hon höll på i och kring vattnet i flera timmar.

I dag var det så varmt så vi inte ens orkade grilla utan vi gjorde en pastasallad med köttbullar. Barnens favorit. Alla barnen var hos kompisar men kom hem och åt när de hörde vad vi skulle äta. Kul att man ibland lyckas med maten.
Barnens pastasallad
Blandat i en stor skål
pasta
köttbullar
isbergssallad
gurka
paprika
tomat
I egna små skålar
oliver
hela champinjoner
ananas
majs

Eftersom inte alla tycker om allt blandar jag det alla tycker om i en stor skål, sen serverar jag resten i småskålar på sidan om så får var och en fylla på sin sallad med vad man vill. I dag tog jag det vi hade hemma för ingen var speciellt sugen på att åka o handla. Sån här sallad kommer ni få se oss äta många gånger i sommar. Enkelt, gott och barnen blir glada :)

Till salladen gjorde jag en enkel och god dressing som även är perfekt som dip till chips:

Chilisåsdressing
Blanda ihop crème fraiche, turkisk yoghurt eller liknande med chilisås och grillkrydda. Ev. kan man ta lite extra salt, svartpeppar eller nån starkare peppar.


En av kakorna som ska bakas i morgon

Jag vågar inte önska sämre väder för det är ju underbart med sol, värme och klarblå himmel men med tanke på att jag måste baka sju långpannekakor, tio glutenfria kakor och två sorters småkakor snarast vore det inte helt fel med lite regn nån dag.

torsdag 30 maj 2013

Veckan som aldrig tar slut

Det här måste vara längsta veckan någonsin, det känns som den aldrig tar slut. Redan på tisdag kändes det som fredag, då tyckte jag att jag hade hunnit med en hel veckas jobb. Långa arbetsdagar, mycket blogg-jobb och sena kvällar börjar nu att ta ut sin rätt. Jag är såå trött. Men imorgon är det äntligen fredag och då ska jag njuta för en kväll i alla fall för sen är hela helgen är inbokad. Jag ska egentligen inte klaga för mycket av det som gör mig trött och ger sena kvällar är roliga saker.


Nästa vecka är dock en kortvecka på jobbet - bara 3 dagar. De övriga två dagarna ska vi hinna med en ikeaköksresa, en examensfest, två skolavslutningar och att packa för fem personer. Sen får jag vila i en vecka! Då ska jag inte göra mycket annat än att sola, bada, äta och mysa med familjen.