söndag 20 januari 2013

TexMex-gratäng

Idag har det varit strålande sol och en dag full med skidåkning...på tvn, och jag har sett allt. Perfekt dagen-efter-sysselsättning! Isak däremot har tillsammans med en kompis varit på en riktig långpromenad på isvägen. Efter två-tre timmar kom de hem frusna och hungriga så då smakade det bra med varm choklad och mackor.

Den här goda TexMex-gratängen bjöd mamma på i fredags tillsammans med vanliga tacos. Barnen fördrar (så klart) vanliga tacos medan vi vuxna, i alla fall jag, bara åt gratängen.
TexMex-gratäng
500 g köttfärs
1 påse tacomix
400 g krossade tomater
1 burk röd jalapeno
200 g philadelphiaost, naturell
0,5 purjolök
1 dl svarta oliver, urkärnade
1 dl riven ost
"tacochips"

Bryn köttfärsen.
Tillsätt kryddmix och krossade tomater. Låt koka i ca 10 minuter.
Lägg köttfärsblandningen i en ugnssäker form och fördela avrunna och grovhackade jalapenos ovanpå.
Bred sedan över ett täcke med Philadelphiaost.
Strimla purjolök o oliver och strö över, avsluta med riven ost på toppen.
Gratinera i ca 15 minuter i 225 grader.
Ta ut formen och stick ner chipsen i gratängen innan du serverar tillsammans med sallad och extra chips.


Vilken god och krämig gratäng! Jag har tidigare gjort en liknade gratäng, men den här varianten var starkare och krämigare. Eftersom man tillsätter krossade tomater så blir köttfärsen inte lika torr som i vanliga fall. Om man som vi även serverar tacos och skålar med grönsaker i så behöver man inte göra nån egen sallad utan var och en tar de grönsaker de vill och blandar ihop sin egen favoritsalladsblandning direkt på tallriken.

Oj, nu börjar damernas längdstafett. Bäst att lägga sig i soffan igen så jag inte missar något :) Återkommer senare med dagens middag. Vad tror ni det blir?

Hockeyföräldrafest

God morgon! I dag blir det en lugn dag med mycket soffhäng och förmodligen blir det även hämtmat. Jag som knappt brukar vara vaken efter 22 kom hem två på natten. Men vi hade en riktigt rolig kväll med god mat och trevligt sällskap. Olivia, som alltid är vaken halva nätterna, var chockad att hennes gamla mamma orkade vara uppe så länge :)


Till förrätt var det en god tomatsoppa och grissini, till varmrätt var det ris, stark kycklinggryta och sallad. Varmrätten var också god men tyvärr var det snålt tilltaget så maten tog slut innan alla hade fått en portion. Bl.a. Leif blev utan eftersom han var tvungen "jobba" då diskmaskinen gick sönder och spolade ut vatten i hela köket. Vet inte om vi var för glupska eller om cateringfirman hade beräknat fel, men det löstes genom att en av gästerna åkte och köpte grillade kycklingklubbor som de fick äta med såsen som var kvar från grytan.

Men mitt gamla tips om att alltid bjuda på bröd till maten när man har många gäster och det är svårt att beräkna mat hade kommit väl till pass. Jag har ju några bröd-till-mat-favoriter som jag ofta göra t.ex. Laponiabröd, Hälla-ut-bröd, lantpanini eller baguetter.


Det var kul att träffa alla föräldrar i en annan miljö än kalla ishallar med tjocka jackor och mössor. För mig som dessutom inte är en så jätteaktiv hockeymamma var det kul att träffa så många av Isaks hockeykompisars föräldrar.

Tack alla för en trevlig kväll! Det gör vi om snart, eller hur?

lördag 19 januari 2013

På gång

Huset är städat, snacks framtaget, barnvakten på ingång, nu måste bara Lule-matchen sluta så är vi redo.

Jag och Leif ska på fest utan barn ikväll. Undra när det hände senast?! Det är föräldrafest för Isaks hockeylag som gäller ikväll. Det blir lite annorlunda att träffas i finkläder inne i värmen, för det mesta ses vi frysandes vid sargkanten med täckbyxor och mössor.

Kameran är nedpackad så har ni otur tur får ni bilder från festen (maten) imorgon. Ha en bra lördagkväll, för det tänker jag ha!

Vill du vinna?

***** TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD *****

Nu firar vi att det är helg med en tävling i samarbete med Estrella. Är ni med?

Estrella lanserar nu Popped Chips – som kombinerar det ugnsbakade chipsets låga fetthalt med det friterades goda smak. Det ger ett chips med 40 procent lägre fetthalt och endast 1,5 procent mättat fett.
Popped Chips lanseras i smakerna Salt samt Sourcream&Onion och nu har du möjlighet att vinna en av dessa smaker.
***** TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD *****

För att vara med att tävla behöver du svara på frågan:
Varför heter chipsen Popped Chips?    

Som vanligt är det bra att gilla Få lite matro på Facebook 
där ledtrådar och extra vinstchans kommer att finnas.

Tävlingen pågår till fredag 25 januari kl.24.00. På lördag drar jag hela sju vinnare.

Lycka till!

fredag 18 januari 2013

Goood tacomiddag

Hur många har ätit taco till middag i dag? Fredag innebär tacomiddag i många barnfamiljers hem, men inte så ofta i vårt till Isaks stora besvikelse. Han tycker vi ska införa tacofredagar som "alla" andra har. Men jag tror inte det!


Men i dag blev det en tacofredag hos mina föräldrar. Isak var den första som tackade ja till den middagsinbjudan. Mamma hade gjort en jättegod tacogratäng som jag definitivt kommer göra nästa gång vi äter tacos här hemma. Den var stark och innehöll mycket gott. 


Vanliga tacos är jag såå less och försöker hitta på nya roliga saker att äta när barnen vill ha tacos. Här finns några tips vad man kan göra med tacoköttfärs.


Nu är det fredagsmys i soffan tillsammans med Gladiatorerna som gäller sen blir det sängen och God natt. I morgon måste jag upp tidigt och baka en massa kladdkakor.

Vackra vintervita Luleå

Titta och njut!


Det är så vackert i Luleå just nu! Vackrare än vanligt för jag tycker faktiskt att Luleå alltid är vackert.


Alla träden är vita av rimfrost och jag tror aldrig jag har sett så mycket rimfrost det ser ut som snö på alla grenar, men det är alltså rimfrost.


Bilderna är tagna i och vid Stadsparken som jag har utsikt över från mitt kontorsfönster. Gissa om jag njuter av utsikten.




Visst är Luleå vackert?

torsdag 17 januari 2013

Proffshjälp

Här håller kylan oss i ett järngrepp men det är oerhört vackert ute så man vill nästan inte att det ska bli varmare. Men det blev ingen promenad i kylan i dag, tyvärr för jag saknar min lunchpromenad då jag tankar energi genom motion, frisk luft, vackra vyer och ljus.


Ida hjälper gärna till i köket både när det är dags att baka eller laga mat. Hennes specialitet vid matlagning (förutom att röra i kastruller) är att skära grönsaker. Med full koncentration och tungan rätt i mun så går det riktigt bra.


Imorgon är det fredag....igen. Vad har ni för planer för helgen? På lördag ska jag och Leif på fest med föräldrarna i Isaks hockeylag, då hoppas jag på en trevlig kväll med god mat. Det blir catering-mat medan efterrätten blir hemmagjord och jag har lovat hjälpa till (så klart). Catering-mat kan vara sååå tråkig men den kan även vara underbart god, bara man tar från rätt ställe. Vi får väl se vad jag ger det för betyg på söndag.

Barnen föredrar grönsakerna var för sig istället för en ihopblandad sallad.