tisdag 10 januari 2012

Burgundisk kycklinggryta

Idag var det lite segare på jobbet än vad det var igår, sista timmen var jag så trött i huvud och ögon så jag hade helst velat lägga mig och vila. Det hade sett fint ut på jobbet:) Men det är väl oftare det är jobbigare andra dagen. Det gick bra att få upp Olivia och Isak i morse när de skulle till skolan för första gången den här terminen. Få se hur det går imorgon, om de likt mig är mycket segare då.

I helgen åt vi en smakrik kycklinggryta med lite annorlunda (men god) smak som jag blivit tipsad om av mamma.
Burgundisk kycklinggryta
600-700 g kyckling(lår)filé i munsbitar
1-2 dl vetemjöl eller idealmjöl
1 tsk salt, 1 krm peppar
2-3 msk smör till stekning
12-16 små steklökar, skalade
200 g färska champinjoner delade i kvartar
2 ölkorvar eller andra starkt rökta korvar
5 dl rödvin
2 msk koncentrerad kycklingfond
några timjankvistar
ev. valfria grönsaker t.ex. morötter, haricots vert eller broccoli

Blanda mjölet med salt och peppar och vänd kycklingbitarna däri.
Bryn lök och svamp i smör. Dela korven i munsbitar och lägg i en gryta med lök och svamp.
Tillsätt rödvin, kycklingfond och timjan och koka upp.
Bryn kycklingbitarna i smör, tillsätt i grytan.
Tillsätt ev. valfria grönsaker (jag tillsatte en minimorötter).
Koka under lock ca 15 min tills kycklingen är genomkokt.
Smaka ev av med mer salt och peppar.

Grytor är så himla bra för man kan sätta ner lite allt möjligt i dem och sen kan barnen (eller kräsna vuxna) enkelt plocka bort det som de inte tycker om. Jag brukar försöka ha mycket olika grönsaker i grytor för då kan det slinka ner nån grönsak hos något barn utan att de märker det. Mina barn kan ibland vara lite dåliga på att äta kokta grönsaker t.ex. morötter och broccoli medan de älskar gurka, majs och tomat.

måndag 9 januari 2012

Pulled beef

Då har jag klarat av att jobba för första gången 2012. Det gick bättre än en förväntat, dagen gick i ett rasande tempo. Men vilken kylig dag vi vaknade upp till, den här vintern då det har varit nollgradigt för det mesta kändes 18 minusgrader rejält kallt.

Jag förstod att det skulle bli stressigt med middag idag eftersom jag jobbar till 17 och Leif skulle i väg på träning med Isak kl.17. Så då är jag glad att jag har en Crock-pot Slow cooker. Igårkväll tog jag upp en bit högrev som fick ligga framme och tina över natten. I morse kryddade jag den och satte ner den i min Crock-pot som jag satte på låg temperatur i 10 timmar. När jag kom hem vid 17.30 kokade jag pasta, gjorde en sallad och delade köttbiten i små (trådiga) bitar med två gafflar och sen serverade jag en god och vällagad middag ca 15 minuter efter jag kom hem. Inte illa! Jag är rätt nöjd.
Pulled beef
ca 1,5 kg högrev med ben eller en liten mindre bit utan ben
1 dl chilisås
0,5 dl olja
1-2 msk balsamvinäger
salt
peppar
grillkrydda
0,5-1 dl vatten

Blanda ihop chilisås, olja, balsamvinäger och kryddor.
Bred det över köttbiten som sen sätts ner i grytan.
Häll på vatten.
Ställ crock-poten på låg temperatur i ca 10 timmar.
När köttet är tillräckligt mört tar du upp den på en tallrik och delar i mindre bitar med hjälp av två gafflar.
Sila såsen och häll tillbaka sås och kött i crock-pot.
Servera till pasta, pommes frites eller pitabröd.

Vi åt en liknande maträtt men med fläskkarré (pulled pork) när jag precis hade fått crock-poten. Den gången tyckte jag att det blev lite väl sött så jag använde varken ketchup eller farinsocker idag. Barnen tycker att det här är jättegott, de åt mycket förra gången och de åt mycket idag. Isak har ofta roliga uttalanden, idag sa han "Vad har Crock-poten utfört för magi idag då?" Han tycker alltid det blir gott när jag använder den.

Om man inte har en crock pot kan man ha köttbiten i ugnen i 8-10 timmar i 100-125 grader. Det här måste ni verkligen prova för det är så gott och så enkelt, det tar lite tid men det är det värt.

Imorgon jobbar jag också till 17. Undra vad jag ska komma på för bra mat som vi kan äta då när jag kommer hem.

söndag 8 januari 2012

Ostrensarlax

Vilken hockeyfamilj vi är! När Isaks hockey var klar åkte jag och tjejerna hem och åt lunch medan killarna stannade kvar för att se de andra matcherna, efter ett tag åkte även Olivia tillbaka till ishallen. När de sen kom hem från cupen som var slut så var det skridskoskoledags för Ida så då åkte hon och Leif tillbaka till ishallen. Egentligen är hon ett år för liten men i en hockeytokig familj kan det aldrig bli för tidigt att lära sig åka skridskor.

När Leif och Ida var på ishallen passade jag på att gå på en långpromenad. Skönt och välbehövligt! Eftersom vi alla kom hem ganska sent blev det lax till middag som är snabblagat. Jag tömde kylskåpet på lite olika ostsorter som jag strök på laxen innan den ugnstektes. Nu ska jag göra matlista för veckan och packa Idas dagisväska och min jobbväska, sen är vi redo för första arbetsveckan 2012.
Ostrensarlax
lax
örtsalt
50 g cream cheese
75 g örtagårdsost
0,5-1 dl turkisk yoghurt

Salta laxen och lägg den i en smord ugnsform.
Blanda de olika ostsorterna med turkisk yoghurt.
Stryk på oströran på laxen.
Tillaga i ugnen ca 20 min i 200 grader.

"Mmmm det här var riktigt gott" sa Leif efter första tuggan och min kylskåpsrensning blev faktiskt riktigt lyckad. Även barnen åt mer eller mindre utan större klagomål.

Igår var Isak lycklig då han fick åka in på isen genom björngapet. Idag var det Olivias tur att få en dröm uppfylld, nämligen att åka ismaskin.

Cookie-cheesecake

Nu är Isaks hockeyturnering över, det gick inte så jättebra men de vann sista matchen i alla fall. De mötte samma lag (Brooklyn) i en träningsmatch i veckan och förlorade stort, men i dag vann de alltså. Det gäller att vinna de viktiga matcherna :)

Imorgon är det åter dags för jobb. Hade gärna varit ledig nån dag till för att hinna städa bort julen innan jullovet är slut men hela helgen har gått åt till hockeyn. Tjugonda' Knut är väl inte förrän på fredag och då slutar jag tidigt så jag får väl satsa på det istället. Olivia och Isak har jullov en dag till och börjar först på tisdag och det känns skönt att det bara är jag och Ida som måste kämpa oss upp i morgon och hinna bli klara i tid.
Cookie-cheesecake
12 st Ballerina Kladdkaka vanilj
200 g Cream cheese
1,5 dl yoghurt, gräddfil eller crème fraiche
0,75 dl socker
1 lime, saft och rivet skal
2 ägg

Vispa cream cheese och yoghurt mjukt med elvisp.
Häll övriga ingredienser och vispa till en slät smet.
Ställ pappersformar i en muffinsplåt. Lägg en kaka i botten av varje form.
Häll smeten i formarna (ungefär till kanten på muffinsplåten) ovanpå kakorna och grädda i cirka 20 minuter i 175 grader.
Smeten ska helt ha stelnat men inte vara bränd. Låt svalna och ställ i kylen till servering.

Antingen kan man äta det som en efterrätt med bär och grädde, eller så äter man den bara som den är utan tillbehör. Jag tyckte nog att den var godast att äta som en kaka med bara en god kopp te.

I botten är den alldeles svart för där ligger Ballerina-kakan. Mina formar hade lite större botten än vad kakan var, det blir nog ännu finare om kakan täcker hela botten.

lördag 7 januari 2012

Isak och björngapet

Nu är vi hemma efter en lång dag som började redan klockan sex i morse, så tidigt har jag inte stigit upp på lääänge, men eftersom Leif och Isak skulle vara på ishallen redan klockan 7 var vi tvungna att stiga upp i tid. Leif gick ut och skottade fram bilen och jag fixade frukost till hockeyspelaren. När de hade åkt i väg kröp jag ner i sängen hos Ida och somnade om i någon timme. Så mysigt!

Isak först ut!
  
Inför Isaks lags andra match idag fick de åka ut genom björngapet precis som a-laget. Jag tror det var många stolta killar (och föräldrar) just då. Vem tror ni var först ut genom björngapet? Isak så klart! När de sen presenterade laget så sa de "Nr 7 Isak "Happyface" Edman". Kul att tränarna alltid uppfattar honom som en "glad skit". Vi här hemma får ju se andra sidor av honom ibland.

Nu har vi precis ätit en snabbmiddag bestående av tacos och stark tacopaj. Barnen har bänkat sig i soffan för att se Gladiatorerna, själv ska jag ta en kopp te för att försöka piggna till.

fredag 6 januari 2012

Bakning till Isaks hockey-cup

Nu har jag pysslat färdigt med bakningen inför imorgon då vi ska ha fikaförsäljning på SSAB-cup, en hockeyturnering för 11-åringar.


Jag har bl.a. gjort choklad-cupcakes med chokladfrosting som jag sen dekorerat med hjärtan och stjärnor av sockermassa.


Det som var mest pyssligt och tidskrävande var att skriva lagnamnet på alla sockermasse-hjärtan och stjärnor. Det blev inte så jättevackert, att skriva för hand har aldrig varit min starka sida, men det viktiga var ju att visa vilket lag som är bäst.

Det blev några hjärtan och stjärnor att skriva på.
Isak spelar alltså i LHF Vit om nån skulle missa det :)

Nu är det bäst att diska undan och komma i säng för imorgon ska jag upp tidigt och göra mackor som vi också ska sälja.

Tjocka revbensspjäll med thai-chili-sås

Idag lär det bli en seg dag eftersom jag såg Sverige ta guld i junior-vm-hockeyn i natt. Ida vaknade ovanligt tidigt (typiskt) men tack o lov var Isaks iPad nere vid oss så hon sysselsatte sig själv i över en timme med den. Världens bästa barnvakt nu för tiden! Jag måste ta mig ut på en promenad trots att det verkar vara ett busväder med snö och blåst, för frisk luft brukar vara det bästa när man är trött (förutom att sova).

Igår åt vi goda tjocka revbenssjäll från grisen vi köpte precis innan jul av en bekant.
Tjocka revbensspjäll med thai-chili-sås
1,5 kg revben, tjockskurna, av fris, sågade
1-2 l vatten, så att det täcker spjällen
salt
hela vitpepparkorn
hela svartpepparkorn
0,5 msk röd chili, torkad, grovmald
1 dl thai-chilisås
1 tsk sesamolja
2 tsk ketjap manis
1 tsk salt

Koka upp vatten, tillsätt torkad chilipeppar och övriga kryddor.
Lägg i köttet och sjud det under lock 1 timme.
När revbenen kokat färdigt ta upp dem ur buljongen. Hit kan förberedas dagen innan.
Blanda thai-chilisås, sesamolja, ketjap manis och salt i en stor bunke.
Blanda runt revbenen i såsen.
Smörj en ugnssäker form och lägg i revbenen, spara såsen till pensling.
Stek i mitten av ugnen i 175° ca 40 min och pensla lite då och då med såsen.
Skär upp i bitar och servera.

Ida och Isak sitter och väntar på middagen.

Till revbensspjällen åt vi sallad, dressing med yoghurt och thaichilisås och potatishalvor. Potatishalvorna tillagde jag i ugn samtidigt som revbensspjällen. Smidigt! Det här var en god marinad men det mesta man gör med thaichilisås blir ju gott, eller hur?