Det absolut godaste jag vet är kanelbullar, snurror, kammar eller hur man nu väljer att baka ut dem. Men ingredienserna är ju detsamma och det är det som är det goda. Helst ska det vara en massa kardemumma i degen och en massa kanel i fyllningen. Precis som dessa!
Kanelbullar har alltid var det bästa jag vet och kommer nog alltid att vara det. Så 4 oktober är en högtidsdag för mig. För visst har ni koll att det då är kanelbullens dag? Så imorgon ska vi frossa i kanelbullar.
Dessa är bakade på vatten och vi som har eller har haft mjölkallergiska barn har länge vetat hur bra det blir att göra bullar med vatten. Men nu har jag sett att det trendar bland bakbloggare. Så himla bra för allergiker att fler upptäcker hur gott det blir att undvika allergener som t.ex. mjölk och ägg. Och jag drömmer ju fortfarande om en nötfri värld 🙂
Det absolut bästa med det här bullreceptet är att man bakar ut dem på en gång så att de får jäsa länge på plåten. Så skönt att gör allt på en gång.
Dessa frallor gör man också det med och de bakade jag ofta när barnen var små. Perfekt under småtidsåren att all arbetsinsats sker samtidigt, eftersom man inte vet hur lugnt det är och om man verkligen har tid att baka ut degen efter ca 30-50 minuters jäsning.
Kanelsnurror
Vetedeg
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
1,5 msk kardemummakärnor, mortlade
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör (eller mjölkfritt margarin)
12-15 dl vetemjöl
Kanelfyllning
200 g rumsvarmt smör (eller mjölkfritt margarin)
1,5 dl farinsocker
3 msk mald kanel
Sockerlag
1 dl strösocker
1 dl vatten
Garnering
pärlsocker
Blanda ingredienserna till fyllningen och ställ åt sidan.
Koka upp socker och vatten till sockerlagen och ställ åt sidan.
Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig.
Blanda i kardemumma, socker, vaniljsocker och salt.
Tillsätt smöret i bitar och blanda ner mjölet lite i taget med degkrok.
Knåda degen i maskin ca 10 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
Kavla varje del till en rektangel och bred på fyllningen.
Vik i hop degen på mitten och kavla lite så den blir jämn.
Skär i ca 2-3 cm breda remsor.
Skär varje remsa som ”byxben” dvs gör en skåra tvärs över dem men inte ända upp på ena sidan, där de ska hålla ihop.
Tvinna byxbenen och rulla sedan ihop till en bulle.
Fäst änden under bullen så den inte lossnar.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 1,5-2 timmar beroende på hur varmt du har.
Grädda bullarna 8-10 min i 225 grader tills de fått fin färg.
Pensla dem sedan genast med sockerlagen och strö över pärlsocker.
Mycket fyllning med en massa kanel ska det vara.
Ihopvikt och redo att skära i remsor
Ser ni högst upp så sitter remsorna ihop, sedan tvinnar jag byxbenen runt varandra innan jag snurrar ihop till kanelsnurror.
Kanelsnurror på jäsning
Nyuttagna ur ugnen penslar jag kanelsnurrorna med sockerlag och strör över pärlsocker.
Finns det något godare än nygräddade kanelbullar…eller kanelsnurror?