fredag 17 december 2021

Asiatiska sesamräkor

Fredag igen och inte vilken fredag som helst. Utan det är min sista arbetsdag detta år. Nästa gång jag slår igång jobbdatorn är det 2022. Men nu ska vi först ta oss igenom den här dagen och tyvärr måste jag arbeta till klockan 17. Men så mycket som jag har att göra så kommer det gå fort och sen har jag flera dagar, ja t.o.m veckor på mig att baka, fixa, planera och mysa.

Fredag, sista jobbdagen 2021 och allmänt en bra dag – Känns som att det är värt att fira lite extra.

Om det är fler som vill äta lite extra gott idag och kanske börja med en förrätt så kan jag tipsa om dessa goda sesamräkor. De är så goda så jag har hunnit äta dem två gånger senaste månaden. Så fräscht och gott!


Asiatiska sesamräkor

5 hg räkor med skal
1 msk sesamolja
0,75 msk rapsolja
lite flingsalt

sesamfrön, gärna rostade
parmesan, finriven
salladsblad

Skala räkorna, lägg dem i en skål med sesamolja och rapsolja.
Låt dra en stund, smaka av med lite salt

Fördela räkorna på salladsblad, strö över sesamfrön och parmesanost.
Servera.





Nu ska jag hitta nån lunch att äta idag innan jag fortsätter beta av min to-do-lista på jobbet. En av de bästa sakerna med att jobba hemma är att man kan äta god lunch även om det inte blir kvar rester till matlåda. Det går ju så snabbt och enkelt att fixa i ordning en omelett t.ex.

Det sämsta är att man jag ofta tar lunchen och även tekoppen framför datorn istället för att sitta vid köksbordet och ta en riktig paus. Fast jag får min paus de dagar jag tar en promenad vid lunchtid, så skönt med frisk luft, motion och LJUS. Tyvärr är jag inte så duktig varje dag.

Ha en underbar fredag och helg!

måndag 13 december 2021

Köttfärs- och potatisgratäng

 Dags för en ny arbetsvecka och nya vardagsmiddagar. För mig är det sista arbetsveckan innan julledigheten. Lovely!

Gratänger som tillagas i ugnen är en life-saver på vardagar. Medan maten står i ugnen hinner jag fixa med annat, t.ex. göra sallad och duka. Den här gratängen tar dock lite tid att förbereda innan den står i ugnen eftersom köttfärsen ska stekas och potatisen ska skalas och skivas. Men det finns ju enklare gratänger.

Något annat som underlättar vardagsmiddagarna är att ha en stor skål råkostsallad stående i kylskåpet. Enkelt att bara ösa upp i en mindre skål och ställa på bordet till middagen. Dessutom är den ju så himla god, både jag och Ida älskar den så en stor sats räcker inte många dagar i det här huset.

Köttfärs- och potatisgratäng

1 gul lök
500 g köttfärs
0,5 dl tomatpuré
1 msk torkad oregano
100 g färskost naturell
salt och svartpeppar
800 g potatis
150 g riven ost
2 dl grädde

Skala och hacka lök, fräs i smör i en stekpanna.
Tillsätt färs, tomatpuré och oregano.
Stek under omrörning så färsen smular sig.
Rör ner färskost och smaka av med salt och peppar.
Skala potatis och skiva tunt med kniv eller på mandolin.
Varva potatis, ost och färs i en smord ugnssäker form.
Häll över grädde och avsluta med lite mer ost.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 50 min.
Servera med en sallad.

Jag och Ida tyckte att gratängen var jättegod medan Leif verkade tycka att den var lite för torr. Vill man ha den krämigare och ”såsigare” så får man tillsätta mer grädde och man kan även tillsätta grädde, mjölk eller krossade tomater till köttfärsröran. Men som sagt, helt onödigt enligt mig och Ida 🙂

onsdag 8 december 2021

Adventssallad – Saffransbulgur med kyckling

Nu har jag jobbat klar för den här veckan. Så himla skönt att ha en massa ledighet att ta ut och få flera kortveckor efter varann. Den som spar den har… Så nu tar jag ut all ledighet som jag inte kunde/fick ta ut under påsk- och sommarlovet.

Eftersom jag byter jobb i månadsskiftet januari/februari är det fullt upp på jobbet nu. Många pärmar, mappar och dokument att gå igenom och fundera på om det ska sparas eller slängas. Dessutom måste jag skriva och uppdatera många instruktioner samt ha små utbildningar i de arbetsuppgifter som jag varit själv på.

När en kompis var här och firade mitt nya jobb med bubbel och mat så bjöd jag på denna goda och vackra sallad. Så vackert med alla härliga färger.

Adventssallad – Saffransbulgur med kyckling

2 dl bulgur
0,5 pkt saffran
4 dl hönsbuljong

500 g kycklinglårfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

grönsallad
avokado
små tomater
rödlök
fetaost
granatäppelkärnor

Fräs bulgur och saffran i smör i en kastrull.
Häll på buljong och koka under lock enligt förpackningen.
Skär kycklingen i bitar. Stek den i smör i en stekpanna ca 7 min.
Salta och peppra.
Dela, kärna ur och skala avokadorna. Skär dem i bitar.
Halvera tomaterna, skär rödlök (och ev. fetaost) i bitar.
Lägg salladen på ett fat och varva bulgur, kyckling, avokado, lök, tomat, granatäpple och ost.

måndag 6 december 2021

Champinjonsoppa

Nu är jag tillbaka! Efter några dagar i sjuksängen och några dagar semester då jag fortsatte vila är jag nu tillbaka. Både på jobbet och på bloggen. Verkar vara riktigt många som är förkylda nu och jag hoppas att alla åker o Corona-testar sig. Även om man redan haft Covid eller om man är vaccinerad. För det känns inte särskilt bra att smittan ökar nu igen och nya restriktioner är kanske på gång.

Ida älskar soppa så när det bara är hon och jag hemma brukar vi passa på att äta goda soppor. Den senaste vi åt var champinjonsoppa. Så himla gott! Och varför har jag aldrig gjort det tidigare? Jag och Ida var eniga om att den var godare än kantarellsoppa och det säger inte lite.

Champinjonsoppa

500 g champinjoner, skivade
1 gul lök, finhackad
smör

9 dl grönsaksbuljong
1 tsk torkad timjan
1-2 dl grädde
salt och peppar

hackad persilja till garnering

Stek löken mjuk i smör, lägg över i en kastrull.
Stek svampen i smör i några minuter, salta och peppra.

Lägg över i kastrullen, men spara några skivor till garnering.
Tillsätt buljong och timjan.
Koka i ca 10 minuter.
Mixa soppan slät.
Tillsätt grädden och koka nån minut, smaka av med salt och peppar.
Garnera soppan med champinjonskivor och persilja.

söndag 7 november 2021

Kladdkaka med daimganache

Ni har väl inte missat att det är kladdkakans dag idag. Det hade jag koll på i fredags när jag bestämde efterrätt när vi skulle ha middagsgäster. Så det svåra var att bestämma vilken typ av kladdkaka jag skulle göra. Visst har ni sett att jag har en hel kategori med kladdkakor. Där finns många recept.

Jag valde en blandning av flera av mina gamla kladdkakerecept och det blev en riktig goding. En enkel kladdkaka med god ganache toppad med daim. Kladdig, seg och krispig!

Kladdkaka med daimganache

Kladdkaka

180 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,9 dl kakao
2,5 tsk vaniljsocker

Smält smöret och låt det svalna.
Vipsa ägg och socker.
Sikta ner mjöl, kakao och vaniljsocker. Blanda till slät smet.

Rör ner smöret.
Häll i smord och bröad springform.
Grädda i 160 grader ca 35 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.
Låt kallna.

Daimganache

185-200 g choklad, jag använde Marabous mörka
1,5 dl vispgrädde
daimbitar

Värm upp grädden till kokpunkten. Ta bort kastrullen från värmen.
Hacka chokladen i mindre bitar, rör ner i den varma grädden.
Rör tills chokladen smält.
Låt svalna helt.
När ganachen stelnat något brer du ut den på den kalla kladdkakan.
Strö daimbitar över hela kakan.





Även i dag skiner solen och jag ska alldeles strax ta mig ut på en solig promenad. Men jag tänkte vänta ett litet tag till och hoppas att solen värmer så pass så att den lilla ishinnan som är på vägarna tinar upp. Det är lite risky just nu då det är förrädiska isfläckar på vissa ställen.

På tal om solen så såg jag igår hur fläckiga mina fönster var. Så idag innan solen började skina på dem såg jag till att tvätta dem ordentligt, i alla fall insidan. Utsidan får vänta till våren och värmen.

Nån kladdkaka ska jag inte baka i dag eftersom vi åt det i fredags (och rester igår) men jag tror jag ska baka nå matbröd för det börjar ta slut i frysen. Men som vanligt när det är dags att baka tar det sån tid för mig att bestämma VAD jag ska baka.

Hoppas ni har en solig och fin söndag!

torsdag 4 november 2021

Enkel och god rödvinssås

Efter en lugn och härlig ledig torsdag, inser jag att det imorgon är kort dag och sedan helg. Underbart. Efter en intensiv och händelserik start på veckan känner jag mig nu i fas igen. Jag har ju min plugg-dag på torsdagar och i dag har ju även Ida varit hemma eftersom det är höstlov. Mysigt att inte vara ensam hemma, trots att vi har varit i olika rum mest hela tiden

Jag har försökt mig på rödvinssåser några gånger men inte riktigt lyckats, så ofta har jag istället gjort min Balsamicosås. Men nu har jag hittat ett superenkelt och gott recept på rödvinssås, så det här kommer jag fortsätta att göra. Kanske redan i morgon då vi ska ha kött-middag, men så mycket mer har vi inte bestämt kring maten.


Enkel och god rödvinssås

2 dl rödvin
2 msk balsamvinäger

2 msk kalvfond
2 msk rörsocker
en klick smör
salt & peppar

Häll vin, vinäger, fond och socker i en kastrull och låt puttra tills hälften återstår.
Rör ner en klick smör och smaka av med lite salt & peppar.
Även lite steksky från köttet kan vara gott att ha i.

Det här receptet, som så många andra, hittade jag hos Matplatsen.

lördag 30 oktober 2021

Chokladsnittar med polka

God morgon! Lördag, ledig dag, tyst hus, tända ljus och snart även en kopp te. Kan det blir bättre? Igårkväll var det fullt upp så jag hann inte njuta av att helgen hade börjat, men det tar jag igen nu.

Det märks att jag börjar få stor barn för jag hade inte handlat hem halloween-godis. Jag har tänkt tanken, men skjutit på det. Tror ni inte att grannens barn kom i går för lite ”bus eller godis”. 2 dagar för tidigt enligt mig, men…

Tack o lov hade jag en Mjölkchoklad-kaka hemma så jag kunde bryta så de fick varsin rad. Det räckte precis till halloween-gänget. Man vill ju inte vara den tråkiga grann-tanten som säger ”Men ni kan få en mandarin”. Men efter det såg vi till att åka på affären och köpte en massa godis så vi är rustade vid eventuellt fler besök. Men nu blir det väl inga fler som kommer och vi sitter här med 2 kilo godis.

Men jag såg faktiskt till att köpa godis som även går att baka med, så jag kan använda det till bakning och inte bara äta som det är. I somras bakade jag dessa småkakor med choklad- och polkasmak till våra kalas. Jag som älskar kombon choklad och mint älskade så klart även dessa och med tanke på vilken fart de försvann med från frysen så tyckte nog fler om dem.

Chokladsnittar med polka

100 smör
2,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk kakao
2 msk sirap, ljus
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Ca 70g polkagrisar

Krossa/hacka polkagrisarna till mindre bitar.
Blanda alla ingredienser förutom polkagrisar till en deg.
Dela i 3 delar, rulla till längder och platta till.
Fördela polkagriskrosset på längderna.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 11-13 min.
Låt svalna lite, skär sedan i sneda bitar.

Jag la polkagrisar i en plastpåse och sedan använde jag en träkavel för att banka sönder godisarna. Så nu har jag en massa små märken i min kavel 🙂 Så tänk på att polkagrisar kan vara väldigt hårda…

På fatet här nedanför syns förutom chokladsnittar med polka även havrekakor och hjortronsnittar.