fredag 1 juli 2016

Äntligen

Efter en katastrofal mat-vecka utan inspiration och lust till matlagning lyckades jag i dag få till en riktigt god middag. Jag kunde knappt sluta äta, men jag lyckades hejda mig så det finns kvar till lunch i morgon. Längtar!

Och den goda middagen var - Caesarsallad! Jag har faktiskt aldrig gjort det hemma förut, men nu lär det bli fler gånger. Jag har ätit det några gånger på restaurang men ofta har jag blivit besviken för det är för torr kyckling, för lite dressing o parmesan och för mycket billig sallad. Nu när jag gjorde den själv blev det en perfekt kombination och med saftig kyckling.


En efterlängtad helg har precis börjat och jag njuter av att sitta i soffan och bara ta det lugnt. I kväll ska jag inte göra nånting, bara sitta här o slöa innan jag går o lägger mig för att få många timmars sömn. I morgon då ska det bakas - äntligen. Det var riktigt länge se'n jag bakade men nu är det dags för till veckan har vi två 9-årskalas att se fram emot.

Nä nu ska jag fortsätta slöa! Ha en bra fredagkväll!

Tidig morgon, alldeles för tidig

Oj så tidigt jag var tvungen att stiga upp i morse, alldeles för tidigt. I dag drar den stora fotbollsturneringen Piteå Summer Games igång och Isak hade samling redan klockan sex för vidare färd mot Piteå och första matchen. Hoppas killarna har hunnit vakna till matchstart.

Efter att ha skjutsat Isak till samlingsstället åkte jag själv hem för att vänta in att jobbet ska börja. Så nu sitter jag här vid köksbordet med en kopp te, det lär bli några koppar i dag.


I tröttdimman är det lätt att glömma bort att det är fredag i dag. Jihoo! Fredag innebär att jag har två härliga lediga dagar att se fram emot. Fast så himla ledigt blir det nog inte för jag har två kalas att planera. På torsdag fyller nämligen vår minsting, Ida, 9 år. Men helg betyder att morgnarna inte behöver börja så tidigt och det gör mig mer än nöjd.

Nu kör vi jobb i några timmar och sen tar vi helg!

torsdag 30 juni 2016

Piggelin päron-drink

D.R.I.N.K.T.O.R.S.D.A.G
Bästa sättet att börja uppladdningen inför helgen! 

I dag ska ni få receptet på en riktig sommardrink, den var så fräsch och god så jag drack flera stycken i det fina sommarvädret som vi hade i helgen. En sockerchock i glas :) Efter att knappt ätit socker på flera månader så fick jag en rejäl socker-dos av den här drinken - men det var det värt.


Piggelin päron-drink

4-6 cl Absolut Pear
ca 2 dl Schweppes Pear Lime
1 piggelin

Blanda vodkan och läsken i ett glas.
Sätt i glassen, med pinnen kvar, i glaset.
Garnera ev. glaset med någon frukt.
Drick och njut.
(Ta bort glasspinnen när glassen smält)

Så himla god denna drink var! Och det bästa av allt, den var ju så enkel att göra! Ingen sockerlag att koka, ingen citron eller lime att pressa och egentligen inget mätande heller. Det går bra att bara hälla lite päronvodka i ett glas och sen fylla upp med läsken och sen i med glasspinnen.

Jag längtar redan till nästa gång jag ska dricka den.

onsdag 29 juni 2016

Dålig dag

Jag har lite dåligt med inspiration och ork att laga middagar den här veckan. När jag kommer hem från jobbet är jag såå trött så jag orkar inte tänka på mat och se'n är det fullt upp hela kvällen så jag hinner inte hämta ny inspiration eller förbereda nån mat heller. Suck, hatar verkligen dessa dagar. Men det brukar bara hålla i sig i några dagar sen är jag full med inspiration igen. Bara jag får lite tid...

Balsamvinägermarinerad fläskfilé med sesamfrön

På mina buffébord finns det oftast marinerat kött eller kyckling som serveras kallt. Det är ju så gott men framför allt så skönt att inte behöva laga mat när gästerna väl har dykt upp. Då är det bara att ta fram det marinerade köttet ur kylskåpet, lägga upp det, garnera och servera. Speciellt vid bufféer har man fullt upp med att duka fram allt, så då är ett hett tips att inte behöva tillaga så mycket precis på slutet. Förberedelser, förberedelser, förberedelser - är nyckeln till ett bra buffébord och lyckad fest.


Balsamvinägermarinerad fläskfilé med sesamfrön

1 fläskfilé eller fläskytterfilé
0,5-1 tsk pepparmix
2 msk sesamfrön
Marinad
0,5 dl oliv- eller rapsolja
0,5 dl balsamvinäger
0,75 msk soja
2 msk färskriven ingefära
1-2 krm pepparmix

Putsa filén. Blanda pepparmix och sesamfrön. Gnid in köttet med blandningen.
Bryn köttet runt om i olja i en stekpanna.
Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en termometer i den tjockaste delen.
Stek i 150°C tills innertemperaturen är 70°C, det tar ca 1 timme.
Blanda alla ingredienser till marinaden.
Låt köttet svalna något så att du klarar skära det.
Skär köttet i tunna skivor och lägg dem i en trång form eller i en plastpåse. Häll över marinaden. 
Låt stå kallt i minst 4 timmar, men gärna under natten.
Lägg upp på ett serveringsfat och garnera.
Skeda över lite av marinaden.

Godaste ingredienserna i marinaden gör att detta kött är underbart gott. Och det blir så otroligt mört så jag är glad att jag använde fläskytterfilé istället för fläskfilé, är rädd att den skulle falla sönder helt o hållet.

När jag serverar kallt kött lägger jag det oftast på en salladsbädd - gott och snyggt.

tisdag 28 juni 2016

Slö lyx

Ibland orkar man bara inte laga mat. Men man vill ändå äta gott. Då finns det några snabbfixade favoriter jag brukar ta till. En av dem är - löjrom! Finns inte många saker som är godare eller känns lyxigare än löjrom. Enkelt och gott - bästa kombinationen :)

Blanda löjrom med lite crème fraîche och ät tillsammans med avokado!


I dag känns det som att sommaren börjar på riktigt när både Allsång på Skansen och Morden i Midsomer har säsongspremiär. Synd bara att semestern inte har börjat. Men den som väntar på nå gott...

måndag 27 juni 2016

Örtkrämsfyllda ägghalvor

Ett av mina bidrag till midsommarbuffébordet var dessa ägghalvor som jag hade fyllt med en god örtkräm. Tyvärr blev fyllningen lite lös och det var så varmt så det syns inte hur fint jag spritsade fyllningen i gropen efter gulan. Fyllningen flöt ut nästan på en gång, snyft. Men den var lika god ändå, en perfekt kombination till lax och sill.


Örtkrämsfyllda ägghalvor

6 ägg
3 msk crème fraiche
2 msk majonnäs
2 msk finhackade örtkryddor, t.ex. persilja, gräslök, dill
salt o peppar

Hårdkoka äggen. Låt de svalna och skala dem.
Dela äggen och ta ut gulan försiktigt.
Blanda gulan med de övriga ingredienserna. Smaka av med salt o peppar.
Spritsa fyllningen i gropen efter gulan och garnera med t.ex. persilja.

Det här blev en riktigt god kombination och dessa fyllda ägg kommer jag göra fler gånger. Den här gången blev äggen lite för löskokta och därför blev fyllningen lite för rinnig. Det är alltså viktigt att koka äggen länge så att gulan är fast.

Nästa gång kanske jag garnerar med löjrom och/eller räkor istället. Det tror jag är en perfekt smak-kombination och påminner då om äggkräms-förrätten.