onsdag 1 juni 2016

AW @ BBB

Nu har jag precis kommit hem från en härlig After Work med jobbarkompisarna. Sommarvärmen och solen gjorde att vi kände att vi måste ta en AW på BBB, (Bistro Bar Brygga) en restaurang/krog vid kajen i Luleås Norra hamn med härlig utsikt över vattnet och mot mitt älskade Mjölkudden.

Vi hängde på låset när BBB öppnade och jag beställde genast in deras underbart goda Frozen Strawberry Daiquiri. Sommar i ett glas! Fast jag tror att de glömde tillsätta rom.


Kvällen fortsatte med en god fisk- och skaldjursgryta, vitlöksbröd och aioli tillsammans med ett glas rödvin. Alltså, vitlöksbröd med aioli kan vara bland det godaste som finns.

När den unge servitören kom in med brickan full med våra vinglas så råkade han luta brickan lite för mycket så ett glas ramlade och slog omkull de andra glasen. Stackarn! Hon som satt närmast fick rödvin över hela sin vita väska som numera är rosa :) Men de var snabbt framme och sa att de skulle ersätta den. Bra jobbat! Lite senare kom de även och sa att de bjöd oss alla på efterrätt. Ännu bättre jobbat! Precis så ska en restaurang agera, mycket Good will tjänade de ihop där. En olycka händer så lätt..


Till efterrätt valde jag en choklad-triologi, serverad i ett glas. I botten en pannacotta, sen en kula glass och en bit brownie, toppad med grädde och jordgubbe. Trippelchoklad lät ju hur bra som helst, men jag blev lite besviken framför allt för Brownien var så torr. Det där kan jag göra bättre själv! Jag skulle nog även valt att servera det i tre olika små skålar/glas som står på en bricka.

Perfekt ägg

Blixtar och Dunder! 
Vilket åskoväder som drog förbi i natt. Jag som sällan vaknar på nätterna vaknade av ett ryck när det lät som mest. Men nu skiner solen igen och vi har samma kanonväder som vi har haft den senaste veckan. Hoppas det håller i sig hela dagen och kvällen för i kväll ska vi på After Work med jobbet och vi vill sitta ute.

Har precis ätit för första gången i dag. Jag prioriterar att sova på morgonen så jag skippar att äta någonting hemma, istället äter jag för första gången på jobbet till förmiddagsfikat. I dag som nästan varje dag är det te och ägg som gäller. Perfekt frukost som håller mig mätt till lunchen. Men det är inte alltid man lyckas lika perfekt med ägget som i dag.


Hård vita med krämig gula, precis som jag vill ha den. Torr tråkig gula är såå torrt och lös gula vill jag absolut inte ha. Det är en fin linje mellan för lös och för hård, men all äggkokning har gett resultat för nu lyckas jag nästan jämt.

tisdag 31 maj 2016

Coleslaw

Nu när jag äter lågkolhydratkost har jag ofta coleslaw som tillbehör, extra gott nu när man dessutom enkelt får tag i färsk vitkål. Jag använder aldrig recept när jag gör Coleslaw utan höftar, men innan jag blev van hur just jag vill ha den så använde jag det här receptet som grund.


Coleslaw

3 dl vitkål
1 msk majonnäs
1 dl crème fraiche, gräddfil eller turkisk yoghurt
Salt
Svartpeppar

Strimla vitkålen med en kniv. Lägg i en bunke.
Tillsätt majonnäs, crème fraîche och kryddor.
Blanda med slev i stora dag. Coleslawen ska kännas luftig.
Smaka av.

Vissa vill ha väldigt mycket majonnäs-smak och mycket "klet", andra vill ha den lite fräschare där man mest bara anar att det är mer än vitkål i bunken. Hur vill du ha din? Jag vill inte ha så mkt majonnäs och jag vill inte ha för mycket crème fraîche, men man ska mer än ana den.

Coleslaw är kanongott till en bit grillat kött och en blandsallad med tomat. Extra bra att den klarar sig några dagar i kylskåpet så att man kan bunkra lite och slippa laga nytt varje dag. 

Salladsvärme

Väderlyckan fortsätter!
Tänk att vi får så här många dagar i rad med fin-väder. Helt otroligt! 

Jag har inte kommit på vad jag vill laga och äta till middag i dag. Har ni några tips? Varma dagar som dessa blir det mycket sallad eller grillat, men grillkocken är inte hemma i kväll så det lutar åt sallad eller någon annan lättlagad och lätt mat. Men vad?!

I går åt jag en tacosallad när de andra åt "vanliga" tacos. Perfekt middag att anpassa efter eget tycke o smak. Ingen tallrik är den andra lik.


Nu är tekoppen snart uppdrucken och det är dags att väcka barnen så att morgonruschen kan dra igång. Stressigaste halvtimmen på hela da'n när frukost ska ätas, hår och tänder borstas, kläder hittas och tas på, väskor ska packas och hjälm o cykelnyckel hittas. Puuh! Hur är era morgnar?

måndag 30 maj 2016

Sommar i maj

Alltså hur lycklig blir man inte av detta väder! 

Det är så härligt med denna sol från en klarblå himmel, känns som högsommar och inte som maj. I dag har gården varit full med glada barn som leker, hoppar studsmatta, äter glass och har det så där kul som bara barn kan. Det är något speciellt med första värmen.

Själv satt jag i loungemöbeln och hade det så där lugnt och skönt som bara vuxna kan :) Jag njöt av värmen, barnens lek och en ledig kväll tillsammans med te och Elle Mat & Vin. Mycket mer behöver jag inte för att vara lycklig.

söndag 29 maj 2016

Ännu en solig morsdagsmiddag

I dag blev det ännu en solig morsdagsmiddag på altanen med grillmat. Vilken kanonhelg vi har haft! Det är nästan så att man tror att sommarlovet och semestern redan är här. Nu gäller det att tagga om för skola och jobb några veckor till. Eller rättare sagt så har jag många veckor kvar innan jag får min flera-veckors-semester, jag har några strödagar lite nu och då först.

Jag åkte i väg o tittade på Isaks fotbollsmatch medan Leif stannade hemma och fixade en god middag till mig. Vilken lyx! Tyvärr blev det storstryk för Isaks lag, men jag fick ju en stund i solen utan att behöva göra nå. Så det var inte bortkastad tid i alla fall.


Ännu en solig morsdagsmiddag

Från grillen
Från köket
sallad
bearnaisesås, grill och vanlig

Efterrätt
jordgubbar och grädde

Kardemummakryddad rabarberpaj med kokos

Ännu en solig ledig dag. I love it!

Äntligen har jag även fått vakna av mig själv, känns som det var evigheter sedan det hände, och jag njuter för fullt att inte ha blivit väckt av något annat än solljuset i dag. Kommer nog bli en bra dag :) Har jag tur kanske jag även blir lite morsdags-firad. Mors dag är ingen stor dag hos oss, men jag ska villigt erkänna att det är kul att bli lite firad och uppassad.

Jag tror att jag ska fira mig själv med en liten bit av rabarberpajen jag gjorde i går. Jag kryddade den med kardemumma, en favoritkrydda, så den blev så himla god. Dessutom tillsatte jag lite kokos och det ger en sån härlig och god smak som passar perfekt till rabarbern. Har ni inte provat det så måste ni gör det nu!


Kardemummakryddad rabarberpaj med kokos

500 g rabarber
0,5 dl socker
1 msk potatismjöl
0,5-1 msk malen kardemumma
Pajsmet/deg
150 gram smör
1 dl socker
1,5 dl kokos
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn

Skär rabarbern och blanda med socker, potatismjöl och kardemumma.
Smörj en ugnsform med lite smör. Täck botten med ett lager rabarber.
Smält smöret och låt svalna något.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
Rör ner smöret.
Strö smeten över rabarbern och grädda pajen i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan servering.

Jag använde 1 msk färdigmalen kardemumma, maler man själv behöver man nog inte en hel matsked eftersom det ger mer/starkare smak. Smulpaj är så himla gott och man kan variera ingredienserna hur mycket som helt. Den här varianten med både havregryn och kokos är en storfavorit hos mig och det blir även gott att krydda med kanel istället för kardemumma.

Rabarberpaj i solen - Det är sommar!