tisdag 31 maj 2022

Färsk pasta med skinksås

Nu när det är några vardagar mellan alla helger och fester tänkte jag bjuda er på ett gott snabbmatsrecept. Färsk pasta är perfekt att använda när man har ont om tid eller inte är speciellt sugen på att stå i köket. Det går att variera en massa och bara tillsätta det man är sugen på för dagen.

Det finns ju en massa olika smaker på fylld pasta numera. Vilken är er favorit?


Färsk pasta med skinksås

1 pkt färsk fylld pasta

1 liten röd lök
1 morot
50 g skinka
1 msk tomatpuré
1 dl grädde
0,5 dl pastavatten
1 dl parmesanost, finriven
ca 10 små tomater

Skär löken i småbitar, grovriv moroten, dela skinkan i mindre bitar och halvera tomaterna.
Stek löken i lite olja på svag värme tills den blir mjuk utan att ta färg.
Tillsätt morötterna, fortsätt stek tills de mjuknat något.
Tillsätt skinkan och tomatpurén, fräs på någon minut.
Tillsätt grädden och låt småputtra.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Ta 0,5 dl pastavatten och tillsätt till skinksåsen.
Blanda ner den färdigkokta pastan, parmesanosten och tomaterna.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Blanda väl och servera genast, ev med mer parmesan.


Vilken kväll vi har haft. Helt plötsligt blev det en högsommardag med en massa plusgrader och strålande sol. Vi satt ute länge efter middagen och njöt av den första sommarkvällen. Som jag njöt!

Svårt att tänka sig att väderprognosen stämmer, för den säger att det nu ska vara mulet och regn i ungefär en vecka. Jag vill ha fler kvällar som denna.

söndag 29 maj 2022

Inspiration från Beirut Café

När jag och Leif var i Stockholm för några helger sedan åt vi på Beirut Café en av kvällarna. Jag och Olivia åt lunch där i somras och tyckte att det var jättegott och jag misstänkte att även Leif skulle gilla deras libanesiska mat. Och det gjorde han!

Eftersom vi har lite dålig koll på all meze och inte kunde bestämma vad vi ville ha så tog vi en avsmakningsmeny. Det började med en massa meze och sedan kom de in med ett fat med grillat kött, köttfärsrullar och kyckling. Vi var såå mätta och orkade inte alls äta upp allt. Tyvärr.

Så mycket gott och så mätta vi var efter att ha ätit av detta….
Vi blev ännu mättare efter att ha smakat av detta. Vi orkade absolut inte äta upp allt det här.

Förra helgen när det var grillväder, så ajvar- och citronmarinerade jag kycklingen innan vi grillade den. Med inspiration från Beirut Café där en av de godaste rörorna var en ajvarröra och det var mycket citron i deras matlagning. Så gott och fräscht!

Mat hemma med inspiration från Beirut Café

Måste bara berätta en kul grej från när vi var på Bierut Café. Restaurangen är uppdelad i flera ”rum” och i det rummet vi satt rymdes det inte så många bord, max 10. Vid ett av bordet satt en gammal kollega som jag inte har sett på flera år. Vi bor på områdena bredvid varandra i Luleå, men det är i Stockholm vi ses. Är inte det lustigt? (Vid ett annat bord satt skådespelerskan Marie Göranzon 🙂 )

torsdag 26 maj 2022

Bubbel, snittar och sol

Helg igen, så himla härligt! Och vilken eftermiddag och kväll vi fick igår. Sommarens första altanhäng med bubbel och snittar i riktig sommarvärme. Eftersom prognosen sa att det var sista soliga dagen på länge såg vi till att inte låta den gå till spillo.

Jag bjöd hit mamma på morsdagsfirande lite i förväg och sedan dukade jag upp lite smått och gott och vi kunde sitta ute hela kvällen. Älskar dagar/kvällar som denna.


Morsdagsmeny med snittar och bubbel

Pestosnurror med serranoskinka
Heta räkor och grönsaker på smörstekt baguette
Romdipp med chips och finn crisps snacks
Grillad brie med kex och baguette
Grillad halloumi
Grillad quesadillas med Philadelphia- och Västerbottensost
Pimiento de padrone
Vattenmelon och jordgubbar

Till efterrätt blev det så klart
Kardekummakryddad rabarberpaj med kokos och grädde


Åh vilken härlig och mysig dag/kväll vi hade. Jag älskar extra lediga dagar mitt i veckan. Det är som att man njuter lite extra än när det är vanliga helger. När extrahelgen började med halvdag på jobbet och sedan soligt altanhäng med bubbel och snittar är det så klart extra bra.

Idag har vi fixat skolavslutningskläder till Ida. Lika underbart varje år när det är fixat. I år var hon ganska säker på vad hon ville ha för kläder, så det kändes extra skönt att vi hittade just det hon hade tänkt sig.

Nu blir det soffhäng framför tv:n resten av kvällen sedan är jag redo för jobb imorgon igen. Innan vi åter tar helg 🙂

tisdag 24 maj 2022

Vilken helg

Vilken helg vi har haft (igen)! Så underbart med lite sol och värme. Vi har pysslat på i trädgården lite. Vi har krattat, satt potatis, planterat i några blomkrukor och förberett några andra med jord. Dessutom är altanen och alla utemöbler skurade och redo för altanhäng. Men i dessa pollentider måste allt skuras varje dag för att få bort allt det gula.

Alltså det har bara smällt till i naturen de senaste dagarna, så det börjar bli så himla fint nu när det äntligen börjat grönska både i gräset och buskar. Nu längtar jag ännu mer till sommaren och fler lata dagar.

Grillsäsongen har dessutom börjat på riktigt nu, då vi äter grillat till middag var o varannan dag. Så himla gott!


I söndags var det stor risk för regn enligt prognosen och på eftermiddag var det riktigt mörka moln runt omkring oss. Men det drog förbi utan en droppe regn på oss. Men solen gick i moln och det blev lite småkyligt ute. Men trots en inne-eftermiddag fick vi många ute-timmar i sol under helgen.

Jag passade även på att baka årets första rabarberpaj och jag gjorde den enklaste och godaste. Det lär blir många många fler under de kommande månaderna.

Ser ni alla molnen som speglar sig i bordet (och teet)?

fredag 20 maj 2022

Heta räkor och grönsaker på smörstekt baguette

Eftersom det är så dåligt med uppdateringar numera så glömmer jag ju även bort att dela med mig av goda recept, till exempel det här som vi åt för jättelänge sedan. Men vilken tur att jag nu är tillbaka med blogginlägg så att ni hinner fixa denna godsak i helgen.

Svårt att misslyckas med räkor, grönsaker, bröd och lite hetta. Det här tycker jag att ni ska prova, kanske redan ikväll. Eller allra senast imorgon 🙂


Heta räkor och grönsaker på smörstekt baguette

5 hg räkor med skal
färsk spenat
röd paprika
salladsärtor
olivolja
hackad chili och/eller chiliflakes
1 liten vitlöksklyfta

baguetteskivor
smör

Skala räkorna och skär paprika och salladsärtor i mindre bitar.
Stek chili och vitlök i olivolja ett tag.
Tillsätt spenat, paprika och salladsärtor. Stek tills det mjuknat men ändå behåller lite tuggmotstånd.
Tillsätt räkorna, rör runt.
Smaka av med salt och chili.

Stek baguetteskivorna i smör.
Lägg på en tallrik och lägg heta räkor och grönsaker på.
Servera och njut.


I dag blir det räkor till middag hos oss men jag tror inte att det blir dessa heta räkor. Jag är sugen på nån räkpasta så det lutar nog åt det istället.

Har ni några roliga planer i helgen? Efter den här intensiva månaden med hockey, jobb, smärta och sedan en Stockholms-weekend så ska jag vila och mysa på här hemma hela helgen. Inga planer, inga måsten. Bara njuta. Gå i pyjamas fram till lunch, äta frukost i flera timmar och sedan hoppas jag på sol, altanhäng och grillmiddag också.

Jag älskar fredagkvällar och känslan med en hel helg framför mig och det absolut bästa är att veta att jag har två sovmorgnar framför mig. Vårt flyg hem i måndags blev flera timmar försenat så vi kom inte hem förrän 3 på natten så det blev inte många timmars sömn. Natten efter blev det också för få timmars sömn för då skulle Isak skjutsas till flygplatsen redan strax efter 5 (helt i onödan för hans plan var också flera timmar försenat).

Så mitt sömnkonto ligger kraftigt på minus. Det ska bli så skönt att få sova en hel helg – om jag vill 🙂

torsdag 19 maj 2022

Tillbaka

Plötsligt händer det 🙂 Efter en väldigt lång bloggpaus är jag nu äntligen tillbaka med ett inlägg. Den här vintern och våren har varit ovanligt energikrävande och mitt fokus har inte varit på bloggen. Som ni kanske har märkt.

Tanken att sluta skriva har slagit mig men jag tycker ju faktiskt om att blogga, så jag fortsätter ett tag till. Jag kommer nog aldrig komma tillbaka till ungefär ett blogginlägg om dagen som jag skrev tidigare. Men några inlägg per vecka ska jag försöka få till i alla fall.

Jag kommer in mer och mer i nya jobbet och min hemska värk från höft/rumpa börjar bli mer hanterbar och nu när vi går mot min favorit-årstid med ljus, sol och värme räknar jag med att få mer energi igen.

Nu har det även varit en väldigt intensiv månad med hockeyslutspelsmatcher var o varannan dag. Luleå såg så bra ut och vi var nog många som trodde och hoppades på ett guld i år. Men tyvärr blev det förlust i den sjunde och avgörande matchen. Sån enorm besvikelse och tomhet.


Men eftersom jag och Leif hade en Stockholmsresa inbokad dagen efter den bittra förlusten gick det ganska snabbt att glömma (förtränga) det tråkiga och fokusera på en skön ledighet istället. Vi hade tre härliga dagar med mycket mat, dryck och promenerande. Vi fick även njuta av Ola Salo och Peter Jöback i Jesus Christ Superstar. Vilka sångare!

Extra lyx med nygräddade små våfflor till frukost-efterrätt.
Årets första uteserveringslunch och med rosévin i glaset till och med. Som jag har längtat!Lördagskvällen började med en Singapore Sling (på en uteservering).
Caesarsallad och rosévin innan musikal
När inte teet är något speciellt så blir det i alla fall godare när det dricks i en god/fin mugg/glas.
När man är sugen på något sött är det självklart med ett besök på Mr Cake. Jag var så sugen på te och bulle så jag glömde ta kort innan bullen nästan var slut 🙂

Tyvärr var det inte så varmt som jag hade hoppats på. Solen värmde skönt men när den gick i moln blev det kyligt, tyvärr. Men jag fick äta tre uteserverings-luncher – det som jag har längtat så mycket efter.

Nu längtar jag efter lite sol, värme och altanhäng här hemma också. Det var så grönt och fint överallt i Stockholm så jag längtar efter lite mer grönska också. I dag skiner solen här hemma så nu räknar jag med att det händer grejer i naturen….

Vackra Stockholm

söndag 1 maj 2022

Svimma av smärta

Precis det, svimmade av smärta, gjorde jag i onsdags. Jag har haft så sjukt ont i höften/rumpan i över en månad och varken läkare eller fysioterapeut verkar komma på vad det är. Känns så hopplöst och jag är så otroligt less denna obeskrivliga smärta. Det har varit många tårar av hopplöshet.

Det är alltid som värst på morgonen och jag tar mig knappt ur sängen. I vanliga fall brukar jag ta det väldigt lugnt och till slut tar jag mig upp. Men i onsdags blev jag så less på den här smärtan och ”orkade” inte ta det lugnt. Men det var ett stort misstag.

Jag hann inte ta många steg innan jag kände att jag började kallsvettas och började se dimmigt. Nästa minne jag har så ligger jag på golvet och Leif ringer 112.
  
Det här testet fick jag så klart utföra för att kunna utesluta stroke i ett första skede.

Det blev ambulans till akuten för att kolla upp om det verkligen var smärtan som gjorde att jag svimmade. När medicinläkaren undersökt mig och sagt att både hjärta och hjärna var okej, så kom ortopeder för att kolla på höften.

Efter undersökning, röntgen och en kortisonspruta så kom de fram till att det nog var mjukdelar som var värsta boven och då fick jag gå hem (för mjukdelar struntar ju ortopeder i). Nu får fysioterapeuten fortsätta vara detektiv och komma på vad problemet är. Jag har några nya ledtrådar, som jag hoppas kan hjälpa honom att lösa gåtan.

Tänk så gott lite sjukhusfika kan vara.
Jag var såå hungrig och te-sugen eftersom jag svimmade före frukost och varken hunnit äta eller dricka te.

När jag svimmade så stod jag vid köksbordet och när jag vaknade låg jag mitt under bordet 🙂 I fallet slog jag i både huvudet och ryggen, förmodligen både i bordet och golvet dessutom. Gissa om jag är öm?

Det var ingen rolig erfarenhet, men det gick ändå rätt bra. Det hade kunna gå så mycket värre. Köksgolvet är hyfsat mjukt, det hade kunnat vara ett klinkergolv istället om jag hade hunnit till toaletten/duschen. Dessutom var Leif hemma, dagen innan hade han åkt i väg till jobbet mycket tidigare. Så jag hade verkligen tur i oturen.

Jag stannade hemma från jobbet både torsdag och fredag för att återhämta mig från mitt lilla trauma. Men svårt att veta hur jag ska kurera mig på bästa sätt. Pga skallskadan efter fallet så borde jag ta det lugnt, men höften/rumpan mår bäst när jag promenerar och är som sämst när jag sitter eller ligger för länge.