fredag 29 april 2022

Lime- och chilimarinerade räkor på chilichips

Fredag igen men i dag saknas fredagskänslan än så länge. Vi får hoppas den infinner sig snart för det är ju absolut bästa känslan. Älskar fredagar! Med lite gott att äta i kväll och vetskapen om att vi alla är lediga imorgon så blir det nog lite fredagskänsla trots allt.

Jag och Ida fick helt oväntat en dag hemma tillsammans. Jag är sjukskriven och Ida fick plötsligt en ledig dag då hennes skola är bombhotad och håller stängt hela dagen. Så vi ska försöka få till en mysdag och njuta av att vi båda är hemma och lediga tillsammans. Att det dessutom är en fredag gör det extra bra.

Vill ni ha något snabbfixat och gott till i kväll så kommer ett kanontips här. Jag brukar alltid föredra att använda räkor med skal då de är såå mycket godare än frysta skalade räkor eller räkor i lag. Men till den här rätten som kryddas ordentligt så funkar det faktiskt med färdigskalat och då går det ju så mycket snabbare att fixa i ordning också. Så passa på!


Lime- och chilimarinerade räkor på chilichips

0,5 dl olivolja
1 lime, både rivet skal och saft
1 tsk sambal oelek
chilipeppar
cayennepeppar
flingsalt
1 burk räkor i lag eller samma mängd frysta
crème fraiche
chili–tacochips

Häll bort lagen från räkorna eller tina dem om du använder frysta (kom även ihåg att låta dem rinna av så att de inte är så blöta).
Blanda ihop olivolja, rivet skal och saft från lime och sambal.
Krydda med cayenne- och chilipeppar.
Lägg i räkorna och låt marinera i minst 1 timme.
Häll bort marinaden. Salta med flingsalt på räkorna.
Lägg ut tacochips på ett fat.
Lägg en klick crème fraiche på varje chips. Lägg några räkor överst.
Servera och njut!


Nu ska jag sätta igång den här fredagen med en morgonpromenad i solsken, men det verkar vara lite småkyligt då termometern visar nollgradigt. Men solen och ljuset gör en ju så lycklig. Sedan blir det städning för att få lite helgfint och för att få hjälp av Ida har jag mutat henne med en sushi-lunch. Bästa och godaste mutan 🙂

Ha en underbar fredag!

söndag 24 april 2022

Påsk 2022

Påsken kom och gick, alltså en underbar högtid men den är så kort. Jag påskpyntar litegrann helgen innan påsk och plockar bort det på annandag påsk. Men sån lugn och härlig långhelg är det sällan man har – med eller utan pynt.

Vi började på skärtorsdag med att fira min syster som fyllde år några veckor tidigare, men några förkylningar fördröjde firandet. Som oftast på kalas börjar vi med bubbel och snittar. Det bästa jag vet!


Sedan blev det ugnsstekt lax med goda tillbehör och kvällen avslutades med mammas goda mandelmassatårta med grädde och bär.

På långfredag var den sen dags för första semifinalen för Luleå hockey och det gick ju inte så bra. Men det har vi redan glömt eftersom kommande 3 matcher slutade med segrar. Efter hockeyförlusten gick vi hem och åt en liten påskbuffé med det viktigaste.


På lördag, dagen med sämst väder, åkte vi till Ikea i Haparanda en snabbis och köpte lite nytt och roligt från köksavdelningen men även ett fint vitrinskåp till Idas rum. På vägen hem stannade vi och fikade hos Isak, Nattis och Rufus. Mysigt att få träffa dem alla.

Söndag grillade vi kyckling som vi åt med ugnsrostad delikatesspotatis, sallad och såser. Det kommer bli många fler sådana middagar det kommande halvåret. Se’n var påsken slut och vi har hunnit med en kortvecka på jobbet och haft ytterligare en solig och härlig helg.

lördag 16 april 2022

Rice Krispies-tårta

Ska ni äta nå gott nu under påsk? Vi hade inte planerat något stort, men igår efter hockeyn plockade jag ihop en liten påskbuffé. Det blev dock ingen påsktårta, men det är ju några dagar kvar av påsken. Det gäller ju att passa på när tillfälle ges 🙂 Visst har ni sett att jag har en kategori som heter Påsk där ni kan hitta lite inspiration.

Den här påskinspirerade tårtan gjorde jag för nån vecka sedan när vi firade en 24-åring. Det påskinspirerade är alltså den gula mangon och den gula krämen. Det är så enkelt till påsk för det behövs bara lite gult för att kännas som en påskrätt.

Det här är en gammal favorittårta som jag inte gör så ofta eftersom Isak är äggallergiker och då är det inte så kul att bjuda på en tårta som i stort sett bara är ägg.



Rice Krispies-tårta

Marängbotten

4 äggvitor
3 dl strösocker
3 dl Rice Krispies

Vispa vitorna till ett hårt skum.
Vispa ner sockret lite i taget.
Blanda försiktigt ner Rice Krispies.
Bred ut smeten i två stora rektanglar på en bakpappersklädd ugnsplåt. Man kan bred ut till endast en rektangel över nästan hela plåten, men då får man skära marängen i två delar när den är färdiggräddad.
Grädda marängen mitt i ugnen i 125 grader 60–75 minuter tills den släpper från pappret.
Låt svalna.

Kräm

4 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
100 g smör

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka på svag värme under omrörning till en tjock kräm.
Rör hela tiden och se till att krämen inte bränner fast i botten.
Ta bort kastrullen från plattan så fort den tjocknar.
Häll upp krämen i en skål eller bunke och låt svalna.

Garnering

3 dl vispgrädde
mörk eller ljus choklad
frukt och/eller bär

Bred krämen på ena marängbotten och lägg på den andra halvan.
Vispa grädden och bred den fluffigt på tårtan.
Garnera med frukt och/eller bär.
Smält chokladen över vattenbad och ringla över hela tårtan.

En marängbotten ligger på fatet och en ligger och väntar på plåten.
Gul och god krämYtterligare en marängbotten på tårtan.Garnera med grädde och frukt och/eller bär.Avsluta med att ringla choklad över hela tårtan.

tisdag 12 april 2022

Kycklingpasta med rucolapesto

Tänkte ge er ett perfekt recept – lika bra till vardag som till fest. Jag älskar krämig pasta, grönsaker, kyckling och pesto, så det är ju inte konstigt att jag tyckte att det här blev kanongott. Och jag var inte ensam om det, för all mat gick åt. Så det blev ingen mumsig lunchlåda åt mig.

Alltså smaksatt ost måste ju vara den bästa genvägen till smarrig mat.



Kycklingpasta med rucolapesto

500 g pasta

1 kg kycklingfilé
1 paprika
1 rödlök
1 morot
0,5-1 liten påse babyspenat
en näve små-tomater

150 g färskost med rucolapesto-smak
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl grädde
pastavatten

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Dela kycklingen i mindre bitar, stek och salta o peppra. Lägg åt sidan.
Dela paprika och rödlök i mindre bitar. Stek mjuka.
Skala och riv moroten grovt. Tillsätt till stekpannan tillsammans med spenaten.
Blanda ner den stekta kycklingen tillsammans med färskost, crème fraiche och grädde.
Koka ihop, tillsätt lite pastavatten, grädde eller crème fraiche om det behövs.
Halvera tomaterna.
Tillsätt pastan och tomaterna till allt det övriga och rör om ordentligt.
Smaka av med salt och peppar.
Servera genast, ev med finriven parmesan.

En lite portion 🙂 Jag tog om flera gånger för jag kunde inte sluta äta.

Nu är det bara en arbetsdag kvar av den här veckan för jag har slagit på stort och tagit ledigt på skärtorsdag. Det innebär att jag kommer vara ledig fem dagar på raken. Lovely!

Vi har ingen påskresa och inget annat inplanerat, utan vi ska ta det lugnt på hemmaplan. Vi lär äta och dricka en hel del gott, inte bara påskgodis, om jag känner oss rätt. Dessutom kommer vi nog se en hel del hockey. Efter en veckas uppehåll drar semifinalerna igång på långfredag eller påskafton för Luleå. Vilken dag och motståndare det blir avgörs ikväll.

måndag 4 april 2022

Banoffee pie i glas

Oj så fort den här helgen har gått. Jag är inte riktigt redo för vardag och jobb än. Men jag vet att så fort jag sätter mig vid jobbdatorn är jag redo igen och sedan kommer veckan gå i raketfart och sen är det helg igen.

I lördags började jag med en lång (och ovanlig) sovmorgon, fortsatte med go’frukost och efter hockeykvarten blev det kalas med plankstek och tårta. På söndag-förmiddagen gick jag på en promenad och på slutet var det snöigt, kallt och blåsigt. Vem kunde tro då att det skulle bli en kanoneftermiddag med strålande sol, så jag satt ute och njöt i flera timmar. Det är väl det som kallas april-väder 🙂

För några helger sedan då vi firade våra 25 år tillsammans hade vi inte tårta (som i lördags) men en supergod efterrätt i glas. Jag tror det blev Idas nya favorit-efterrätt.


Banoffee pie i glas

4-8 digestive
0,5 – 1 karamelliserad mjölk
2-4 dl vispgrädde
2 bananer
1-2 bitar daim
färska bär

Smula kexen, jag tycker det är enklast att sätta dem i en plastpåse och smular sönder dem för hand eller med en kavel.
Vispa grädden.
Öppna burken med karamelliserad mjölk.
Skiva banan.
Varva alla ingredienser förutom bären i ett glas.
Toppa med färska bär.

Tidigare har jag ätit detta i paj-form men det här var nog snäppet godare. Dessutom blev det gott och fräscht med de färska bären, för den här efterrätten kan bli ganska söt annars.

Svårt att sätta några exakta mått. För det bästa med att göra efterrätt i glas är att man kan anpassa efter tycke och smak mycket mer än om man gör en paj/kaka.