fredag 29 mars 2019

Fredagsfunderingar

Varför ska det vara så svårt att sova? 

Jag har tänkt för mycket och sovit för lite den här veckan och hade tänkt ta några minuter sovmorgon i morse. Men icke, istället vaknar jag en timme före klockan ska ringa och kan absolut inte somna om. Suck!

Men det är bara att göra det bästa av situationen så jag steg upp och fick en lugn och skön vardagsfrukost innan morgon-ruschen sätter igång. Inte helt fel det heller.


Solen skiner från en klarblå himmel så det blir perfekt med en morgonpromenad till jobbet. Tror faktiskt att jag ska försöka hinna med en lunchpromenad också. Gäller att passa på! Se'n blir det AW ikväll med två andra mammor. Lär blir mycket snack, mat och dryck. 3 av mina favoritintressen 😀

Och har jag tur så klarar jag av att ta sovmorgon imorgon lördag istället. Skulle verkligen behöva det.

Ha en fab fredag🌟

torsdag 28 mars 2019

Frallor

Hembakat bröd kan vara bland det godaste som finns. Tyvärr bakar jag alldeles för sällan numera när jag försöker dra ner på kolhydrater. Men för nån vecka sedan blev suget för stort så jag var tvungen att baka några frallor som jag sen avnjöt med en massa ost och en kopp te. Såå gott.

Dessa frallor gjorde jag jätteofta när jag hade småbarn. Eftersom man bakar ut dem direkt och de bara jäser en gång - på plåten, så var det enkelt att planera att baka när barnen sov middag.


Frallor

25 g jäst
7,5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 msk honung
1,5 msk olja
2,5 dl grahamsmjöl
17 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Lägg i salt och honung.
Häll på lite av vattnet och rör tills jästen har lösts.
Slå på resten av vattnet, lägg i olja och nästan allt mjöl.
Arbeta samman degen, knåda ordentligt och tillsätt mer mjöl.
Degen ska bli ganska fast och inte klibba.
Ta upp på bakbord och forma till ca 25 runda bullar.
Låt frallorna jäsa på plåtar i 1 timme.
Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter i 225-250 grader.
Låt svalna på galler under en bakduk.


Det här är verkligen ett superenkelt recept på frallor, det går fort både att göra degen och att baka ut frallorna. Dessutom innehåller de inga konstigheter, utan det är bara ingredienser man ofta har hemma.

Jag tror nästan jag måste ta lite kvällsfika i dag, blir så sugen på dessa frallor som jag har i frysen.

Få och vanliga ingredienser

Efter en berg-och dalbane-vecka känns det väldigt bra att det är fredag imorgon och dessutom ska jag på After Work. Bra avslut på arbetsveckan att få skvallra och äta o dricka lite gott. Helgen i övrigt blir lugn, det enda vi har planerat är Idas basketmatcher på söndag. Sista matcherna för säsongen så nu gäller det för dem att tagga till ordentligt och avsluta på topp.

onsdag 27 mars 2019

Idas pasta- & skinksås

Idag har jag en gästbloggare 😍

Ida lagade en supergod pasta för några veckor sedan. Hon kom på receptet, tillagade det, skrev ner receptet här på bloggen och tog kort helt själv. Både Isak och Olivia provsmakade och blev riktigt imponerade och trodde inte att hon hade kommit på och fixat allt själv. Men så var det.

Så varsågod här kommer Idas recept!


Jag(Ida) har gjort en pasta- och skinksås när dom andra i familjen åt spagetti och köttfärssås eftersom jag inte gillar det.


Pasta- och skinksås

1 portion

ca 50g skinka
ca 150g färdigkokad pasta(själv har jag kalla)
en halv msk tomatpuré
en tsk grillkrydda
en dl grädde

Börja med att steka skinkan ett tag tills den får lite färg, sen lägger du i pastan så dom blir lite varma sen lägger du i tomatpurén och grillkryddan så det får steka in sig i pastan sen lägger du i grädden och låter det koka ihop ett tag sen är det färdigt.


                                                                                        //Ida

tisdag 26 mars 2019

Fira de som firas bör

Ida älskar att se Luleå hockeys tjejer spela hockey. Killarnas matcher är hon inte så intresserad av, men tjejernas missar hon inte gärna. När Ida och klasskompisarna tidigare spelade hockey på skolgården så ville alla vara Harju, Lassinantti och andra populära kill-spelare, medan Ida alltid ville vara Emma Nordin eller Emma Eliasson (som tyvärr la ner sin karriär för tidigt). 
Coolt tycker jag

Nu har vi firat Luleås SM-guld i flera da'r 💛
Det började i torsdags då Ida gick ner på isen direkt efter matchen och fick ta kort med alla idolerna. Och vi fortsatte i lördags med hyllningar i Stadsparken.

Emma Nordin, storfavoriten, som var så snäll och gav Ida en signerad klubba 💕
Önskar att hon hade fått se Idas reaktion. Glädje deluxe.
Nathalie Ferno
Ebba Berglund
Michelle Karvinen
Rebecka Stenberg, som tyvärr avslutar sin hockeykarriär nu.
En blyg Ida snackar lite med Emma Nordin efter hyllningarna i Stadsparken.
Självklart ville Ida känna på bucklan.

söndag 24 mars 2019

Matsedel v.13 sista veckan i mars 2019

I dag får ni veckomatsedeln extra tidigt för jag vaknade alldeles för tidigt pga stormen. Det blåser och lever om ordentligt. Blåst är bland det värsta jag vet och i kombination med ishalka är det ju nästan livsfarligt att vara ute för det känns som benen ska slås omkull utan chans att parera.

Själv ska jag sätta mig och planera vår egna matsedel kommande vecka, måste ju hinna med några nyheter så jag har recept att delge er.


Matsedel v.13 sista veckan i mars 2019

Köttfri måndag - våffeldagen

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 23 mars 2019

Fredagskalas

Igår var vi hos mamma och firade syrran som fyllde år. En tradition helt i min smak att jag och mamma fixar syrrans födelsedagsmiddag. Vi har gjort det i några år nu och alla verkar nöjda så jag hoppas traditionen fortsätter länge.

Jag älskar ju att fixa fest o laga mat och efter en vecka då jag har känt mig hängig så var det perfekt med lite fest och kalas.

Vi började med bubbel och snacks, bl.a nya favoriten grönkålschips.

Snackbordet och bubbel

Fredagskalas 

stekt aubergine i tomatsås
ostomelett
rostbiff
edamamebönor
broccolisallad
mozzarella, tomat o basilika
inlagd gurka
ostar
kex
varm korv o bröd
ägghalvor

Min plocktallrik
Supergod rätt med aubergine, tomatsås och parmesan.
Fräsch sallad med bl.a. citronmarinerad broccoli.
Edamamebönor med flingsalt
Omelett med en massa smarrig ost.
Rostbiff, tomater, mozzarella och basilika.

fredag 22 mars 2019

Det går bra nu

Ni vet känslan då allt går er väg. Så känns det för mig just nu.
Och jag ska njuta för fullt så länge det varar 😀

Bubbelfredag, strålande sol, migränfri, gårdagens SM-guld för hockeydamerna och många intressanta o roliga möten på gång, gör att jag ser fram emot dagen, helgen och nästa vecka.


För en vecka sedan kändes det helt annorlunda, men istället för att deppa ihop gjorde jag något åt det och nu får jag skörda resultaten 💛


Igår var Ida lycklig då hon fick se sina idoler vinna helt överlägset den femte och avgörande finalen och sedan blev hon fotograferad med de flesta tjejerna och fick sin hockeytröja signerad av idolerna.
Vilka ödmjuka och duktiga tjejer som spelar i Luleå hockey, verkliga förebilder💛💪

Ida med världens bästa back och Luleås kapten - Jenni Hiirikoski