tisdag 1 januari 2019

Nyår 2018/2019

Vilken mysig dag och kväll vi hade i går!

Vi började med eftermiddagsfika hos Olivia i hennes fina lägenhet och sedan åkte vi hem i snöstorm och förberedde maten lite. Resten av kvällen bestod av god mat o dryck som vi tillagade och åt i omgångar. Så himla mysigt med detta lugna tempo då vi varvade matlagning med att njuta av maten. Detta ska vi göra fler gånger!

Nyårsmeny

Förrätt
Västerbottensdillkräm med räkor

Varmrätt
Coeur de filet provencale (Oxfilé med skivad potatis och en massa vitlök)

Efterrätt
Vitchokladmousse med passionsfrukt toppad med dumleflarn och hallon



När Olivia ville gå hem till sig följde jag o Ida henne och fick en skön kvällspromenad, nollgradigt och knappt nån blåst. Vilken skillnad mot för eftermiddagens snöstorm. Så himla skönt att röra på sig lite efter all mat och vi hade sån tur så vi fick se ett stort fyrverkeri under vår promenad. Så då fick vi lite nyårskänsla också.

Hoppas att ni också fick en fin nyårsafton!

måndag 31 december 2018

Saffranssnitt med russin

Har ni nyårsförberedelserna under kontroll?

Har du kvar något paket saffran? Annars är det nog läge att köpa ett paket så att du kan baka Idas nya favoritkakor. Hade jag inte stoppat henne hade hon nog ätit upp hela plåten själv. Jag trodde verkligen inte att hon skulle tycka om kakorna som är fullproppade med russin. Men så fel jag hade! När jag bakar lussekatter petar hon bort russinet, men i dessa kakor tycker hon visst att det är gott med saffran och russin.


Saffranssnitt med russin

100 g rumsvarmt smör
1 pkt saffran
1 msk sirap
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2,5 dl mjöl
ca 3 msk russin
garnering
pärlsocker

Vispa rumsvarmt smör med saffran, sirap och socker tills det blir riktigt gult och fluffigt. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem. 
Blanda till en smidig deg och tillsätt russinen. 
Dela degen i 2 delar och forma till längder. 
Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och tryck till med gaffel. 
Strö över pärlsocker.
Grädda i 175 C ca 10-12 minuter. 
Ta ut plåten och skär kakorna på snedden medan de fortfarande är varma. Låt kallna.


Det går ju så fort och är så enkelt att baka snittkakor. Varför gör man det inte oftare? De här kakorna lär Ida be mig baka snart igen, förmodar jag 😀


Hur tänker ni fira nyår? Vi tänker ha det lugnt o skönt och bara vara familjen. Äta och dricka en massa gott, spela spel och prata. En riktig myskväll ser jag framför mig, precis vad vi alla längtar efter just nu.

Nu ser vi fram emot 2019 och hoppas det blir ett riktig bra år 💖

lördag 29 december 2018

#fuckcancer

Som jag skrev tidigare så var det en annorlunda jul i år och det var för att en högt älskad och underbar människa saknades. Min pappa somnade in en vecka före julafton efter att i nästan ett år levt med den hemska cancern i sin kropp #fuckcancer.

Jag har alltid varit bra på att fokusera på de bra sakerna och se positivt på det mesta. Tankens kraft! I dessa stunder är det en tillgång som jag är väldigt stolt över.  Jag väljer att fokusera på de och det jag har och har haft istället för det jag inte har, men det betyder inte att jag inte saknar.

Jag har ju faktiskt haft förmånen att ha världens bästa pappa i nästan 50 år och mina barn har haft världens bästa morfar i såå många år.

"Det finns en glädje större än sorgen. Glädjen att minnas"


Hela november och december har det varit fullt fokus på att pappa skulle få ett så bra slut som möjligt och att få vara med honom så mycket som möjligt medan möjligheten fanns. Jag känner nog ingen som är så hemmakär som pappa var (det skulle vara jag själv i så fall) och därför kändes det bra att vi kunde vårda honom i hemmet och att han fick somna in hemma istället för på ett sjukhus.

Jag har redan sörjt så länge eftersom vi visste att det bara fanns ett slut och vi har sett honom bli sämre o sämre, så jag känner mer tomhet än sorg just nu.

Fina julgrupper från släkt och vänner som tänkt på mig inför jul 💕

Dinner for two

I onsdags var jag och Leif ensamma hemma vid middagstid så då passade vi på att äta och laga god mat tillsammans. Något som vi båda älskar. Se'n satt vi o njöt av maten och pratade om allt möjligt utan att bli avbrutna en endaste gång 😀


Vi åt helstekt flankstek som vi sedan skar i skivor när den var färdigstekt, till det åt vi ugnsrostad sötpotatis, pepparostsås och sallad. I glaset hade vi en lättdrucken Chianti Reserva. En lättlagad festmiddag - bland det bästa som finns.


I dag har vi inga middagsplaner men det känns som vi borde rensa i kyl och skafferi en aning. Kanske lyckas jag få till en festmiddag av rester. Det är ju ändå lördag så man vill ju gärna äta lite godare. Se'n har vi ju nyårsafton alldeles strax som jag inte heller har börjat planera.

fredag 28 december 2018

Saltlakritschokladfudge

Än är det inte för sent att göra julgodis. Hinner man inte allt före jul så har man ju en härlig ledighet efter jul att fixa godsaker på.


Saltlakritschokladfudge

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 g Marabou med saltlakrits
10 krossade lakritskarameller (turkisk peppar)

Mät upp grädde, strösocker och sirap i en stor kastrull. 
Låt koka till 120 grader. 
Under tiden det kokar kan du krossa lakritskaramellerna.
Rör sedan ner honung och smör.
Bryt till sist ner den chokladen i blandningen. 
Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. 
Häll upp i en bakpappers-klädd form ca 15x25 cm.
Häll de finkrossade karamellarna över fudgen och låt stelna i kylen över natten. 
Skär sedan i lagom stora (ganska små) bitar och förvara i kylskåp.

Otroligt sött men väldigt gott var detta godis som var superenkelt att göra. Tänk på att koka i en stor kastrull så att det kan koka ordentligt för då tar det inte alls speciellt lång tid.


Jag och Ida var på en härlig promenad i dag och det var så härligt med frisk luft och dagsljus. Det var ganska många minusgrader men eftersom det inte blåste och vi hade klätt på oss ordentligt så kändes det inte alls speciellt kallt.

Även Ida tyckte om promenaden så nu hoppas vi på en repris imorgon. Men vi får inte ta det för lugnt på morgonen för då missar vi dagsljuset.

Nu är det dags för en omgång Sequence - årets jullovsspel!

Julfika med vänner

I går var jag ut o åt med två barndomskompisar, som så ofta när vi träffas så är det pasta som gäller. Så himla gott, största problemet är att man blir så himla mätt. Och vi som skulle orka fika också.

När vi hade ätit klart åkte vi till mig för efterrätt, men vi väntade ett tag med att duka fram fikat eftersom vi fortfarande var så mätta. Istället satt vi o surrade en lång stund först. När maten hade sjunkit undan en aning dukade jag fram chai-te, lussekatter, saffransbullar med vaniljmandelmassa, saffranssnitt, kanelkakor med hjortronkräm och saltlakritsfudge som vi mumsade på samtidigt som vi fortsatte surra 😀

Recepten på saffranssnitten och saltlakritsfudgen kommer.


I dag funderar jag på att göra någon god festmiddag och fira att hela familjen är samlad och ska äta middag tillsammans. Det känns som det var evigheter sedan som vi hade en lugn och skön ledig  vanlig kväll hela familjen. I och för sig lär inte hela familjen vara hemma hela kvällen eftersom det är hockey på hemmaplan. Men jag ska i alla fall vara hemma hela kvällen...

Jag har fått önskemål på kyckling så jag ska försöka hitta något nytt gott recept att prova. Efter all julmat så är jag sugen på en stor fräsch sallad också.

torsdag 27 december 2018

Kålsallad med apelsin och granatäpple

Då är det första vardagen efter jul och trots att jag fortfarande är ledig ska jag försöka komma in i lite vardagsrutiner igen. Och helt ledig är jag inte för jag har faktiskt jobbat en timme på förmiddan, men jag hade sån tur så jag kunde sitta hemma och göra det jag var tvungen att göra.

Den här goda och fräscha kålsalladen hade jag på mitt julbord och den passar perfekt till julmaten. Det bästa med kålsallader är att de är så hållbara. Igår satte jag ner lite olika salladsblad i det som blev över och helt plötsligt hade jag en jättegod sallad till köttet.


Kålsallad med apelsin och granatäpple

1 klyfta vitkål
1 klyfta rödkål
2 apelsiner
granatäppelkärnor
vinägrett
2 msk vinäger
4 msk olja
0,25 tsk salt
0,5 tsk italiensk salladskrydda

Finstrimla kålen, skär apelsiner i mindre bitar.
Blanda vit- o rödkål, apelsinbitar och granatäppelkärnor i en salladsskål.
Blanda ihop allt till vinägretten. Häll över salladen och rör om.