söndag 16 december 2018

Lucka 16: Skinka från grunden

Skinka har väl de flesta till jul, i all fall de som inte är vegetarianer. Men vad köper ni för skinka - färdigkokt, rimmad eller en där ni måste göra allt själva?

Ibland köper vi skinka från en bonde och då måste vi börja med att rimma skinkan, sedan ugnssteker vi den innan vi avslutar med att griljera. Sedan är det bara att njuta av den småvarma underbart goda skinkan. Julens godaste skinkmacka är definitivt den som man äter när skinkan är nygriljerad och varm.

Det är många moment men inget är speciellt krångligt. Så värt att lägga ner lite extra tid på skinkan.

Rimma, steka och griljera en skinka på ca 4 kg

Rimma

Stick skinkan så djupt du kan med en potatissticka ca 500 hål 2 ggr/dag.
Lägg i 20-procentig saltlake och täck skinkan helt. Förvara kallt.
Låt ligga i saltlake och stick hål minst 3 dygn.

Ugnsstek

Ta upp och torka av.
Stek i ugnen.
Börja på 75 grader i 2 timmar.
Höj till 85 grader i 2 timmar.
Hög sedan till 110 grader och stek tills innertemperaturen är 72 grader i tjockaste delen.

Griljera

Låt skinkan svalna något.
Blanda ihop
2-3 msk ströbröd
2 msk senap
ev. ägg (Jag kör alltid äggfritt och det går hur bra som helst)
Bred över skinkan och griljera högt upp i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.

lördag 15 december 2018

Lucka 15: Chokladdoppad lakritskola

Dags för lördagsgodis!
Bakom dagens lucka gömmer det sig ytterligare ett favoritgodis till jul. Salt, sött, lakrits och choklad i en härlig blandning.


Chokladdoppad lakritskola

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
havssalt

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. 
Låt det koka upp under omrörning. 
Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. 
Ställ kolan kallt att stelna. 
Smält sedan chokladen i micro eller vattenbad och låt den svalna, är den för varm när man doppar kolan så kan kolan smälta. 
Skär eller klipp kolan i bitar.
Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.


*****************

I dag står lite julbak och julgodistillverkning på dagens agenda. Myslördag deluxe alltså. Just nu står glögglimporna o jäser i sina bakformar, snart ska de gräddas och se'n är det dags för det bästa av allt - provsmakningen!

fredag 14 december 2018

Lucka 14: Glöggryta

Har ni provat använda glögg i maten? Glöggen med dess goda kryddning passar perfekt i t.ex. grytor. Ni kanske tycker att det låter konstigt? Men det är ju som rödvin men med en extra (god) touch.

Den här är glöggrytan brukar jag se till att äta minst en gång inför jul och se'n brukar det bli en gång efter jul också när vi vill bli av med all överbliven glögg.


Glöggryta

600 g grytbitar
0,5 + 1,5 dl vinglögg
2 rödlökar
ca 2 dl vatten
2 msk mörk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
0,5 – 1 tsk sambal oelek
3 morötter
2 dl grädde
ev. 1 msk maizena majsstärkelse
salt och peppar


Lägg köttet i en plastpåse. Häll i 0,5 dl vinglögg och låt marinera minst 1 timme.
Ta upp och torka av köttet. Bryn det i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta.
Skala och klyfta löken. Fräs löken och lägg över i grytan.
Rör i fond, 1,5 dl vinglögg, soja och sambal oelek. 
Tillsätt vatten så att köttet täcks.
Koka ca 45 min, lite beroende på vilket kött du använder.
Skala och skär morötterna i mindre bitar. Lägg i dem i grytan. Koka ca 15 min.
Häll i grädden. Koka upp.
Rör ev. ut maizena i lite vatten och rör ner i grytan. Låt koka 3-5 min.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till ris eller potatis och sallad.


*******************

I dag biter det i kinderna, minus 21 grader. Det är lite för kallt för min smak, så det blir nog att hålla sig inomhus så mycket som möjligt. Helst hade jag velat stanna kvar i sängen. Men det funkar inte för det är både jobb och mammografi som står på dagens agenda, så det blir några svängar med bilen.

Jag känner inte mycket fredagskänsla i dag, men det ska bli otroligt skönt med helg och några lediga dagar för vår trötta familj. Så jag hoppas på långa sovmorgnar, lugna dagar och tidiga kvällar hela helgen.

torsdag 13 december 2018

Luciafirande

Vi började luciamorgonen med ett stämningsfullt luciatåg i fina Mjölkuddskyrkan. Det var Idas klass och parallellklasser i femman som stod för årets luciafirande och de hade ett jättefint uppträdande där de sjöng högt och fint. Ida läste även en dikt som hon läste högt, tydligt och långsamt. Det är ju lätt att man drar i väg i tempo när man är lite nervös, men hon fixade det galant.



Finaste tärnan som sovit med småflätor för att få lockigt och fint hår. Snälla Olivia som orkade hjälpa Ida igår när jag själv inte var hemma. I nästan en timme höll de på. Bra jobbat!


Varje luciadag brukar jag se Norrbottens lucia på jobbet men det missade jag i år. Men vilken tur att jag fick se det finaste luciatåget i alla fall. Jag har även ätit både en lussekatt och en pepparkaka. Kanske det viktigaste på hela luciadagen, eller? Har ni haft nå luciafirande i dag?

Tänk att det är fredag i morgon igen. Det går fort nu! Hur ligger ni till med julförberedelserna? Kom ihåg att njuta också och inte bara stressa.

Lucka 13: Julkladdkakor

I lucka 13 bjuder jag er på julens godaste kladdkakor serverade med lingongrädde. Kladdkakorna är kryddade med julens smaker, den ena med saffran och den andra med pepparkakskryddor. Gör en eller gör båda! Vilken tror du är godast?


Saffranskladdkaka

100 g smör
0,5 g saffran (1 paket)
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl 

Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. 
Rör ner saffranet. 
Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.
Vispa ägg och socker i en skål. 
Rör ner smörblandningen och sikta ner mjölet. 
Häll smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i 175°C 15-20 minuter.
Låt svalna.



Pepparkakskladdkaka

100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2-3 tsk pepparkakskrydda

Smält smöret. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman mjöl, kakao, vaniljsocker och pepparkakskrydda. 
Sikta ner blandningen i äggsmeten och rör försiktigt till en slät smet.
Rör ner smöret. 
Häll smeten i en smord springform. 
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter. 
Låt svalna.


Lingongrädde

vispgrädde
lingonsylt

Vispa grädden. 
Rör ner lingonsylt lite slarvigt. 
Jag vill ha ganska mycket lingonsylt, men prova er fram.

onsdag 12 december 2018

Lucka 12: Lussekatter och saffransbullar

I morgon är det lucia och dags att äta lussekatter eller lussebullar med fyllning. I år har jag inte hunnit baka några saffransbullar med fyllning utan jag har endast gjort lussekatter. Men självklart ska jag baka saffransbullar också för jag tycker de är såå goda med en fyllning av mandelmassa och kanel eller vaniljsocker. Det svåra kommer bli att välja om jag ska göra kanel- eller vanilj-saffransbullar i år.

Jag har en massa olika recept på saffransdeg och har inte funnit nån riktig favorit än, men det här är ett av recepten som jag har i min samling. Det kommer från Buffé (Ica-tidningen) och sägs vara det recept som ger saftigaste bullarna.


Saffransdeg till lussekatter eller bullar

2 paket saffran (à 0,5 g)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
0,5 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13,5 dl)
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

God fyllning till bullar

100 g margarin/smör
75-100 g riven mandelmassa
2 msk socker
vaniljsocker eller kanel


Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg saffranet i rom eller vatten och rör om. Låt stå 30 minuter.
Ta fram smöret och skär i tärningar.
Värm mjölken till 25-30 grader, dvs lite kallare än vanligt.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran (och vätskan) i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. 
Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. 
Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. 
Knåda den lätt och baka ut till lussekatter eller bullar. Se nedan för att göra bullar.
Tryck ev. i russinen.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. 
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Pensla ev. bullarna med uppvispat ägg. 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8–10 minuter. 
Låt svalna på galler under bakduk.

Lussebullar med fyllning

Blanda ihop smör, mandelmassa och socker till en smidig smet.
Kavla ut degen och bred på hälften av fyllningen.
Strö på valfri smaksättning, kanel eller vanilj.
Rulla ihop, skär i bitar och sätt i bullformar.
Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
Pensla ev. med ägg, strö pärlsocker över bullarna.
Grädda i 225 grader i 8-10 minuter, beroende på storlek.
Låt svalna på galler under bakduk.

tisdag 11 december 2018

Lucka 11: Glögglimpa

Oj, jag håller ju på att glömma lucka nummer 11. Men den som väntar på nå gott....

Söta limpor till allt det salta på julbordet är ett måste för mig, framför allt på juldagsmorgonens frukost. Bakom lucka nummer fyra hittade ni min söta jullimpa och här kommer ett annat alternativ - glögglimpor. De här limporna bakade jag för första gången i fjol, men de var så goda så det kommer bli en stående tradition.


Glögglimpa

50 g jäst
50 g smält smör
5 dl glögg
0,75 dl brödsirap
2 tsk salt
3 dl vetemjöl
10 dl rågsikt

Smält smör, häll i glögg och ljumma till 37°C.
Smula jästen i en bunke. 
Slå på degvätskan och lös upp jästen.
Blanda ner övriga ingredienser. 
Lägg över en bakduk över bunken och jäs degen i 40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 2 bröd.
Lägg dem i smorda brödformar.
Jäs i 40 min.
Grädda nederst i 200°C i ca 35-40 min.
Pensla med lite sirapsvatten för glansig och söt yta.