måndag 16 april 2018

Tomatcurrykyckling

Nu ska ni få receptet på en riktigt god kycklinggratäng som barnen älskar och den är superenkel att göra eftersom man inte behöver steka kycklingen först. Den finns sedan tidigare på bloggen men den har hamnat jättelångt bak bland alla mina recept så då passar jag på att publicera det igen för ett sånt här kanonrecept får inte glömmas bort.


Tomatcurrykyckling

1 kg kycklingfilé
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl chilisås
1,5 msk kycklingfond
1,5 msk curry

Dela kycklingfiléerna i bitar och lägg i en ugnsfast form och salta lite lätt.
Vispa ihop alla övriga ingredienser.
Häll det över kycklingen i formen.
Tillaga i 200 grader i ca 30 minuter, beroende på hur stora kycklingbitar du gjorde. 
Rör om 1-2 gånger under tiden i ugnen.
Kontroll-skär en kycklingbit för att se att den är genomstekt.


Det sämsta med den här gratängen är att det är så god och hela familjen älskar den så det blir aldrig nån matlåda över.

Det tråkigaste jag vet när det gäller matlagning det är att steka saker. En av anledningarna till att jag älskar det här receptet är nog för att jag slipper den tråkiga stekningen. Så skönt att bara skära kycklingen, blanda ihop såsen, hälla den över kycklingen i en form och medan gratängen står i ugnen kan man  förbereda tillbehören.

Ris och broccoli är jättegoda tillbehör till kycklingen men det funkar även med pasta om man hellre vill det.

söndag 15 april 2018

Matsedel v.16 april 2018

God morgon!

Hoppas att ni också har fått vakna upp till en solig söndag. Det verkar väl som att det är kanonväder i hela Sverige och i de södra delarna är det väl sommarvärme till och med. Jag ska röja lite här inne och se'n ska jag gå ut o njuta av solen och ledigheten.

Men först ska jag ge er en veckomatsedel med matinspiration inför kommande vecka. Det är lite si o så med veckomatsedlarna, ibland hinner jag med det och ibland inte och på senaste tiden har det varit väldigt tomt med veckomatsedlar. Jag ska försöka bättra mig, men jag lovar inget.


Matsedel v.16 april 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak


*****************

Nu måste jag sätta mig och planera vår egna matsedel, jag har inte ens bestämt dagens middag. Börjar bli dags att fundera om jag ska ta upp nå från frysen så att det hinner tina innan det är dags för matlagning. Jag kanske sätter mig i solen med en bunt mat-tidningar för att hitta inspiration. Hur skönt lät inte det?!

Först ska jag börja med tekopp nr 2, se'n ska jag ta tag i dagens to-do-list.
Ha en skön o solig söndag!

lördag 14 april 2018

Familjemiddag, det bästa som finns

Dagen blev inte riktigt som planerat men den blev bra ändå. Tiden gick bara lite för fort. Vilken tur att vi har en till ledig dag innan vardagen drar igång igen. Isak hade första fotbollsmatchen för säsongen och för nya laget och jag hade förberett mig för att det skulle vara lite småkallt. Man fryser ju alltid när man sitter stilla på fotboll tänkte jag. Men så fel jag hade! Det var kanonvarmt och det blev nästan två timmar med solen värmande i ansiktet. Lovely!

När vi kom hem från fotbollen satte vi igång med maten på en gång, men det tog sin lilla tid med alla tillbehör och allt kött som skulle stekas. Men den som väntar på nå gott.....


Hela storfamiljen var samlad runt bordet och vi hade några mysiga timmar med mycket skratt och surr. Det är såna här gånger man vill stanna tiden.

Vi hade tänkt avsluta kvällen med att se något avsnitt av nån serie, men allvarligt talat så vet jag inte om jag orkar det. Klockan är inte ens 22 och jag bara gäspar och håller på att somna hela tiden. Fast ett avsnitt borde jag orka i alla fall. Vi får prova.

Ha en skön lördagkväll...om ni orkar vara vakna!

Underbart

Igår var det då äntligen fredag och jag hade en lång helg hemma framför mig och det firade jag så klart med lite bubbel. Jag hade en flaska rosé-cava som jag öppnade och njöt av samtidigt som vi förberedde maten. Som jag har sagt tidigare så är vin som godast i samband med matlagningen.


Till middag åt vi grönpepparbiffar med sås, sötpotatis, broccoli och sallad. Se'n hann jag med en kopp te innan jag hamnade i soffan framför tv:n. En lugn o skön fredag helt enkelt, precis som jag ville ha det.


Lördagen har börjat med en långfrukost men jag ska snart i väg. Det verkar vara helt underbart väder ute men jag har lite småsaker att göra innan jag ska ta mig ut i solen, både på en promenad och lite fika. Leif o Ida har åkt i väg för en slalomdag - de verkar inte ha fått nog trots en vecka full med slalom i Jämtland.

Jag hinner nog med en till kopp te innan jag ska i väg 😀
Ha en underbar lördag!

torsdag 12 april 2018

Cosmopolitan

Dags för en drinktorsdag på bloggen igen!

I dag tänkte jag bjuda på en av mina favoritdrinkar, speciellt när jag gör den själv. Köpte den på en bar en gång och då blev jag riktigt besviken. Förutom att den är supergod är den lätt att göra utan konstiga ingredienser.

 

Cosmopolitan

2-3 cl vodka
1 cl Cointreau
3-6 cl tranbärsjuice
1,5 cl färskpressad lime

Mät upp alla ingredienser i en shaker med is. Skaka och häll i glas.

Jag tycker om alkoholsvaga drinkar så att man kan dricka och njuta av många. Igår läste jag att en av årets drink-trender är just alkoholsvaga drinkar. Vilken tur, då är jag ju trendig 😀

Eftersom jag vill ha min Cosmopolitan alkoholsvag så använder jag mycket tranbärsjuice och mycket lime och det blir supergott. Friskt o fräscht!


Åh vad härligt med torsdagkväll och vetskapen om att i morgon är det fredag och se'n har vi en härlig helg att njuta av också. Lovely!

Kylskåp och skafferi är påfyllda så jag hoppas slippa ut o handla mat i helgen, istället ska jag göra roligare saker som att slöa hemma till exempel 😀

Nu ska jag gå o lägga mig för i morgon blir det ännu en tidig morgon innan det blir sovmorgon på lördag. Oj vad jag tjatar men jag ser så otroligt mycket fram emot den här helgen hemma efter två helger i Jämtland.

Att städa eller inte

Nästa vecka är det dags för oss att ha städerskorna här igen. Så skönt! 
Då slipper jag slösa så mycket tid på att städa i helgen när det ska vara kanonväder. Me like!

Har ni städerska, eller?
En till två gånger i månaden har vi en som städar hos oss men där emellan gör vi det själva. När de har varit här så känns det så himla skönt så då tänker jag att jag ska utöka städ-tiden till varje vecka för det är så värt pengarna och vore så skönt att helt släppa städningen. När fakturan kommer däremot då tänker jag att det där kan jag ju göra själv "För så jobbigt är det ju inte att städa". Så jag velar mellan att skippa det helt till att vilja ha mer städ-timmar. Så typiskt mig med min beslutsångest deluxe.

Tillsammans med Hemmiljö, ett Stockholmsbaserat företag, tänkte jag tipsa om lite olika arbetsuppgifter som man kan få hjälp med i hemmet. Jag tycker ju att vardagsstädningen är tråkigast och det jag helst vill ha hjälp med. Skulle vi någongång flytta skulle jag definitivt ta hjälp med flyttstädningen (så tråkig grej). Storstädning tycker jag däremot är ganska kul att fixa själv för då ser man ju sån stor skillnad från före och efter.

Tidigare tog jag hjälp med fönsterputs några gånger, men nu är det faktiskt en av de roligaste hushållssysslorna tycker jag. Framför allt när det är fint väder för då är det ju helt underbart att putsa fönstren utvändigt. Perfekt anledning till att vara ute!

Trädgårdstjänster som t.ex. krattning, bortforsling av skräp, altantvätt och ogräsrensning är också sånt man kan få hjälp med. Men dessa uppgifter känns inte heller speciellt jobbigt för mig (kanske för att jag är pollenallergiker så mycket av trädgårdsjobbet sköter Leif).

Jag vill alltså helst ha hjälp med återkommande arbetsuppgifter, som vardagsstädningen. Saker man gör mer sällan som t.ex. altantvätt känns inte alls lika jobbigt.

Hur är det för dig? Vad skulle du helst vilja ha hjälp med?

onsdag 11 april 2018

Broccoligratäng

Åh vad jag älskar broccoli! Det är gott i och till det mesta - som tillbehör, i grytor o gratänger, som soppa och i sallader. Det här gratängen passar som ensamrätt, som tillbehör till en köttbit eller på ett buffébord och tack vare ägg så blir den extra mättande och god.


Broccoligratäng

1 broccoli (färsk, eller samma mängd fryst tinad)
örtsalt
1 ägg
1 dl grädde
50 g philadelphiaost
riven smakrik ost

Dela broccolin i mindre buketter, koka dem nästan mjuka i saltat vatten.
Låt dem ånga av och lägg i en ugnsform.
Salta lite.
Blanda ihop ägg, grädde och philadelphiaost.
Häll blandningen över broccolin.
Strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 25 minuter så den får lite färg.

Den här gratängen tillsammans med en god sallad är sååå gott. Vill du ha lite mer äggstannings- eller omelett-känsla kan du använda 2 ägg om du vill. Vill du inte alls ha ägg så går det också bra och då bara använda grädde, men jag får för mig att ägget hjälper så att gratängen håller ihop bättre. Broccoli har ju ingen stärkelse som t.ex. potatis som gör att det blir en krämig gratäng som "håller ihop".


Tack o lov så mår jag lite bättre i dag. Febern verkar ha släppt helt o hållet och genast mår man så mycket bättre och har mer energi. Jag är fortfarande tung i huvudet och täppt i näsan men känner mig ändå nästan frisk tack vare att jag inte har feber. Jag räknar med att vara helt frisk till helgen, peppar, peppar....

Jag ser fram emot en helg i lugnets och mysets tecken. Ska bli så skönt att gå omkring o skrota hemma utan måsten eller annat. Jag tänker bara göra roliga saker! Bland annat ska jag provbaka lite, jag har ett recept på mjölk- och äggfria blåbärsmuffins som jag har gått o klurat på som jag är lite nyfiken att prova. Dessutom hoppas jag energin är tillbaka fullt ut så jag orkar gå på en isvägspromenad, för nu blir det nog inte så många fler promenader innan isvägen försvinner för i år.