torsdag 21 december 2017

Julklapp som räcker länge

Vi orkade inte riktigt hela vägen!
Det skulle ha varit min sista arbetsdag innan julledigheten, men istället för att vara på jobbet är jag hemma småkrasslig. Både jag och Ida har ont i huvudet (bihålorna?), så typiskt. Men jag hoppas att en dags vila gör oss pigga så vi kan njuta av julen.

Bild: @anneliesblomsterochbakverk

Är ni klara med alla julklappar annars har jag ett sista-minut-tipsen till er. Det är ju ingen hemlighet att jag älskar Smakbox, denna underbara box full med överraskningar till ett bra pris. Jag har nu rabattkoder till er för att ge bort 2, 3 eller 6 Smakboxar i följd till någon och på så sätt får de julafton flera gånger om under året. För varje gång vi öppnar en Smakbox känns det som julafton. En ny smakbox kommer varannan månad, så 6 boxar är alltså en årsprenumeration.

Dessa priser och rabattkoder gäller fram t.o.m 26 december.
2 boxar för 299 kr (ord.pris 389 kr) med koden 2MATRO
3 boxar för 449 kr (ord.pris 579 kr) med koden 3MATRO
6 boxar för 899 kr (ord.pris 1049 kr) med koden 6MATRO
Här gör du ditt köp: https://www.smakbox.se/ge-bort-smakbox

Första boxen skickas efter jul men för att ha något fint att ge på julafton kan du skriva ut fina juliga presentkort här: https://www.smakbox.se/presentkort/

Bild: @anneliesblomsterochbakverk

Senaste boxen med temat Vinterfest innehöll mycket gott som vanligt. Flingor, olja, drickor, chips, kex, bröd, choklad, ost, kaffe och kakor var saker vi fick packa upp från boxen nu senast.

tisdag 19 december 2017

Fläskfilé i tomatcurrysås


Nu när jag mest är fokuserad på julledigheten och allt gott jag ska äta då har så svårt att komma på god och snabblagad vardagsmat nu sista jobbveckan. Den här fläskfilégrytan åt vi för någon helg sedan för så här gott äter vi inte till middagar den här veckan tyvärr. Jag måste verkligen skärpa mig...


Fläskfilé i tomatcurrysås

700 g fläskfilé 
1 vitlöksklyfta 
1 röd paprika i strimlor
1 burk hela champinjoner 
1 tsk curry 
2 tsk paprikapulver 
2 dl vatten
2 msk kalvfond 
1 msk soja
1 msk balsamvinäger 
0.5 dl chilisås 
3 dl grädde 
1 dl crème fraiche

Putsa fläskfilén och skär den i bitar. Bryn i smör i en stekpanna. Salta och peppra. 
Pudra över curry och paprikapulver och låt fräsa med några minuter.
Tillsätt paprika och champinjoner.
Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra ca 10 minuter. 
Smaka av. 

Barnen älskar curry så den här grytan gick åt i ett rasande tempo och det blev ingen lunchlåda kvar till mig.


Ser att det är fortsättningen på Gessle-programmet i dag. Det måste jag se! Vilken nostalgitripp att se alla gamla bilder o klipp och höra alla låtar. Jag var verkligen ett STORT Gyllene Tider-fan och kan än i dag alla låtar utantill. Kanske inte så konstigt så många gånger som jag har hört alla låtar.

måndag 18 december 2017

Dumlemuffins med noblesse

Julbakar ni för fullt?
Tänkte ge er ett recept på nå supersmarrigt men utan de traditionella julsmakerna. Men choklad är ju aldrig fel. Har ni gjort julens godaste godis så har ni kanske dumle hemma och då passar det perfekt att göra några dumlemuffins också.


Dumlemuffins med noblesse

100 gram smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
ca 15 stycken dumlekolor
ca 15 stycken noblessechoklad

Smält smöret.
Knäck äggen i en skål. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev till skålen. 
Blanda sist i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. 
Häll upp i formarna till två tredjedelar med smet. 
Tryck ner en dumle i varje muffins. 
Grädda sedan i mitten av ugnen i 200 grader cirka 8-10 minuter. 
Ta ut och lägg en noblesse på varje muffins.

När ni läser receptet förstår ni att man inte kan misslyckas. Så mycket god choklad i en o samma form.

Färdiggräddade med en dumlekola i mitten.
Lägg en noblesse på varje varm muffins så smälter de och muffinsen blir ytterligare lite godare.
Åh så gott!

Nu ska jag ta ytterligare en dumlemuffins, en kopp te och se Gessle på tv. 
Ett bra avslut på en tråkig måndag.

Ha en bra måndag och kom ihåg att njuta och inte bara stressa!

söndag 17 december 2017

Matsedel veckan inför jul 2017

Jag har haft en liten välbehövlig bloggpaus i helgen men nu är jag tillbaka med en veckomatsedel, en julinspirerad matsedel. Sista veckan innan jul tycker jag att vi ska frossa i julsmaker som t.ex. saffran, julmust och glögg.


Matsedel veckan inför jul 2017

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

*******************

I fredagskväll gjorde jag en pepparkaksdeg som har fått stå till sig i kylskåpet, men nu är det dags att prova om det blev en bra deg. Nu ska jag vi göra hjärtan, snöflingor, stjärnor, tomtar och en massa annat av pepparkaksdegen. Våra pepparkaksbakardagar brukar vara en av julens mysigaste dagar!

Sedan tänkte jag även att vi ska hinna göra lite mer julgodis och baka lite innan det är dags att fixa köttbullar både till jul och dagens middag. Det låter som det blir en hemmadag i köket. Me like! Fast jag har lovat Olivia att vi ska en sväng på några affärer också, men det är ju många lediga timmar kvar av dagen.

torsdag 14 december 2017

Rostad mjukpepparkaka med brie och fikonmarmelad

Ska ni dricka glögg i helgen? 
Här kommer ytterligare ett gott glögg-tilltugg med goda julsmaker. Den här gången rostade jag mjukpepparkaka i ugnen så skivorna blev lite krispiga och använde dem som kex som jag sedan toppade med brieost och fikonmarmelad. Fikonmarmeladen är min absoluta favorit, så himla enkel att göra och supergod kryddad med kardemumma.


Rostad mjukpepparkaka med brie och fikonmarmelad

mjukpepparkaka (se nedan eller använd eget recept)
brieost
fikonmarmelad (se nedan)

Skär mjukpepparkakan i munsbitar, lägg på plåt.
Rosta i 225-250 grader (grill) i några minuter på varje sida. Håll koll så de inte bränns.
Låt svalna på plåt.
Lägg en bit brieost på varje pepparkaksskiva.
Toppa med en klick fikonmarmelad.

Fikonmarmelad med kardemumma

500 g torkade fikon
kokande vatten
0,75 l kallt vatten
1 tsk stött kardemumma
0,5 dl pressad citronsaft
2 dl strösocker
2 dl syltsocker

Lägg de torkade fikonen i en skål. Häll över kokande vatten så att det täcker och låt stå ca 1 timme.
Häll bort vattnet och låt fikonen rinna av. Grovhacka dem och lägg dem i en kastrull.
Tillsätt vatten och låt koka på svag värme ca 25 minuter.
Tillsätt kardemumma och citronsaft. Koka ytterligare 8-10 minuter.
Mixa marmeladen slät med en stavmixer.
Rör ner sockret i kastrullen och låt marmeladen koka ordentligt i 3 minuter.

Mjukpepparkaka

100 g smör eller margarin
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk ingefära
3 dl mjölk
1 dl lingonsylt

Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.
Tillsätt det avsvalnade margarinet, mjölken och sylten. 
Rör försiktigt till en jämn smet.
Smöra och bröa en rund form.
Häll smeten i formen och grädda kakan i 175 grader i den nedre delen av ugnen i 40-60 minuter.


Det här var verkligen en kanongod kombination av sött o salt och goda smaker. Precis i min smak. Ni måste prova!

Mjukpepparkakan är min favoritvariant eftersom den förutom att den har god smak även är äggfri. Absolut bästa betyget på äggfritt bak är när ingen tror att det är äggfritt och så är det med den här kakan.

Fikonmarmeladen har jag redan hyllat, den är ett måste hemma hos oss varje jul

tisdag 12 december 2017

Ädelostkrustader med kryddkokta aprikoser

Det är många glöggmingel nuförtiden och på glöggmingel tycker jag att det ska serveras tilltugg, gärna små munsbitar så att man kan ta flera och gärna salta tilltugg eftersom glögg är så sött. Ädelost är ju en klassiker numera i glögg- och jultider, men man kan servera det till annat än pepparkaka.

I helgen provade jag att toppa ädelostkrustader med aprikoser som först hade fått koka i en kryddlag.


Ädelostkrustader med kryddkofta aprikoser


Kryddkokta aprikoser

1 dl vatten
2 msk honung
10 hela svartpepparkorn
1 kanelstång
1 krm hela kardemummakärnor
2 ca 1/2 cm tumtjocka skivor färsk, skalad ingefära
16 torkade aprikoser

Koka upp vatten med honung, kryddor och ingefära.
Dela aprikoserna i halvor, tillsätt till kryddlagen. 
Koka dem sakta i kryddlagen ca 10 minuter. 
Låt aprikoserna kallna i lagen.

Ädelostkrustader

krustader
ädelost, i tub eller bit
kryddkokta aprikoser

Fyll krustaderna till två tredjedelar med ädelost.
Tillaga i 200 grader ca 7 minuter.
Lägg en aprikosbit i varje krustad.
Servera!

Aprikoserna smakade inte jättemycket av kryddorna när man åt dem till den starka ädelosten, men tog man bara aprikoser kunde man känna kryddsmaken. Men det var ändå riktigt gott med det söta till den salta osten och krustaden.

Fikonmarmelad är också jättegott, sött och juligt till ädelostkrustader men eftersom jag använde fikonmarmelad på ett annat glöggtilltugg ville jag variera mig lite och valde då aprikoser den här gången.


Nedräkningen till jullovet forsätter - 8 skoldagar kvar. Men bara 3 till ännu en mysig adventshelg och nu är det dags för basketsammandrag igen så Ida är riktigt nöjd. Se'n tror jag faktisk att det börjar bli hög tid att fixa en massa julgodis, det är ju vår specialitet och vi har ju knappt börjat.

Men precis nu är det soffhäng och en kopp te som gäller!

måndag 11 december 2017

Fläskfilé med ädelost

Nu är näst sista veckan innan jul igång och vi har nedräkning till jullovet. Oj, vad vi alla längtar till lediga o lugna dagar. I går hade vi lite adventsmys och åt bland annat en fläskfilégratäng med ädelost. Vi passar på att frossa i ädelost nu i jultider då vi oftast har minst en bit i kylskåpet.


Fläskfilé med ädelost

1 fläskfilé
1 röd paprika
75 g ädelost 
1 dl creme fraiche 
2 dl grädde 
0,5 msk soja 
0,5 msk kalvfond 

Putsa fläskfilén och skär i skivor. Stek skivorna, salta och peppra. Lägg i ugnsform. 
Kärna ur paprikorna och skär i mindre bitar, lägg ovanpå köttet. 
Koka upp grädde, crème fraîche och ädelost. Smaka av med soja och kalvfond. 
Häll i formen över fläskfilén och sätt in mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.

Det är väldigt stor skillnad på styrka på olika sorters ädelost, så du får smaka dig fram hur mycket smak du vill. Börja med lite och öka på allt eftersom om du vill ha starkare ädelostsmak.

Jag åt broccoli och sallad till gratängen men det passar med både ris och pasta till, beroende på vad du är sugen på.