fredag 29 september 2017

Marängtårta med dajm

Är ni sugen på nå sött i helgen så kommer här ett recept på en superenkel tårta att göra. Köpes-marängbottnar har varit vår räddning många gånger när vi ska göra tårta eftersom de är äggfria och då tål även Isak dem.


Dajmtårta

1 pkt marängbottnar
2 dubbeldajm eller 4 enkla
3 dl grädde

Bryt eller skär dajmen i mindre bitar.
Vispa grädden och rör ner dajmbitarna.
Fördela dajmgrädden mellan marängbottnarna.

Det här är en väldig populär tårta som oftast går åt i ett rasande tempo. Jag däremot tycker att den är lite väl söt. Men om man serverar osötade bär på sidan om så blir det genast mycket godare då bären balanserar upp det söta på ett gott sätt.

*******************************

Vad har ni för helgplaner? I morgon ska jag se Ida spela basket mest hela dagen men i övrigt är helg-kalendern tom. Skönt! Om vädret tillåter ska jag nog passa på att göra höstfint i trädgården så att den är redo för frost och snö.

torsdag 28 september 2017

Smakrik morotspaj med cream cheese

Här kommer ytterligare ett smarrigt pajrecept från Olivias pajlunch. Det här är en gammal klassiker som jag gärna gör ofta för den är så otroligt god. Ni måste prova! Passa på nu när morötterna är extra goda och superbilliga. Jag köpte flera kilo morötter i tisdags för 1 kr/kg. Bra pris, eller hur?

Jag använde ett recept på pajskalet som är glutenfritt och lchf-vänligt. Men om du hellre vill ha något annat recept så har jag en massa roliga tips här.


Smakrik morotspaj med cream cheese

Lchf-pajskal

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg

Mixa lite av mandelmjölet och sesamfrön i mixer/blender.
Lägg i resterande ingredienser och kör till en deg. 
Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.
Tryck ut pajdegen i en pajform och förgrädda i 175 grader i ca 7 minuter.

Morotsfyllning

1 gul lök
4 morötter
2 msk olja
0,5 tsk salt
1 tsk torkad timjan
1 tsk pressad citron

Skala och skiva löken, tvätta och riv morötterna grovt.
Fräs lök och morötter i oljan i ca 10 minuter. 
Salta och tillsätt citronsaften.

Äggstanning

3 ägg
2 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

1 dl riven ost
150 g cream cheese

Vispa ihop ägg och mjölk med salt o peppar.
Lägg morotsblandningen i pajskalet, strö över osten.
Häll på äggstanningen och klicka på cream cheese. 
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.

Kom ihåg att känna med en gaffel att äggstanningen har stelnat (stannat) men låt den inte bli för torr. En krämig äggstanning är så mycket godare än en torr och tråkig.

Redo att gräddas
Redo att ätas.

Efter flera kvällar på språng har jag tänkt mig en hemmakväll i dag. Helst i tv-soffan, men risken är stor att det blir i tvättstugan istället. Fast det viktiga är faktiskt att det blir hemma i mjukiskläder och inte på språng eller att jag måste vara taxi-chaufför. Just nu är jag så sugen på att bara vara hemma så det låter till och med mysigt o skönt att vara hemma o städa 😀

Men nu ska jag börja med att ta en kopp chai-te o en chokladbit och sätta mig o planera helgens middagar och därefter skriva en handlingslista till i morgon.

Njut torsdagskvällen, imorgon är det f.r.e.d.a.g!

onsdag 27 september 2017

Kycklingcurrygratäng

Nu ska ni få ett riktigt supergott vardagsrecept. 
Snabblagat tack vare att man använder grillad kyckling. Jag hade dessutom extra tur för jag hade färdiggrillad kyckling i frysen, så jag behövde inte ens på affären. Självklart går det bra att använda kycklingfiléer som man steker först.


Kycklingcurrygratäng

1 grillad kyckling
körsbärstomater
riven smakrik ost

Currygrönsaker

2 tsk curry
1 röd paprika
1 gul lök
1 burk hela champinjoner

Sås

2 dl crème fraîche
2 dl grädde
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
2 tsk paprikapulver
salt och peppar
ev. curry

Bena ur kycklingen och dela i mindre bitar.
Smält smör i en stekpanna, tillsätt curry och fräs nån minut.
Finhacka löken och tillsätt till currysmöret, stek på låg värme tills den mjuknar.
Skär paprikan i små bitar och sätt i stekpannan tillsammans med champinjonerna, höj värmen och stek nån minut.
Lägg de stekta currygrönsakerna i botten på en ugnsform.
Lägg kycklingbitarna ovanpå.
Vispa ihop alla ingredienser till såsen i stekpannan och koka upp. Smaka ev av med mer curry.
Koka några minuter. 
Häll såsen i gratängformen.
Dela körsbärstomaterna och toppa gratängen med tillsammans med riven ost.
Gratinera i 225 grader cirka 20 minuter.

Hela familjen älskade den här gratängen så den lär stå på vårt middagsbord snart igen. Jag älskar gratänger, jag älskar lättlagat och jag älskar när hela familjen tycker om det jag lagar.

Krämigt och gott!
Mums, färdig att avnjutas!

Nu ska jag ta en liten snabb power nap i soffan innan vi alldeles strax ska i väg på basket, det är dags för damernas seriepremiär och jakten på ett nytt guld är i gång. Vi njuter fortfarande av den magiska kvällen i våras, som du kan titta tillbaka på här.

Det är mycket basket nu - i går var jag o tittade på Idas träning, i dag är det seriematch, i morgon har Ida träning igen och på lördag är det cup hela dagen för Ida. Men det är så skönt att sitta inne i varma sporthallar istället för i kalla ishallar och vid regniga o blåsiga fotbollsplaner som jag också har gjort i flera år, så jag klagar inte. 

tisdag 26 september 2017

Skaldjurspaj med curry

Oftast smaksätts skaldjurspajer med dill men i söndags provade jag en annan kryddning och det blev superlyckat. Jag gjorde pajen lchf-vänlig och glutenfri, men vill du göra ett annat pajskal finns det en massa olika varianter här.


Skaldjurspaj med curry

Lchf-pajskal

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg

Mixa lite av mandelmjölet och sesamfrön i mixer/blender.
Lägg i resterande ingredienser och kör till en deg. 
Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.
Tryck ut pajdegen i en pajform och förgrädda i 175 grader i ca 7 minuter.

Skaldjursfyllning

1 burk räkor i lag
1 burk kräftstjärtar i lag
3 dl riven ost

2 dl crème fraiche paprika och chili 
3 ägg
1/2-1 tsk curry
1 krm cayennepeppar

Lägg räkor och kräftstjärtar i pajskalet.
Strö över riven ost. 
Vispa samman ägg, crème fraiche och kryddor. 
Häll röran i pajformen och grädda i ca 40 min i 200 grader.

Det här blev en jättebra smakkombination och med tanke på att hela pajen gick åt så verkar det även ha varit flera gäster som tyckte att det blev lyckat. Förmodligen hade det blivit godare med handskalade räkor - för det blir alltid bättre. Men nu hade jag varken tid eller lust att skala en massa räkor inför lunchen och då är räkor i lag en bra genväg.

En massa smarrigt på väg in i ugnen.
Redo att ätas!

Jag höll på att missa säsongspremiären av Hela Sverige bakar, men upptäckte mitt misstag redan efter fem minuter. Vilken tur! Så nu sitter jag bänkad med en kopp te och ser på alla duktiga hemmabagare och blir såå sugen på nå gott.

måndag 25 september 2017

Olivias pajlunch

Nu är Olivia färdigfirad för i år!
Igår bjöd vi på pajlunch med tre olika pajer där det fanns varianter för äggallergiker, glutenallergiker, vegetarianer, köttälskare och lchf-människor 😀 Till efterrätten dök det upp fler som ville fira Olivia och det blev riktigt fullt runt köksbordet - så härligt!


Olivias pajlunch


Pajer

tacopaj med krämig topp
skaldjurspaj med curry
morotspaj med cream cheese
sallad



Efterrätt

dajmmarängtårta
äppelmuffins lchf
grädde
hallon

********************************

Det var rykande åtgång på pajerna och ingen verkade bli mer favorit än nån annan. Så nu har ni tre goda paj-recept att se fram emot. Fast tacopajen lär ni få vänta länge på för det blev inga bra kort på den så jag måste laga den snart igen och hoppas att jag lyckas bättre med fotograferingen.

Jag som tänkte gå o lägga mig tidigt ikväll - jag lyckades inte så bra! Men nu ska jag bara publicera det här inlägget och sen stänga ner datorn. 

God natt!

Mintmockarutor

När jag frågade Olivia vad hon ville ha för tårta/efterrätt på sitt kalas så svarade hon Mockarutor/Kärleksmums. Av alla goda bakverk och tårtor som finns och som jag var villig att baka så väljer hon mockarutor 😀 Inte mig emot för de är ju så himla enkla att baka och kan frysas ner och ändå vara lika goda.


Mintmockarutor

Kaka
4 ägg
4 dl socker
300 g smör
3 dl mjölk
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 msk vaniljsocker

Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke och sikta ner i äggsmeten.
Tillsätt smör och mjölk och rör om försiktigt.
Häll smeten i en långpanna, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30 min. Låt kallna.


Choklad- och polkaglasyr
4,5 hg florsocker
3 msk kakao
75 g smör
7 msk kaffe eller mjölk
polkaströssel

Smält smöret.
Blanda ihop florsocker och kakao.
Tillsätt det smälta smöret och kaffe eller mjölk.
Rör smidigt.
Bred på den kalla kakan.
Strö rikligt med strössel över kakan.

En klassisk kaka som nog de flesta har bakat någon gång. Här använde jag fint och gott polkaströssel istället för kokos och fick då en mint-twist på kakan. Supergott! Jag använde min Ikea-form och fick då en hög o fin kaka.


Efter en kalasvecka är vi nu tillbaka i vardagen med en helt vanlig vecka framför oss och vi börjar med denna måndag. Det är en trött familj som precis har tagit sig upp och det känns som att det kommer bli en tidig kväll för oss alla.

Nu ska jag cykla i väg till jobbet och sätta igång arbetsveckan.
Ha en underbar start på veckan.

söndag 24 september 2017

Matsedel v. 39 september 2017

Söndag innebär lite inspiration från mig till dig.

Som vanligt får ni middagstips för vardagarna och en godsak. Helgmiddagarna brukar vara enklare att planera och laga, det är vardagsmaten som oftast är svår att variera och få till bra. Håller ni med?


Matsedel v. 39 september 2017

Måndag
Vi börjar veckan med att värma oss med en soppa som är extra god till kokta ägg. 

Tisdag
Oftast äter vi lax när det är dags för fisk, men den här rätten med torsk är riktigt god.

Onsdag
Dagar med mycket aktiviteter är det skönt att tillaga korv. Barnfavorit och enkelt att tillaga.

Torsdag
Köttfärsbiffar är en storfavorit och den här som är smaksatt med röd nötfri pesto är nog den största favoriten av alla olika kryddningar.

Fredag
På fredagar vill man ha något supergott med liten ansträngning och då passar den här stora varma mackan perfekt. Servera till sallad och du har en festmåltid.

Veckans godsak
Kladdkaka är aldrig fel, eller hur? Har ni provat den här med crunchy topping?